studie kiezen HBO WO

HBO of WO: Wat is het verschil?

Als VWO’er is het vaak zo dat ouders/vrienden/school er vanuit gaan dat je naar de universiteit gaat als je je diploma op zak hebt. Je hebt het hoogst haalbare op de middelbare school toch gehaald?

Dan is het niet meer dan normaal dat je dan naar de universiteit gaat. Mensen zeggen dat het zonde is om dan naar het HBO te gaan. Dan had je net zo goed HAVO kunnen doen! Helaas gaan velen hierdoor de mist in….

Velen gingen je voor

Als VWO’er is het goed om de verschillen tussen HBO en WO zelf uit te zoeken. Denk niet gelijk dat het HBO minder is dan het WO, maar kijk eerst naar de verschillen in de manier van lesgeven, de gestelde eisen en de beroepen die je ermee kunt uitoefenen.

Tijdens de heroriëntatie workshops die ik geef op universiteiten, kiest vaak de helft van de deelnemers een HBO-studie. Als grootste reden geven ze aan dat ze een HBO-opleiding domweg niet als optie zagen tijdens hun vorige studiekeuze. Dit omdat ze (en vooral ouders) HBO niet goed genoeg vonden. Helaas komen ze er tijdens het eerste jaar van hun WO-studie achter dat HBO-studies niet in hun zoektocht opnemen geen slimme zet is.

HBO vs WO

Wat zijn dan nu de grote verschillen tussen HBO en WO ? Deze zijn de belangrijkste:

HBO WO
Beroepsgericht Wetenschappelijk gericht
Praktijkgericht (met opdrachten in de praktijk, zoals bij organisaties) Theoretisch gericht (abstracte opdrachten waarbij je onderzoek doet)
Stage is verplicht Stage is mogelijk
Je past de theorie gelijk toe in de praktijk Je genereert nieuwe kennis
Competentiegericht leren Vakgericht leren
Veel verschillende vakken Minder vakken (maar meer verdieping)
Gemiddeld studietempo Hoog studietempo
Veel groepsgewijs werken Veel zelfstandig werken
Persoonlijke benadering Minder persoonlijke benadering
Meer controle op huiswerk Minder/geen controle op huiswerk
Je wordt opgeleid voor een uitvoerend beroep Je wordt opgeleid voor een hogere functie met sneller promotiemogelijkheden
Helder beroepsbeeld Geen helder beroepsbeeld

Welke onderwijsvorm wordt het voor mij?

Het beste beeld krijg je door het volgen van meeloopdagen en proefstudeerdagen. Je krijgt zo een ‘sneak preview’ van een collegedag en ervaart zelf of je het prettig vindt. Daarbij heb je zo goed de kans om aan de studenten te vragen hoe zij de opleiding ervaren en wat er van hen verwacht wordt. Zo kan je toetsen of het ook iets voor jou is. Op deze manier kom je er misschien achter dat het HBO veel beter bij je past dan het WO. Je valt dan niet in de valkuil van vele andere VWO’ers en kiest een onderwijsvorm die geheel bij jou past!

Studiekeuzebegeleiding

Hiernaast kan het ook een heel verstandig idee zijn om te bekijken of studiekeuzebegeleiding iets is voor jou. Een studiekeuzecoach kan jou verder helpen om te bekijken of het HBO goed past bij jouw interesses. Kijk hier als je hierover meer wilt weten.

Wat vind jij?

Wat zijn jouw ervaringen met het HBO en het WO? Met welke vragen leef jij en hoe kunnen wij jou het beste helpen. Laat een berichtje achter!