HBO of WO: Wat is het verschil?
Als VWO’er is het vaak zo dat ouders/vrienden/school er vanuit gaan dat je naar de universiteit gaat als je je diploma op zak hebt. Je hebt het hoogst haalbare op de middelbare school toch gehaald?
Dan is het niet meer dan normaal dat je dan naar de universiteit gaat. Mensen zeggen dat het zonde is om dan naar het HBO te gaan. Dan had je net zo goed HAVO kunnen doen! Helaas gaan velen hierdoor de mist in….
Velen gingen je voor
Als VWO’er is het goed om de verschillen tussen HBO en WO zelf uit te zoeken. Denk niet gelijk dat het HBO minder is dan het WO, maar kijk eerst naar de verschillen in de manier van lesgeven, de gestelde eisen en de beroepen die je ermee kunt uitoefenen.
Tijdens de heroriëntatie workshops die ik geef op universiteiten, kiest vaak de helft van de deelnemers een HBO-studie. Als grootste reden geven ze aan dat ze een HBO-opleiding domweg niet als optie zagen tijdens hun vorige studiekeuze. Dit omdat ze (en vooral ouders) HBO niet goed genoeg vonden. Helaas komen ze er tijdens het eerste jaar van hun WO-studie achter dat HBO-studies niet in hun zoektocht opnemen geen slimme zet is.
HBO vs WO
Wat zijn dan nu de grote verschillen tussen HBO en WO ? Deze zijn de belangrijkste:
HBO | WO |
---|---|
Beroepsgericht | Wetenschappelijk gericht |
Praktijkgericht (met opdrachten in de praktijk, zoals bij organisaties) | Theoretisch gericht (abstracte opdrachten waarbij je onderzoek doet) |
Stage is verplicht | Stage is mogelijk |
Je past de theorie gelijk toe in de praktijk | Je genereert nieuwe kennis |
Competentiegericht leren | Vakgericht leren |
Veel verschillende vakken | Minder vakken (maar meer verdieping) |
Gemiddeld studietempo | Hoog studietempo |
Veel groepsgewijs werken | Veel zelfstandig werken |
Persoonlijke benadering | Minder persoonlijke benadering |
Meer controle op huiswerk | Minder/geen controle op huiswerk |
Je wordt opgeleid voor een uitvoerend beroep | Je wordt opgeleid voor een hogere functie met sneller promotiemogelijkheden |
Helder beroepsbeeld | Geen helder beroepsbeeld |
Welke onderwijsvorm wordt het voor mij?
Het beste beeld krijg je door het volgen van meeloopdagen en proefstudeerdagen. Je krijgt zo een ‘sneak preview’ van een collegedag en ervaart zelf of je het prettig vindt. Daarbij heb je zo goed de kans om aan de studenten te vragen hoe zij de opleiding ervaren en wat er van hen verwacht wordt. Zo kan je toetsen of het ook iets voor jou is. Op deze manier kom je er misschien achter dat het HBO veel beter bij je past dan het WO. Je valt dan niet in de valkuil van vele andere VWO’ers en kiest een onderwijsvorm die geheel bij jou past!
Studiekeuzebegeleiding
Hiernaast kan het ook een heel verstandig idee zijn om te bekijken of studiekeuzebegeleiding iets is voor jou. Een studiekeuzecoach kan jou verder helpen om te bekijken of het HBO goed past bij jouw interesses. Kijk hier als je hierover meer wilt weten.
Wat vind jij?
Wat zijn jouw ervaringen met het HBO en het WO? Met welke vragen leef jij en hoe kunnen wij jou het beste helpen. Laat een berichtje achter!
Ikke
Sep 09, 2014 @ 23:50:12
Over de verschillen HBO-WO; geloof me dat zijn echt onzinnige verhalen. Ik heb na het behalen van mijn bachelor aan het HBO een premaster en vervolgens master gedaan aan het WO. Het WO is ontzettend schools! Op de hogeschool: als je je huiswerk niet hebt gemaakt, oke prima je eigen verantwoordelijkheid dan kom je jezelf wel tegen op het tentamen. Op de universiteit: wie zijn huiswerk niet had gemaakt, moest heel schools de collegezaal verlaten. En zowel het HBO als het WO heeft een wetenschappelijk insteek, alleen wordt dat op het WO heel erg benadrukt. Het HBO is echt niet (meer) per se praktijkgerichter of misschien is het WO minder wetenschappelijk geworden, dat kan ook. M.a.w.: het verschil tussen HBO en WO is echt minimaal. Het enige waarin zich het verschil vertaalt, is op de arbeidsmarkt, waar mensen met een WO-diploma topfuncties kunnen bekleden. Iemand met alléén een hbo-bachelor zal daarvoor zelden in aanmerking komen.
Jasmin
Oct 11, 2015 @ 09:53:57
Hooi ,
Ik zit nu in mijn 2e jaar van HBO-rechten. Ik heb mijn propedeuse gehaald, maar ik ben toch op het HBO gebleven.
Ik ben nu erg aan het twijfelen, want ik was eerst van plan om direct naar de unie te gaan alleen toen kwam ik erachter dat het ongeveer net zo lang duurt om je master te doen als op het HBO en ik loop ook nog 2 jaar stage in het derde en vierde jaar. Die ervaring wil ik wel erbij hebben. Alleen ik vind het het zo lastig, want heb liever ook dat mijn werkgever kan zien dat je WO werk en denk niveau hebt ( wat wel gevraagd wordt bij vacatures).
Bovendien denk ik zelf ook dat WO een goeie basis is, alleen wordt je niet echt opgeleid tot een beroep.
Ik weet even niet meer wat goed is voor mij. Heb het ook met mijn mentor erover gehad, maar had er vrij weinig aan.
Want ik wil liever ook een WO bachelor hebben en stage lopen naast je studie lijkt mij erg lastig.
Is het nog mogelijk om na je HBO in te stromen in het tweede jaar van de unie? Zoiets had ik namelijk wel gehoord, maar weet niet of het echt kan.
Weten jullie hier misschien meer over?
Judith
Oct 11, 2015 @ 17:24:21
Dag Jasmin,
Via de mail heb ik je al beantwoord, maar voor de anderen die ook geïnteresseerd zijn, geef ik het antwoord nogmaals:
Als ik het zo lees zie jij de meerwaarde er van in om je hbo bachelor af te maken, gezien de stages.
Maar je hebt de ambitie om naar de universiteit te gaan.
Het is inderdaad mogelijk om na je HBO bachelor naar de uni te gaan voor een bachelor of master.
Als je na je HBO bachelor een WO Bachelor wil gaan volgen kan je dat heel gemakkelijk doen.
Als je na je HBO bachelor een WO Master wil gaan volgen, zijn daar een paar stappen voor nodig die verschillen per universiteit.
Ik raad je aan om contact op te nemen met de studieadviseur van de rechtenfaculteit van de uni van jouw keuze(s).
Er zijn namelijk doorstroomprogramma’s die je tijdens je hbo studie kan volgen om na afstuderen direct door te stromen naar de wo master.
Hoe de overgang er precies uitziet verschilt per universiteit, dus het loont om er een paar te bellen (als dat bereisbaar is voor je later).
Zie deze website voor meer informatie: http://www.rechtenietsvoorjou.nl/page/365
Waar het om draait is wat het maakt dat je graag naar de universiteit wilt. Wat is voor jou de meerwaarde boven hbo?
Omdat het meer gevraagd wordt bij sollicitaties of omdat de beroepen die je er dan mee kan beoefenen meer bij jou passen? Of om een andere reden?
Ik raad je in ieder geval aan je motivatie hiervoor helder te hebben, voordat je universiteiten gaat benaderen. Hier vragen ze hoogstwaarschijnlijk namelijk naar.
Ik wens je heel veel succes hiermee en mocht ik je nog verder kunnen helpen dan hoor ik dat uiteraard graag!
Rabab
May 15, 2016 @ 19:33:52
Heet ik heb een vraag ik zit nu op vwo 3e jaar en moet dus profiel keuze maken en ik kan beslissen havo of vwo alleen ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Heb je met hbo meer kans op werk dan het wo want dat hoor ik. Omdat je op hbo stage kan lopen en uni niet. Kan iemand mij daar een goede antwoordt op geven en ik zou accountancy willen studeren.
Judith
May 16, 2016 @ 18:52:06
Dag Rabab,
Naast motivatie ligt het uiteraard ook aan je cijfers of je naar het vwo of naar de havo gaat.
Als je het vwo aankan, raad ik je dat aan. Zo houd je namelijk alle opties nog over.
Je zit tenslotte nog maar in je 3e schooljaar.
Sectoren waar werkervaring belangrijker is dan boekkennis zoeken ze inderdaad liever hbo’ers vanwege de stages die ze hebben.
In sectoren waar ze liever mensen hebben die veel onderzoek doen en met theorieën werken, dan zoeken ze wo’ers.
Wat naar mijn mening belangrijker is: Wat vind jij fijner? Op welke manier werk jij het best? Door te doen of door eerst te lezen en dan pas te doen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Floortje
Sep 28, 2019 @ 08:29:33
Ik zit momenteel 3e jaar vwo middelbare school en ik wil later graag wat met reizen doen en landen zien. Ik wil wel iets waarbij ik mijn niveau niet “vergooi” ik zou alleen niet weten wat de mogelijkheden zijn en welk vakkenpakket ik moet kiezen. Heeft u tips?
Judith
Sep 29, 2019 @ 12:36:04
Hoi Floortje,
Mooi om te lezen dat je hier onderzoek naar doet.
Naar mijn mening ‘vergooi’ je iets alleen als je iets kiest dat niet bij jou past.
Dus als je een vakkenpakket kiest met vakken die jou niet zo interesseren, dan zie ik dat als ‘vergooien’.
Wat maakt dat je graag wilt reizen en landen wilt zien? Wat wil je dan in die landen gaan doen?
Als je dat wat concreter kan maken, kan je kijken welke vakken daarbij aansluiten.
Dat kan namelijk met elk vak. Uiteraard zijn talen dan wel erg handig om te volgen.
Ik hoor graag weer van je Floortje!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Patricia
Oct 25, 2016 @ 10:08:54
Ik heb zelf een studie op de universiteit afgerond en ben nu werkzaam op een HBO. In mijn ervaring is wat boven geschreven is wel enigszins waar. Huiswerk werd op het WO nooit gecontroleerd, op het HBO af en toe maar je kunt vaak weinig doen als je niet voorbereid bent. Ik denk dat het erg afhangt van de universiteit of HBO.
Harmen Greven
Oct 20, 2019 @ 18:13:35
Ik heb HBO IT gedaan en WO scheikunde en het verschil is net zoals het verschil tussen HAVO en VWO. VWO en WO (beta) is veel complexer en intelligenter, het gaat veel dieper in op alle materie en leert je de materie echt te begrijpen in plaats van alleen toe te passen. Het is zeer induvidualistisch ten opzichte van de groepjes en klassen van HBO.
Een afgestudeerde HLO’er kan een gesprek van twee Chemie WO’ers niet volgen.
Judith
Oct 21, 2019 @ 14:10:42
Bedankt voor je het toevoegen van je persoonlijke ervaring Harmen!
Groet,
Judith van KeuzeSprong
Judith
Sep 16, 2014 @ 11:19:31
Ieder heeft natuurlijk zijn eigen ervaringen, omdat elke opleiding weer anders is.
De column is geschreven vanuit een algemene visie, om toch grofweg wat duidelijkheid te scheppen in deze twee groepen studies. Maar het is wel zo dat er een andere functie/rol je wordt aangeleerd. Op het HBO is het meer uitvoerend dan op het WO. Maar inderdaad, het WO wordt op sommige vlakken meer praktischer (zoals een verplichte stage). Dit komt omdat er vaak een te groot gat is tussen WO en de arbeidsmarkt.
Maar mag ik vragen welke studie(s) je gevolgd hebt?
Claudia
Nov 14, 2014 @ 13:36:06
Als onze dochter met haar HAVO-diploma op zak besluit een HBO propadeuse te gaan halen, teneinde de overstap te kunnen maken naar een universiteit, is dat dan mogelijk? Zitten daar beperkingen aan?. Dat lijkt haar namelijk veel aantrekkelijker, dan nog eens twee jaar VWO op haar “oude” school. Graag uw advies.
Judith
Nov 14, 2014 @ 13:36:59
Mijn algemeen advies is dat de route via de havo, 1 jaar hbo en dan overstappen naar het wo een pittig traject is. Uit ervaring weet ik dat het veel met zich meebrengt, kijkend naar de niveauverschillen, onderwijsvormen en wisseling van medestudenten. De wisseling is vaak mogelijk, maar verschilt per wo studie (dat kan je navragen bij een studieadviseur/ decaan). De beperkingen zitten hem vooral in de veranderingen en wisselingen die je meemaakt in zo”n situatie. Wat maakt het dat naar deze route de voorkeur uitgaat? Via de mail heb ik u een specifiek antwoord gegeven met bijbehorende vragen.
Ma
Jun 03, 2015 @ 23:27:38
Hi, ik heb ook vmbo gedaan. Na het behalen van mijn mbo-diploma heb ik in 1 jaar mijn hbo-p behaald. Nu zit ik op de universiteit en haal mijn wo-p dit jaar in 1x! Het is dus echt mogelijk van het vmbo naar wo te gaan. Laat je vooral niet ontmoedigen door mensen die zeggen dat het een hele lange weg is. De vwo’ers zijn echt niet beter op de uni, dat is mijn ervaring 🙂 Go for it!
Jazz
Sep 17, 2015 @ 00:40:30
Beste Ma,
Wat goed om te horen hoe jij je naar de WO toe hebt gewerkt, erg motiverend! Ik ben benieuwd welke hbo-opleiding jij in 1 jaar hebt gedaan en waar? Was dit een versnellende opleiding?
Hoor graag van je!
Jazz
Anoniem
Aug 28, 2017 @ 19:28:38
Hey, ik zit momentee ook in dezelfde dillema. Ik vind de keuze erg lastig. Ik ben erg benieuwd naar wat jij uiteindelijk hebt besloten.
Anoniempje
Sep 23, 2015 @ 09:03:19
Heyyy zou ik jou mail mogen? Ik zit namenlijk echt in een dilemma betreft hbo p en doorstromen naar uni ook richting law
Anoniempje
Sep 23, 2015 @ 09:05:47
Hey ik zit momenteel in hetzelfde schuitje als jij, heb je misschien een mail of fb waar ik jou vragen kan stellen
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:23:24
Wat super om te lezen!
Het is heel mooi om te horen dat er veel mensen zijn die zich inderdaad niet laten ontmoedigen en gaan voor wat ze willen.
De opleidingsroute is simpelweg wel langer, maar als je iets graag wilt dan is heel veel mogelijk!
Law student
Jun 03, 2015 @ 23:28:28
Hi, ik heb ook vmbo gedaan. Na het behalen van mijn mbo-diploma heb ik in 1 jaar mijn hbo-p behaald. Nu zit ik op de universiteit en haal mijn wo-p dit jaar in 1x! Het is dus echt mogelijk van het vmbo naar wo te gaan. Laat je vooral niet ontmoedigen door mensen die zeggen dat het een hele lange weg is. De vwo’ers zijn echt niet beter op de uni, dat is mijn ervaring 🙂 Go for it!
Bart
Jan 19, 2015 @ 20:13:48
Ik doe nu VMBO KBL kan ik als ik mijn mbo en hbo haal ook wo doen hoe zit dat precies?
Judith
Jan 24, 2015 @ 17:56:15
Dag Bart,
Dat wordt dan wel een hele lange opleidingsweg voor jou!
Ik ben wel erg benieuwd naar jouw ideeen hierachter.
De universiteit mag steeds meer zelf bepalen wie wel of niet wordt toegelaten tot een studie.
Er zijn nu nog zeker studenten die via een Propedeuse op het HBO (dus alles gehaald hebben in het eerste jaar) overstappen naar het wo.
Dit is iets wat het kabinet wilt ontmoedigen, omdat uit onderzoek blijkt dat deze groep het meeste uitvalt op de universiteit.
Theoretisch is het nog mogelijk, maar ik raad je eerder aan om via het vwo naar de universiteit te gaan. Dan heb je veel grotere kansen tot toelating, Bart.
Tessa
Jan 01, 2017 @ 23:55:21
Ik wil graag opleiding sterrenkunde volgen, maar ik lees telkens dat je alleen met HBO-opleiding de technische kant hebt en dat wil ik juist niet. Je moet dan persee een VWO-diploma hebben. Is er een mogelijkheid dat je alsnog gewoon sterrenkunde kan volgen? Tuurlijk weet ik dat je wiskunde B nodig zal hebben en dat je best goed moet zijn met natuurkunde. Ik vind het gewoon “lullig” dat VWOers alle mogelijkheden hebben kwa beroepen.
Judith
Jan 02, 2017 @ 17:05:37
Dag Tessa,
Als je geen vwo-diploma op zak hebt en je wilt de wo studie Sterrenkunde gaan volgen, is het een harde eis dat je de vakken Wiskunde B en Natuurkunde op vwo-niveau beheerst. De toetsing hiervan gebeurd wanneer je het verzoek tot toelating indient bij de universiteit. Je kan via de vavo of via Boswell-Beta vwo-certificaten hiervoor behalen.
De reden hiervoor zijn dat deze twee vakken ontzettend belangrijk zijn voor Sterrenkunde en zonder deze vakken op vwo-niveau gevolgd te hebben ga je ook de bachelor niet halen.
Dus zo kan je ook als niet ‘vwo-er’ tot de wo studie komen, alleen wel met een omweg.
Tessa, kan je aangeven wat je wel gevolgd hebt? Havo, een (gedeelte van een) hbo studie?
Dan kan ik namelijk specifieker met je meedenken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Tessa
Jan 02, 2017 @ 21:40:27
Ik heb alleen mijn havo-diploma, bedankt voor het meedenken🙃 Ik denk dat ik gewoon via vavo mijn vwo-diploma ga halen. Wat ik me wel afvraag of ze mij dan wel toelaat als ik via de vavo manier naar
Vwo ga, en of het lastig gaat worden. Let’s go for it🤓
Judith
Jan 03, 2017 @ 19:15:56
Dag Tessa,
Inderdaad, let’s go for it! Niet geschoten is altijd mis.
Je laat zo wel zien dat je weet wat je wilt en doorzettingsvermogen hebt.
Je kan ter check ook de universiteit opbellen en dit aan ze voorleggen, maar ik denk niet dat het een probleem zal zijn. Eerder een pluspunt!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Muhozde
Feb 23, 2015 @ 18:22:54
Hallo,
Ik studeer nu momenteel op het HBO (1e jaar). Echter, het project’gedoe’ valt me best wel tegen, en spreekt me totaal niet aan. Hierdoor lijkt het WO mij toch aantrekkelijker doordat het niet praktijk maar theoretisch gericht is. Mijn vraag is dus of het voor mij verstandigst is om na het behalen van de Propedeuse over te stappen naar een Universiteit? Zouden jullie mij dat ook aanraden, puur om deze reden, of komt er eigenlijk meer bij kijken…?
Alvast bedankt!
Judith
Feb 24, 2015 @ 10:55:44
Dag Muhozde,
Het is sowieso aan te raden om dezelfde soort studie op het HBO te vergelijken op de universiteit (vooral voordat je je inschrijft).
Op de universiteit werken ze ook met projecten, maar wel op een andere manier. Je kan uitzoeken in jouw studierichting hoe ze dat hebben geregeld op de universiteit.
Maar ik raad je niet aan om puur om deze reden te gaan overstappen. Het is van belang om de andere verschillen die de overstap met zich meebrengt ook te onderzoeken.
Dit om te weten wat de overstap nog meer mee kan brengen, zoals de studielast, beroepsmogelijkheden, manier van studeren etc. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om te bellen of mailen.
sara
Mar 16, 2015 @ 04:55:50
Ik woon momenteel in Canada en mijn Canadeese diploma is als Havo / VWO gewaardeert in Nederland. Ik wou heel graag aan University College beginnen in het richting van Liberal arts and Social sciences maar mijn Canadeese diploma is meer gezien als een Havo diploma terwijl ik er in Canada wel aan universiteit kan beginnen. Het enige openstaande opleiding die mij toe laat is het European Studies van Haagse Hoge School, heeft uw misschien een tip voor mij over hoe ik een toelating zou kunnen krijgen tot universiteit in Nederland en of het verstandig is om HBO te beginnen en dan een P te proberen te halen in het eerste jaar en daarna overstap te maken? hoor het graag terug van uw ( kasra.song@gmail.com )
John
Mar 16, 2015 @ 20:49:49
John
Ik ben nog 16, maar ik wil graag later sterrenkunde studeren. Mijn niveau op dit moment is TL/HV. Ik zit op een speciale school als ik volgende jaar met examen klaar ben dan kan ik hoopelijk naar HV jaar 5 of 4 stroomen. Als ik klaar ben met mijn HV diploma gehaald enz.. Wat is het beste wat ik kan doen via VWO naar WO of Via Havo gelijk HBO dan WO/ Gelijk na HBO baan zoeken? Kunt u me A.u.b snel mogelijk erop reageren want ik ben heel erg benieuwd naar. Als u dit is overkomen wil ik het graag van u horen wat u gekozen hebt om op het WO/HBO sterrenkunde te bestuderen.(Natuurkunde)
M.V.G John
Alvast bedankt!
thuglifetata
Sep 04, 2015 @ 11:14:53
wat mooi
jedikkemoeder
Oct 02, 2015 @ 10:32:52
idd
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:26:43
Hoi John,
Ik ben erg benieuwd of je dit schooljaar ook ingestroomd bent in havo 4 of 5 (ik neem aan havo 4). Wil je dit laten weten?
Wil je mij mailen via judith (apenstaartje) keuzesprong.nl ?
Dan kunnen we het hier verder over hebben.
ThuglifeTurk
Mar 28, 2015 @ 19:13:56
Ik heb kader gedaan, vervolgens niveau 4 afgemaakt in 3 jaar.
Daarna heb ik mijn propedeuse op de HHS in 1 jaar met plezier gehaald, ik heb besloten om mezelf aan te melden bij een universiteit. Dit werd dan Erasmus universiteit in Rotterdam.
Mijn ervaring: Lekkere meiden, Grote collegezalen waar je lekker met je tel bezig kunt zijn, Hele goeie docenten die dingen super goed uitleggen. Het leren voor je toetsen moet je wel 2 weken van tevoren doen anders ben je de lul. Kortom: Als je goed bent in het stampen van informatie in je hoofd, en je dit ook kan uitbeelden, filosoferen van iets nieuws. Dan is uni het beste wat je kunt doen.
Vriendelijke groet && succes!
Van een kader jochie die een half jaar vastzat in Sassenheim en een omwenteling maakte in zijn leven.
Nu : 21 jaar oud
Nathalie
Aug 27, 2015 @ 15:50:19
Hey!
Misschien een rare vraag, maar ik zit ongeveer in dezelfde situatie als jij!
Zou ik je eventueel via de mail (facebook mag ook) nog wat vraagjes hierover mogen stellen? Over je ervaringen etc.
Mijn e-mail is nathalierombouts93@gmail.com
Je zou me er wellicht erg mee kunnen helpen mbt de keuze die ik wil gaan maken:)
Vriendelijke groetjes,
Nathalie
Yarik
Apr 21, 2015 @ 19:48:28
Beste Judith,
Op het moment is dit mijn situatie met betrekking tot mijn studieloopbaan en ik zou graag uw mening willen weten over wat ik het beste kan doen in de komende maanden.
Ik studeer op het moment HBO Commerciële Economie aan Avans Hogeschool Breda. Inmiddels had ik al in het derde jaar moeten zitten. Nou heb ik al een jaar studievertraging opgelopen doordat ik een jaar terug geen zelfdiscipline had. Ik liep studiepunten mis op meerdere projecten en vakken. Vorig semester heb ik veel onderdelen herkanst gemaakt waardoor ik nu wel aan de drempelwaarde voldoe. Ook had ik een stagebedrijf gevonden. Maar omdat het zolang duurde voordat alle punten binnen waren, besloot mijn stagebedrijf om het knoop door te hakken waardoor ik weer een half jaar studievertraging opgelopen heb. Op mijn opleiding moet de student het derde jaar beginnen met een stage voordat hij met het studietraject verder mag. Inmiddels ben ik 4 weken bezig met het zoeken van een stage maar heb tot zover alleen afwijzingen gehad. De reden: mijn studievertraging van een jaar.
Mijn back-up plan is: als ik dit semester geen stagebedrijf vind (met andere woorden: weer niet aan het derde jaar mag beginnen), dan ga ik overstappen naar een andere niveau van opleiding. Ik zit te twijfelen tussen MBO en WO maar leun richting WO. Ik begrijp dat WO heel veel zelfdiscipline en meer studielast vraagt dan HBO maar in de afgelopen jaar ben ik ouder, wijzer en zelfstandiger geworden. Plus het academische aspect van universiteit spreekt mij aan. Overstappen naar MBO zie ik niet zo zitten van veel MBO’ers gaan uiteindelijk naar HBO om te studeren. Ik weet niet of ik veel met MBO zou kunnen. Wat vindt u vanuit de algemene visie wat ik kan doen met mijn huidige situatie.
Judith
Apr 26, 2015 @ 14:14:09
Dag Yarik,
Bedankt voor je reactie.
Wil jij me mailen via het contactformulier?
Dan kan ik je persoonlijk een reactie geven, gezien je ook een persoonlijk verhaal hebt.
Claudia
Jun 11, 2015 @ 17:14:27
Beste Judith,
Ik heb dit jaar mijn havo diploma behaald en heb de optie om nog in 1 jaar mijn vwo te halen of naar het HBO te gaan. Ik heb vrij goeie cijfers behaald en vind de HBO opdrachten eigenlijk erg makkelijk. Ik help mijn vriend vaak met zijn hbo opdrachten en het leren voor zijn toetsen. Ik heb net 2 verslagen voor hem getypt en het viel me eigenlijk heel erg mee.
Ik twijfel nu dus of ik nog vwo ga doen en dan WO, mijn propedeuse en dan WO en/of gewoon HBO.
Ik ben opzoek naar uitdaging, maar wil wel graag een goeie baan later. Het HBO is meer praktijk gericht, maar misschien is WO weer meer uitdaging. Ik ben al 2 maanden aan het twijfelen. Wat zou u mij aanraden ?
Judith
Jun 14, 2015 @ 09:43:41
Dag Claudia,
In eerste instantie: Gefeliciteerd met het behalen van je havo-diploma!
Er is geen eenduidig antwoord te geven op jouw vraag, gezien er echt verschillen zitten tussen studies binnen het hbo en binnen het wo.
Ik hoor van studenten (en dat ervaar ik zelf ook) dat sommige studies op het hbo meer aanvoelen als een wo studie (veel zelfstandigheid, veel stof, onderzoeksgericht etc.) en op het wo kan het ook vaak als hbo (schools) aanvoelen. Het ligt er dus eigenlijk aan in welke richting je een studie wilt volgen.
Op het WO vragen ze vaak andere dingen van je dan op het hbo. Dat raad ik je dus uit te zoeken of jij ook wilt wat zij van je vragen.
Bijvoorbeeld: Vind je onderzoek doen leuk? Op het hbo kan dit bijvoorbeeld met Medisch laboratorium onderzoek en op het wo kan dat bij heel veel studies.
Als je zo aan het twijfelen bent: wat maakt dat je niet het vwo voor een jaar gaat doen? Dan heb je dat in ieder geval in je zak en heb jij nog een jaar om goed uit te zoeken wat jij zoekt in een studie en welke studie hierbij past!?
Lidewei
Jun 25, 2015 @ 22:08:30
Beste Judith,
Ik heb dit jaar mijn havo diploma gehaald (met goede cijfers gemiddeld een 8.1) en ben van plan om volgend jaar Hbo-rechten te gaan doen en mijn propedeuse te behalen in 1 jaar, hierna wil ik graag rechten studeren op wo niveau.
Nu las ik net dat je na een hbo propedeuse minder snel word aangenomen dan als je vwo hebt gedaan, en vraag ik me af wat verstandiger zou zijn; een jaar vwo of een jaar hbo rechten.
Ik ben zelf van mening dat ik door 1 jaar hbo rechten al een goede basiskennis heb van het recht waardoor de wo studie makkelijker zal gaan.
Ook word een jaar vwo moeilijk voor mij omdat ik discalculie heb en wiskunde op vwo verplicht is. (Dit was niet zo op de havo)
Ook vraag ik me af hoe je kan weten of je een wo studie uberhaupt aankan. (Qua moeilijkheidsgraad) Hier maak ik me namelijk zorgen over.
Ik hoor graag wat u mij zou aanraden.
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:07:49
Goedemorgen Lidewei,
Excuses, ik zie je reply nu pas…
Het is inderdaad zo, zoals je gelezen hebt, dan universiteiten kritischer zijn op studenten die via de HBO-P-route naar het wo willen, dan via het vwo.
Maar waar het vaak om draait is dat je een goede motivatie hebt, goede cijfers en doorzettingsvermogen hebt.
Ook is het belangrijk dat je onderzoekt of de manier van leren op het wo bij die betreffende studie bij je past of dat je dit kunt aanleren.
Ik ben erg benieuwd wat voor keuze je gemaakt hebt Lidewei.
Om te onderzoeken of de moeilijkheidsgraad te hoog voor je ligt is het belangrijk om boeken in te zien en mogelijk (proef)toetsen.
Dit kan je aanvragen bij de studieadviseur van de studie, waar je de vragen hierover kan bespreken, zodat deze persoon ook met je mee kan denken.
Dewi
Jul 07, 2015 @ 23:01:01
Hoi Judith,
Na de mavo heb ik mijn mbo (spw4) diploma behaald om vervolgens mijn diploma op het hbo (mwd) te kunnen behalen. Met succes en alles in 1 rit weten te doorstaan (eerste jaar propedeuse behaald en de overige studiejaren ook prima doorlopen). Mijn gemiddelde cijfer op het hbo was een 8. Mijn eindpresentatie heb ik met een 10 af kunnen sluiten. Tevens is mij tijdens het eerste jaar het advies gegeven een excellent route te volgen. Niet gedaan, waarom niet; onzeker over mijn eigen kunnen ondanks goede prestaties. Docenten van saxion hebben tijdens het afstuderen tevens het advies meegegeven een wo opleiding te gaan volgen, ook met het oog op de toekomst (les geven, dat vinden zij bij mij passen, lijkt mij ook geweldig!). Ik heb een meeloopdag gevold op de uni (gezondheidspsychologie), het was geweldig! Nu komt het moment van inschrijven en alleen al als ik eraan denk voel ik een knoop in mijn maag, ik stel uit! Spannend, onzekerheid slaat toe. Zou u op basis van mijn verhaal, studieloopbaan en cijfers zeggen dat ik ervoor moet gaan? Zou de overstap naar de uni daadwerkelijk zo’n groot verschil zijn in verhouding tot mijn ervaring met het hbo? Kunt u mij een stapje verder helpen?
Vriendelijke groeten,
Dewi
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:03:55
Dag Dewi,
Excuses, ik zie je reply nu pas…
Ik ben erg benieuwd wat je hebt gekozen!
Naar je verhaal te lezen en te horen dat je vorige docenten je aanmoedigde om naar de universiteit te gaan, raad ik ook aan: ga ervoor!
Er is inderdaad een verschil tussen het hbo en wo, maar het ligt ook aan je eigen instelling/houding hierbij.
Ik hoop dat je de stap gemaakt hebt en ik hoor graag hoe je het ervaart als dat zo is.
Farah
Jan 11, 2017 @ 16:32:10
Hoi timo
Ik had je bericht gelezen en schrok eerlijk gezegd wel een beetje van omdat het heel erg over salaris hebt maar ik denk dat het wel belangrijker is dat je plezier aan je baan moet hebben!
M.V.G Farah
Judith
Jan 11, 2017 @ 17:20:00
Dag Farah,
Terechte opmerking!
Timo
Jul 21, 2015 @ 21:05:46
Hallo ik heb mijn VWO diploma behaald. Ik wil nu universiteit gaan doen en ik wil later een heel goede baan met minimaal 20.000 salaris. Mijn cijfers waren altijd heel hoog en ik heb mijn eindexamen makkelijk gehaald, dus ik denk niet dat ik het moeilijk ga vinden op het universiteit. Ik weet echt niet wat ik wil worden. Ik dacht eerst om chirurg te worden, maar ik heb later ontdekt dat als je chirurg bent dat je salaris niet hoger dan 15.000 is.
Lieke
Jul 23, 2015 @ 16:09:18
Beste Judith,
Van het vmbo ben ik naar het mbo gegaan en van het mbo naar het hbo. Mijn eerste jaar in het hbo ging zeer goed en ik heb nu mijn propedeuse.
Ik zit enorm te twijfelen of ik door zal gaan met deze studie of Japanstudies zal doen in Leiden.
Ik sta momenteel wel ingeschreven daarvoor maar kan nog altijd stoppen en doorgaan met deze hbo opleiding.
Japanstudies spreekt mij eigenlijk al een lange tijd aan (zo ongeveer 4 jaar al) en als ik reacties zie op deze pagina of met mijn familie erover praat ontmoedigen zij mij niet.
Maar toch vraag ik af of ik dit wel kan.
Kunt u mij misschien een beetje advies geven?
Selin
Sep 01, 2015 @ 16:48:22
Op hbo moet je constant met medestudenten in groepjes projecten maken. Ik vind het zeer vervelend om afhankelijk te zijn van medestudenten. Is het op uni ook dat je constant in groepjes projecten moet maken.?
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:12:54
Hoi Selin,
Op de universiteiten werken ze ook in groepjes, maar wel op een andere manier.
In het hbo staan de competenties centraal en dit zie je ook terug in de groepjes (ieder een andere taak/rol, je moet dingen samen oppakken).
In het wo ligt het er wel aan welke studie je interessant vindt, maar daar word je vrijer gelaten in de groepjes. Je beslist samen wie wat doet.
Als je dan liever een zelfstandige taak wilt, dan kan je dit aangeven en bespreken met de rest.
Kortom: je bent niet van de (project)groepjes af, maar het gaat er wel anders aan toe.
Marcella Moes
Sep 13, 2015 @ 10:38:35
Hallo,
Ik ben 16 jaar. Ik heb mijn vmbo-tl diploma gehaald. Ik wou graag havo doen maar heb het verkeerde vakkenpakket… Geen enkele mbo opleiding past bij mij en ik ben zeer theoretisch ingesteld. Ik zit op de opleiding marketing & communicatie, maar ik zit hier niet op mijn plek. Ik dacht misschien kan ik het laatste jaar vmbo over doen met andere vakken en dat ik daarna havo ga doen. Wat is de beste keuze? 3 jaar mbo waarbij ik wel een diploma haal maar ik doe 3 jaar iets wat ik niet leuk vind. Of weer een jaar vmbo doen (wat misschien tijdverspilling is) en daarna havo doen. Mijn doel is minimaal een HBO diploma te halen.
Mvg,
Marcella
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:16:46
Dag Marcella,
Ik begrijp dat je met het gevolgde vakkenpakket op de mavo niet kan starten met de havo en geen leuke mbo-opleiding kan vinden.
Je wilt graag naar het HBO lees ik, maar via de route van het mbo loopt dit dus niet fijn.
Een jaar je examenjaar van het vmbo overdoen is inderdaad niet slim en volgens mij ook niet mogelijk.
Wat wellicht wel mogelijk is, is de route via de VAVO.
Google maar op het woord ‘VAVO’ en dan je woonplaats (of grote stad in de buurt) en vraag een gesprek aan om je mogelijkheden te bespreken. Succes!
Groet, Judith
Rami
Sep 17, 2015 @ 11:15:18
Hallo,
Ik ben nu bezig met een mbo-4 opleiding, hierna wil ik naar het hbo en ik weet niet zeker of ik daarna nog naar de universiteit wil. Ik wil uiteindelijk een register-accountant worden, maar ik weet niet of ik daar toe in staat ben aangezien ik met mijn studie niet zo zelfverzekerd ben. Heeft iemand nog tips voor het volgen van een hbo opleiding of uni? Want het lang studeren (6+ jaren) zie ik niet echt zitten maar toch wil ik er wel komen.
Judith
Oct 04, 2015 @ 08:20:18
Goedemorgen Rami,
Als je register-accountant wilt worden, is hier inderdaad een wo bachelor voor nodig.
Zie hier de verschillen tussen accountant op hbo niveau en wo niveau en hoe je er kan komen: http://www.accountantworden.nl/Accountant-worden/Studieopbouw/
Wat maakt dat je zo graag register-accountant wilt worden?
Als je hier verder over wilt praten, mail dan naar judith (apenstaartje) keuzesprong.nl
Jasmin
Oct 11, 2015 @ 09:57:59
hooi,
heb een klein vraagje. Is het mogelijk om na het HBO in te stromen op de unie, maar dan 2e jaar.
Zodat je alsnog je bachelor WO hebt.
Ik heb wel namelijk gehoord dat je een pre-master moet volgen om vervolgens je master te doen op een universiteit. Maar ik had ook iets gehoord dat je na het HBO kan doorstromen naar het tweede jaar van de unie
sara
Oct 14, 2015 @ 17:56:14
Ik zit nu in mijn examenjaar (5havo) en ben nu heel erg aan het twijfelen. Ik wil namelijk bedrijfseconomie of fiscaal recht en economie studeren. Alleen weet ik niet wat het beste is, namelijk of het beter is om op hbo of op wo deze opleidingen te studeren. Zo ook teijfel ik om na mijn examen als ik het haal nog twee jaar vwo bij doe of gewoon naar het hbo ga en propedeuse halen en dan naar de universiteit in Tilburg of gewoon hbo afronden. Zelf wil ik graag na mijn studie ook een master volgen. Alleen ik studeer nu af op mijn 18e en als ik twee jaar vwo erachter aan plak dan bn ik 20 jaar als ik dan nog moet beginnen op de universiteit, ben ik dan niet te oud? Ik heb ht gevoel dat ik dan te oud bn om dan nog te beginnen met studeren. Weet u misschien wat ik het beste kan doen? Ik weet het zelf nu echt niet meer.
Judith
Oct 15, 2015 @ 19:07:03
Goedenavond Sara,
Wat vervelend dat je met al deze twijfels en gedachten rondloopt.
Ik ken je niet en kan alleen reactie geven op wat je me hier kort beschrijft.
Mijn advies is als je geen voorkeur hebt voor een route om naar de uni te kunnen en als je weet dat je naar de universiteit wilt en kan, dit via het vwo te doen en niet via het hbo.
Dit omdat de universiteiten zelf kunnen bepalen of ze je toelaten of niet.
Ook omdat het vwo je beter voorbereid op hoe het studeren is op de uni.
Toevallig heb ik van de week gesproken met een medewerker van Tilburg University en zij gaf aan dat zij nog wel jongeren toelaten die hun Propedeuse hebben gehaald op het HBO.
Het ligt er dus wel aan om welke studie en/of welke universiteit het draait.
Als je wilt weten wat je moet doen om in aanmerking te komen om naar het vwo te gaan, dan raad ik je aan naar je decaan te stappen. Die kan daar vast meer over vertellen.
Als je de keuze laat afhangen of je te oud bent om op je 20e het 1e jaar van de uni te starten, dan raad ik je aan dat argument te laten varen.
Er zijn zoveel jongeren die eerst een tussenjaar nemen of via de havo-vwo route naar de uni gaan of via andere wegen (lees de andere reacties maar).
Succes!
Pieter
Oct 29, 2015 @ 12:17:51
Ik zit in mijn vierde jaar Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. In het tweede jaar heb ik een aantal bedrijfskundige vakken gehad die mij erg aan spraken. Ik heb toen getwijfeld om te stoppen maar ben toch door gegaan omdat ik denk/dacht dat dit een erg goede basis zou zijn. Nu zou ik graag na mijn HBO een bedrijfskunde studie willen doen aan de universiteit. Een schakel jaar lijkt me moeilijk omdat het toch twee verschillende vlakken zijn. Of kan ik mij gewoon inschrijven aan de universiteit? En zijn hier verdere (hoge) kosten aan verbonden?
Judith
Nov 10, 2015 @ 20:45:36
Dag Pieter,
Wij hebben vorige week mailcontact hierover gehad, maar wellicht zijn er meerdere die willen weten wat de reactie is op dde vraag. Bij deze:
Allereerst ben ik wel benieuwd naar je motivatie om verder te willen studeren. Kan je dat uitleggen?
Om gelijk met de deur in huis te vallen: er is geen duidelijk antwoord op je eerste vraag.
Elke universiteit en soms zelf elke master heeft hun eigen criteria waarop hbo’ers worden toegelaten tot een master(programma).
Daarom raad ik je aan om te informeren bij de studieadviseurs van de masters die jouw interesse hebben hierover.
Op de website van bijvoorbeeld UvA kan je daar al aardig wat informatie over vinden (heb ik zojuist gezien).
Het beste helpt om eerst deze informatie te lezen en als er dan nog vragen zijn, te bellen met de studieadviseurs van de masters.
Gezien je nog maar in het 3e jaar zit, kan het ook zo zijn dat je al tijdens je HBO voorwerk kan gaan doen om gemakkelijker toegelaten te worden.
Wat betreft de kosten: Op dit moment ontvang je hoogstwaarschijnlijk de studiebeurs nog. Die vervalt als jij overstapt naar een master.
De prijzen van een collegejaar staan bij elke master op de website. Mocht dit bedrag te hoog voor je zijn, dan is het mogelijk om te lenen bij DUO tegen 0,12% rente.
Wellicht kom je in aanmerking voor een aanvullende beurs (die vervalt als je de master binnen 10 jaar haalt).
Hierover meer lees je hier: https://duo.nl/particulieren/studievoorschot/
Het gebeurd zeker vaker dat HBO’ers naar het WO willen.
Dat is ook een van de redenen dat het WO de regels hiervoor aan het aanscherpen is.
Dat komt omdat veel jongeren het studeren op een universiteit hadden onderschat.
Maar als je het echt wilt, dan is het uiteraard mogelijk. Succes!
Bart
Nov 12, 2015 @ 15:58:52
Ik zit op dit moment in 6VWO dus ik moet dit jaar mijn studie kiezen. Ik was eerst vrijwel zeker wat ik wilde doen (Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie), maar vandaag heb ik een gesprek gehad met mijn decaan en de gezamenlijke conclusie was dat het WO te theorie-gericht was voor me en ik eigenlijk geschikter ben voor het HBO. Ik twijfel nu dus weer heel erg, aangezien ik eindelijk dacht vrijwel zeker te zijn, maar na het gesprek van vandaag ben ik eigenlijk weer heel erg gaan twijfelen. Ik ben enerzijds bang dat ik de verkeerde studie ga kiezen maar anderzijds is het beroepsperspectief na WO wel vele malen groter. Daar is het dan allen wel veel minder mensgericht, wat ik zelf heel jammer vind. Zou je me kunnen helpen?
Judith
Nov 15, 2015 @ 09:29:25
Goedemorgen Bart,
Bedankt voor je berichtje.
Ik kan me goed voorstellen dat je nu erg gaat twijfelen.
Uiteraard kan ik je hierbij helpen. Wil je mij mailen naar judith (at) keuzesprong.nl?
Dan maken we een (bel)afspraak om het erover te hebben.
Groet, Judith
Xeen
Nov 13, 2015 @ 18:13:10
Hallo,
Het klopt niet helemaal binnen het thema maar ik hoop dat ik wat advies kan krijgen.
Ik ben momenteel bezig met mijn master Gezinspedagogiek nadat ik de bachelor Pedagogische Wetenschappen heb gedaan.
Ik heb toen ik begon de keuze omdat het tussen alle andere WO-opleidingen, die ik letterlijk ben afgegaan in een lijstje, wel de leukste leek maar ik heb nooit echt het idee gehad van ‘Ja dit is wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen’ of ‘Dit pas echt bij mij!’ en ik heb elk jaar getwijfeld aan mijn keuze en ik ben elk jaar motivatie verloren. Na een tijdje twijfelen heb ik het elke keer weer opgepakt omdat ik het me wel steeds lukte om toch cijfers te halen die goed genoeg waren en zo heb ik mijn bachelor afgerond. Ik ben aan een stage begonnen in de bachelorperiode maar daar was ik ook niet gemotiveerd en geinteresseerd, en ik leek ook niet capabel, en het was niet verplicht dus ik ben er weer mee opgehouden.
Ik ben dit jaar begonnen met een master en in dit jaar van de master is het veel moeilijker geworden en door gebrek aan motivatie is het voor mij een groot struikelblok. Ik heb een hekel aan artikelen lezen en aan wetenschappelijke papers schrijven en al dat analyseren en ik ben er ook ontzettend slecht in. Het lijkt alsof ik niet tot dat ‘analyseren’ in staat ben en ik voel me ontzettend dom.
Ik ben er aan aan het denken om te stoppen maar ik zou niet weten wat voor andere opleiding ik wel zou willen gaan doen. Dus ik ben er aan aan het denken om een tijdje te gaan werken om ondertussen uit te vinden wat ik leuk vind en wat misschien beter bij me past. Ik ga dan gewoon werken in de horeca, want dat is het enige wat ik op dit moment zonder diploma ( Je hebt niks aan een wetenschappelijke bachelordiploma) en werkervaring kan doen. Ik twijfel maar ik loop ook vast in de master en ik weet niet of ik de baan die ik zou kunnen krijgen uiteindelijk, nadat ik er voor heb geploeterd en gestresst, leuk zal vinden. Natuurlijk klinkt een WO-diploma heel mooi maarja. Ik ben 23…en ik kan wel wat advies gebruiken.
Judith
Nov 15, 2015 @ 09:33:20
Goedemorgen Xeen,
Bedankt dat je dit persoonlijke verhaal wilt delen.
Als je elk jaar twijfelt of je wel door wilt gaan met de studie die je gekozen hebt, is het logisch dat de motivatie ook steeds minder wordt.
Je kon op je wilskracht steeds goede cijfers halen, maar als de motivatie niet mee gaat, kan het je op een gegeven moment opbreken.
Dan bedenk je of waarvoor je nu zo aan het ploeteren bent wel hetgeen is waar je straks mee verder wilt.
Ik stel voor dat je mij mailt naar judith (at) keuzesprong.nl.
Dan kunnen we een (bel)afspraak maken om het hier samen verder over te hebben.
Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je nu zelf even niet meer weet wat te doen…
Graag hoor ik van je.
Groet, Judith
lisa
Dec 11, 2015 @ 22:42:34
ik had een vraag. op dit moment volg ik een juridische opleiding op mbo niveau, ik wil hierna graag rechten studeren aan het hbo. nu is mijn vraag of iemand weet of het kabinet echt de instroom op het WO met een P af wil schaffen en wanneer dit dan in gaat.
met vriendelijke groet
Judith
Dec 13, 2015 @ 21:09:11
Dag Lisa,
Goed dat je dit nu al wil uitzoeken als je weet dat je HBO/WO Rechten wil gaan doen.
Het kabinet wil de toestroom van mbo-studenten naar het hbo en hbo-P-studenten naar het wo verkleinen.
Dit heeft te maken met jongeren die denken het wel aan te kunnen en dit gaat vaak om jongeren die een bepaalde opleiding hebben gevolgd en een heel andere opleiding op een hoger niveau willen volgen.
De grootste groep met uitvallers (met name op de uni) zijn van jongeren die niet via havo of vwo naar hun vervolgopleiding zijn gegaan, maar via het mbo of hbo-P-route.
Als je op het mbo een juridische opleiding volgt en hiermee naar HBO-recht wil, voorzie ik geen problemen. Wel is het uiteraard anders om te studeren op het hbo dan op het mbo.
De route naar de universiteit kan lastiger zijn. Wat het kabinet heeft afgesproken met de scholingsinstellingen is dat zij zelf mogen bepalen wie ze wel en niet toelaten.
Technische universiteiten bijvoorbeeld sluiten al de deuren voor HBO-P-studenten. Dit komt omdat de vooropleidingen op het hbo niet goed aansluiten op het curriculum.
Met Rechten denk ik wel dat de aansluiting erg passend is (het is in dezelfde studie-categorie).
Wat ik je aanraad is om de universiteit van je keuze of die dichtbij is te bellen met de vraag hoe zij hierin staan. Dit verstelt namelijk per universiteit.
Er is dus geen landelijke datum, zoals jij wellicht dacht. Elke universiteit bepaalt dit voor zichzelf.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Imane
Dec 16, 2015 @ 09:26:07
Beste Judith,
Ik zit momenteel in 6 Gymnasium en ben erg aan het twijfelen tussen WO en Havo. Ik ben nog niet helemaal zeker, maar ik wil waarschijnlijk Rechten gaan doen. Ik ga me binnenkort inschrijven voor tandheelkunde, maar de kans dat ik ingeloot word, is zo klein dat ik hier niet op ga hopen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel erg goed ben in organiseren en plannen. Ook lijkt het me minder fijn om zoveel theorie zelf te moeten verwerken. Hierdoor en door de stagemogelijkheden neig ik naar het HBO rechten. Echter, de beroepsmogelijkheden na de universiteit spreken me wel aan. Is het mogelijk om HBO Rechten te doen en daarna een masteropleiding te volgen aan de universiteit? Hoe lang zou dit dan duren?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Imane
Judith
Dec 17, 2015 @ 06:06:27
Dag Imane,
Ik lees verschillende dingen in je mail.
1. Je twijfelt tussen het HBO en WO.
2. Volgens mij ben je nog niet uit je studiekeuze, gezien je 2 heel verschillende studies noemt die echt 2 verschillende soorten beroepen als mogelijkheden hebben.
Zoek de beroepsmogelijkheden eens uit bij de verschillende beroepsrichtingen en de verschillen tussen HBO en WO.
Het is in ieder geval mogelijk om na je HBO bachelor Rechter middels een pre-master een master opleiding te volgen op de universiteit.
Je bachelor op het hbo duurt 4 jaar, een premaster vaak 1 a 2 jaar en een master duurt ook 1 a 2 jaar. Zo kan je het uitrekenen.
Wat mij belangrijker lijkt is dat je goed uitzoekt welke studie en beroepsmogelijkheden passen bij jou als persoon en wat jij later zoekt in je werk.
Of je voor het 1 een jaar langer of korter moet studeren lijkt me niet het meest belangrijke. Het gaat erom dat je je richt op hetgeen dat het meest bij je past en waar je jezelf met plezier in ziet werken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Robin
Feb 01, 2016 @ 22:46:19
Beste judith,
Ik zit heel erg in de knel, ik zit op zit moment in 5HAVO, ben nog geen één keer blijven zitten en haal binnenkort met twee vingers in mijn neus mijn HAVO diploma binnen. Ik zat te kijken naar de studie IBM (international bussiness managemant) en deze studie sprak mij erg aan.
Ik wil graag weten of het haalbaar is om je propeduese te halen in 1 jaar met gemiddeld een 7,5 om toe gelaten te worden op de Rotterdam School Of Management. Dit is iets wat ik heel graag wil. Ik weet alleen niet zeker of de 7,5 gemiddeld haalbaar is en ik zou graag u advies willen hebben. Wat is handig om te doen? Is het misschien handiger om eerst mijn bacherlor te halen op de hogeschool en dan naar de uni of een master? Of toch nog eerst 2 jaar VWO doen?
Ik ben het overzicht volledig kwijt om eerlijk te zijn en dit brengt mij heel erg in de war en ik zou het heel prettig vinden als u advies zou kunnen geven en alle opties op een rijtje zou kunnen zetten met hoe lang alles duurt en u advies erbij!
Hopelijk kunt u antwoord op mijn vragen geven,
Groet Robin 🙂
Judith
Feb 02, 2016 @ 07:35:43
Goedemorgen Robin,
Allereerst mijn compliment dat het je zo goed afgaat op de HAVO.
Dit geeft aan dat studeren op het vwo/universiteit een optie voor je is, als je maar die vingers uit je neus haalt 😉
Het slimste is om via het vwo naar de Rotterdam School of Management te gaan.
Raadpleeg dan ook bij je decaan wat de overstap-eisen hiervoor zijn en of je hieraan voldoet.
In theorie is het mogelijk om via het HBO naar de universiteit te gaan, maar dat is een lastige route.
Universiteiten hebben liever iemand die het vwo heeft afgerond, dan iemand die via de HBO-P route zich wilt aanmelden.
Ter check kan je de uni bellen met deze vraag.
Beantwoord dit je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kim
Mar 06, 2016 @ 09:37:47
Hoi
Ik begrijp niet waarom universiteiten moeilijk doen met het aanemen van een hbo student die zijn p heeft behaald.
Waarom willen ze liever een vwo student die helemaal op 0 begint terwijl een hbo student al wat kennis en ervaring heeft van bet eerste naar ookal is dit niet op het zelfse niveau
Ik hoop dat u mij dat kunt uitleggen 🙂
Judith
Mar 12, 2016 @ 12:25:47
Goedemiddag Kim,
De reden waarom universiteiten daar moeilijk over doen, is dat de grootste groep die uitvalt in de studie studenten zijn die van het HBO komen.
De overgang van het HBO naar het WO wordt vaak als een grote stap gezien waar veel jongeren echt aan moeten wennen.
Ze willen nu vaak dat je bepaalde schoolvakken wel op vwo-niveau behaald hebt of dat je een bepaalde test van te voren maakt.
Zo proberen ze de kans te verhogen dat je wel de studie behaald.
Hun grootste reden hierin is dat ze betaalt krijgen wanneer een student afstudeert. Dat gebeurd uiteraard niet wanneer ze ergens tussentijds stoppen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mohammed
Mar 07, 2016 @ 20:01:25
Ik voel me hier wel heel ongemakkelijk bij, ik zie mensen met een leeftijd van 16 a 17 en hoger. Maar ik ben maar pas 11. Ik ben ook slim;). Ik ben erg geïnteresseerd in dit soort dingen en zit al inmiddels in groep 8. De vraag die ik wil stellen is: ik wil graag gaan werken bij de defensie(marrechaussee) het is moeilijk om die keuze te maken. Ik zie heel veel mensen en wat ik zelf gelezen heb WO iets beter is. Niveau die ik heb is HAVO/ VWO. Ik zie heel veel ervaringen en binnen de famillie HBO richting doen. Maar is dat wel verstandig? Ik zou wel heel graag een reactie erop hebben.
M.V.G Mohammed
Judith
Mar 12, 2016 @ 12:28:04
Dag Mohammed,
Ik begrijp je vraag helaas niet goed.
Ik lees dat je later graag wilt werken bij de marechaussee.
Je kan het beste informatie ophalen bij de defensie zelf erover.
Ga eens naar een open dag van hen om een beeld te krijgen van hoe het is om bij de defensie te werken en stel daar dan ook je vragen.
Ik hoop dat ik je zo toch een beetje heb verder kunnen helpen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Irene
Apr 09, 2016 @ 15:01:36
Ik loop tegen precies hetzelfde aan.. Ik kom van Gymnasium straks, maar wil eigenlijk liever Hbo doen dan WO. De keus ligt bij jezelf, waar jij je goed bij voelt! Maar ik zelf ben er ook nog niet uit. Het is lastig een keuze te maken omdat je van beide richtingen niet weet hoe het uiteindelijk echt in zijn werk gaat, dit moet je zelf ervaren.
Judith
Apr 13, 2016 @ 09:13:30
Dag Irene,
Het klopt dat het belangrijk is om zelf te ervaren.
Hiermee bedoel ik om er zo veel mogelijk op uit te gaan en ervaringen met studies en beroepen op te doen.
Dit helpt heel goed met het maken van je uiteindelijke studiekeuze. Zo heb je meer informatie om je keuze op te baseren.
Maar inderdaad, doe wat goed bij je voelt!
Groet, Judith van KeuzeSprong.
Floor
Mar 15, 2016 @ 19:42:18
Hoi!
Ik weet niet goed wat ik moet doen. Ik ben geïntreseerd in dingen met computers. Nu heb ik 2 dingen uitgekozen waarvan ik denk dit is het, maar de ene is op hbo niveau en de andere universiteit. Ik zit op het gymnasium en iedereen om me heen zegt dat het echt dom is om hbo te kiezen omdat ik er gewoon te slim voor ben en er zit een loting aan de hbo opleiding. Maar voor mijn gevoel heb ik er niet zo’n vertrouwen in dat ik alles zelfstandig kan doen, maar de universitaire opleiding vind ik ook niet verkeerd. Help! Mijn ouders kraken hbo helemaal af maar ik wil zelf een keuze maken. Advies?
Arjan
Mar 17, 2016 @ 07:37:47
Inmiddels bijna klaar met mijn HBO opleiding Technische bedrijfskunde. Ik ben van VMBO kader gekomen en doorgestroomd naar MBO en daarna HBO. Echter heb ik op VMBO en MBO nooit iets gedaan omdat het te makkelijk was. Tussen MBO en HBO heb ik 2 jaar voltijd gewerkt en het eerste jaar HBO heb ik niet gehaald omdat ik 1 punt te kort kwam. Daarna is alles netjes verlopen en zit ik in het afstuderen.
Door de lange weg ben ik 26 en heb ik straks een HBO opleiding. Echter zie ik vaak op de arbeidsmarkt dat de interresante banen vaak toch WO vragen. Het staat mij tegen omdat ik weer 2 jaar in de banken moet en WO ontzettend theoretisch is. Gezien mijn leeftijd twijfel ik ook zwaar om de laatste 2 (misschien wel 3 jaar als er iets mis gaat) er aan te plakken. Ik hoor ook genoeg reacties betreft ontbrekende werkervaring die ik straks heb als ik 28 ben. De Master die ik eventueel zou willen volgen toont erg veel dezelfde vakken dus veel herhaling maar dan op een hoger niveau lijkt mij. Zou het niet een betere mogelijkheid zijn om aan het werk te gaan, te achterhalen wat ik echt zou willen doen en mij daar dan in gaan specialiseren? Of heeft dat WO papiertje echte meerwaarde voor mijn eventuele carrière?
Judith
Mar 18, 2016 @ 08:09:25
Dag Arjan,
Allereerst inspirerend om te lezen hoe jij de afgelopen jaren bezig bent en nog steeds met je loopbaan.
Het sleutelwoord in mijn antwoord is ‘relevantie’.
Een werkgever is vooral op zoek naar studie en werk op jouw CV dat relevant is voor de functie waar zij iemand voor zoeken.
Dus als je gaat werken, moet dit wel echt in de lijn liggen van het werk waar je op wilt doelen (het werk waarvan je ziet dat ze vaak wo- voor vragen).
En daarbij moet je wel in je achterhoofd houden dat een werkgever altijd de ‘schaap-met-10-poten’ zoekt.
Bijna niemand voldoet aan alle eisen voor een functie.
Wat wellicht een idee is dat je de contactpersonen van de vacatures die je interesse nu hebben (maar waar ze wo vragen) opbelt om te vragen hoe belangrijk een studie op het wo is voor deze functie.
Vaak zetten ze dat wel neer in de vacature, maar is het niet zo’n harde eis.
Je kan dan achter hun motief komen waarom ze wo-opleidingsniveau vragen ipv hbo.
Wat ik hiermee zeg is: Ga eerst onderzoek doen op de arbeidsmarkt voordat je kiest voor nog een studie of toch aan het werk.
Op basis van de verkregen informatie kan je voor jezelf beslissen wat nodig is.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Camilla
May 04, 2016 @ 00:15:27
Hoi!
Ik zit momenteel een beetje met mijzelf in de knoop wat mijn studie(keuze) betreft. Ik zit momenteel in het 2e jaar van een HBO opleiding, en heb het gevoel dat ik toch een verkeerde keuze heb gemaakt. De manier van lesgeven is mij ronduit te speels en ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets zelf heb gemaakt, bij elk vak wordt er in groepsverband gewerkt. Voor deze opleiding heb ik eerst 4 jaar gewerkt, omdat ik simpelweg geen idee had van wat ik met de rest van mijn leven moest doen. Nu dacht ik iets gevonden te hebben dat mij leuk genoeg leek om af te maken, maar ik merk dat mijn motivatie steeds afneemt. De laatste tijd zit ik te kijken naar een WO opleiding in de richting van voeding/diëtetiek, al is dat iets totaal anders dan wat ik nu doe (media management), al is het wel iets dat mij altijd al heeft geboeid. Is het überhaupt mogelijk om met een willekeurige propedeuse op WO in te stromen? Mijn cijfers zijn het probleem niet, ik sta gemiddeld een 8.5 zonder hier al te veel moeite voor te doen. Wel ben ik te bang dat ik in verhouding te oud ben (ik ben nu 23)
Ik hoop op wat advies want ik ben de wanhoop een beetje nabij.
Alvast enorm bedankt!
Judith
May 16, 2016 @ 18:47:30
Dag Camilla,
Bedankt voor je verhaal.
Wat je op de universiteit kan proberen is het inzetten van de 21+ toets.
Dit is een toets voor mensen die niet via de ‘gebruikelijke’ manier naar de universiteit (of hogeschool) gaan.
Met die toets wordt onderzocht of je het niveau en de kennis hebt om aan de opleiding te starten.
Altijd het proberen waard!
Wat betreft de richting van de opleiding zelf, daar kan ik op basis van je berichtje weinig over zeggen.
Wel kunnen we een kennismakingsgesprek hiervoor inplannen. Interesse? Vul dan het contactformulier op de website in.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Martijn
May 27, 2016 @ 15:15:37
Hallo,
Een korte vraag: ik doe nu 1e jaar Toegepaste Psychologie, en ik zit erover te denken om naar het WO te gaan. Voornamelijk omdat ik liever zelfstandig wil werken, geen verplichte stage wil lopen en theoretisch leren interessanter vindt dan praktijkgericht leren.
Ik kom via het Havo, en sta nu gemiddeld een 7. Is het een slim idee om, als ik mijn P heb gehaald, door te stromen naar het WO?
Groet,
Martijn
Judith
May 28, 2016 @ 10:12:51
Dag Martijn,
Fijn om te horen dat het je goed afgaat op het HBO.
Op basis van jouw informatie kan ik niet aangeven of het slim of niet slim is om naar het wo te gaan.
Wat ik je in ieder geval aanraad is om contact op te nemen van de studieadviseur van de opleiding Psychologie van de universiteit van jouw keuze.
Vraag naar de eisen die zij stellen aan iemand die met een HBO P mee wilt doen aan de loting.
De eisen worden namelijk steeds strenger (het is de grootste groep uitvallers op het wo) en verschilt ook per universiteit.
Daarbij is het voor aankomend collegejaar bijna onmogelijk om toegelaten te worden, gezien de datum van inschrijving al voorbij is.
Maar informatie inwinnen bij de studieadviseur is zeker aan te raden.
Ik lees dat de manier van studeren je interessanter op het wo lijkt dan op het hbo.
Heb je al een dag meegelopen bij de studie en/of gepraat met studenten die de opleiding doen?
Daarbij zit er uiteraard verschil in de beroepsmogelijkheden en doorstroommogelijkheden. Heb je dat al uitgezocht?
Hoe goed ben je in wiskunde A geweest op de havo? Gezien dat het grootste struikelblok in jaar 1 is bij veel psychologie-studenten bij het vak statistiek.
Kortom: ik raad je aan informatie bij de studie(adviseur) in te winnen en je kansen in te schatten.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Bram
Jul 04, 2016 @ 21:18:14
Hey,
Ik zit ook met een dillema…
Ik ben dit jaar afgestudeerd aan de hbo bachelor werktuigbouwkunde, maar wil eigenlijk nog een (hbo) bachelor technische bedrijfskunde gaan volgen. Nu kreeg ik de vraag van mijn gecommitteerde tijdens mijn afstuderen of ik niet nagedacht had om door te stromen naar de universiteit en daar technische bedrijfskunde te gaan doen.
Dit heeft mij erg aan het denken gezet. Ik heb zelf op vwo gezeten tot de 4e klas, hierna ben ik naar havo gegaan omdat ik een technische profiel wilde en dit beter haalbaarder was op havo niveau.
ik heb zelf nooit echt veel vakken bijgehouden buiten de lessen door op hbo, en heb altijd alles op het laatste moment geleerd. Dit ging mij vrij goed af (gemiddeld allemaal 6’jes).
wordt universiteit voor mij een cultuurshock of is het goed haalbaar met mijn afgeronde hbo bachelor?
Ik twijfel ontzettend, wil graag uni proberen maar ben een beetje bang door de verhalen die ik hoor over de studiedruk….
Judith
Jul 06, 2016 @ 17:34:17
Dag Bram,
Bedankt voor je reactie.
Wat ik me afvraag is wat het maakt dat je een 2e bachelor wilt gaan volgen.
Een tweede bachelor is stukken duurder dan een eerste, omdat je geen subsidie meer krijgt van de overheid. Ben je hiermee bekend?
Je hebt de bachelor Werktuigbouwkunde afgerond, maar wilt nog Technische Bedrijfskunde gaan volgen. Vanwaar die keuze?
Wat betreft je vraag.
Ik raad je aan om contact te leggen met de studieadviseur van de faculteit van de uni waar jij de studie mogelijk wilt volgen.
Zij kunnen aangeven wat er specifiek in deze studie van je verwacht wordt qua studievaardigheden.
Een ding kan ik al wel aangeven: je gaat het op de universiteit niet redden met op het laatste moment leren.
Je krijgt minder toetsen op de uni en dat maakt dat er veel meer stof geleerd moet worden voor 1 toets. Dat red je niet door een week ervoor met leren te beginnen.
Het is belangrijk dat je de lesstof bijhoudt en de discipline kan opbrengen om thuis zelfstandig aan de slag te gaan ermee.
Motivatie is alles.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Bram
Jul 07, 2016 @ 17:37:31
Dag Judith,
Bedankt voor je reactie! Ik ben hier inderdaad bekend mee, maar ook dat is te omzeilen.
(bijvoorbeeld door een vak open te laten staan en deze volgend jaar pas te halen, de tweede studie mag in dat geval afgemaakt worden volgens wettelijk college geld).
Het enigste nadeel is dat ik dalijk alle reiskosten voor eigen rekening moet nemen.
De reden waarom ik voor een tweede bachelor wil gaan is omdat ik momenteel weinig economische vakken etc. heb gehad, bij technische bedrijfskunde heb ik die wel. Deze combinatie wordt volgens meerdere een gouden koppel genoemd.
Ik moet alleen instromen bij de propedeuse en kan geen vrijstelling krijgen voor de stages, om die reden denk ik dat uni misschien een betere keus is. Maar als ik jouw reactie zo lees herken ik mij daar niet echt in. Ik ben namelijk vrij laks en begin pas met studeren als er cht druk achter zit…
Ik hoop alleen niet dat ik later spijt krijg dat ik nooit uni geprobeerd heb :/
Bedankt voor je reactie! Geeft weer nieuwe inzichten 🙂
Groetjes Bram
Judith
Jul 11, 2016 @ 08:55:41
Dag Bram,
Het klinkt alsof je het goed uitgezocht hebt.
Het is altijd raadzaam om twijfels en vragen neer te leggen bij de studieadviseur.
Die kan aangeven (als het goed is) wat er nodig is voor deze betreffende studie.
Weten waar je eigen sterktes en zwaktes liggen is slim en ook daarop inspelen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Aris
Jul 05, 2016 @ 10:58:09
Beste,
Ik heb onlangs mijn Mbo nv. 4 diploma behaald, dit betekent dat ik een stap verder kan zetten, namelijk het hbo. Nadat ik heel lang informatie heb opgezocht naar de juiste opleiding die bij mij past, heb ik uiteindelijk voor de opleiding Chemie gekozen. Omdat Chemie een hele brede opleiding, heb ik besloten om eerst mijn P te halen en daarna naar de uni te gaan. Ik heb aan de studieadviseurs op de uni gevraagd of dit mogelijk is en ja hoor ht is wel mogelijk. Nadat ik besloten had dat ik geneesmiddelen wil gaan studeren had ik besloten om een half jaar lang les in scheikunde ( en andere vakken) op VWO niveau te krijgen. Dat is wel aardig gelukt, omdat ik er echt voor ga en ik ben bereid om alles te geven om mijn vastgestelde doelen te behalen. Omdat ik toch wel een beetje bang bn wil ik graag van u weten wat u hiervan vind. Ik ben iemand die als het nodig is non stop studeert, alles van te voren plant en voor de tentamens heel lang van te voren leert. .
Ik hoop zo snel mogelijk een reactie van u te ontvangen.
Alvast bedankt.
Mvg,
Aris
Judith
Jul 06, 2016 @ 17:38:33
Beste Aris,
Bedankt voor je reactie.
Wat een doorzettingsvermogen heb jij zeg! Daarmee ga je het ver schoppen.
Op mij komt het over dat als je doorzet wat je tot nu toe al gedaan hebt, het zeker goed komt.
Motivatie is 75% van het succes.
Het enige wat ik toe te voegen heb is dat Geneeskunde een selectie-studie is en ze streng zijn in deze selectie.
Als jij kan aantonen dat je het in je hebt, dan maak je een grote kans. Zorg er dus voor dat je referenties hebt en eventueel vrijwilligerswerk in de zorg.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Myrthe
Jul 07, 2016 @ 17:40:08
Beste Judith,
Ik zit nu op 4 Gymnasium en ben al na aan het denken over mijn vervolgopleiding. Nu wil ik graag iets gaan doen met forensisch onderzoek, maar er is alleen een HBO opleiding forensisch onderzoek. Ik weet ook niet of het slim is om die opleiding te gaan doen aangezien er weinig werkgelegenheid is in die branche. Is het dan slimmer om een bachelor Science, Chemie of Moleculaire Levenwetenschappen te gaan doen en daarna eventueel een master Forensic Science? Met de HBO opleiding krijg je wel meer praktijk en doe je meer ervaring op. Wat denk u?
Groet, Myrthe
Judith
Jul 11, 2016 @ 09:02:15
Goedemorgen Myrthe,
Bedankt voor je reactie.
Heb je al eens gekeken naar de wo-bachelor Criminologie?
Het is wel anders dan de HBO opleiding, maar zit in hetzelfde ‘straatje’.
Inderdaad, in deze werkrichting zijn weinig baankansen.
Dan draait het erom hoe graag je het wilt, of dit het enige is dat je wilt, waar jouw talenten liggen en wie je kent in het vakgebied.
Als jouw interesses en talenten ook liggen in de studie die jij noemt, dan lijkt me dat een serieuze optie voor jou.
Wat ik je aanraad is om het werkveld goed te onderzoeken.
Wat zijn de vacatures, welke (studie)eisen hebben ze, wat zijn de baankansen voor de toekomst?
Het slimste is om ook te proberen met iemand in contact te komen die het werk doet wat jij op het oog hebt.
Zo kan je diegene vragen stellen en een beter beeld krijgen van het werkveld.
Zo weet je zeker waar je wel (of niet) voor kiest en krijg je achteraf geen spijt of een verkeerd beeld van het werkveld.
Succes Myrthe!
Groet, Judith van KeuzeSprong
kim
Aug 05, 2016 @ 13:51:48
He Judith
Ik ben Inmiddels bijna klaar met mijn opleiding apothekersassistent niveau 4 maar ik wil niet meer verder met dit opleiding. Ik wil graag de opleiding verpleegkundig specialist (nurse practitioner) doen. Maar ik moet eerst HBO V van 2 jaar doen en minimaal twee jaar werkervaring hebben.
Is dit mogelijk? van niveau 4 apothekersassistent naar HBO Verpleegkunde?
Hopelijk kunt u antwoord op mijn vragen geven,
Alvast bedankt!
groepjes
Kim
Judith
Sep 13, 2016 @ 10:00:03
Dag Kim,
Wat een plannen heb jij voor je loopbaan, goed bezig!
Als ik het goed begrijp wil je graag de HBO bachelor Verpleegkunde volgen en erna de HBO master Advanced Nursing Practice.
Het is inderdaad zo dat je voor een HBO master eerst de bachelor gevolgd moet hebben en ook enkele jaren werkervaring in het beroepenveld op zak moet hebben.
Wat betreft je vraag over de overstap van mbo naar hbo: Gezien je mbo-opleiding ongeveer in dezelfde richting is als de hbo-studie (gezondheidszorg), heb je een grote kans op toelating.
Elke opleiding tot Verpleegkundige hanteert een decentrale selectie en zij bepalen wie wel of niet toelaatbaar is.
Het kan zijn dat je voor je toelating, gezien je van het mbo komt, een extra toets moet maken of iets dergelijks.
Maar de kans is er zeker dat jij toelaatbaar bent en je doel achterna kan gaan, succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Tess
Nov 07, 2016 @ 20:21:18
Hallo, ik zit nu in heet derde leerjaar op het VWO. Ik moet voor volgend jaar een profielkeuze maken, hiervoor werken we met een speciaal programma op school. Je moest invullen of een HBO of WO beter bij je zou passen, maar ik weet het dus niet. Hoe weet je of je meer een type bent voor HBO? En voor WO?
Mvg,
Tess
Judith
Nov 08, 2016 @ 07:36:45
Goedemorgen Tess,
In de column staan de grootste verschillen tussen HBO en WO. Lees ze eens door en kies steeds per regel tussen HBO of WO.
Voor welk opleidingsniveau kies je het meeste?
Daarnaast wil ik wel aangeven dat het niet zo streng is dat je of bij het HBO past of bij het WO.
De verschillen binnen het HBO en binnen het WO zijn best groot. Ik geef je de tip voor jouw studiekeuze om meer naar de studies zelf te kijken.
Zoek uit wat jij interessant vindt, op welke manier jij met dat onderwerp om wilt gaat, wat je zoekt in een studie etc. en zoek dan de opleiding erbij: of dat nou een hbo of wo-studie is.
Succes met je profielkeuze!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Erik
Jan 05, 2017 @ 10:11:06
Hoi,
Ik ben vanaf VMBO-T doorgestroomd naar Marketing & Communicatie (MBO-4) en vervolgens naar Vastgoed & Makelaardij op het HBO. Ik ben momenteel aan het afstuderen (studie afgerond in 4 jaar ) en zal naar alle waarschijnlijkheid eind januari klaar zijn met mijn HBO. Ik wil graag verder studeren in de richting van geografie en planologie. Om toegelaten te worden tot de master, wordt verwacht dat studenten allereerst een pre-master volgen, om vervolgens door te stromen naar de master. Om toegelaten te worden tot de pre-master wordt verwacht dat je een 7,5 gemiddeld staat, dit haal ik helaas net niet. Ik ben dus van plan om eerste een 3 jarige WO-bachelor te volgen die daarna perfect aansluit op de master. Dat ik nog 4 jaar studeer is voor mij geen probleem, ben nu 24, maar vraag me af of dit de beste keuze is om te maken. Misschien zijn er hier mensen die hetzelfde ervaren en wellicht tips hebben.
Mvg,
Erik
Judith
Jan 05, 2017 @ 18:59:19
Goedenavond Erik,
Bedankt voor je bericht en ik roep anderen met je op om hierop te reageren!
Ik wil je in ieder geval een grote pluim geven voor je doorzettingsvermogen en dat je gaat voor je doelen.
Mooi om te lezen.
Als jij heel graag in de richting wilt studeren en er je werk van wilt maken, dan lijkt het me zeker de beste keuze voor jou.
Mocht je hierover van gedachten willen wisselen, dan kunnen we hierover bellen.
Het valt me namelijk wel op dat elke studie die je tot nu gedaan hebt of aan denkt, wel steeds anders is.
Als je hier behoefte aan hebt, mail me dan: judith@keuzesprong.nl.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kevin
Jan 10, 2017 @ 23:38:37
Hallo,
Ik heb momenteel ik erg veel twijfels over mijn studiekeuze. Ik zit ik in het 2e jaar Commerciële Economie Sportmarketing. De vakken en projecten in de opleiding gaan vrijwel allemaal over sport en de commercie. Echter begin ik mij steeds meer te interesseren in het gedrag van mensen, politiek en communicatie. Daarnaast heb ik een hekel aan groepsprojecten. Ik studeer veel liever zelfstandiger zodat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen werk. Ook heb ik het gevoel dat ik door leraren en project niet meer uitgedaagd wordt. De motivatie om bezig te zijn voor mijn opleiding wordt met de dag minder…
Ik ben naar andere interessante studies gaan kijken en nu kwam ik bij Communicatiewetenschappen (WO) uit. Deze opleiding sluit redelijk aan bij mijn huidige opleiding maar beschikt ook over elementen die ik wel interessant vind. Is het aan te raden om met je P Universiteit te doen? Moet je over een bepaald niveau beschikken voor WO of is het gewoon een kwestie van hard werken en motivatie? Ik heb me al ingeschreven voor open dag en meeloopdagen.
Mvg
Judith
Jan 11, 2017 @ 17:24:57
Goedenavond Kevin,
Bedankt voor je vraag!
Het is zeker mogelijk om met je HBO propedeuse naar de universiteit te gaan.
De drempel ligt dan wel wat hoger qua toelating en ze zullen waarschijnlijk aanvullende eisen gaan stellen, zoals bepaalde vakken op wo-niveau halen of een toelatingstoets behalen.
Op de universiteit draait het om een andere manier van denken en leren. Het ligt eraan hoe gemakkelijk en snel jij dit oppakt, hoe de overgang voor jou verloopt.
Het blijft altijd een kwestie van hard werken en motivatie, bij elke opleiding 😉
Ik raad je aan om contact op te nemen met de studieadviseur van de studie om te bespreken of er nog aanvullende eisen zijn voor jouw toelating.
Dat verschilt namelijk per persoon.
Suces Kevin!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Melanie
Jan 11, 2017 @ 16:35:10
Hallo,
Ik heb een vraagje. Stel nou je wilt je HBO-P halen en daarmee naar de universiteit instromen, maar je weet nog niet welke opleiding je wilt volgen. Kan je dan na het behalen van je HBO-P een “tussenjaar” nemen of eigenlijk in principe even stoppen om een keuze te maken en dan het jaar daarop alsnog instromen naar de universiteit met de betreffende opleiding?
Judith
Jan 11, 2017 @ 17:21:40
Goedenavond Melanie,
Dat is altijd mogelijk.
Weet wel dat ze daar dan vragen over gaan stellen.
Bij de overgang van HBO P naar de universiteit word je niet zomaar toegelaten en hebben ze vaak aanvullende eisen. Let daarop!
Daarnaast vraag ik me wel af wat jouw motivatie is om naar de universiteit te gaan?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Melanie
Jan 11, 2017 @ 19:40:09
Beste Judith,
Bedankt voor je reactie. Ik zit nu in mijn eerste jaar op de opleiding Bedrijfseconomie. En naast het feit dat de opleiding mij toch niet zo erg interesseert als ik dacht, vind ik de WO opleidingen wat meer interessant. Ik ben ervan bewust dat het heel hard werken is en dat er toelatingseisen aan vast zitten, maar dan zou ik wel iets doen wat ik leuker vind dan Bedrijfseconomie. En hopelijk zal dat helpen om gemakkelijker de studie door te lopen.
Voordat ik aan deze opleiding begon had ik ook al wel in gedachten om uiteindelijk naar de universiteit te gaan. Maar ik zie nu pas in dat het toch nog wel lang duurt aangezien 4 jaar niet zomaar voorbij gaat. Ik heb wel het probleem dat ik nog niet zeker weet wat ik wil gaan studeren, want heel veel WO opleidingen lijken mij leuk. Ik weet ook niet of ik zomaar van Bedrijfseconomie voor een totaal andere richting kan kiezen. Ik denk dat het per opleiding verschilt. Maar als er dus ook een andere manier is om naar de universiteit te gaan en ik nog de tijd kan nemen om na te denken (als ik mijn P haal) dan is dat natuurlijk heel mooi.
Judith
Jan 12, 2017 @ 07:53:33
Goedemorgen Melanie,
Fijn dat je reageert op mijn berichtje.
Ik lees twee dingen in je reactie.
1. Je denkt dat de universiteit meer bij je past, maar je weet niet welke universitaire studie.
2. Je weet niet welke route het handigst is om een universitaire studie te starten.
1. Wat van belang is bij het kiezen van een studie, is om niet vanuit de opties (de studies) te bepalen welke het meest passend is, maar vanuit jou.
Dus probeer voor jezelf te bedenken en op te schrijven wat jij graag terug wilt zien in jouw studie. Welke onderwerpen staan centraal en op welke manier? Heb je voorkeuren, dingen die je juist wel wilt en juist niet? Waar ben je goed in en wil je inzetten voor je loopbaan? Wat vind je verder belangrijk in een studie? Probeer dit zo concreet mogelijk te maken voor jezelf. Vanuit deze punten kan je dan de studies bekijken om te oordelen of ze wel of niet bij jou en je wensen passen. Dit maakt het kiezen een stuk gemakkelijker. Hier is ook (in een notendop) onze begeleiding op gebaseerd. Als je hier hulp bij wilt, dan hoor ik het graag van je!
2. Er zijn meerdere wegen naar Rome, dus naar de universiteit.
Via de HBO P route kan het (maar dan moet het wel in dezelfde studierichting zijn), via de vavo (volwassenonderwijs waar je je vwo examens gaat halen) en via de 21+ toets (ik weet niet hoe oud je bent?).
Heb je naar de laatste twee genoemde opties al gekeken?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Melanie
Jan 13, 2017 @ 18:33:23
Beste Judith,
Nogmaals bedankt voor je reactie. Ik had nog wel even een aanvulling op mijn vraag nadat ik het nog eens had herzien en weer verward raakte. Het plan wat ik voor ogen had was om dit jaar mijn propedeuse te halen en dan een jaar niet naar studeren om mij meer te oriënteren. Zou dat zomaar kunnen? En hoe werkt dat dan, zou je je dan moeten uitschrijven? In ieder geval alvast bedankt voor je hulp.
Het kiezen van een studie vind ik inderdaad heel moeilijk. Dus ik kan zeker hierbij hulp gebruiken. Deze tips zal ook zeker proberen te gebruiken. Over de andere opties. Ik had wel over vavo nagedacht, want ik ben nog twee jaar te jong voor de 21+ toets. De vavo leek mij heel leuk, maar het leek mij allemaal heel ingewikkeld om dat allemaal uit te zoeken en daarnaast weet ik niet of ik dat financieel kan redden, aangezien ik heb gehoord dat de reisproduct niet onder de vavo wordt gefinancierd.
Mvg,
Melanie
Judith
Jan 14, 2017 @ 08:05:04
Goedemorgen Melanie,
Het is mogelijk om een jaar ertussenuit te gaan.
Je hebt je startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo diploma) dus dat mag vanuit de overheid.
Je schrijft je dan inderdaad uit en schrijft je weer in als je weet welke opleiding je bij welke school wilt volgen.
Wat betreft de vavo. Ik raad je aan een vavo bij je in de buurt hiervoor te benaderen.
Het is echt niet ingewikkeld om het uit te zoeken. Wanneer jij weet welke studie op de universiteit je wilt gaan doen en wat hun eisen zijn, kunnen zij goed met je overleggen welke vakken je dan moet volgen, over welke periode dit gaat en wat de kosten zijn.
Vaak duurt een vavo-traject een heel schooljaar, dus het is wel raadzaam om echt nu het onderzoek aan te gaan welke studie je wilt volgen en bij je past.
Je bent boven de 18 jaar en als je dan op de vavo zit, kan je een tegemoetkoming aanvragen bij DUO.
Zie voor meer informatie hierover: https://duo.nl/particulier/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.jsp’ defer
Groet, Judith van KeuzeSprong
Steven
Jan 15, 2017 @ 12:14:16
Stel ik ga een bacherlor in China doen, krijg ik dan nog studiefinanciering vanuit Nederland van DUO?
Judith
Jan 16, 2017 @ 20:19:51
Dag Steven,
Nee als je in China gaat studeren krijg je geen studievoorschot vanuit DUO.
Dan draait het (net als bij bijvoorbeeld Amerika) om het verkrijgen van beurzen.
Raadpleeg Nuffic hierover als je het serieus overweegt.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dennis
Jan 19, 2017 @ 22:53:51
Hallo,
Ik vraag me af waarom je nou vwo zou doen maar met havo hetzelfde uiteindelijk kan behalen. Ik doe zelf 5 Havo en ga hierna HBO Technische Natuurkunde doen. Misschien dat ik ook m’n HBO-P wil behalen en naar WO te gaan. VWO is voor mij geen optie meer, ik heb geen moderne vreemde taal in m’n pakket.
Ik zie nu ook vaker dat Hogescholen ook masters aanbieden maar wat is nu eigenlijk het verschil, tussen HBO-Badgler en WO- badgler, of HBO-Master en WO-Master.. heb je uiteindelijk gewoon een diploma handen die hetzelfde waard is??
Judith
Jan 23, 2017 @ 06:57:43
Goedemorgen Dennis,
Goede vragen!
Waarom het toch slimmer is om via het vwo naar de universiteit te gaan?
De toelating is dan veel gemakkelijker en je bent beter voorbereid op de manier van studeren op het wo.
Je kan inderdaad ook via andere wegen op de universiteit komen, zoals via de HBO-P-route, maar dan kunnen uni’s aanvullende eisen stellen voor de toelating en voor jou is het een hele omslag in de manier van leren.
Wat is het verschil tussen een hbo-master en een wo-master?
Hogescholen bieden inderdaad ook steeds meer master aan. Een hbo bachelor is niet hetzelfde als een wo bachelor en een hbo master is niet hetzelfde als een wo master.
Het blijven twee verschillende opleidingsniveaus, en ook al hebben ze hetzelfde naampje eraan, het niveau verschilt.
Een opleiding aan het hbo blijft praktischer en gericht op het toepassen van theorie.
Een opleiding op het wo blijft theoretischer en gericht op het onderzoeken en genereren van theorie.
Het belangrijkste is dat je de opleidingsvorm kiest die past bij jou als persoontje en bij het doel dat je in je loopbaan wilt bereiken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marlies H
Jan 25, 2017 @ 16:04:57
Hallo,
Ik zit op het gymnasium (3e klas). Ik heb ook les in Grieks en Latijn en dat gaat me goed af (gemiddeld op beiden vakken rond de 8,5 en 9,0).Ook ik moet dit jaar een profiel keuze maken, maar ik twijfel nog wel best veel. Ik wil later graag een baan die met gezondheid te maken heeft (diëtist of iets anders met voeding en lifestyle lijkt me bijvoorbeeld een mooi beroep). Het nadeel is alleen wel dat ik natuurkunde echt geen leuk vak vind en ik haal daarop gemiddeld vaak een 6,5. Voor de rest ben ik wel goed in scheikunde, biologie en wiskunde. Mijn vraag is wat ik nu eigenlijk het beste kan doen. Want als ik geen natuurkunde kies, kan ik dan nog wel een goede baan vinden (in de sector die ik hierboven noemde)? Ook heb ik een tweede vraag: wat is beter om te kiezen als ik ga studeren en dus bovengenoemde beroepskant op wil. Want ik houd echt niet van leren maar ik kan het wel goed hebben als ik me inzet. Dus ik kan met goed inzetten en dan ook mooie resultaten behalen maar ik vind het gewoon niet zo leuk om te leren. Mijn vraag is hierover of een hbo studie beter bij mij past of misschien toch het wo? Hierin speelt ook mee dat als ik later ga werken, ik niet een onderzoekende functie wil. Ik ga liever een echt beroep beoefenen zoals bijvoorbeeld diëtist. Maar in mijn hoofd speel ik met de gedachten dat mocht ik voor het hbo kiezen, dat misschien een gemiste kans is omdat bij mij al heel lang blijkt dat ik het wo aankan. Ook zou ik graag later een goed verdienende baan willen. Want al die jaren studie mogen zich van mij wel uitbetalen 😉
Ik hoop dat u mij kan helpen!
Vriendelijke groet,
Marlies H
Judith
Jan 30, 2017 @ 07:05:51
Goedemorgen Marlies,
Bedankt voor je berichtje en vraag.
Volgens mij gaat het goed op school voor jou, goed bezig!
Antwoord op je vraag of je natuurkunde nodig hebt om later in de gezondheidszorg te werken.
Per studie in de gezondheidszorg verschilt het of ze als eis natuurkunde hebben voor de toelating.
De studies rondom voeding en lifestyle hebben op dit moment niet de eis dat je natuurkunde gevolgd moet hebben.
Wat ik je aanraad, is om wat studies in de gezondheidszorg op internet op te zoeken die je aanspreken en dan kijken bij de toelatingseisen.
Maar als je op veilig wilt spelen, dan raad ik je aan om natuurkunde wel in je pakket te kiezen, dan houd je alle opties open voor een beroep in de gezondheidszorg later.
Antwoord op je vraag of hbo of wo beter bij je past.
Je hoeft nu nog niet de keuze hiertussen te maken of wel?
Ik raad je aan je straks te richten op zowel studies in het hbo als wo in de richting die jou interesseert.
Zo kan je ze namelijk op inhoud en beroepen bekijken en dan beslissen welke studie het beste bij jou past als persoon en jouw wensen voor een studie.
Een hbo studie is inderdaad praktischer en minder gericht op onderzoek. Je bent vooral hetgeen wat al onderzocht is in de praktijk aan het toepassen en uitproberen.
Op het wo draait het meer om het onderzoeken van theorieën en maken van nieuwe theorieën. Je wordt dan vaak breder opgeleid en er is minder ruimte voor praktijk.
Dus: Mijn advies is om niet 1 van de richtingen nu al uit te sluiten. Je weet pas als een studie bij je past door je erin te verdiepen en een dagje mee te lopen.
Dat ga je straks in de bovenbouw doen en dat helpt enorm bij het uitkiezen van een studie!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Luna
Feb 20, 2017 @ 21:51:44
Hallo Judith,
Ik zit nu in 5 VWO maar wegens een lastige thuissituatie gaat het op dit moment niet erg goed, hierdoor is de kans groot dat ik blijf zitten en dus 5 VWO opnieuw ga doen.
Mijn plan was om na mijn middelbare school psychologie te gaan studeren aan de universiteit van Utrecht, alleen ben ik afgelopen week gaan twijfelen of een WO studie wel bij mij past, aangezien ik veel verantwoordelijkheid erg serieus neem en vaak veel meer doe dan wat er daadwerkelijk gevraagd wordt. Dit klinkt natuurlijk als een goede eigenschap, maar in de praktijk zorgt het er vooral voor dat ik na een toetsweek een week lang ziek in bed lig doordat ik veel te veel van mezelf verlangt heb.
Dit heb ik al sinds de 1e klas, dus ik kan me zo voorstellen dat dit op een universiteit niet anders zal zijn. Ik zie het nou niet bepaald zitten om hierdoor rond mijn 20e al overspannen te zijn, dus ben ik gaan nadenken en heb ik een HBO studie ook opgenomen in mijn zoekmogelijkheden. Mijn voorkeur neigt op het moment licht naar een HBO studie, maar ik vraag me af of het dan wel ‘nodig’ is om te blijven zitten, aangezien ik ook kan doorstromen naar 5 HAVO en op die manier op het HBO terecht kan komen (om daarna eventueel nog een WO-master te volgen)… Wat raad u aan?
Ik hoor graag van u!
Met vriendelijke groet,
Luna
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:41:19
Hallo Luna,
Bedankt voor het sturen van je vraag.
Het verschil tussen HBO en WO zit hem vooral in de manier hoe je leert. Leer je meer door toe te passen en in de praktijk te leren of leer je beter uit boeken en breder over het onderwerp te denken en (nieuwe) inzichten erover te krijgen? Dat zou ik als insteek nemen als ik jou was.
Uiteraard is het meer lesstof dat je moet leren op de universiteit dan een hogeschool, dat klopt.
Daarnaast wil ik je graag de tip geven om de bron van je vraag aan te pakken: de manier hoe jij met school (en andere dingen) omgaat en dat je te veel van jezelf verlangt. Want met deze manier van omgang maakt het niet uit of je op het hbo of wo zit, je gaat hier echt tegen de muur mee lopen.
Ik denk dat het jou veel gaat opleveren als je hier beter mee leert omgaan, zodat je de balans beter kan vinden in je bezigheden en je gezond blijft. Een psycholoog kan je hier bruikbare tips en inzichten bij geven, zodat het studeren en latere werken leuk blijft en je niet steeds ziek bent na een intensieve periode.
Wat vind je hiervan? Je mag me ook terugmailen via judith@keuzesprong.nl als je wilt.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yassine
Feb 23, 2017 @ 14:58:40
Goedemiddag,
Mijn naam is Yassine en ben 21 jaar jong. Na lang aarzelen, heb ik me aangemeld voor de opleiding `bouwkunde` op de hbo. Mijn droom is om na een jaar op de hbo mijn `P` te behalen, zodat ik de opleiding `bouwkunde` kan vervolgen op de universiteit. Wat zijn de voor- en nadelen om de overstap te maken van de opleiding bouwkunde op de hbo naar de opleiding bouwkunde op de universiteit? Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Yassine
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:40:58
Hoi Yassine,
Je vraagt naar de voor- en nadelen van de overstap van hbo bouwkunde naar wo bouwkunde.
Ook geef je aan dat het je droom is om naar de universiteit te gaan.
Waar zitten precies je twijfels in? Dan kan ik daar specifiek op in gaan en met je meedenken.
In ieder geval, is het van belang dat je zelf naar een meeloopdag gaat van de studie op het hbo en op het wo. Iedereen ervaart de verschillen namelijk net iets anders. De grote verschillen tussen hbo en wo staan in de column beschreven. Het belangrijkste is dat je weet wat je met de wo studie kan bereiken en of je dat dichterbij je droombaan helpt. Een studie is een middel tot een doel. Dus wat kan je met de wo studie bereiken dat je niet met de hbo studie kan? Goede vraag om te stellen tijdens een voorlichting!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Caroline
Feb 25, 2017 @ 22:20:23
Hallo,
Ik zit nu in mijn examenjaar van de HAVO, en vind niet echt leuke studies op het HBO…op het WO integendeel heb ik echt de perfecte studie gevonden! (Taal en Cultuurstudies) Alleen het grote probleem is dat ik altijd heel veel moeite voor de HAVO heb moeten doen. Met heel hard werken heb ik uiteindelijk het makkelijkste profiel gekozen zonder ook maar één vak met getallen (daardoor kan ik ook niet veel kanten op😅). Ik heb zelfs nog gekeken naar mbo studies, al weet ik dat dat wel echt beneden mijn niveau ligt, maar ik wil per se iets doen wat me heel erg interesseert..Dus was mijn idee om mijn propedeuse op het HBO te halen van een studie die dan maar wat minder is en door te stromen naar de universiteit. Maar ja ik weer niet of dat wel echt een verstandige keuze is. Wat zou u me adviseren?
Vriendelijke groeten,
Caroline
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:39:42
Hoi Caroline,
Bedankt voor je vraag.
Als ik het goed begrijp heb je grote interesse voor de studie Taal- en cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb het voor je opgezocht en gevonden dat de UU voor mensen die met een HBO-P willen instromen bij deze studie, twee staatsexamens moeten afleggen op vwo-niveau van Nederlands en Engels. Pas als je deze hebt gehaald, ben je toegelaten. Zie hier voor meer informatie: https://www.uu.nl/bachelors/taal-en-cultuurstudies/toelating/nl
Als voor jou deze twee vakken geen probleem zijn, dan lijkt me dit een goede route voor je om toegelaten te worden tot de universitaire studie. De andere opties zijn denk ik minder aantrekkelijk voor je (je vwo diploma halen op je middelbare school of via de vavo).
Wat vind je hiervan?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Teun
Mar 30, 2017 @ 19:50:57
Hoi Judith,
Ik doe nu het 1e jaar van Business IT & Management op HBO. Het HBO viel mij qua niveau erg mee en daarom ben ik gaan twijfelen om misschien naar de universiteit te gaan, maar ik vind het moeilijk om van mezelf te zeggen of ik liever praktijkgericht leer of met meer verdieping.
Een voordeel van de universiteit is dat je eerder opvalt om door te groeien binnen het bedrijf. Dit is voor mij een belangrijk punt omdat ik management erg interessant vind.
maar mijn vraag is of het uitmaakt of je eerst HBO afrond om vervolgens een master te doen? of dat er nog voordelen zitten aan een WO bachelor die je vervolgens afrond met een master?
Ik snap dat een WO bachelor in principe een betere vooropleiding is, maar heb hier niet echt een probleem mee, ook vind ik het geen probleem om eventueel pre-masters te moeten volgen. het gaat er vooral om of door bedrijven nog word gekeken naar je hele schoolcariere of alleen naar je eindpunt?
Alvast bedankt voor het antwoord!
Mvg Teun
Judith
Apr 01, 2017 @ 09:53:47
Goedemorgen Teun,
Bedankt voor je vraag en het uitleggen van je situatie.
Mijn beantwoording komt uit een andere hoek: Weet jij al naar wat voor soort werk jij wilt toegroeien in je loopbaan?
Waar je graag later in je werk mee bezig wilt zijn, welke kennis jij wilt bezitten, voor welk probleem jij de oplossing wilt zijn?
Ik zou vanuit deze hoek kijken naar welke studie je daar het beste naartoe brengt. Is dit meer vaardigheden-gericht (dus hbo) of meer kennis en onderzoeksgericht (dus wo).
Gezien de route naar je doel toe je niet uitmaakt, raad ik je aan om eerst meer helderheid te krijgen in bovenstaande vragen.
Dan ga je namelijk ook de studies volgen die het beste bij je passen, ongeacht het opleidingsniveau.
Daar kijken werkgevers namelijk naar: de logica achter je schoolcarrière.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sam
Apr 02, 2017 @ 22:14:55
Hoi Judith
Ik ben in het eerste jaar van mijn middelbare school begonnen binnen de richting HAVO/VWO. Wegens persoonlijke omstandigheden heb ik dat jaar niet gehaald, en ben ik naar het VMBO gegaan. Deze opleiding heb ik gemakkelijk afgerond en heb ik besloten om naar HAVO 4 te gaan. Inmiddels zit ik in HAVO 5, ik sta er goed voor en er moet iets zeer raars gebeuren wil ik de examens niet voldoende afronden. Docenten gaven mij het advies VWO te gaan doen, maar na enig onderzoek kwam ik tot de conclusie dat dit geen optie voor mij is omdat ik geen vreemde taal in mijn pakket heb zitten. Ik denk dat ik meer uit mezelf kan halen. Misschien weet u enige manier waarop ik nog steeds een VWO diploma kan behalen.
Zo niet, dan zou ik graag alsnog een universitaire studie willen doen. Ik vraag mij alleen af of je ook daadwerkelijke iedere universitaire studie kan met je propedeuse. Mij is namelijk verteld dat het zeer moeilijk is om met je HBO-propedeuse, zonder VWO-diploma, toegelaten te worden op een universiteit. Ook ga ik er van uit dat toegelaten worden op een universiteit extra moeilijk wordt voor mij, aangezien mijn studieloopbaan. Ik ben zeer geïnteresseerd in archeologie, economie en alles wat te maken heeft met onderzoek doen. Graag zou ik willen weten hoe u mijn kansen inschat dat ik toelaten wordt op een universiteit. Ook zou ik willen weten wat de beste HBO vooropleiding is voor een universiteit.
Bij voorbaat dank, ik hoop snel van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Sam
Judith
Apr 08, 2017 @ 09:03:06
Goedemorgen Sam,
Bedankt voor je verhaal.
De slimste route naar de universiteit is via het vwo.
Heb je al met je decaan gepraat over of het mogelijk is om de vreemde taal op een andere manier in te halen vanaf nu?
Het gebeurd namelijk wel eens op scholen dat je in de zomervakantie van alles kan doen om de inhaalslag te maken.
Dit maakt het uiteraard wel wat zwaarder, maar zo blijft de optie nog open.
Ook is de mogelijkheid om via de VAVO je VWO te halen. Vraag hiernaar bij je decaan, als het goed is, is hij/zij hiervan goed op de hoogte.
Zo niet, dan kan ik je erbij helpen.
De route via je HBO Propedeuse is mogelijk, maar een stuk beperkter.
Universiteiten stellen vaak aanvullende eisen naast een HBO P, zoals een paar vakken op vwo niveau of een toets behalen.
Als je een HBO studie in de richting volgt van de gewenste universitaire studie, heb je de meeste kans.
Ik raad je aan om onderzoek te doen naar welke studie je dan graag zou willen volgende op de universiteit.
Je kan dan met de studieadviseur contact opnemen van de studie om te vragen naar de mogelijkheden via de HBO P route.
Zoals gezegd is de slimste (en ook fijnste voor jou) route om naar de universiteit te gaan via het vwo.
De VAVO en HBO P route zijn andere opties, maar wat omslachtiger.
Ik hoor het graag van je als je aanvullende vragen hebt, Sam.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sam
Apr 08, 2017 @ 14:57:00
Hallo,
Bedankt voor de informatie! Ook heb ik van mijn school vrijstelling gekregen van een tweede vreemde moderne taal! Echter weet ik nu nog steeds niet wat ik moet doen, sommige docenten (en u) vertellen mij dat het VWO de beste route is, terwijl andere docenten mij vertellen dat via het HBO naar de universiteit gaan veel voordelen heeft. Zij vertellen mij dat je op het HBO ‘leert studeren’ en dat dit mij vele voordelen op zou leveren op de universiteit. Daarnaast is het ook handig om te vermelden dat ik misschien VWO 5 over mag slaan en direct naar VWO 6 mag gaan, indien in ik na de centrale examens een 7,3 gemiddeld sta (wat ik op moment nét sta). Ik weet nu echt niet of ik 1 jaar VWO 6 wil doen of in het eerste jaar van het HBO mijn ‘P’ wil halen en dan door wil stromen naar een universiteit.
Graag zou ik willen weten hoe groot u de kans acht dat ik niet toegelaten wordt op een universiteit als ik de route via het HBO neem. Mits ik naar het HBO ga zal ik kiezen voor een opleiding binnen de economische sector, en als ik naar een universiteit ga zou ik weer een opleiding binnen deze sector kiezen. De opleidingen die ik zou willen volgen sluiten dus wel op elkaar aan.
Mij zelf lijkt het handig om al enige ervaring te hebben met studeren, maar een VWO diploma garandeert mijn acceptatie op een universiteit! Ik weet op het moment dus echt niet wat ik moet doen. Misschien weet u hoeveel procent van de HBO studenten de toetsen halen die de universiteiten aan hun geven? Mij persoonlijk lijkt HBO-ervaring hebben een groot voordeel, alleen weet ik dus niet wat de kans is dat ik de toetsen haal die mij gegeven zullen worden voor een potentiële acceptatie op de universiteit.
Bij voorbaat dank, ik hoop snel van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Sam
Judith
Apr 09, 2017 @ 18:14:13
Dag Sam,
De route die je neemt is afhankelijk van wat bij je past.
Het argument dat als je via het HBO naar het WO gaat, omdat je dan ‘leert studeren’ vind ik onzin.
Hoe je leert is namelijk zo’n groot verschil op het HBO dan op het WO.
De manier van leren van het vwo en het wo ligt dichter bij elkaar. Vandaar ook dat universiteiten liever hebben dat je van het vwo komt dan van het hbo.
Zij zien deze route als een grotere voorspellerskans dat je de studie ook gaat halen.
Ben je meer een praktisch persoon? Vind je het fijn om in groepen te werken, vaardigheden te leren?
Heb je er geen probleem mee om maar voor een jaar te wennen aan een nieuwe school en andere jongeren? Dan is een jaar HBO nuttig.
Als je liever meer went aan de manier van studeren, blijft op de school waar je nu zit en een kleinere overgang hebt, is vwo handiger.
De kans van toelaatbaarheid via het HBO is groot als je een economische studie op het hbo volgt en erna overstapt naar een universitaire economische studie.
Naast Commerciële Economie kan je ook kijken naar Bedrijfseconomie of Accountancy. Het ligt er aan welke kant van economie je het meest interessant vindt.
Ik zie weinig problemen met welke route je neemt of je ook toegelaten wordt.
Kies de richting die het meest bij jou past. Ga eens proefstuderen op het HBO en vraag naar het verschil tussen die studie en Economie op de uni.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sam
Apr 08, 2017 @ 15:33:59
Hallo,
Nog even een berichtje er achteraan, graag zou ik de opleiding ‘Economie en Bedrijfseconomie’ willen doen op de Radboud Universiteit.
http://www.ru.nl/opleidingen/bachelor/economie-bedrijfseconomie/toelatingseisen/
Als ik het nu snel bekijk lijkt het mij dat ik wel toelaatbaar zou zijn. Ik namelijk geen moeite met wiskunde, en dat is het enige vak waar ik dan een voortentamen over zou moeten maken. Mits ik de route via een propedeuse wil nemen naar de universiteit zal ik eerst de opleiding Commerciële Economie gaan doen bij de Fontys te Eindhoven. Dit is een economische opleiding, die redelijk goed aansluit op de opleiding Economie en bedrijfseconomie op de Radboud Universiteit.
Ik vraag me dus af hoe u mijn kansen inschat dat ik geaccepteerd word op deze opleiding met mijn propedeuse.
Bij voorbaat dank, ik hoop snel van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Sam
Steven
Apr 09, 2017 @ 19:33:35
Hallo Judith, ik doe nu het eerste jaar elektrotechniek hbo, en twijfel voor het komend jaar om wo in Delft te doen of om verder te gaan in Rotterdam op hbo. Beide is 3 jaar. Ik ben al 38, en ik zou met wo niet de master willen doen.
Wat is beter om een baan te krijgen? Het lijkt me dat wo zwaarder is, ook omdat je nog 40 studiepunten in een schakelprogramma moet halen als je na hbo-bachelor aan een master wil beginnen. Dus misschien is een wo-bachelor wel beter aangeschreven, en kun je meer verdienen en beter promotie maken. Ook is een studie aan de TU Delft wel indrukwekkender dan aan de HRO.
Graag uw visies.
Judith
Apr 12, 2017 @ 10:19:21
Goedemiddag Steven,
Het antwoord op jouw vraagt hangt af waar je studie precies voor volgt: Wat voor soort werk wil je erna ermee gaan doen?
Kort gezegd: Werk op wo niveau draait meer over het bedenken en creëren van iets en een gedeelte het maken.
Werk op hbo niveau draait vooral om het maken van iets.
Waar wil je liever vaardiger in worden? Welke vacatures spreken je aan en welk opleidingsniveau vragen ze vooral en/of welke eisen stellen ze aan de sollicitant?
Mijn advies is om dat als leidraad aan te houden.
Het is natuurlijk wel zo dat als je een studie op een technische universiteit voltooid er snellere promotie- en salariskansen zijn, maar dat is ook afhankelijk van wat jij precies met de studie wilt doen en hij jij het werk uitvoert. Als je meer een hbo persoon bent en je volgt een studie op wo niveau, dan kom je ook niet echt uit de verf of niet? En dat geldt uiteraard ook andersom.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke van den Hoven
May 09, 2017 @ 22:47:57
Beste Judith,
Ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op vervolgopleidingen en ik heb nu een paar studies die mij zeker wat lijken (oa biomedische wetenschappen, moleculaire wetenschappen, sterrenkunde of de IT kant).
Ik zit nu in Havo 4, en ik heb vorig jaar mijn vmbo diploma gehaald, cum laude. (:
Ik ben op het moment erg aan het twijfelen voor een WO of een HBO, al heb ik nog niet echt een aansprekende studie op het HBO gebonden. Als ik VWO ga doen, dan wil ik al wel een beetje weten waarvoor ik VWO doe (voor de universiteit, welke studie) alleen ik weet niet of de universiteit geschikt is voor mij.
Ik weet sowieso natuurlijk nog niet of VWO gaat lukken, maar theoretisch gezien waarschijnlijk wel (ik sta rond de 7,8 gemiddeld) ; de praktijk is natuurlijk nog de grote vraag want ik ben bang dat het te moeilijk is en/of te snel gaat.
Het meeste waar ik over twijftel/niet weet is, of het met mijn ADD wel verstandig is om naar de universiteit te gaan ivm het harde werktempo, de hoorcolleges (slechte concentratie) en ook of het niet te moeilijk is. Op mijn school krijgen we geen voorlichting over het WO, dus ik weet het ook niet heel veel vanaf.
Ik hoop dat u mij kunt helpen!
Alvast heel erg bedankt.
Gr. Lieke van den Hoven
Judith
May 10, 2017 @ 09:00:11
Goedemorgen Lieke,
Allereerst mijn complimenten dat je met zulke cijfers overgestapt bent van het vmbo naar havo!
Als ik jouw verhaal zo lees, raad ik je aan om eerst het vwo (na je havo) te ervaren om te zien hoe dat samengaat met je ADD.
Dan ervaar je de tussenstap en kan je tijdens het vwo meerdere keren meelopen bij universitaire studies.
Wellicht dat je tegen die tijd ook net wat beter met je ADD kan omgaan dan nu.
Op de universiteit draait het inderdaad wel om discipline en veel zelfstudie. Hierbij is concentratie zeker belangrijk.
Het is daarnaast belangrijk voor je om te weten hoe jij het beste leert. Leer jij het beste middels theorie (boeken) of meer door te doen en toe te passen (opdrachten, stages).
Mocht je meer aanvullende vragen hebben, laat het mij weten. Wellicht kunnen we dan even erover bellen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke van den Hoven
May 10, 2017 @ 15:49:42
Heel erg bedankt!
MB
May 10, 2017 @ 08:09:24
Hallo,
Wie kan mij gedegen advies geven?
Ik ben in het bezit van deelcertificaten Havo. Ik zou nog
één vak moeten halen (wiskunde B) en dan heb ik mijn gehele Havo diploma.
Nu zit ik er sterk aan te denken om een colloquium doctum te volgen om toch toegelaten
te worden tot de uni. Daarvoor zou ik een aantal certificaten moeten halen op Vwo niveau.
Voor de opleiding die ik op de uni zou willen volgen (Arabische taal en cultuur), zouden dit de vakken Nederlands, Engels en geschiedenis zijn op Vwo niveau.
Is er veel verschil tussen Havo en Vwo met betrekking tot deze vakken? Klopt het dat de kans op werk veel kleiner is na het afronden van een universitaire studie? En ik ben al 25 jaar oud, ben ik eigenlijk te oud om nu nog een studie te gaan volgen op de uni?
Ik hoor het graag als iemand mij advies kan geven.
Groeten,
MB
Judith
May 10, 2017 @ 09:04:50
Goedemorgen MB,
Wat maakt dat je graag naar de universiteit wilt?
Is dit voor deze specifieke studie of wegens een andere reden?
Er is zeker verschil tussen de vakken op havo en vwo niveau.
Op de havo is het belangrijk dat je begrijpt wat er in de boeken staat en dit kan reproduceren.
Op het vwo draait het vooral om inzicht. Je moet iets doen met het geleerde en de kennis breder kunnen inzetten.
Je bent nooit te oud om te leren.
Het belangrijkste is dat je iets gaat leren waar je zelf echt geïnteresseerd in bent en verder je loopbaan op wilt richten.
De arbeidskansen zijn erg afhankelijk van de studie die je kiest of het slimmer is om hbo of wo te kiezen.
Kies het opleidingsniveau dat het beste bij jou aansluit, dan raad ik je aan.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Bart de Haas
Jun 08, 2017 @ 06:27:04
Ik hoop binnenkort mijn havo-diploma te behalen en omdat ik een druk jaar achter de rug heb, heb ik besloten een tussenjaar te nemen. Bovendien kan ik mij tijdens dat studiejaar nog beter orienteren op mijn studiekeuze. Toch zat ik daarbij met een dilemma, wat ik u wilde voorleggen.
Ik heb twee opties voor na mijn tussenjaar:
1. Ik ga het vwo volgen met het profiel N&G met natuurkunde en aardrijkskunde
Ik heb het havo gevolgd met profiel N&G en N&T met als keuzevak Duits, maar ik mag vanwege mijn relatief lage cijfer voor Wiskunde B op havo-niveau (een 6) geen Wiskunde B op vwo-niveau volgen.
Voor de rest heb ik momenteel al voor een aantal vakken certificaten aan Het Vavo Lyceum behaald, waaronder Wiskunde B. Voor de andere vakken heb ik allemaal achten als eindcijfer.
Mijn uitgangspositie voor de examens dit seizoen was goed.
Na het vwo gaat mijn voorkeur uit naar opleidingen als Milieuwetenschappen, Bodem Water en Atmosfeer en Aardwetenschappen, maar voor de tweede studie is het wel verstandig Wiskunde B op vwo-niveau te behalen. Echter, de vraag is of deze studies zo kansrijk zijn.
Kansrijke studies als WO Informatica en Informatiekunde, hebben minder interesse, maar ik wil er wel mijn best voor doen. Voor Informatica geldt wederom dat Wiskunde B op vwo-niveau benodigd is voor toelating. Dit zou ik dan bijvoorbeeld via Boswell-Bèta kunnen doen.
Mijn reden om vwo te kiezen zit eigenlijk in de naam: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs.
Het lijkt mij namelijk interessant om natuurwetenschappelijk onderzoeker te worden.
Het nadeel van het wetenschappelijk onderwijs voor mij, is dat ik niet zeker weet of ik het aankan en of de baankans na het afronden van mijn master zo goed is.
2. Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
In eerste instantie neigde ik sterk naar de opleiding Milieukunde, omdat ik graag door middel van natuurwetenschappelijke kennis het milieu verder wilde helpen. Echter, ik vraag hoeveel die opleiding inhoudelijk voorstelt en of je er een baan mee kunt vinden.
Toen zat ik te kijken naar leuke en kansrijke opleidingen en toen kwam ik in eerste instantie uit bij Chemische Technologie. Ik hoop wel dat ik die opleiding aankan, omdat ik vanwege stress de middelbare laboratoriumopleiding (mlo) helaas niet heb behaald. Dit leek mij echter wel passend, omdat je hier niet per definitie uitsluitend in het laboratorium werkt, maar juist met grote installaties. Werken bij een oliebedrijf is niet mijn favoriete bezigheid, maar er zullen vast ook andere mogelijkheden zijn.
Een alternatief voor mij is Technische Natuurkunde (HBO), maar met een 6 voor Wiskunde B kan dat pittig worden. Gelukkig sta ik voor natuurkunde momenteel een 7,2 , maar voor scheikunde had ik een acht als eindcijfer, dus er is wel een verschil.
Het voordeel voor mij om een HBO-opleiding te volgen, is dat het werktempo lager is.
Daarnaast heb je met een HBO-opleiding een grotere kans op een baan, over het algemeen.
Bovendien kan je met een HBO-Bachelor gelijk de arbeidsmarkt op en met een WO-Bachelor minder makkelijk.
Ten slotte kan je met goede cijfers voor je HBO-Bachelor een schakelcursus volgen en een WO-Master volgen, waardoor je van beide kanten (HBO en WO) wat meegekregen hebt.
De nadelen van het volgen van een HBO-opleiding voor mij zijn dat ik niet met een HBO-P en vwo-certificaten naar de universiteit kan, als ik gelijk doorstroom naar het hbo.
Daarnaast is het nog maar de vraag of ik met een 7/7,5 gemiddeld zal slagen voor mijn HBO-Bachelor, waardoor ik wellicht de mogelijkheid verlies om door te kunnen stromen naar een WO-master.
Ten slotte is het HBO voor mij denk ik te weinig wetenschappelijk gericht.
Afsluitend zou ik willen zeggen dat ik het liefst een praktijkgerichte WO-opleiding, met genoeg ruimte voor stages, zou willen volgen. Ik noem dat de ‘integrale benadering’. Op die manier houd je ‘feeling’ met de werkvloer.
Wat zou u mij hierin adviseren, wetende dat er niet echt ‘een slechte keuze is’?
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Bart de Haas
Judith
Jun 11, 2017 @ 15:11:32
Dag Bart,
Bedankt voor je comment en je verhaal.
Ondanks dat je een uitgebreide uitleg over de situatie geeft, kan ik je niet direct een duidelijk advies geven.
Wat ik je wel kan geven is aangeven wat mij opvalt.
Het komt op mij over dat je liever een studie op wo-niveau wilt volgen.
Als dat ook daadwerkelijk het geval is, dan raad ik je aan via het vwo naar de universiteit te gaan.
Dat is en blijft toch de beste route naar de universiteit.
Via het hbo is ook zeker mogelijk, maar zoals je zelf al aangeeft, zitten hier een aantal haken en ogen aan.
Tijdens je universitaire studie kan je dan een half of heel collegejaar tussendoor inruimen voor 1 of meerdere stages als je het praktijkgedeelte mist in de studie.
Ik raad je vooral aan om de focus te leggen op de studies die je boeien en interesseren en minder de focus op het ‘kansrijke’.
Een studie alleen om die reden volgen gaat je weinig brengen, want hoe ga je later anderen overtuigen dat jij de beste bent voor de baan als je daar zelf niet van overtuigd bent?
Daarbij raad ik je aan om studies te gaan ervaren en feitelijk vragen te gaan stellen. Check jouw beeld bij een studieadviseur en vraag meer naar de inhoud van de vakken en wat je precies aangeleerd gaat krijgen. Vraag jezelf dan steeds af of dat ook echt hetgeen is wat jij wilt leren en later iets mee wilt doen in je loopbaan.
Als je het hier verder over wilt hebben, kan je mij bellen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Bart de Haas
Jun 15, 2017 @ 18:18:21
Beste Judith van Keuzesprong,
Ik denk dat een begeleidingstraject, zoals dit, mij teveel geld gaat kosten, maar toch bedankt voor het aanbod en het advies.
Met vriendelijke groet,
Bart de Haas
Judith
Jun 16, 2017 @ 09:07:07
Goedemorgen Bart,
Een belletje betekent niet dat je gelijk vast zit aan een begeleidingstraject 😉
Als ik je met een telefoontje al een stukje verder kan helpen, dan doe ik dat graag.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Bart de Haas
Sep 02, 2017 @ 21:29:32
Beste Judith van Keuzesprong,
Ik heb meer dan ooit te maken met een lastig probleem, wat mij beperkt in mijn mogelijkheden qua studiekeuze.
Mijn disharmonisch intelligentieprofiel resulteert erin dat ik simpelweg wat ik denk niet gemakkelijk kan uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat ik een zo abstract en theoretisch mogelijke studie volg, volgens de psycholoog.
Zou u kunnen zeggen welke studies op hbo- of wo-niveau het meest abstract en theoretisch zijn?
Ik heb dit jaar een druk tussenjaar, waarin ik al bezig ga met mijn studiekeuze (aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort), maar advies en opbouwende en goed onderbouwde kritiek is uiteraard welkom. Ik zit te denken om één keer met u te bellen, maar ik vraag mij af wanneer dat het verstandigst is.
Mijn excuses voor mijn late reactie trouwens.
Met vriendelijke groet,
Bart de Haas
Voor meer info, zie: https://wij-leren.nl/IQ-test-verbaal-performaal.php ;
en: https://www.eh.nl/ .
Judith
Sep 17, 2017 @ 16:29:50
Dag Bart,
In reactie op je persoonlijke mail, heb ik je teruggemaild.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Denise
Jul 21, 2017 @ 10:41:49
Beste Judith,
Ik heb pas mijn eerste jaar bedrijfseconomie op het HBO afgerond.
Op de middelbare school twijfelde ik altijd al of ik vwo of havo moest kiezen, uiteindelijk toch voor havo gegaan en vandaar dat ik nu ook op het HBO zit.
Nu heb ik dit jaar mijn Propedeuse in 1 jaar gehaald waardoor ik de mogelijkheid heb om toch mijn opleiding op de universiteit te volgen.
Ik heb het prima naar mijn zin op het HBO, maar ik weet niet zo goed wat nou de verschillen zijn met het HBO en de universiteit voor Bedrijfseconomie.
Is het zo dat als ik op het HBO blijf en een pre master + master zou volgen na afstuderen ik op hetzelfde niveau zit als op de universiteit. Of is het zo dat je met een universitaire opleiding toch meer mogelijkheden hebt en veel meer carrière kan maken?
Mijn vraag is dus eigenlijk of ik met Bedrijfseconomie op de universiteit ‘véél’ verder zou kunnen komen dan als ik op het HBO mijn studie blijf volgen.
Alvast bedankt voor je antwoord en advies.
Met vriendelijke groet,
Denise
Judith
Aug 01, 2017 @ 10:38:53
Dag Denise,
We hebben al contact gehad via de mail, maar voor de volledigheid (en dat andere mensen er ook wat aan hebben), zet ik mijn antwoord ook hier.
Het antwoord op jouw vraag hangt af van het soort werk dat je later het liefste wilt gaan doen.
Wil je meer bezig zijn met uitvoerend werk (dagelijkse financiële administratieve werkzaamheden, werken met financiële softwaresystemen) of juist meer met onderzoek doen en nieuwe economische modellen bedenken en oplossingen zoeken voor moeilijke financiële problemen?
Als je liever vooral uitvoerend bezig wilt zijn, is de route vanuit het hbo het meest passend.
Als je liever onderzoek doet en nieuwe dingen bedenkt, past daar het wetenschappelijke onderwijs beter bij.
Daarbij wil ik je het volgende meegegeven, wat naar mijn mening belangrijker is dan welke route je kiest.
Het draait er namelijk om dat je uit kan leggen wat het maakt dat je gekozen hebt voor een bepaalde route. Dit is vooral van belang bij het verkrijgen van een eerste baan. Werkgevers willen weten wat jouw toegevoegde waarde is en wat jij meebrengt. Als jij kan aangeven hoe je tot je keuzes bent gekomen en wat je hierdoor geleerd hebt en waarom je wel voor het ene hebt gekozen en niet het andere, zien ze jouw meerwaarde in.
Persoonlijkheid en jouw unieke toegevoegde waarde weegt tegenwoordig veel meer mee dan vroeger.
Toen keken ze alleen maar naar een papiertje en meer niet. Nu weten ze dat persoonlijkheid een veel hogere voorspellende factor heeft.
Zelf vind ik dat een combinatie van hbo (door de stages) en erna wo heel mooi samen gaat. Zo leer je zelf ook beter op welke manier je in de bedrijfseconomie wilt werken.
Uiteraard is het wel zo dat wanneer je je papiertje in het wo haalt, je een hoger salaris krijgt dan wanneer je alleen je hbo opleiding hebt.
Mocht je nog aanvullende vragen hebben, dan hoor ik het graag van je!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lucas
Oct 11, 2022 @ 16:45:30
Dag Denise,
Ik zit in precies dezelfde situatie, al zit ik nog in het 1e jaar van Finance & Control (bedrijfseconomie). Ik ben ook aan het overwegen om mijn P te halen en dan door te stromen naar de uni. Ik vraag me ook af of op de arbeidsmarkt een hbo-bachelor + wo master ongeveer gelijk gezien wordt als wo-bachelor + wo master. Ik denk namelijk dat praktijk en ervaring erg belangrijk zijn in deze sector. Ik wil eigenlijk weten wat de meerwaarde is van een wo-bachelor + wo master t.o.v. een hbo-bachelor + wo master, en of het de moeite waard is om toegelaten worden met een propedeuse (wat erg lastig blijkt). Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en wat de verschillen zijn met het HBO voor deze studie want wiskunde lijkt bijvoorbeeld erg belangrijk te zijn op de uni.
Groet,
Lucas
Judith
Oct 12, 2022 @ 15:08:37
Hi Lucas,
Wat tof dat je hierop reageert.
Als eigenaar van KeuzeSprong reageer ik graag hierop.
Of Denise dit nog ziet weet ik niet. Haar berichtje was dan ook van 5 jaar geleden.
Wat ik hoor van werkgevers is dat de combinatie van een HBO bachelor (vol met stages en keuzemogelijkheden) en een WO Master (laten zien dat je het intellect en wo-denkwijze hebt) de beste combinatie is.
Zo heb je naar hun en mijn mening ‘the best of both worlds’.
Je hebt al wat van het werkveld gezien en meegemaakt tijdens je hbo en je kan ook echt zelf meedenken vanuit de wo-mentaliteit.
Zoals je zelf zegt: praktijk en ervaring zijn zeker belangrijk. Kies dus ook vooral waar jij achter staat, want dat kan je later ook het best motiveren tijdens een sollicitatiegesprek.
Hierbij mijn reactie en toevoeging op je bericht. Wie weet vult Denise of iemand anders dit nog aan vanuit de praktijk!
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Lucas
Oct 15, 2022 @ 10:40:56
Hoi Judith,
Ontzettend bedankt voor je reactie! Ik had niet verwacht dat iemand na 5 jaar nog zou reageren! Het is namelijk ontzettend lastig om informatie te vinden omtrent mijn situatie omdat er zo veel bachelors en masters zijn natuurlijk.
Ik moet ook nog toevoegen dat ik hoop de RC (EMFC) titel te behalen. Ik realiseer me echter wel dat dit nog ver weg is en dat mijn werkgever daar ook invloed op heeft.
Ik heb het er al over gehad met mijn studiebegeleider maar ik zal waar het kan nog rondvragen. Ik wil je in ieder geval bedanken want je hebt me zeer zeker geholpen.
Groet,
Lucas
Judith
Oct 17, 2022 @ 14:28:25
Dag Lucas,
KeuzeSprong is mijn eigen bedrijf, dus ik houd de reacties goed in de gaten, maar natuurlijk graag gedaan.
Ga voor wat je wil en geef niet op, succes!
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Sanne
Aug 11, 2017 @ 11:20:29
Hoi,
Ik heb mijn bachelor rechten gehaald. Kan ik nu ook een jaar voor mijn bachelor op de universitaire niveau gaan om een wo niveau te hebben? Ik wil dit graag weten omdat er in veel vacatures naar een wo niveau wordt gevraagd.
Alvast bedankt,
Sanne
Sanne
Aug 11, 2017 @ 11:23:38
Op hbo niveau heb ik mijn bachelor behaald. Sorry. Vergeten te vermelden.
Judith
Aug 11, 2017 @ 12:11:28
Goedemiddag Sanne,
Nee, helaas werkt het niet zo.
Mogelijk krijg je wel enkele vrijstellingen, of kan je vakken extra volgen om zo sneller klaar te zijn.
Het ligt eraan naar wat voor soort functies je op zoek bent, maar meerendeel wordt er inderdaad wo-niveau gevraagd.
Heb je je bachelor al volledig afgerond en sta je al uitgeschreven?
Weet dan wel dat je het volledige instellingsgeld betaald (omdat het je tweede bachelor is) en dat bedrag verschilt per universiteit, maar is in ieder geval hoger dan het normale collegegeld van rond de € 2.000,–
Als je je inschrijft bij de wo-bachelor voordat je je hbo-bachelor hebt afgerond (dus bent uitgeschreven), dan betaal je het normale collegegeld.
Als de data van in- en uitschrijving elkaar maar een paar dagen overlappen, zit je goed.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Thyca
Sep 06, 2017 @ 16:35:00
Hallo,
Ik heb mijn bachelor chemie gehaald op de universiteit van Brazílie.
Welke niveau is toepassing ?
HBO of WO?
Ik wil dit weten omdat er in veel vacatures naar een “niveau” wordt gevraagd.
Alvast bedankt,
Thyca
Judith
Sep 07, 2017 @ 09:30:43
Goedemorgen Thyca,
Ik raad je aan om je diploma te waarderen via Nuffic. Zie hier voor informatie erover: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen
Zij geven aan op welk niveau in Nederland je bachelor wordt gewaardeerd en vanuit die kennis kan je op passende functies solliciteren.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Thyca
Sep 10, 2017 @ 15:50:06
Hoi Judith,
Alvast bedankt voor uw reactie.
Groetjes,
Thyca
Ross
Oct 06, 2017 @ 17:25:42
Hi Judith,
Ik heb meerdere forums en berichten geraadpleegd betreffende de overstap van het hbo naar wo. Met name gefocust op het overstappen na het behalen van een hbo propedeuse (in 1 jaar) naar een bachelor op wo niveau.
Zelf ben ik gestart met de hbo opleiding Commerciële economie – Global marketing en Sales en ben ik erg bezig met het beslissen over het maken van de overstap naar het wo.
Ik vraag mij vooral af, waar ik aan kan denken bij de studiekeuzecheck en eventuele strengere voorwaarden welke gesteld worden voor hbo-p studenten. Wellicht heeft u hier antwoord op?
Daarnaast twijfel ik over de bachelor Bestuurskunde en International Business of Administration (IBA). Wat zijn de grootste verschillen tussen de hbo bachelor en wo bachelor?
Graag verneem ik meer.
Groet, Ross
Judith
Oct 07, 2017 @ 11:08:47
Goedemiddag Ross,
Bedankt voor je comment!
De studiekeuzecheck is voor elke opleiding en universiteit (of hogeschool) anders.
Voor hbo-P-studenten vragen ze inderdaad vaak meer dan van een vwo scholier.
Vaak gaat het hierom dat je kan aantonen dat je een bepaald niveau in iets hebt.
Ze kunnen vragen of je een test kan afleggen of dat je 1 of meerdere vakken hebt behaald op vwo niveau.
Kan je concreter aangeven wat je bedoelt met je laatste vraag over de verschillen tussen de studies?
Want ze verschillen uiteraard in inhoud, maar ook in opzet en wat je er later mee kan. Wat bedoel jij precies?
Wat ik je sowieso aanraad is om de studieadviseur(s) te raadplegen over de studies op de universiteiten waar je serieus interesse in hebt.
Vaak vind je hun contactgegevens via de opleidingspagina van de universiteit en kan je hen mailen of bellen.
Zij kunnen dan concreet aangeven wat de voorwaarden en verschillen zijn voor de specifieke opleiding waar jij interesse in hebt.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Femke
Nov 22, 2017 @ 16:15:09
Ik heb een vraagje
Judith
Nov 26, 2017 @ 17:25:25
Vertel is Femke, wat is je vraag?
Lonneke
Dec 14, 2017 @ 20:17:34
Dag Judith,
Ik heb na mijn havo, vwo geprobeerd te doen op de HAVO, maar dit ging mij helaas toch niet zo goed af. Wel is het gelukt om een VWO certificaat Wiskunde A te halen. (mede omdat dat nu gevraagd wordt voor Universitaire studie Psychologie)
Ik studeer nu Toegepaste Psychologie (1e jaar) en wil toch erg graag naar de universiteit. Ik sta er goed voor, en hoef erg weinig (vind ik zelf, in tegenstelling tot middelbare school/vavo) voor mijn opleiding voor te bereiden en te doen. Daarnaast bevalt het me wel , maar wil ik graag meer. Meer onderzoek, meer weten over de stof en met name, wat me al wat jaren aantrekt, is de medische psychologie.
Maar waar ik een beetje bang voor ben is dat de overstap me erg groot lijkt. (dit komt mede omdat ik mijn vwo niet helemaal heb gehaald) Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten en ben ook al naar meeloopdagen en open dagen geweest, zij zeiden dat als je alles gewoon goed voorbereid dat het wel meevalt, en lukt. Maar dat vind ik nog vaag. aangezien ik geen goed beeld heb van de hoeveelheid stof ed.
Kunt u me misschien vertellen of de inhoud qua stof veel zal verschillen? Dus wordt het meer stof of meer diepgang, of allebei? Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoe lang ik bezig zou zijn met mijn voorbereidingen voor de universitaire studie.
Alvast bedankt en leuk om zo alle reacties te lezen van voorgaande jaren!
Met vriendelijke groet,
Lonneke
Judith
Dec 15, 2017 @ 20:48:01
Goedenavond Lonneke,
Bedankt voor je verhaal en je vraag.
Het eerste wat in mij opkomt is de vraag of je al contact gehad hebt met de studieadviseur van Psychologie van de universiteit van je keuze?
Zij zijn namelijk het eerste aanspreekpunt voor (toekomstige) studenten van de opleiding en weten ook hoe de meeste jongeren het doen op de uni die via het hbo bij hun komen.
Daarbij is het erg nuttig om boeken in te kijken, proefexamens in te zien, te vragen hoeveel toetsen er gegeven worden en hoeveel je hiervoor moet leren.
Het verschil tussen hbo en wo bij Psychologie is dat en meer diepgang is en meer stof (als er meer diepgang is, is het gevolg ook dat er meer stof bij komt).
Maar het klopt inderdaad dat als je alles vanaf het begin bijhoudt en elke week wat doet voor elk vak, dat het dan echt goed komt.
Op die manier kan je ook al snel aan de bel trekken, mocht je toch wat meer moeite dan gemiddeld met een vak hebben.
Daarbij is het vak statistiek vaak het grootste struikelblok binnen de studie, maar gezien jij wiskunde al op vwo niveau hebt behaald, beloofd dat wel wat goeds.
Heb ik zo jouw vragen beantwoord?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Joost
Dec 18, 2017 @ 17:41:07
Beste Judith,
Wat een mooie pagina heb je gemaakt over de verschillen tussen HBO en WO!
Als docent heb ik de nodige ervaring op het HBO (Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, de Haagse Hogeschool en drie particuliere hogeschol hogescholen) en op universiteiten (Vrije Universiteit, Universiteit Leiden en twee buitenlandse universiteiten).
Hoewel je vergelijkingen de zaken een beetje versimpelen (dat doen alle goede introducties 🙂 ) vind ik ze heel leerzaam verwijs ik er tijdens onze open dagen en voorlichtingen graag naar…
Bedankt voor je harde werk,
Joost
Judith
Dec 20, 2017 @ 08:17:45
Goedemorgen Joost,
Bedankt voor het compliment, goed om te horen dat je verwijst naar deze column!
Mocht je behoefte hebben aan andere informatie waar je naar zou willen verwijzen, dan hoor ik het graag.
Ik zoek graag vraagstukken uit rondom studiekeuze.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Fabian
Dec 22, 2017 @ 21:47:57
Hey, ik zit momenteel in een tussenjaar na het halen van mijn havo diploma (ik begon op het gymnasium, wat eerst prima ging, maar had daarna een aantal jaren erg weinig zin in school waardoor ik op havo terecht kwam). Ik vroeg me af wat beter is om naar een (normale) universiteit te kunnen: Een propedeuse halen op het hbo, of een propedeuse aan de open universiteit.
Alvast bedankt,
Fabian
Judith
Dec 25, 2017 @ 08:17:51
Goedemorgen Fabian,
Het antwoord op jouw vraag is afhankelijk van de studie die je straks op de universiteit wilt volgen.
Dus welke studie jou de beste voorbereiding op de universitaire opleiding kan bieden.
Soms is er op het hbo juist wel een mooie tegenhanger/opstap van de studie en soms niet.
In het laatste geval is de Open Universiteit slimmer om te overwegen.
Mijn idee is wel dat hbo een betere ‘fit’ is, gezien je daar (bijna) elke dag naar school gaat en in een studeerritme zit.
Bij de Open Universiteit vullen ze dat anders in en kan je vaak zelf bepalen wanneer je (digitale) colleges volgt en wanneer je studeert.
Geeft dit antwoord op je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ceyda
Jan 05, 2018 @ 09:21:05
Beste Judith,
Ten eerste ik vind het hartstikke lief van je dat je allemaal vragen beantwoordt van iedereen! Je helpt iedereen, mooi om dit te zien.
Judith ik heb zelf ook een vraagje. Ik zal het zeer op prijs stellen als je me hierbij helpt. Ik studeer HRM (een hbo-opleiding) en ik twijfel erg of het bij mij past. Ik zit al in mijn tweede jaar en de twijfels heb ik nog steeds. Ik doe veel onderzoek naar andere opleidingen en ik vergelijk alles met elkaar. Er zijn opleidingen die mij aanspreken zoals bedrijfskunde. Ik heb mijn propedeuse behaald en ik zit te denken om door te stromen naar de universiteit. Ik zit dan te denken om naar de VU te gaan. Dan zou ik bedrijfskunde willen doen, maar ik ben er achtergekomen dat ik zelfs ook geneeskunde leuk vind. Een hele andere richting is dit. Op de havo heb ik als profiel ook NG/NT gedaan. Dus ik heb eigenlijk veel interessegebieden. Ik weet niet wat ik moet doen. Zou je me kunnen helpen? Mag ik jouw mening horen? Graag hoor ik van je!
Met vriendelijke groeten,
Ceyda
Judith
Jan 06, 2018 @ 18:26:40
Goedenavond Ceyda,
Bedankt voor het compliment!
Ik wil zeker graag met je meedenken, maar op basis van wat je schrijft kan ik dat lastig doen.
Als je erover wilt bellen, mail dan naar judith @ keuzesprong .nl en vermeld dan je telefoonnummer.
Dan spreken we elkaar snel!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Carrierswitcher
Jan 12, 2018 @ 12:11:04
Dag allen,
Graag zou ik jullie mening willen horen betreft een vraag over een “carrierswitch” tussen twee vakgebieden. Op dit moment studeer ik af (bijna klaar) op een duale studie elektrotechniek op het HBO (Avans ) en ik zit in het 4e jaar. Mijn werkzaamheden zijn voornamelijk technische ontwerpen uitwerken met behulp van CAD tekenprogramma’s en verificatieberekeningen maken. Inhoudelijk zit hier veel uitdaging en afwisseling in, echter merk ik dat er passie ontbreekt. Of de passie is weg op één of andere manier. Sommige dingen gaan gewoon niet erg fijn of lekker meer.
Hierdoor ben ik gaan kijken naar een economische studie op de universiteit. Een universitaire studie bedrijfskunde lijkt mij erg interessant. Ik weet ook niet met wie ik er ook echt mee over kan praten die niet subjectief is. Daarom dus via deze weg hoop ik op wat meer antwoord te krijgen.
Mijn grootste dilemma is of ik mezelf gewoon nog niet gevonden heb in wat ik wil en de keuze te veel heb gemaakt op basis van mijn ouders en mijn omgeving. Ik ben technisch aangelegd, maar economie, bedrijfsprocessen, financiën en psychologie vind ik gewoon enorm interessant. Ik leen sinds afgelopen jaar ook regelmatig boeken over psychologie en financieel management. Het geeft je een ander beeld als je meer leest, maar brengt je ook weer twijfels.
Hoe kijken jullie aan tegen een carrier switch van HBO elektrotechniek naar Bedrijfskunde op de universiteit? Mijn hart zegt gewoon doen, maar dan komen de twijfels weer…. Kan ik het uberhaubt aan, zijn er wel baanmogelijkheden of dergelijke..
Bedankt in ieder geval enorm voor jullie antwoord. Ik blijf graag anoniem.
Judith
Jan 19, 2018 @ 18:24:13
Goedenavond Carriereswitcher,
Bedankt dat je jouw verhaal hier doet. Hopelijk reageren er nog anderen na mij.
Je hart is een belangrijke raadgever bij dit soort keuzes.
Het draait er toch echt om of je met plezier en passie kan werken.
Het is en blijft vaak toch hetgeen waar je de meeste uren in de week aan besteedt.
Als jij denkt dat Bedrijfskunde het voor jou is (let op: Bedrijfskunde is geen economische studie): zeker doen.
Als je twijfelt hierover en met zekerheid een grondige en passende keuze wilt maken, kunnen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen om het hierover te hebben.
Dan kan ik met je meedenken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Steffi
Aug 21, 2018 @ 05:27:41
Hallo, mijn zoon (VWO 4) wil later graag les geven (Engels) maar vertalen lijkt hem ook wel wat. Hij weet niet welk niveau hij na het VWO moet doen: HBO of WO. Wat zijn de voor en tegens? Lengte studie, baankansen, Nijmegen of Utrecht? (beide zijn bereisbaar vanuit huis), salaris.
Mocht een huidige student tips hebben: graag!
Judith
Aug 24, 2018 @ 08:30:38
Goedemorgen Steffi,
In de column ziet u de grove verschillen tussen HBO en WO. Nu gaat het om wat het beste past bij uw zoon.
Op welke manier leert hij het beste? Werkt het voor hem beter om meer les te krijgen of leert hij beter zelfstandig? Is hij theoretisch ingesteld, omdat hij goed uit boeken kan leren of leert hij het beste uit de praktijk?
Op het HBO heb je uiteraard de docentenopleiding voor Engels en qua vertaalstudies is er geen een die zich alleen op de Engelse taal richt, behalve via het LOI.
Op het WO kan je de studie Engelse taal en cultuur studeren waar je vertaler mee kan worden of met een extra minor/master een docent.
Als uw zoon alleen aan de onderbouw of het vmbo les wilt geven (2e graads), kan hij dit doen met de hbo docentenstudie of met de Engelse wo studie met een educatieve keuzevak tijdens de opleiding.
Als uw zoon eerste graad docent wilt worden en ook de bovenbouw les wilt geven, is er meer voor nodig. Bovenop de hbo studie kan hij dan een 3-jarige opleiding volgen (7 jaar in totaal).
Bovenop de wo studie en bijpassende master, kan hij een aanvullende master volgen van 1 jaar (5 jaar in totaal).
Hier vindt u er meer informatie over: https://universitairelerarenopleidingen.nl/docent-worden/#toggle-id-1
Ik raad u dus de voor- en tegens af te wegen op basis van uw zoon en wat bij hem het beste past.
Als ik naar de Keuzegids kijk (een onafhankelijke gids) staat voor de hbo docentenopleiding Nijmegen en Utrecht op de 4e en 5e plek van de 8 hogescholen.
En op het WO staat Utrecht als 2e en Nijmegen als 5e van de 5 universiteiten.
Mocht u aanvullende vragen hebben, dan hoor ik zeker graag van u of uw zoon.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kate
Sep 23, 2018 @ 12:28:35
Hallo Judith!
Ik ben Kate en ik zit nu in mijn 3de jaar op het VWO tweetalig! Ik hou ontzettend veel van tekenen en daardoor zou ik ook graag een lerares Beeldende Kunst en Vormgeving willen worden. Veel mensen vertellen mij dat dat “niet goed verdient” maar het gaat mij vooral om te genieten met wat ik doe enzovoort. Ik weet dat ik nog best jong ben, dus ik weet natuurlijk niet zeker of ik dit over 3 jaar nog steeds wil worden. Mijn ouders hebben mij vooral verteld dat ik bij mijn profielkeuze moet kiezen wat mij het leukst lijkt, en niet te veel denken over mijn studie later. Als ik lerares Beeldende Kunst en Vormgeving zou willen worden, moet ik dan een HBO doen? Want tot nu toe heb ik allemaal maar opleidingen gevonden die HBO zijn. Is er geen WO voor deze opleiding?
Het spijt me dat ik zoveel vragen heb, ik ben vooral erg benieuwd!
Groet, Kate
Judith
Sep 24, 2018 @ 15:38:10
Dag Kate,
Wat leuk om te lezen dat tekenen is wat je het liefste doet!
Je kan ook via een universitaire route docent worden door een kunst-opleiding op wo-niveau te volgen en dan met een educatieve master je graad te halen.
Als je alleen eerste graad docent wilt zijn (dus alleen onderbouw en mbo) kan je dit al via een minor in je bachelor behalen.
Als je ook de bovenbouw wilt lesgeven, dan heb je een extra master dus nodig, zoals benoemd.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat wat je gaat leren in je wo studie, je ook interessant vindt.
Een universitaire studie gericht op kunst is alleen maar theorie en een hbo studie zit uiteraard meer op de praktijk.
Dus kies straks welke route het je het leukst lijkt en bij jouw manier van leren past.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ruben
Oct 15, 2018 @ 17:53:12
Hallo allemaal,
Ik zit momenteel in 5 VWO en ik ben me aan het oriënteren op een studie. Ik twijfel tussen een universitaire opleiding waarbij mij de academische vaardigheden en denkwijze erg aanspreken, en een opleiding aan de Hogere Hotelschool (HBO) waarbij het praktische aspect en het werken in het hotelwezen me heel erg leuk lijken. Mijn vraag is of het mogelijk is (zowel theoretisch als praktisch) om deze studies tegelijkertijd te doen. Bij WO zit ik te denken aan de studie PPE aan de VU Amsterdam en de hotelschool de opleiding aan The Hague in Amsterdam. De locatie van beiden is dus al gunstig. Omdat je bij The Hague het eerste jaar intern zit lijkt het mij logisch het eerste te beginnen met alleen The Hague en vanaf het tweede jaar daar de VU bij te voegen. Ik weet dat dit hoog gegrepen en moeilijk is, maar ik ben bereid er heel hard voor te werken. Ook al gaat het VWO, en al het andere dat ik erbij doe, me makkelijk af, weet ik dat het zwaar zou zijn, maar nooit geschoten is altijd mis. Ik vroeg mij af of iemand hier iets meer over zou kunnen vertellen. Hoe zouden deze universiteit en hotelschool hier tegenover staan? Ervaringen? Tips en advies? Haalbaarheid? Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt voor een reactie!
Groet, Ruben
Judith
Oct 16, 2018 @ 09:20:14
Dag Ruben,
Allereerst: ik waardeer je ambitieus!
Ik ben benieuwd naar je motivatie om beide studies (tegelijk) te willen volgen. Wil je die uitleggen?
2 studies tegelijk volgen op 2 verschillende scholen en ook verschil in niveau is iets waar ik nog nooit van gehoord heb.
Het gebeurd wel eens met studies op dezelfde instelling die op elkaar aansluiten.
Als je wilt weten of beide scholen hier open voor staan, dan raad ik je aan dit bij ze voor te leggen door ze een mail te sturen of te bellen.
Ik heb er wel echt mijn twijfels over of zij dit wel zijn.
Mocht het niet haalbaar zijn, dan is het ook mogelijk om via de Open Universiteit middels thuisstudie vakken te volgen tijdens bv je hbo opleiding.
Of je universitaire studie te combineren met stages die je zelf regelt (hierdoor doe je wel langer over je studie, maar haal je er wel meer uit).
Uiteraard hoor ik het graag als er anderen zijn die hier ervaringen mee hebben, dus graag delen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ruben
Oct 16, 2018 @ 17:47:27
Beste Judith,
Dank voor de snelle en duidelijke reactie. Bedankt voor de tips over thuisstudie of extra stages. De hogere hotelschool heb ik al gemaild, maar nog niks van gehoord. Ik denk zelf ook dat het lastig zou zijn en dat de instellingen er niet om staan te springen, maar het valt te proberen.
Het lijkt me gewoon heel erg leuk om zo’n uitdaging aan te gaan en een pluspunt is dat ik zowel praktijkervaring als academische kennis opdoe, daarom lijkt het me zo leuk.
Nogmaals bedankt voor uw antwoord!
Groet, Ruben
Anonymous
Aug 02, 2020 @ 20:28:21
In theorie is dit mogelijk. Let wel op HbO is vaak wel een aanwezigheidsplicht.
Jana
Oct 16, 2018 @ 14:54:32
Hallo,
Ik zit momenteel in mijn eerste jaar op de universiteit en denk erover om naar HBO te gaan. Ik doe Liberal Arts & Sciences aan University College Roosevelt (Middelburg), met wss als hoofdrichting ecologie en aardwetenschappen. Maar ik heb een bloedhekel aan het academisch schrijven en onderzoek doen (uren achter laptop zitten en wetenschappelijke artikelen doorscrollen op zoek naar iets wat je paper ondersteunt). Ook vind ik het moeilijk dat alles vernieuwend moet zijn, dat het nog nooit eerder bedacht mag zijn. En ik erger me dood aan het feit dat alles gecontroleerd wordt, je moet verplicht aanwezig zijn in iedere les.
Nu wil ik graag iets doen voor de wereld (op gebied van milieu en natuur), maar ik weet niet of ik dat kan doen met deze studie. De meest wetenschappelijke onderzoeken zijn namelijk compleet irrelevant voor de problemen van deze tijd. Je moet wel iets heel bijzonders doen om echt een verschil te maken, en tegen de tijd dat ik klaar ben met mn studie, is het al “te laat”. Daarnaast word ik ook gewoon niet gelukkig van dat academische.
Ik wil daarom misschien switchen naar HBO, dat zou dan Bos- en Natuurbeheer worden. Maar ik weet niet hoe anders dat is dan de universiteit. Misschien is het wel heel saai en langzaam (ik ben een snelle leerling). En wat kan je er nou uiteindelijk mee? Help!
Groetjes Jana
Judith
Oct 17, 2018 @ 10:56:00
Dag Jana,
Vervelend dat je nu niet het gevoel hebt dat je op de juiste studie-plek zit.
Wat me opvalt is dat je heel duidelijk kan aangeven wat het maakt dat dat niet zo is.
Je hebt zelfs al een idee over wat je dan wel wilt.
De twijfel zit hem dus nu in of dat het echt wel is en of het niet weer gaat tegenvallen.
Mijn suggestie is om te gaan meelopen en een gesprek aan te vragen bij de hogeschool.
Benoem je bedenkingen en geef aan wat wel voor jou werkt.
Ga de studie ervaren door meer dan 1 dag mee te lopen om te merken wat het met je doet.
Merk je dat dit wel jouw manier van werken is?
Dus: ga er op uit en ervaar! Je merkt echt wel aan jezelf of dit hem is of niet.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anonymous
Aug 02, 2020 @ 20:26:36
PRobeer te kijken naar studies aan de wageningen universiteit. Wel erg academisch gericht.
Hbo opleidingen zijn meer praktijkgericht en je loopt ook stage.
Noura
Oct 31, 2018 @ 10:11:21
Hallo,
Ik woon momenteel in het buitenland (Libanon) en wil graag verder studeren in Nederland. Alleen vind ik het heel ingewikkeld om te schatten waar ik terecht zou kunnen komen. Hier in Libanon is het studeren heel verschillend en niet zo ingewikkeld als in Nederland. Je zit vanaf groep 1 tot groep 12 in een zelfde school. en dan kun je gelijk naar de university. Ik heb vanaf groep 1 tot brugklas 1 in Nederland gestudeerd. Erna In Libanon heb ik zeg maar Groep 10,11 en 12 op school afgerond en omdat ik van Nederland afkwam moest ik een American system volgen. En erna op de Uni moest ik eerst voor dat ik met een opleiding kon beginnen een Freshman year afronden met een SAT toets. Door familie omstandigheden kon ik niet meer verder studeren 🙁 ik ben nu al 23 jaar. en zit al ruim 5 jaar zonder studie 🙁 Mijn vraag is waar kan ik terecht in Nederland met school ? kan ik verder studeren ? Is de HBO het zelfde als een bachelor degree op de universiteit in andere landen ? hoeveel jaar moet ik dan nog studeren in Nederland voor een bachelor degree ? Ik hoop graag dat ik hier op het juiste forum mijn vraag stel. ik kan namelijk niet genoeg antwoorden vinden op mijn vraag op google 🙂
Alvast Bedankt !
Judith
Oct 31, 2018 @ 14:15:13
Dag Noura,
Wat je kan doen is je al behaalde diploma’s in Nederland laten waarderen. Dit kan je doen bij Nuffic: https://www.idw.nl/nl/diplomawaardering.html
Dat weet je zeker wat je huidige diploma’s waard zijn.
Ook is het mogelijk om een 21+ toets te maken ter toelating voor een bachelor. Dit kan zowel op het HBO als op de universiteit.
Het is aan jou welke studie je op welk niveau wilt volgen.
HBO is meer praktijk- en beroepsgericht en wo is meer informatief- en onderzoeksgericht.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Alex
Nov 23, 2018 @ 16:09:20
Beste Judith,
Een kleine vraag; Als je een HBO-Bachelor diploma hebt en daarna een WO-Master studie hebt afgerond, kan je dan zeggen dat je universitair bent opgeleid? Of ben je dan HBO+ opgeleid?
Groetjes, Alex
Judith
Nov 26, 2018 @ 11:11:27
Dag Alex,
Dan ben je een HBO’er met een Master zou ik zeggen.
Ik ben vooral benieuwd wat het maakt dat je deze vraag stelt, kan je dat aangeven?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anonymous
Nov 26, 2018 @ 18:41:39
Dag Judith,
Ik vraag het vanwege een discussie in mijn vriendengroep (tussen HBO en WO studenten uiteraard) waar we uiteindelijk niet uitkwamen. Maar bedankt voor uw antwoord.
Groetjes,
Alex
Anonymous
Aug 02, 2020 @ 20:22:31
Je hebt dan gewoon universitaire qualificaties. Geen hbo+.
Kieshen
Aug 15, 2019 @ 13:55:13
Dag Judith,
Ik ben een buitenlander. Ik wil verder studeren in Nederland. Momenteel ben ik bezig met een hbo opleiding bijna afstudeer fase. Als ik afstudeer in februari 2020 of eerder. Is er een mogelijkheid dat ik in 2020 start aan een vervolgopleiding in nederland?
Judith
Aug 15, 2019 @ 15:47:15
Dag Kieshen,
Het antwoord op jouw vraagt hangt af van wat en waar je nu studeert.
De school waar je in Nederland wilt studeren gaat jouw behaalde opleidingen eerst valideren.
Dat betekent dat het op het niveau van de Nederlandse eisen wordt gebracht. Op die manier kunnen ze onderzoeken of je de juiste scholingsachtergrond hebt om aan de opleiding te beginnen.
Daarnaast zullen ze je waarschijnlijk vragen om een bepaalde toets te maken, genaamde de 21+ toets (ik ga er vanuit dat je ouder bent dan 21 jaar).
Zo toon je jouw kennis aan op het gebied van de richting van de studie.
Dus kortom: neem nu al contact op met de school van je keuze om je situatie uit te leggen en stuur je cijfers en vakken mee.
Zo kunnen zij bepalen of je toelaatbaar bent. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jens
Jan 04, 2020 @ 13:36:22
Beste Judith,
Ik zit momenteel in 5 havo en zit met een knoop in mijn maag. Ik weet namelijk niet wat ik volgend jaar wil gaan doen. Wat ik wel weet is dat ik niet 2 jaar extra vwo ga doen, dit kan namelijk niet meer op mijn school omdat ik al van het vwo ben gekomen. Ik heb het toen der tijd niet gehaald door mijn slechte inzet. Maar ben van mening dat mijn inzet over de jaren goed verbetert is. Ik lees op deze site veel over hbo’s en universiteiten. Voor mij is Het lastig om te besluiten wat het beste voor mij is. Mijn tweede nationaliteit is Amerikaans en heb ook gekeken om na mijn havo naar Amerika te gaan en daar te studeren. Ik ben heel erg benieuwd naar uw mening over de voor en nadelen van het studeren in het buitenland.
Alvast bedankt en vriendelijke groet,
Judith
Jan 05, 2020 @ 08:28:39
Dag Jens,
Bedankt voor je verhaal en uitleg!
Ik las het en dacht dat je met een heel andere vraag zou komen, namelijk of het nog mogelijk is om vwo te gaan doe . Want dat kan zeker nog wel, namelijk op de VAVO, Google het maar.
Verder ben je benieuwd naar mijn mening over de voor- en nadelen om in het buitenland te gaan voor je studie. Die verschillen per persoon naar mijn mening. Want wat denk je daar te vinden dat niet hier is? En wil je daarna weet terug naar Nederland of ga je ook werken in Amerika? Ben je iemand die makkelijk in een nieuwe omgeving opgaat? Etc. Daarnaast verschilt het ook per vakgebied of het wel zinnig is (naast de persoonlijke ervaring die je opdoet).
Weet je al welke richting je op wilt met je studiekeuze Jens?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Aug 03, 2020 @ 15:16:10
Hoi Anoniempje,
Bedankt voor je reacties, fijn dat je zo betrokken bent.
Groet, Judith van KeuzeSProng
Anonymous
Aug 02, 2020 @ 20:31:58
Moet je doen. Je hebt dan een voorsprong op anderen als je in de toekomst besluit om in NL te werken.0
Docent WO en HBO
Aug 27, 2020 @ 15:07:12
Allereerst wil ik opmerken dat ik zowel docent in het hbo als universitair docent ben geweest. Hetgeen geschreven is over het verschil hbo en wo is nogal suggestief. Het lijkt wel alsof dit een hbo-er is geweest; ik weet het niet. Het lijkt alsof er ene minimaal verschil is tussen hbo en wo, maar dat is niet zo. Er is een zeer groot verschil tussen studies als zodanig. Er zijn zeer eenvoudige en gemakkelijke hbo studies die het predicaat niet waard zijn. Dat zijn bijvoorbeeld studies zoals communicatiekunde, kunstopleidingen, mediakunde, etc. Een zwaardere mbo opleiding is bijna nog moeilijker. De zwaardere opleidingen zoals in de exacte hoek of bij economie of rechten, daar zit ene zeer nadrukkelijk verschil in niveau. Een universitaire opleiding daarin is echt aanzienlijk zwaarder en heeft ook een veel hoger niveau. Dat is soms niet te vergelijken. Een hbo-er is dan niet te vergelijken met een wo-er. Ik weet uit ervaring dat in het bedrijfsleven en in de juridische of economische sector men daardoor zeker onderscheid maakt bij aanstellingen. Je kunt zelf geloven dat hbo bijna een wo is, maar dat is echt een grote vergissing. Het niveau is veel en veel lager !
Judith
Aug 28, 2020 @ 16:30:54
Bedankt voor deze toevoeging.
De column draait om de grote lijnen. Uiteraard zijn er verschillen zoals je aangeeft, zeer afhankelijk van de studierichting.
Als er ergens staat dat een HBO bijna hetzelfde is als WO, dan klopt dat niet. Het zijn dan ook 2 verschillende niveaus.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Theo
Aug 09, 2021 @ 10:38:18
thanks for your comparative view of the differences between hbo and wo studies, they are indeed very good.
Speak of my experience at hbo, I found some hbo studies are slightly tougher than others, namely law, business. But it does not mean that it is beyond hbo’s competence or at the same level as wo. I noticed that some people’s impression of hbo is that there is no research work and no citations required. Literally, all the assignments need to have proper citations that can underpin your arguments, however when it comes to research, it is kind of lagging, there are not much to be done, and nothing can motivate the student to do independent researches, because there are not a lot of points you can get by doing so, in the contrast, if you only stick on the textbook, you will just do fine. The tutors are not very strict with the citation form either, after a year, there might be some students who cannot citation in OSCOALA properly. In short, hbo gives students many subjects to learn in one year, but only focus on the foundations, you get acquainted rather than knowing the subject.
One of the most prominent embodiments of hbo is that its projects require many groups works, it left you not much space to do independent study, but more like an exercise to get used to your future job, which is quite accurate as of its name ‘hbo’. It does confine your profession and fields of jobs.
As in the university, you will have 2000 words for each assignment rather than 1000, it does give you a lot of possibilities to show how much do you understand the subject, and how could you see it in a critical view. Then you might need to read a lot of external books to support your ideas and point of view. Fewer subjects in one year also give the students to get to know the study in-depth and more time to develop research skills and critical thinking.
I would say if you are ‘nerdy’ enough and enjoy knowing more, wo is the best fit for you!
In the light above, I conclude that they have different teaching methods, not comparable in some ways but in general, you can see the different focusing. I may update some comparative views after the universiteit study.
(This message does not constitute a positive or negative opinion towards any of the institutions, its sole purpose is to make this page has more elements to consider regarding the differences between hbo and wo, and they are based on the view of one person at a moment, it does not speak of the group, the author reserve the interpretation of this message)