Studeren in België als Nederlander
Opgelet: Deze blog komt uit 2015 en is sindsdien niet bijgewerkt.
Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.
In Nederland wordt het steeds lastiger om toegelaten te worden tot een studie van je keuze. Loting en decentrale selectie wordt steeds meer gehanteerd en je mag je maar voor één van deze studies inschrijven. Hierdoor wordt studeren in België steeds aantrekkelijker voor Nederlandse jongeren.
Let wel op, er zijn wel verschillen tussen het studeren in de twee landen.
Toelating
Er is een belangrijk verschil tussen België en Nederland: Bij toelating wordt niet gekeken naar je gevolgde profiel op de middelbare school. Je bent dus toegelaten als je een vwo diploma hebt of als je je propedeuse behaald hebt bij een hogeschool. Dit geldt uiteraard niet bij de opleidingen waar ze een toelatingsexamen voor hebben.
Studeermethode
Onder de Nederlandse studenten zijn de studies Geneeskunde en Tandheelkunde het populairst. Uiteraard heeft KU Leuven meerdere studies, o.a. ook studies die niet (op die manier) in Nederland worden gegeven, zoals Bewegings- en revalidatiewetenschappen. Wat al deze studies gemeen hebben is, dat ze een andere studeermethode vragen dan we gewend zijn in ons land.
Het is van groot belang dat je als student in België parate kennis hebt. Hiermee wordt bedoeld dat je de kennis die in lessen gegeven wordt en in boeken beschreven staat, goed in je hoofd hebt zitten. Het doel van de Vlamen hiermee is dat je op elk moment al de kennis over een onderwerp kan oplepelen. Dit is anders dan wat in Nederland wordt gevraagd in het hoger onderwijs. Dit betekent dan ook dat je veel hoorcolleges krijgt, veel aan zelfstudie doet en hoogstwaarschijnlijk geen tijd hebt voor een bijbaan.
De sfeer is zeer gericht op presteren in België. Dit zie je terug in de beschreven studeermethode, maar ook in de manier van omgaan met elkaar. Er wordt niet gepraat met professoren en weinig met andere studenten tijdens colleges. Hiërarchie en respect vinden ze heel belangrijk.
Andere verschillen
België is interessant voor Nederlandse jongeren, omdat ze een andere manier hebben om toch toegelaten te worden tot de studie van je dromen. Ook financieel is studeren in België aantrekkelijk. Een collegejaar kost in België € 890,– in vergelijking tot € 1951,– in Nederland. Er is geen tekort aan kamers (‘op kot gaan’ noemen ze dat) en in Leuven is alles op fietsafstand van elkaar.
Conclusie
Belgie heeft een heel andere manier van omgaan met onderwijs. De studie is vaak zwaarder in België dan in Nederland. Maar dat heeft veel voordelen in je toekomstige werk. Wie heb je liever als arts? Iemand die eerst in een boek moet opzoeken wat er met je aan de hand als je erg pijn hebt of iemand die zo kan opnoemen wat de symptomen betekenen en wat dan de oplossing is?
Bas
Oct 27, 2016 @ 14:23:03
Geldt voor de studie Tandheelkunde ook een toelatingsexamen in België?
Judith
Nov 08, 2016 @ 07:37:08
Jazeker Bas!
Anoniem
Jan 19, 2018 @ 17:04:46
Als je vanuit nederland naar belgie gaat 16 jaar oud geen middelbare diploma kan je dan zomaar toelatingsexamen doen in belgie
Judith
Jan 19, 2018 @ 18:25:53
Dag Anoniem,
Er zijn wel eisen om toegelaten te worden aan een opleiding. De grootste hiervan is dat je een middelbare schooldiploma hebt.
Voor een hbo opleiding is dat een mbo of havo opleiding en voor een universitaire opleiding is dat een vwo of hbo propedeuse/bachelor opleiding (net als in NL).
Beantwoord dit je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jeffrey Gorissen
Mar 08, 2018 @ 15:55:36
Heb je met een Havo diploma genoeg om een professionele bachelor te volgen in België?
Ik meende dat VWO of propedeuse nodig was. Maar na hierboven te lezen twijfel ik.
Judith
Mar 16, 2018 @ 08:10:22
Goedemorgen Jeffrey,
Als je naar de universiteit in Vlaanderen wilt, kan dat inderdaad niet met een havo diploma.
Je hebt dan inderdaad of een vwo diploma nodig of een hbo-propedeuse.
Met een havo diploma kan je welk naar een hogeschool in Vlaanderen, net als in Nederland.
Wat maakte dat je ging twijfelen na het lezen van de column?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nick
Jun 08, 2018 @ 15:32:18
Dat is foute informatie Judith. In België kun je niet aan een professionele bachelor starten met een havo diploma. Hiervoor is VWO nodig of havo + hbo-propedeuse.
Judith
Jun 12, 2018 @ 09:47:03
Dag Nick,
Bedankt voor je reactie.
Om aan een hogeschool te studeren geldt bij de meeste hogescholen in Vlaanderen de toelatingseis van een havo diploma.
Om aan een universiteit te studeren geldt inderdaad een vwo diploma of hbo propedeuse.
Jij zegt hetzelfde als ik volgens mij, of zit ik ernaast?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Naoual
Sep 14, 2019 @ 23:12:12
Hoi mijn schoonzusje heeft haar bachelor in marokko gehaald. Is zij dan ook verplicht eerst een toelatingstoets te maken of is dat niet nodig?
En zijn er nog andere bijzonderheden waar zij rekening moet houden?
Gr
Judith
Sep 15, 2019 @ 07:04:27
Goedemorgen Naoual,
De hogeschool/universiteit gaat eerst het diploma van je schoonzusje waarderen. Zij onderzoeken dan of ze daarmee toelaatbaar is of dat er nog aanvullende eisen zijn. Zie deze link voor meer info: https://www.vlaanderen.be/gelijkwaardigheidserkenning-van-een-buitenlands-diploma-of-getuigschrift-in-vlaanderen
Groet, Judith van KeuzeSprong
Laura
May 01, 2019 @ 20:31:03
Hallo,ik ben een belgische student en wil graag geneeskunde lf tandheelkunde studeren in Nederland.Ik heb boven 80% op Natuurkunde scheikunde en Biologie moet ik mij dan inschrijven voor de numerus fixus + de 3 Toetsen maken of wordt ik direct ingeschreven in de richting?Ik had zo iets gelezen.
Judith
May 09, 2019 @ 09:43:19
Dag Laura,
Dat is afhankelijk van de universiteit, want elke universiteit in Nederland heeft een andere selectie en let op andere dingen.
Daarnaast is het niet meer mogelijk om voor komend collegejaar aan te melden, omdat je in Nederland voor een studie met selectie zoals Tandheelkunde en Geneeskunde voor 15 januari moet aanmelden.
Wat ik wel verrassend vindt is dat je zowel Tandheelkunde als Geneeskunde noemt, terwijl het werk wat je ermee kan doen wel aardig verschilt.
Wil je dit uitleggen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nikita
Feb 20, 2019 @ 09:14:14
Is het een numerus fixus opleiding? Ik heb er al 2 in nederland gekozen namelijk Tandheelkunde en Biomedische Wetenschappen, maar kan ik ook nog tandheekunde in België erbij nemen?
Judith
Feb 22, 2019 @ 18:07:16
Dag Nikita,
Dat kan zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Janeke
Sep 26, 2023 @ 09:29:33
Goeiemorgen,
Ik heb een niveau niveau 2 diploma uit Nederland. Welke opleiding kan ik vervolgen in België.?
Judith
Sep 27, 2023 @ 08:28:49
Hi Janeke,
Wat leuk dat je in België wil studeren. Ga je verhuizen of heb je een speciale reden ervoor?
Het is van belang om je aan te melden bij een school in het secundair onderwijs, zij kunnen je hierin verder helpen.
Het hangt af van van wat je voor je niveau 2 diploma hebt gedaan en of je nog iets nodig hebt om verder te studeren, zoals misschien nog een deel van het secundair onderwijs in Vlaanderen.
In het secundaire onderwijs kan je al een richting kiezen, zodat je gemakkelijk kan doorstromen naar een mogelijke vervolgopleiding.
Hier zie je deze richtingen en nog verder info op deze website: https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/so/structuur/studiegebieden
Groet, Judith van KeuzeSprong
Samira
Apr 15, 2019 @ 10:57:55
Hoi ik heb een vraagje, ik ben uitgeloot voor de studie tandheelkunde in Amsterdam. Hoe zit het in België met de studie ? Moet je een cv inleveren, hoe zit het met de toets ? En hoeveel plaatsen zijn er ?
Judith
Apr 16, 2019 @ 13:24:43
Dag Samira,
Wat jammer om te horen zeg!
Om toegelaten te worden tot de studie Tandheelkunde in België moet je een HBO Propedeuse op zak hebben of een VWO diploma.
Verder moet je het toelatingsexamen halen en bij de best scorende terecht komen.
Deze website heeft veel informatie voor je: https://toelatingsexamenartstandarts.be/home
Het aantal plekken dat een universiteit kan aanbieden geven ze zelf op hun website aan. Het hangt er dus van af bij welke universiteit je wilt studeren, hoeveel plaatsen er zijn.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Milan
Apr 16, 2019 @ 09:13:21
Hoi. In NL hebben ze de regeling dat je via een colloquium doctum kan studeren. Is het in België ook mogelijk om alleen de belangrijkste deelcertificaten te halen? En na 1 jaar wo bachelor in NL gedaan te hebben?
Bedankt!
Judith
Apr 16, 2019 @ 13:30:16
Hoi Milan,
Dat klopt inderdaad, en in België kennen ze ook zoiets.
Als je niet aan de ‘standaard’ toelatingseisen voldoet, moet je eerst langs de toelatingscommissie.
Bij elke opleiding op de website staat informatie over de toelating en ook wat je kan doen als je daar niet aan voldoet en wat dan je opties zijn.
Dit is dus helemaal afhankelijk van de school waar je wilt sturen en welke opleiding.
Ik begrijp alleen het volgende niet. Je noemt dat je 1 jaar wo bachelor hebt gevolgd. Dan ben je toch sowieso al toelaatbaar?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Milan
Apr 16, 2019 @ 15:02:22
Hoi,
Dank voor de info!
Voor mij gaat het alleen om de opleiding Geneeskunde. Ik kom er alleen niet uit of dit ook zonder diploma kan. Weet jij of dit kan?
Ik heb geen wo bachelor gevolgd. Ik kan wel via een colloquium doctum een wo bachelor volgen. Ik wil dan weten of ik na 1 jaar alsnog geneeskunde kan gaan studeren in België.
Judith
Apr 16, 2019 @ 20:59:33
Goedenavond Milan,
Nee, helaas kan dit niet voor de studies Geneeskunde en Tandheelkunde.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jorieke
Jun 07, 2021 @ 12:27:27
Hoi, wat zijn de verschillen bij de opleiding mondzorg in gent en in leuven? Of zijn er geen echte verschillen?
Judith
Jun 08, 2021 @ 12:30:20
Hoi Jorieke,
Ik raad je aan om beide programma’s naast elkaar te leggen om dat voor jezelf te onderzoeken.
Wat ik je als advies wil meegeven als er wel verschillen zijn is dat je voor jezelf afweegt wat je belangrijker/fijner vindt.
De kern is in ieder geval altijd hetzelfde, want elke mondhygeniste moet aan dezelfde eisen (in hetzelfde land) voldoen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
marit van duijn
Nov 11, 2016 @ 19:31:06
Is er een toelating nodig voor diergeneeskunde en wat is de uiterlijke inschrijfdatum voor het jaar 2017-2018
Judith
Nov 12, 2016 @ 08:08:58
Goedemorgen Marit,
In België is geen toelatingsexamen nodig voor Diergeneeskunde.
Verdere informatie over Diergeneeskunde in Belgie kan je hier vinden: http://studentonbekend.nl
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Jan 15, 2017 @ 08:21:54
Ik heb gesproken met iemand die dit deed. 8% van alle Nederlanders haalt het eerste jaar, je moet er dus 200% voor willen gaan.
Judith
Jan 16, 2017 @ 20:17:15
Absoluut, goede toevoeging Anoniem!
Nikki
Dec 12, 2016 @ 22:14:39
Hallo, is er ook een toelatingsexamen nodig bij de opleiding mondzorgkunde in België?
Judith
Jan 02, 2017 @ 17:09:17
Hoi Nikki,
Naar mijn onderzoek is er geen toelatingsexamen voor de studie Mondzorgkunde in België. Dus sla je slag!
Als je een havo- of vwo-diploma op zak hebt kan je je inschrijven voor de studie.
Groet, Judith van KeuzeSprong
anoniem
Apr 05, 2017 @ 09:30:03
hoi,
Voor mondzorgkunde wordt je dus wel toegelaten met een havo-diploma?
Judith
Apr 05, 2017 @ 19:49:25
Dag anoniem,
Mondzorgkunde is een studie op hbo niveau, dus daar word je inderdaad toegelaten met een havo-diploma.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Geert
Jan 12, 2020 @ 19:48:06
Hallo, als ik het dus goed begrijp je mondzorgkunde in Belgie met een HAVO diploma gaan volgen en is er geen toelatingsexamen? Is dit een 3 of 4 jarige opleiding ? Waar wordt de opleiding gegeven en hoe lang duurt die opleiding?
Judith
Jan 13, 2020 @ 16:25:54
Dag Geert,
Je bent niet toelaatbaar in België met een havo diploma bij de opleiding Mondzorgkunde.
Zie bijvoorbeeld deze link: https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/toelatingsvoorwaarden/diplomavoorwaarden/diplomas-uit-nederland
Je doet 3 jaar over de opleiding en je kan deze volgen aan UCLL en Artevelde hogeschool.
Groet, Judith van KeuzeSprong
anoniem
Apr 05, 2017 @ 09:34:03
hoi,
Wanneer je tandheelkunde wil gaan doen moet je een toelatingsexamen afleggen, maar her hoef je geen propedeuse te hebben of wel? hangen er dan bepaalde voorwaarden om dat examen af te leggen?
Judith
Apr 05, 2017 @ 19:45:45
Goedenavond anoniem,
Naast dat je moet slagen voor het toelatingsexamen, moet je ook een vwo diploma hebben of een HBO propedeuse (of hbo of wo bachelor).
Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je starten met de studie Tandheelkunde.
Het toelatingsexamen mag je trouwens ook afnemen als je niet aan deze voorwaarden voldoet, alleen geldt deze niet voor de toelating.
Het is wel handig ter voorbereiding en oefening, gezien je de toets zo vaak als je wilt mag maken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lynda
Mar 09, 2018 @ 15:30:48
Volstaat een mbo4 tandartsassistent-opleiding om toegelaten te worden tot mondzorgkunde?
Judith
Mar 16, 2018 @ 08:12:51
Goedemorgen Lynda,
Dat volstaat zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Rieke
Jan 05, 2017 @ 17:15:39
Als je havo hebt met wis, nat en scheukunde en je wilt diergeneeskunde gaan doen in Belgie. Welke propedeuse kun je dan in Nederland doen ter voorbereiding?
Judith
Jan 05, 2017 @ 19:13:32
Goedenavond Rieke,
Het ligt eraan wat je met ‘voorbereiding’ noemt.
Je wordt met elke HBO propedeuse toegelaten bij Diergeneeskunde in België.
Er zijn verder geen eisen of selectie.
Je kan dus elke propedeuse afronden en erna toegelaten worden in België.
Zie ook deze website voor meer informatie: http://studentonbekend.nl/studie/inschrijven#toelatingsvoorwaarden
Als het je gaat om inhoudelijke voorbereiding, dan kan je denken aan Dier- en Veehouderij, Diermanagement, Biologie & Medisch laboratoriumonderzoek (Leiden en Utrecht hebben een richting proefdieren), Toegepaste biologie of Chemie. Het ligt er ook maar net aan wat je meer aanspreekt.
Ik hoop dat ik je zo wat verder heb geholpen. Ik hoor het graag als er meer vragen zijn!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sharona
Jan 17, 2017 @ 17:50:09
Hallo,
Krijg ik nog steeds studiefinanciering of een lening als ik in België ga studeren?
Judith
Jan 23, 2017 @ 06:53:04
Goedemorgen Sharona,
De financieringsregelen rondom het studeren van NL kan je ook inzetten voor Belgie.
Omdat het collegegeld van Belgie zeker de helft is dan het collegegeld in Nederland, scheelt dat een hoop.
Dus als jij je inschrijft bij DUO voor een lening of aanvullende beurs voor een studie in Belgie, kan dat!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniempje
Feb 01, 2017 @ 21:04:50
Hallo,
Hoe zit het in België met de studiefinanciering? Het wordt dan mijn tweede studie. Ik heb al een hbo opleiding afgerond.
Judith
Feb 02, 2017 @ 06:16:01
Goedemorgen Anoniempje,
In België blijft het collegegeld hetzelfde, ook al is het je tweede studie (dat zit rond de €1.000,- euro per jaar, de helft van NL-collegegeld).
Dit heb ik nagevraagd bij een studiecoördinator van een universiteit in België.
In Nederland hanteren ze voor een tweede bachelor een instellingstarief en de hoogte ervan mogen ze per studie bepalen.
Dit wordt algauw het dubbele van het normale collegegeld of zelfs meer.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Denzel
Feb 09, 2018 @ 12:20:17
En moet ik mij dan inschrijven in Belgie of in Nederland? Ik wil na de zomer weer met een studie gaan beginnen, maar woon sinds kort al in Antwerpen bij mijn vriendin in. Als ik mij nu inschrijf bij de gemeente Antwerpen heb ik dan nog steeds recht op studiefinanciering ?
Alvast bedankt, Denzel
Judith
Feb 10, 2018 @ 12:22:14
Dag Denzel,
Het antwoord hierop is niet zo simpel, dat is afhankelijk van hoe lang je er al woont etc.
Ik raad je aan om DUO hierover te bellen, zodat jij je persoonlijke situatie kan voorleggen en zij met je mee kunnen denken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Feb 07, 2017 @ 06:09:54
Goedemorgen,
Is er een toets voor geneeskunde of is VWO met een hoge cijferlijst genoeg?
Vriendelijke groet
Judith
Feb 10, 2017 @ 06:11:43
Goedemorgen Anoniem,
Er is een toelatingstoets voor Geneeskunde in België. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze column: https://www.keuzesprong.nl/studiekeuze/studeren-belgie-tandheelkunde-en-geneeskunde/
In Nederland hanteren ze een selectie waar een toets een onderdeel van kan zijn.
Groet, Judith van KeuzeSprong
sadiea
Feb 09, 2017 @ 15:11:38
Goedemorgen,
Kan ik met een hbo propedeuse van verpleegkunde instromen voor de opleising geneeskunde aan de universiteit in belgie ?
Mvg,
Sadiea
Judith
Feb 10, 2017 @ 06:12:44
Goedemorgen Sadiea,
Met een hbo P van Verpleegkunde mag je meedoen aan de toelatingstoets van Geneeskunde in België.
Je moet natuurlijk nog wel de toets halen en dan kan je uiteraard starten met de opleiding.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Tamara
Jun 20, 2020 @ 20:00:17
Beste Judith,
Ik zit momenteel in mijn 3e jaar vmbo in Nederland. Na de vakantie zou ik in mijn examenjaar zitten. We gaan deze zomer emigreren naar België. Wat zijn daar de mogelijkheden zonder diploma van hier?
Mvg Tamara
Judith
Jun 22, 2020 @ 13:47:58
Hoi Tamara,
Hierbij een overzicht/ vergelijking van de onderwijssystemen in Nederland en Vlaanderen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Daaruit lijkt het dat het beroepssecundair onderwijs het meeste zou aansluiten op vmbo.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Caatje
Feb 16, 2017 @ 22:29:21
Ik weet niet of ik mijn praktijk toets ga halen van mondzorgkunde in Nederland jaar1. Ik heb nog 1 kans, mocht ik deze niet halen dan moet ik helaas stoppen. Mocht ik deze niet halen, zou ik dan alsnog de opleiding kunnen doen in België?
Judith
Feb 17, 2017 @ 07:35:02
Dag Caatje,
Ik hoop dat je de toets wel haalt, want dan kan je gewoon verder met je studie.
Maar als dat niet zo is, kan je inderdaad de opleiding in België gaan doen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anna
Feb 20, 2017 @ 15:37:11
Hoi,
ik ben benieuwd hoe het zit met het krijgen van een studiebeurs. Wanneer kom je hier mee in aanmerking?
Judith
Feb 20, 2017 @ 19:11:09
Dag Anna,
De studiebeurs bestaat niet meer, dus daar kan je helaas niet meer in aanmerking voor komen.
Misschien heb je het over de aanvullende beurs? Deze is afhankelijk van het inkomen van je ouders en mogelijke broers of zussen.
Deze beurs vervalt wanneer je binnen 10 je diploma behaald en hoef je dus niet terug te betalen.
Wat je leent bij DUO (naast de aanvullende beurs) moet je altijd wel terug betalen tegen een laag rentepercentage.
Meer informatie hierover vind je hier: https://duo.nl/particulier/student-hbo-of-universiteit/studiefinanciering/een-aanvullende-beurs.jsp’ defer
De Nederlandse financiering bij studeren kan je inzetten wanneer je in België studeert.
De collegelden in België zijn de helft van de collegegelden in Nederland, dus dat scheelt een hoop.
Beantwoord dit je vraag? Zo niet, dan hoor ik het graag van je Anna.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Mar 05, 2017 @ 05:46:26
“De sfeer is zeer gericht op presteren in België. Dit zie je terug in de beschreven studeermethode, maar ook in de manier van omgaan met elkaar. Er wordt niet gepraat met professoren en weinig met andere studenten tijdens colleges. Hiërarchie en respect vinden ze heel belangrijk.”
Ben Nederland en zit nu al 3 jaar op de middelbaar in België. Die leerkrachten/studenten/professoren zijn 10 keer meer behulpzaam geweest dan hier in Nederland. Ze zijn geen robots, ze praten met je, helpen je. Respect is inderdaad belangrijk maar dat zou in Nederland ook zo moeten zijn.
Judith
Mar 08, 2017 @ 08:17:14
Goedemorgen Anoniem,
Bedankt voor je persoonlijke toevoeging!
Danique
Mar 14, 2017 @ 10:26:20
Goedemorgen, ik zit momenteel in mijn eerste jaar van hbo-verpleegkunde, en weet niet of ik mijn p zal halen in deze eerste jaar. Ik wil ook weer richting de gezondheidszorg in België. Wat voor mogelijkheden zijn er voor mij met alleen een havo diploma? En is dat op elke school anders?
Judith
Mar 16, 2017 @ 21:13:00
Goedenavond Danique,
Je hebt een erg brede vraag, dus dat maakt het wat lastig om hier concreet op te kunnen antwoorden.
Ik ga mijn best doen.
Het ligt eraan of je aan een hogeschool of universiteit wilt studeren in Belgie.
Aan een hogeschool in België kan je met je havo diploma prima aanmelden.
Aan een universiteit in België heb je minimaal je propedeuse op het hbo nodig om toegelaten te worden.
Daarnaast ligt het eraan wat voor soort studie je in de gezondheidszorg wilt volgen.
Als het een studie als Geneeskunde of Tandheelkunde is, dan moet je ervoor eerst een toelatingsexamen doen.
Voor een andere studie in België hoeft dit niet.
Ik hoop je hiermee iets verder geholpen te hebben.
Als je concretere informatie zoekt, dan zie ik graag je reactie hierop!
Groet, Judith van KeuzeSprong
klaasje
Mar 18, 2017 @ 22:04:43
Ik heb mijn diploma tandartsassistente en ben een aantal jaren werkzaam als tandartsassistente. Kom ik in aanmerking met de opleiding mondzorgkunde? Is het een zware studie of redelijk te doen met de juiste instelling en doorzettingsvermogen?
Judith
Mar 26, 2017 @ 13:37:51
Goedemiddag Klaasje,
Dat kan zeker!
Met een mbo 4 opleiding in Nederland kan je starten met de studie Mondzorg in Belgie.
Hier kan je er meer over lezen: https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/mondzorg/buitenlands-diploma
Er is verder geen toelatingstoets.
En hier vind je meer informatie over wat je ervan kan verwachten: https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/mondzorg/iets-voor-jou
Als je twijfelt of het haalbaar voor je is, raad ik je aan om telefonisch contact op te nemen via: 09 234 71 15
Groet, Judith van KeuzeSprong
Soumaya
Apr 19, 2017 @ 20:16:39
Dag Judith ik had een vraagje omtrent het beoefenen van het beroep mondhygieniste na het behalen van de diploma mondzorgkunde in België.. Kun je terug keren na Nederland en het beroep hier beoefenen?! Of wordt dat in Nederland niet erkend?? Gr Soumaya
Judith
Apr 21, 2017 @ 07:26:09
Goedemorgen Soumaya,
Gisteren hebben wij hierover telefonisch contact gehad.
Ik heb je toen de tip gegeven om deze vraag te stellen aan de vakgroep van mondhygenisten. Dit is NVM-mondhygenisten.
Via de mondhygenisten die jij kent, kan je in contact komen met de vakgroep en hen jouw vraag stellen.
Laat je weten wat ze je als antwoord gegeven hebben?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Femke
Nov 05, 2017 @ 15:06:45
Hallo,
Als je vmbo TL hebt gedaan in Nederland en journalistiek wilt studeren in België wat is dan de beste opleiding? En hoe zit jet met het verschil op het gebied van niveaus ?
Judith
Nov 06, 2017 @ 09:19:30
Goedemorgen Femke,
De beste vervolgopleiding in Nederland is het MBO. Met een MBO-diploma niveau 4 kan je starten aan een HBO-opleiding in Belgie.
In België zelf kennen ze het MBO niet, hier vind je informatie over hun onderwijssysteem: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Ik raad je aan contact op te nemen met een Middenschool in België om te vragen wat het beste aansluit bij jouw vakkenpakket en in welk jaar je dan kan starten.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nabaa
Jun 26, 2020 @ 20:41:09
Beste Judith.
Ik had een vraag omtrent het beoefenen van het beroep mondhygiënste na het behalen van de diploma van Mondzorg in België. Kan je in Nederland gelijk werken/ Erkend worden als mondhygiënste?
Want ik hoorde allerlei dingen van mensen (boren en anesthesie cursussen volgen en extra stage lopen) klopt dat?
Ik hoor het van u graag!
Met vriendelijke groet,
Nabaa
Judith
Jun 28, 2020 @ 11:16:05
Hoi Nabaa,
Het is inderdaad zo dat je eerst in Nederland een aanvullende cursus moet volgen.
De info hierover vind je bij de vereniging van Mondhygieniste.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nabaa
Jun 28, 2020 @ 21:09:31
Bedankt voor uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Nabaa
Sara
Mar 19, 2017 @ 16:20:12
Krijg je ook een Studenten OV-kaart als je in België gaat studeren? Of de Belgische variant daarvan?
Met vriendelijke groet
Judith
Mar 26, 2017 @ 13:41:26
Dag Sara,
Je krijgt een OV-vergoeding van DUO om te treinen in Belgie.
Meer informatie hierover vind je hier: https://apps.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?St=473,E=0000061714624152835,K=5808,Sxi=6,Case=obj(31724),ts=OcwDuoNew
Groet, Judith van KeuzeSprong
Shar
Mar 22, 2017 @ 09:44:48
Ik woon in Curaçao en ik wik graag Tandheelkunde in België gaan studeren. Krijg ik toch studiefinanciering van Duo?
Judith
Mar 26, 2017 @ 13:45:11
Goedemiddag Shar,
Shar, de regeling van studeren wordt bepaalt en geregeld vanuit het land waar je woont.
Dus als je in Nederland wilt komen studeren, krijg je niet studiefinanciering van Nederland, maar van Curacao.
Ik raad je aan met de Stichting Studiefinanciering Curacao contact op te nemen om te vragen of en hoe zij dit voorzien. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anke
Apr 02, 2017 @ 07:11:11
Ik ben Nederlandse die in Belgie woont. Ik wil in Belgie gaan studeren, hoe kan ik een studie lening krijgen? En of heb ik hier recht op? Zijn er ook tegemoetkomingen voor het huren van een studentenkamer?
Judith
Apr 11, 2017 @ 13:12:38
Dag Anke,
Als je als Nederlandse in België woont en de nederlandse studiefinanciering wilt, dan moet je aantonen dat je een band met Nederland hebt.
Dit doe je door aan te geven dat bijvoorbeeld je ouders of andere familie in Nederland wonen of dat je een aantal jaar in Nederland hebt gewoond.
Wanneer je studiefinanciering aanvraagt bij DUO kan je dit invullen als je het proces doorloopt van het aanvragen.
Als je hier recht op hebt, dan kan je lenen voor wat je nodig hebt (collegegeld en mogelijk ook een aanvullende lening afhankelijk van het salaris van je ouder(s).
Er zijn geen tegemoetkomingen voor het huren van een studentenkamer.
Ik raad je aan om in kaart te brengen welke regeling van studiefinanciering in jouw voordeel is en het daar gaan aanvragen. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Saloua
Apr 12, 2017 @ 17:57:59
Beste Judith,
Ik studeer en woon op het moment in Nederland.
Heb binnenkort me diploma Mbo niv 4 Jeugdzorg.
Maar ik zou graag een docenten opleiding willen doen in Belgie. Heb je daar toevallig meer informatie van?
Want ik weet totaal niet hoe de gang van zaken daar zijn in Belgie, dat zou ik graag willen weten.
Liefs,
Alvast bedankt!
Judith
Apr 16, 2017 @ 12:40:16
Goedemiddag Saloua,
Allereerst alvast gefeliciteerd met het behalen van je diploma mbo 4 jeugdzorg!
Dan je vraag.
Ik raad je aan zelf contact te zoeken met de opleiding van een docentenopleiding in België.
Dit gezien je volgens mij nog aan het orienteren bent en niet helemaal duidelijk is wat voor informatie je zoekt.
Daarom raad ik je aan eerst alle informatie op te vragen die je op de website kan vinden en via brochures kan verkrijgen.
Mocht je daarna nog vragen hebben, dan hoor ik ze graag!
Groet, Judith van KeuzeSprong en fijne Pasen!
Karin
Apr 17, 2017 @ 07:33:29
Als je je toelatingsexamen voor geneeskunde haalt in Belgie ben je dan verzekerd van een plek aan een universiteit in Belgie?
Judith
Apr 17, 2017 @ 12:22:35
Goedemiddag Karin,
Om toegelaten te worden voor Geneeskunde in Belgie moet je inderdaad het toelatingsexamen halen.
Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een HBO P of bachelor diploma of vwo diploma.
Dit samen maakt dat je mag starten met de studie.
Groet, Judith van KeuzeSprong en nog een fijne 2e Paasdag!
Diana
Apr 17, 2017 @ 12:57:04
Goedemiddag,
Ik zit nu in mijn tweede jaar hbo-v, ik heb mijn propedeuse nog niet gehaald, ik moet nog 1 toets behalen.
Is het mogelijk dat ik meedoe aan de toelatingsexamen van geneeskunde (en haal) en hierna voor 31-12-2017 mijn propedeuse haal? Heb ik dan nog recht om mij in te schrijven aan een universiteit in België? Of telt het resultaat van de toelatingstoets niet als ik mijn propedeuse niet voortijdig behaal?
Judith
Apr 18, 2017 @ 08:08:54
Dag Diana,
Bedankt voor je mail en je vraag.
Je mag al eerder meedoen met de toelatingstoets en als je deze haalt blijft deze wel even geldig.
Je kan pas echt starten met de studie als je je propedeuse ook echt op zak hebt.
Anders voldoe je niet aan de voorwaarden.
Helaas niet het antwoord waar je op zat te wachten, maar wel een eerlijk antwoord.
Ik wens je veel succes!
Azadeh
Apr 17, 2017 @ 16:49:38
Hoi
Ik ben 34 jaar en wil gaan studeren in belgie aan geneeskunde. watvoor toelatings examen moet ik afleggen?
Gr azadeh
Judith
Apr 18, 2017 @ 08:12:17
Goedemorgen Azadeh,
Hierover kan je meer lezen in onze andere column: https://www.keuzesprong.nl/studiekeuze/studeren-belgie-tandheelkunde-en-geneeskunde/
Daarnaast kan je er hier bijvoorbeeld meer over lezen: http://med.kuleuven.be/nl/algemeen/toelatingsexamen
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lusha
Apr 17, 2017 @ 23:40:48
Hallo,
Ik ben bijna afgestudeerd met mijn opleiding als Allround schoonheidsspecialiste (niveau 4). In Nederland voldoet mijn opleiding aan de toelatingseisen, geld dit ook voor België? En zo ja, kan ik me voor aankomend schooljaar nog aanmelden? Ik ben namelijk uitgeloot voor dit jaar, en aangezien ik me maar één keer mocht inschrijven wil ik nu niet nog een jaar wachten…
Graag hoor ik van u!
Lusha
Apr 17, 2017 @ 23:43:49
(Dit gaat om de opleiding voor hbo Mondzorgkunde! Vergeet ik het belangrijkste erbij te zetten…)
Judith
Apr 18, 2017 @ 08:21:21
Goedemorgen Lusha,
Dit heb ik voor je opgezocht en je bent met mbo niveau 4 ook toelaatbaar in België voor de studie Mondzorg.
Lees hier meer over: https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/toelatingsvoorwaarden/diplomavoorwaarden
Je kan je hier nog gewoon voor inschrijven!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Astrid
Apr 19, 2017 @ 09:33:20
Mijn dochter is 25 jaar en woont momenteel in Ned kan ze nog studeren in België met niveau 4 mbo voor secretaresse opleiding.
En hoe komt ze aan een studenten kamer als het mogelijk is.
Judith
Apr 21, 2017 @ 07:08:07
Goedemorgen Astrid,
Je dochter kan kiezen uit alle opleidingen op hbo niveau in België om te gaan studeren.
Wat maakt dat ze denkt aan een studie in België?
Hierbij een link met informatie, ook over het op kot gaan: http://studentonbekend.nl/studie/belgie-of-nederland
Het vinden van een studentenkamer (of kot, zoals ze het in Belgie noemen) is gemakkelijk dan in Nederland en ook betaalbaarder.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lucia
Apr 19, 2017 @ 14:48:32
Hallo,
Ik wil gaan studeren in België aankomend schooljaar, maar voor het inschrijven heb ik een rijksregisternummer nodig… waar kan ik dit aanvragen of wat moet ik hiermee doen?
Alvast dank voor uw reactie!
Judith
Apr 21, 2017 @ 07:18:37
Goedemorgen Lucia,
Heb je je wel ingeschreven als een buitenlandse student uit Nederland?
Een rijksregistratienummer is wat elke Belgische inwoner krijgt toegewezen. Het lijkt op het bsn-nummer dat wij in Nederland hebben.
Meer informatie hierover vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksregisternummer
Als je erna niet uitkomt, raad ik je aan de opleiding zelf te bellen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Manuela
Apr 28, 2017 @ 08:41:49
Goedemorgen,
Ik wil mijn graag aanmelden voor de opleiding bachelor verpleegkundige in Antwerpen.
Word ik met mijn afgeronde mbo niv 4 ook aangenomen aan de opleiding?
Judith
May 06, 2017 @ 06:50:26
Goedemorgen Manuela,
Daar word je ook mee aangenomen, gezien de studie Verpleegkunde hbo-niveau is.
Groet, Judith van KeuzeSprong.
Mounir
May 08, 2017 @ 20:28:19
Goedenavond
Ik wil graag verhuizen naar belgie en een mbo 2 opleiding volgen. Zijn de opleidingen hetzelfde als hier in Nederland??
En als ik een kamer wil huren hoeveel gaat dat me kosten?
Judith
May 10, 2017 @ 08:55:40
Goedemorgen Mounir,
Het onderwijsstelsel is wat anders wat betreft het mbo tussen Nederland en België.
Ik heb hier een link naar een pagina die dat heel duidelijk aangeeft: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Je ziet dat ze daar een vergelijkend niveau in België technisch secundair onderwijs(TSO) (als je die kant op wilt) of Beroepssecundair onderwijs (BSO) noemen.
Op kamers in België kost gemiddeld € 300,- per maand (een stuk minder dan in Nederland).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Meltem
May 13, 2017 @ 12:57:54
Dag Judith,
Ik heb me ingeschreven voor de opleiding mondzorgkunde in Belgie. Als ik dan mijn P haal in het eerste jaar, mag ik dan deelnemen aan de toelatingsexamen voor de opleiding tandheelkunde in Belgie?
Judith
May 15, 2017 @ 07:00:05
Goedemorgen Meltem,
Welke diploma’s heb je tot op heden afgerond?
Want met een vwo-diploma bijvoorbeeld ben je al toelaatbaar.
Hier vind je informatie over de toelaatbaarheid: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/2016/opleidingen/n/SC_51016761.htm#activetab=voorwaarden
In België kennen ze de term Propedeuse naar mijn onderzoek niet.
Ik raad je aan contact op te nemen met de universiteit van je keuze en je jouw vraag voor te leggen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
iolente
May 15, 2017 @ 08:37:38
Mijn zoon is 17 en wil naar de LCS sportschool in Lommel. Hij komt niet in aanmerking voor financiering vanuit DUO omdat dit een deeltijdopleiding is. Wat zijn de kosten (lesgeld) voor zo’n opleiding (naast de ouderbijdrage) ? En is zijn BSN nummer voldoende of moet ik nog apart een rijksregistratienr aanvragen? En verder; moet hij zich nog ergens anders inschrijven of aanmelden (bij Belgische of Nederlandse instanties) dat hij daar gaat studeren? Ik zie door de bomen het bos niet meer 🙂
Judith
May 19, 2017 @ 13:46:00
Goedemiddag Iolente,
Ik heb voor jullie gebeld met LCS en gesproken met Marc Deferme en de vragen voorgelegd.
De kosten per jaar voor de richting voetbal zijn 450 euro (inclusief trainingskleding)
De kosten per jaar voor de richting motorcross zijn 1040 euro 1e jaar, 2e jaar 680 euro.
Voor deze richting moet er veel ingekocht worden en wordt er vaak gereden naar parcoursen.
De kosten per jaar voor de richting wielrennen zijn 250 euro.
Uw zoon hoeft zich alleen in te schrijven bij de school en aangesloten te zijn bij een sportbond.
Voordat hij geaccepteerd wordt, vindt er een gesprek plaats en een sportproef.
Ze laten jongeren toe van 15 jaar of ouder.
De jongeren moeten wel gemotiveerd zijn, want het is niet op recreatie niveau, maar professioneel, intensief en competitief gericht.
In een lesweek wordt er 8 uur theorieles gegeven, 7 uur praktijk (techniek) en 13 uur sport.
Mocht u meer informatie wensen, Marc Deferme van LCS is erg behulpzaam en kunt u bereiken via +32 495 807 754 of marc.deferme@lcssport.be.
Groet, Judith van KeuzeSprong
iolente
May 19, 2017 @ 16:08:13
Ja, ik heb hem ook gesproken maar hij kon mij niets vertellen over lesgeld (ik bedoel dus niet de 450 euro maar gewoon het lesgeld voor middelbaar onderwijs, wat vanaf 18 jaar 1350 euro is). Dus ik hoef geen rijksregistratie nummer aan te vragen en ik hoef niks te melden aan Ministerie van Onderwijs in Nederland dat hij in Belgie studeert? Dat gaat dan automatisch? Wel fijn dat de Belgische overheid ook voor Nederlandse jongeren onder de 18 jaar gratis school hebben net zoals in Nederland (muv de ouderbijdrage natuurlijk). Ov kan ik aanvragen via DUO toch? (of die vergoeding van 90 euro per maand).. Mijn zoon heeft er in ieder geval zin in!! 🙂
Judith
May 27, 2017 @ 09:43:54
Goedemorgen Iolente,
Ik raad je aan deze website te raadplegen: https://www.belgium.be/nl/Leren/studiekosten
Naar mijn idee is het genoemde bedrag het lesgeld.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marnix
Dec 18, 2017 @ 15:15:03
maar ik vrees dat je tijdens je studie Dierengeneeskunde wel met Biologie zal geconfronteerd worden….
Anoniem
May 21, 2017 @ 21:36:43
Hey, ik wil komend academie jaar graag diergeneeskunde studeren in België.
Het gaat me helaas niet lukken om te slagen met biologie in mijn pakket, maar klopt het dat als je in België wil studeren dat je dit dan helemaal niet nodig hebt? Dat ik dus biologie gewoon kan laten vallen, dan red ik het namelijk wel.
Judith
May 27, 2017 @ 09:37:40
Dag anoniempje,
Het klopt inderdaad dat je het vak biologie niet nodig hebt om toegelaten te worden tot Diergeneeskunde in Belgie.
Ik heb wat informatie voor je opgezocht, zodat je je kan voorbereiden, zie: https://www.ugent.be/di/nl/voor-toekomstige-studenten/onderwijs-studie-diergeneeskunde/voorkennis.htm
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lisa
May 23, 2017 @ 18:56:18
Hoi, kunt u aangeven hoeveel aanmeldingen u ontvangt voor tandheelkunde in Belgie en hoeveel er worden toegelaten? Daarnaast wil ik graag weten hoeveel % voor de toets slagen.
Judith
May 27, 2017 @ 09:37:14
Goedemorgen Lisa,
Ik weet niet hoeveel aanmeldingen er in Belgie zijn voor Tandheelkunde.
Dit verschilt per jaar en per universiteit en maken ze niet bekend (voor zover ik weet).
21% van alle deelnemers slaagt gemiddeld voor het toelatingsexamen.
Voor de Nederlandse jongeren ligt dit percentage lager. Hiervan haalt maar 9,3% van de Nederlandse jongeren het examen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Narges
Jun 08, 2017 @ 14:14:02
Kan ik met een niveau 4 Juridisch zakelijke dienstverlening mezelf aanmelden op het hbo voor mondzorgkunde?
En zijn er bepaalde eisen waar ik aan moet voldoen?
Judith
Jun 11, 2017 @ 14:57:59
Dag Narges,
Je kan je inderdaad met een mbo opleiding aanmelden voor de studie mondzorgkunde.
Wel hebben ze een grote voorkeur voor voorkennis in biologie en scheikunde.
Beide komt niet terug in jouw mbo studie, dus de kansen dat je ook daadwerkelijk toegelaten wordt zijn niet groot.
Vaak leg je van tevoren een toets af over deze twee onderwerpen.
Hier lees je er meer over: https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/mondzorgkunde/vt/toelating/
Daarnaast is Mondzorgkunde een selectie studie en kan je je niet meer inschrijven voor aankomend collegejaar.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Angelique
Jun 30, 2017 @ 14:13:26
Hallo,
Volgend jaar wil ik in beginnen met een studie in België, Antwerpen om precies te zijn. Nu is alleen mij vraag of ik hier een studie visum/verblijfsvergunning voor nodig heb? Ik heb het een aantal keer voorbij zien komen, maar ik kan er maar weinig informatie over vinden.
Alvast bedankt!
Judith
Jul 01, 2017 @ 16:52:10
Dag Angelique,
Dat is een heel goede vraag!
Ik heb er zelf onderzoek naar gedaan en ik vond antwoord op je vraag.
Je hoeft geen verblijfsvergunning aan te vragen.
Deze website vertelt je er meer over: http://www.vertreknaarbelgie.nl/inschrijven-in-belgie/
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sara
Jul 20, 2017 @ 23:16:51
Hoi,
Ik woon bijna al 2 jaar in Belgie (Turnhout) Ik heb mijn hele leven lang in Nederland op school gezeten (basischool en Middelbare school). Dit schooljaar heb ik mijn Havo diploma behaald.
Ik zou graag in Belgie willen studeren voor de opleiding Pedagogiek of eventueel Toegepaste psychologie. Helaas werd er mij verteld dat het lastig is om met een havo diploma te kunnen studeren in Belgie. Hoge school Thomas more in belgie heeft mij geinformeerd dat ik geen studiefinanciering krijg en alleen toegelaten kan worden met een creditcontract. Dit betekent dat ik dus alles zelf moet betalen en helemaal geen hulp krijg van de overheid. Ik heb me wel al voor de zekerheid ingeschreven op de Fontys in Tilburg voor de opleiding Pedagogiek en ben wel aangenomen. Het liefst zie ik me studeren in belgie omdat ik nu niet meer telkens naar Nederland moet reizen maar nu rustig in mijn eigen woonland kan studeren. Wat moet ik nu precies doen waardoor ik met een Havo diploma wel kan studeren in belgie en alsnog hulp kan krijgen van de overheid voor het betalen van mijn toekomstige studie. Mijn ouders willen als het niet anders kan alles zelf betalen uit eigen zak maar met een gezin van 7 personen vind ik het ontzettend sneu en wil ik niet eens meer studeren als zij zo hard voor mij moeten werken. Wat moet ik doen want ik ben ten einde raad. Ik heb op dit moment zomervakantie ej werk nu 7 dagen in de week (30 uur) om een steentje bij te dragen voor mijn studie (laptop) en riibewijs en eventueel geld dat ik kan gebruiken voor het komend jaar. Is er daadwerkelijk geen optie om een financiering te krijgen door een havo diploma? Is er ook kans dat ik niet word aangenomen vanwege mijn havo diploma?
Esma
Jul 28, 2017 @ 16:52:18
Zelfde probleem voor mij is het zelfs erger met een mavo diploma.
Judith
Aug 01, 2017 @ 11:28:17
Dag Esma,
Kijk bij het antwoord dat ik bij Mieke heb gegeven, want dat geldt ook voor jou!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Aug 01, 2017 @ 11:02:57
Dag Sara,
Phoe, wat een verhaal Sara.
Gezien je in België woont, geldt het Belgische systeem voor studiefinanciering.
Deze zit anders in elkaar dan in Nederland.
Heb je al gebeld met het de afdeling School- en studietoelagen van de Belgische overheid?
Zie hier voor meer informatie: http://www.studietoelagen.be/hoger-onderwijs-0
Of er een toelage mogelijk is en de hoogte ervan, hangt af van het inkomen van je ouders, de samenstelling van het gezin en hoe lang de studie is.
Ik ben voor je gaan zoeken op internet en vindt de studie Toegepaste psychologie aan de genoemde hogeschool in België (ik vind niet de studie Pedagogiek helaas).
Hier zie ik inderdaad dat je met een havo opleiding niet toelaatbaar bent.
Wat je zou kunnen doen is 1 jaar studeren in Nederland en je Propedeuse halen.
Hiermee ben je namelijk wel toelaatbaar.
Heb ik je hiermee geholpen Sara?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mieke
Jul 28, 2017 @ 16:50:37
Hoi Judith,
Ik heb een vraag over een jaar verhuizen mijn familie en ik naar België. Dit jaar heb ik mijn eindexamen van 4 TL(mavo). Meteen daarna verhuizen wij naar België. In Nederland was mijn plan om via mbo4 als onderwijsassistent naar het pabo te gaan en op de basisschool les te geven hopelijk. Weet u misschien hoe en wat ik kan gaan doen want als er geen oplossing is blijf ik hier in Nederland. Met vriendelijke groeten, Mieke.
Judith
Aug 01, 2017 @ 11:27:40
Goedemiddag Mieke,
In België hebben ze niet zoiets als het mbo.
Ik raad je aan contact op te nemen met een middelbare school in België in de buurt waar jullie gaan wonen.
Je zou dan de laatste paar jaren die nog nodig zijn voor een secundaire diploma bij hun kunnen volgen en erna starten met een studie tot Leraar lager onderwijs in België.
Vaak vragen ze je dan om je vmbo diploma op te sturen om te zien in welk jaar je kan starten.
Hierdoor kan je dan op ‘havo-niveau’ komen te zitten.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Thelma
Jul 31, 2017 @ 21:20:48
Ik heb de hele site gelezen, vind het super dat er zoveel info is. Maar heb wen vraagje. Kan ik met een vmbo diploma de curses dierengeneskunde beginnen? Alvast bedankt!
Judith
Aug 01, 2017 @ 11:32:30
Goedemiddag Thelma,
Goed om te lezen dat je veel hebt aan de gegeven informatie.
Welke cursus diergeneeskunde bedoel je?
Volgens mij zijn hier namelijk geen cursussen in, maar wel bachelor opleidingen op universitaire niveau.
Die opleiding kan je niet beginnen met een vmbo diploma. Hiervoor heb je vwo niveau nodig (of in België ASO = algemeen secundair onderwijs).
Is dit wat je bedoelde?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lindsey
Aug 14, 2017 @ 15:03:18
Hoi Judith,
Ik heb mijn mbo4 diploma en ik woon in nl. Ik wil graag de opleiding orthopedagogie volgen in Antwerpen. Als ik uiteindelijk verhuis naar belgie, heb ik dan nog steeds recht op studie financiering vanuit nl? Hoe ligt het studie toelage in belgie? Is dat hetzelfde als studiefinanciering in nl? Is het hbo veel moeilijker in belgie voor mijn opleiding? En als je je later instroomt in okt/nov loop je dan veel achter? Groetjes lindsey
Judith
Aug 16, 2017 @ 09:09:28
Dag Lindsey,
Een heleboel vragen! Ik zal ze proberen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Als je verhuist naar België en daar ook gaat studeren, geldt de Belgische financiering voor een hbo studie.
Hier vind je meer informatie over hoe het stelsel er in Belgie uitziet: http://www.studietoelagen.be/hoger-onderwijs-0
Net als in Nederland is de financiering afhankelijk van het inkomen van je ouders, de samenstelling van het gezin waar je onderdeel van bent.
Het grote verschil is dat in Nederland de hoogte van je financiering niet afhangt van de hoeveelheid vakken die je op je neemt en in Belgie wel.
Ook hierover kan je meer lezen in de link.
De verschillen tussen studeren in NL en Belgie vind je in de column. Of dit moeilijker is, hangt af de persoon.
Sommige mensen werken juist veel beter met structuur en veel theoretische stof leren. Als dat het geval is, past Belgie misschien wel beter bij je.
En als je later instroomt loop je uiteraard ook achter.
Het is aan jou om afspraken te maken met de docenten om de stof in te halen. Dat betekent dat je een heel schooljaar achter de feiten aan gaat lopen.
Het is veel slimmer om gewoon, net als de andere klasgenoten, te starten aan het begin van het jaar.
Maar als je de school het haalbaar vindt en jij je schouders eronder wilt zetten, is het goed te doen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Roos
Aug 16, 2017 @ 12:37:26
Dag Judith,
Ik woon momenteel in Marokko en heb Nederlandse nationaliteit. Na 1 jaar dan heb ik mijn baccalaureaat diploma. Ik wil graag tandheelkunde studeren in Belgie en vraag me af wat zijn de regels en hoe zit het met toelatingsexamen en kan ik dat afleggen in het Frans. Ik wens ook meer info te kringen omtent de studiebeurs.
Judith
Aug 21, 2017 @ 07:07:56
Goedemorgen Roos,
Bedoel je dat je over 1 jaar je Bachelor diploma hebt gehaald in Marokko op hbo niveau?
Als dat het geval is en je meld je aan bij Tandheelkunde in Belgie, dan gaan ze je diploma waarderen.
Ze onderzoeken dan of het diploma voldoende aansluit op een bachelor op Belgisch of Nederlands niveau.
Als dat het geval is, mag je deelnemen aan het toelatingsexamen en als je dat haalt, kan je starten aan de opleiding.
Hier vind je er meer informatie over: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/2016/opleidingen/n/SC_51016761.htm#activetab=voorwaarden
Naar mijn idee kan je het examen niet afleggen in het Frans, ook gezien de opleiding in het Nederlands/Vlaams is.
Informatie over de studiebeurs van België vind je hier: http://www.studietoelagen.be/hoger-onderwijs-0
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jamila
Aug 19, 2017 @ 13:29:00
Goeie dag,
Ik heb heel internet doorgezocht maar kom er niet uit. Ik ga in belgie hbo verpleegkunde doen maar na 1 jaar ben ik al zorgkundige. Met wat kan je dat vergelijken in nederland en kan je als zorgkundige wel aan het werk in nederland? En als ik mijn hbo heb, heb je dan ook werkgarantie en met wat word de hbo in nederland vergeleken?
Judith
Aug 19, 2017 @ 18:54:04
Goedenavond Jamila,
Naar mijn onderzoek is met Zorgkundige niet iets vergelijkend in Nederland, omdat wij zoiets niet kennen.
Qua niveau zal het lijken op een mbo studie in Nederland, maar gezien het niet aan elkaar gelijk staat, is het niet geldig.
Het hbo in Belgie wordt op hetzelfde niveau gezien als het hbo in Nederland.
Je kan met een bachelor die je behaald hebt in Belgie ook in Nederland aan de slag.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anonymous
Aug 25, 2017 @ 03:23:19
Hai Judith,
Ik ben bezig met mijn diplamo te halen voor bedrijfsadministratie niv 3 en 4. Ik wou daarna gaan studeren in België . Ik wil dan bedrijfseconomie of accounting gaan studeren . Wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen ?
Judith
Aug 25, 2017 @ 08:13:52
Goedemorgen Nasuma,
Met een mbo 4 opleiding uit Nederland kan je een hbo opleiding in België starten, vooral gezien je vooropleiding sterk aansluit met de studie die je in België wilt doen.
Meer eisen zijn er niet (ja een taaleis, maar gezien je in Nederland woont en een Nederlandse opleiding hebt gevolgd, is dat geen probleem).
De kosten voor een jaar studenten zijn ongeveer rond de € 1.000,- euro (dus de helft van wat we in Nederland moeten betalen).
Ik raad je aan om te onderzoeken bij welke scholen in Belgie ze de studie(s) aanbieden die jij wilt volgen. Op hun website staat precies wat de studie kost en hoe het zit met beurzen.
Anders kan je er ook hier informatie over vinden: http://www.studietoelagen.be/hoger-onderwijs-0
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniempje
Aug 26, 2017 @ 13:51:09
Hai judith,
Binnenkort verhuis ik naar België en wil ik een opleiding gaan volgen. Ik heb mijn MBO niveau 2 afgerond hoe zit het met de opleidingen die ik eventueel zou kunnen volgen in België?
Judith
Aug 28, 2017 @ 16:08:22
Goedenavond Anoniempje,
Goedemiddag Mieke,
In België hebben ze niet zoiets als het mbo.
Het verschil tussen het Nederlandse en Belgische scholingssysteem kan je hier heel goed zien: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Ik raad je aan contact op te nemen met een middelbare school in België in de buurt waar jullie gaan wonen.
Je kan dan jouw diploma aan hen laten zien en je kan aangeven aan welke richting je zit te denken om in verder te leren.
Zij kunnen dan met je meedenken hoe je dat het beste kan bereiken.
Dat kan ik nu niet voor je doen, want ik weet niet welke studie je afgerond hebt en/of wat je voor studie graag wilt volgen.
Ze hebben wel beroepsgerichte opleidingen, zie in het overzicht van de link ‘Beroepssecundair onderwijs’.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Dec 13, 2018 @ 18:53:47
Kan je ook met mbo 4 diploma tandartsassistent inschrijven voor mondheelkunde in België?
Judith
Dec 14, 2018 @ 08:02:14
Goedemorgen Anoniem,
Ik heb voor je een steekproef verricht en daar vind ik dat dat zeker kan.
Zie hier de link waar dit bevestigd wordt: https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/mondzorg/buitenlands-diploma
Dus goed nieuws!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Pien
Aug 30, 2017 @ 07:27:46
Hoi,
Als het goed is haal ik dit jaar mijn diploma MBO4 pedagogisch medewerker.
Ik zou hierna graag een opleiding in de richting van gehandicaptenzorg willen gaan volgen in België. Is er onderwijs in België wat qua niveau gelijk is aan het MBO niveau in Nederland? ik vind het moeilijk hier informatie over te vinden aangezien de niveaus niet het zelfde zijn, HBO niveau is helaas te hoog gegrepen voor mij.
Groeten, Pien
Judith
Aug 31, 2017 @ 14:58:58
Goedemiddag Pien,
Er is inderdaad niet iets wat echt vergelijkend is in België wat lijkt op het MBO in Nederland.
Wel hebben ze in België een richting die je kan volgen wat voor hun aansluitend is op de middelbare school.
Dit heet het ‘Beroepssecundair onderwijs’ ofwel BSO en hierbinnen kan je de richting van je keuze kiezen.
Ik raad je aan om een school die het BSO aanbiedt in België te bellen en te vragen wat de mogelijkheden voor jou zijn.
Dan kan je met hun uitzoeken waar jij het beste kan instromen en of er nog dingen zijn die je moet inhalen hiervoor voordat je kan starten.
Na het afronden van deze richting kan je er ook direct mee het werkveld in, want het is erg beroepsgericht onderweg (net als het mbo).
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Amanda
Sep 09, 2017 @ 05:57:26
Beste Judith,
Ik zit nou in mijn laatste jaar economie moderne talen, ASO te België. Kan ik met dit diploma (4 uur wiskunde, basis wetenschappen) me aanmelden voor geneeskunde? Ik moet waarschijnlijk in mijn vrije tijd mijn wetenschappelijke vakken bijspijkeren maar dat is voor mij geen probleem. Ik wil alleen weten of ik me met diploma mag inschrijven.
Groetjes,
Amanda
Judith
Sep 10, 2017 @ 08:09:14
Goedemorgen Amanda,
Naar mijn onderzoek is het zo dat je met een ASO diploma je mag inschrijven voor een opleiding in België in het hoger onderwijs.
Dat heb ik hier gelezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Ik ben zelf geen inwoner van België of iemand die in België school heeft gevolgd, maar mijn kennis draait vooral om de verschillen tussen België en Nederland.
Voor de check raad ik je dus aan om op je huidige school deze vraag ook voor te leggen, dan weet je het zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Karm
Sep 22, 2017 @ 13:09:05
Beste Judith,
Momenteel ben ik recent begonnen met de opleiding mondzorgkunde in Leuven, België.
Tijdens de intro week zijn er onduidelijlheden over het naam wat op de diploma komt te staan. Omdat er vele Nederlanderse studenten aanwezig zijn en ook van plan zijn om terug te keren naar Nederland. Nu is de vraag; weet u of de opleiding bachelor mondzorg van België met cursus caviteit en managment word erkend als mondhygiënist?
Ik hoop dat u hier meer ervaring mee hebt en iemand ons antwoord op kan geven.
Alvast bedankt!
Groet,
Karm
Judith
Sep 26, 2017 @ 10:15:17
Dag Karm,
Ik raad je aan om contact op te nemen met de Nederlandse vereniging van mondhygiënisten: https://www.mondhygienisten.nl/over-nvm-mondhygienisten/
Uiteraard kan ik wel voor je bellen, maar het lijkt mij slimmer als je het zelf doet en je ook je aanvullende vragen kan stellen.
Ik ga er vanuit dat zij je het juiste antwoord kunnen geven.
Succes Karm!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Luuk
Oct 01, 2017 @ 18:34:53
Hey Karm,
Ik heb precies dezelfde vraag! Is het je toevallig al gelukt om daar achter te komen? Zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar het antwoord.
Alvast bedankt!
Groetjes,
Luuk
Anonymous
Sep 26, 2017 @ 12:54:27
Hoihoi
Kan je ook met een MBO niveau 4 opleiding toegelaten worden tot de opleiding HBO Mondzorgkunde ?
Judith
Sep 26, 2017 @ 18:35:17
Goedenavond anoniempje!
Mijn antwoord is kort, maar krachtig: Ja!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sam
Sep 27, 2017 @ 10:19:41
kan je met een havo diploma biologie gaan studeren in Belgie op HBo niveau. En 1 jaar lerarenopleiding gevolgd biologie..
Groetjes Sam
Judith
Sep 30, 2017 @ 06:44:16
Goedemorgen Sam,
Ja, bij de meeste hbo-opleidingen in Belgie ben je toelaatbaar met een havo diploma uit Nederland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Conzwella
Sep 30, 2017 @ 05:01:34
Hoi,
ik heb een doktersassistente niveau 4. Diploma,
Zou ik in belgie Zorgkundige opleiding kunnen starten ? En ik ben 31jr. Is het mogelijk om in te schrijven op hogeronderwijs of moet dat bij volwassenonderwijs? Groetjes Conzwella
Judith
Sep 30, 2017 @ 06:52:46
Goedemorgen Conzwella,
Ik heb hierover onderzoek verricht en ik ben uitgekomen op 1 van de meerdere scholen die de studie aanbieden.
Deze link vond ik erg nuttig: https://www.stedelijkonderwijs.be/encora/opleiding/verzorgendezorgkundige
Ik lees niets over een leeftijdsbeperking, dus ik neem aan dat dit geen enkel probleem is!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Zacharia
Sep 30, 2017 @ 21:26:09
hoi mvr judith,
ik heb tandartsassistent mbo niveau 4 diploma ,
moet ik een toelatingsexamen doen voor mondzorgkunde?
Judith
Oct 07, 2017 @ 11:00:06
Goedemiddag Zacharia,
Nee je hoeft geen toelatingsexamen doen.
Je bent met een mbo 4 opleiding toelaatbaar.
Hier een link van een hogeschool die dit bevestigd: https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/mondzorg/buitenlands-diploma
Groet, Judith van KeuzeSprong
anisha
Oct 06, 2017 @ 22:20:46
hey, ik ben Belgische die graag geneeskunde zou studeren in Utrecht. Momenteel volg ik het 6de jaar Grieks-Latijn in België en ik vroeg me af of ik met dit diploma toegelaten word voor deelname aan de selectieproeven voor geneeskunde in Nederland. Weet jij hier meer over?
Judith
Oct 07, 2017 @ 11:19:21
Dag Anisha,
Bijzonder om deze vraag te krijgen. Wat maakt dat je in Nederland wilt studeren?
Ik ben wel nieuwsgierig hiernaar.
Elke universiteit staat hier net iets anders in.
Bij het aanmelden voor de studie gaan we eerst checken of jouw vooropleiding matcht met hun voorwaarden.
Ze checken of jij genoeg kennis in huis hebt om te starten of dat je nog iets mist.
Gezien dit afhankelijk is van jouw vakkenpakket en cijfers, is dit iets wat je zelf kan vragen aan de universiteit van je keuze.
Bel naar de studieadviseur van de studie Geneeskunde van de universiteit van je keuze en stel je vraag.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Elja
Oct 07, 2017 @ 08:29:34
Beste judith,
Ik ben nu 2e jaars student van biologie aan de universiteit van Amsterdam, in het 3e jaar daar moet een bepaald aantal EC punten worden behaald met welk vak je ook wilt. Ik wil mogelijk in belgie diergeneeskunde gaan studeren. Weet u of ik ook vakken van diergeneeskunde uit belgie zou kunnen opgeven voor die punten om toch mijn bachelor te halen in biologie? Weet u ook of je bij diergeneeskunde in belgie een bepaald aantal punten moet halen het eerste jaar. En hoeveel die dan zouden zijn
Judith
Oct 07, 2017 @ 11:24:23
Goedemiddag Elja,
Ik begrijp niet precies wat je wilt gaan doen.
Wil je zowel in Biologie als in Diergeneeskunde een Bachelor halen?
Het zijn aparte studies, dus ik ga er vanuit dat je niet punten van de studie Geneeskunde kan inzetten voor de studie Biologie.
In België draait het om dat je vakken moet behalen met een voldoende om hem af te ronden.
Als je geen voldoende haalt, blijft dit vak open staan en komt dit bovenop de vakken van het jaar erna.
In België kies je zelf welke vakken je volgt, want je betaalt ook per vak.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Elja
Oct 08, 2017 @ 18:02:36
In Nederland moet je in het derde jaar een bepaald aantal punten halen naast je bachelor studie. Die punten kan je opvullen met vakken van ook andere studies, als je het vak maar niet eerder hebt gehad. Ik vroeg mij af of je dus ook vakken van belgie hiervoor kon gebruiken
Judith
Oct 23, 2017 @ 15:17:41
Goedemiddag Elja,
Dat is een vraag die je aan je eigen school moet stellen.
Dit gezien elke opleiding daar weer andere ideeën over heeft.
Groet, Judith van KeuzeSprong
souad
Apr 23, 2021 @ 08:54:07
hallo, ik zit nu in 4 havo en ik ga bijna naar belgie verhuizen. ik heb het pakket natuur en gezondheid gekozen. ik heb ook al mijn mavo diploma. ik wil operatieassistent worden. welke richting moet ik naartoe gaan in belgie?
Judith
Apr 28, 2021 @ 10:17:26
Goedemiddag Souad,
Heb je zin in de verhuizing? Ik hoop het wel voor je.
Het verschil tussen het onderwijs qua voortgezet onderwijs tussen de 2 landen kan je hier lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Als ik zo met mijn boerenverstand er naar kijk, zal het BSO-onderwijs het meest aansluiten bij jouw wensen.
Wel is dit aan de school, je ouders en jou om samen te bepalen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
zorkundige
Oct 08, 2017 @ 21:10:47
judith.
ik heb de volgende vraag ik heb een belgisch zorkundige diploma. weet u mischien wat de waardering van deze diploma in nederland is?
Judith
Oct 23, 2017 @ 15:19:56
Dag Zorgkundige,
Daar kan je hier meer informatie over vinden: https://www.nuffic.nl/hoger-onderwijs/diplomawaardering/overzichten-buitenlandse-diplomas/overzicht-diplomas-belgie
En ook hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Rob
Oct 11, 2017 @ 07:24:31
Hallo!
Graag wil ik dierengeneeskunde doen! Mag je je inschrijven op een Nederlandse Uni en een Belgische Uni? Ben aan het twijfelen tussen Utrecht en Leuve
Judith
Oct 23, 2017 @ 15:20:42
Goedemiddag Rob,
Dag mag zeker!
Als het goed is staan ook de Belgische opleidingen in Studielink, dus kan je je gewoon ervoor inschrijven.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nicole
Oct 18, 2017 @ 17:23:58
Beste Judith
Momenteel doe ik de opleiding secretaresse niveau 3 in Nederland. Ik zou graag in België verder willen studeren nadat ik in Nederland mijn opleiding succesvol heb behaald. Is het mogelijk om in België verder te gaan op niveau 4 om vervolgens eventueel het HBO te bezoeken ?
Is het verplicht daar ook Frans in het vakkenpakket te hebben om secretaresse te zijn? Ik heb in Nederland namelijk Engels en Duits.
Judith
Oct 23, 2017 @ 15:28:51
Goedemiddag Nicole,
In België kennen ze het MBO niet zoals we dat in Nederland hebben.
Wat een beetje vergelijkend is, is het beroepssecundair onderwijs (BSO).
Hier kan je daar meer over lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beroepssecundair_onderwijs
Vele scholen hebben de richting van Kantoor en daar zou je wellicht de opleiding in Belgie af kunnen maken.
Ik raad je aan om een school in de regio waar je gaat wonen te benaderen met de vraag of dit mogelijk is.
Na het afronden van mbo 4 in Nederland of het BSO in Belgie kan je starten aan een hbo opleiding in zowel Nederland als België.
Ik weet niet of Frans verplicht is in het pakket. Dat kan je gelijk vragen als je de school belt!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Oct 28, 2017 @ 18:03:27
Goedenavond,
Aan het eind van dit schooljaar doe ik examen (vwo) en ik overweeg een studie Technische Wiskunde. Ik heb een aantal keer vernomen dat het niveau van wiskunde studies in België een stuk hoger ligt dan in Nederland en ik vroeg me af of dit klopt?
Alvast bedankt voor uw antwoord!
Judith
Nov 06, 2017 @ 09:07:09
Goedemorgen Anoniem,
Naar mijn onderzoek bieden ze in België alleen de studie Wiskunde aan en niet Technische Wiskunde.
Dit maakt uiteraard verschil met de studie in Nederland die wel Technische Wiskunde is.
Een studie als Wiskunde is veel meer abstracter dan TW en is minder toepassen.
Daarnaast is het onderwijssysteem anders in België dan als Nederland.
Ze vinden het belangrijk dat je veel leerstof uit je hoofd weet en niet alleen maar kan toepassen of er inzicht in hebben.
Dit maakt de studie zwaarder dan in Nederland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ds
Nov 04, 2017 @ 19:17:15
Goedenavond,
Als ik de mondzorgkunde in belgjë afstudeer kan ik dan later in Nederland werken als mondhygiëniste ?
Met vriendelijke groet,
DS
Judith
Nov 06, 2017 @ 09:14:07
Goedemorgen Ds,
Dat kan zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Natalia
Nov 09, 2017 @ 20:35:06
Ik ben een Belgische studente, en wat je zegt over dat er amper gepraat wordt met de docenten en andere leerkrachten is niet helemaal waar. Maar ja ik zit ook op een hogeschool en daar is de afstand tussen student & docent sowieso kleiner. Meer zelfstudie is een feit, maar dat is ook de bedoeling van hoger onderwijs, later in je job moet je ook alles zelf doen. Ik merk ook dat er steeds meer Nederlanders in Belgie komen studeren. Ze zeggen allemaal dat wij Belgen heel strikt zijn.
Judith
Nov 20, 2017 @ 10:25:56
Goedemorgen Natalia,
Bedankt voor je reactie.
Fijn om te horen hoe jij het ervaart.
Ik snap dat er heus wel gepraat wordt tussen student & docent, maar dit gebeurd zeer anders dan in NL, is mijn ervaring.
Inderdaad, er komen steeds meer Nederlanders naar België en er is aardig wat cultuurverschil.
Herken jij vanuit jouw ervaring nog meer verschillen en/of heb je tips voor Nederlands om goed mee te kunnen komen in het Belgische onderwijs?
Groet, Judith
Natalia
Nov 20, 2017 @ 16:13:10
Dag Judith
De school waar ik op zit AP hogeschool te Antwerpen, is de afstand tussen docent & student echt goed. Je krijgt goede begeleiding en de docenten behandelen u niet als een nummer. Ook kent mijn school een stijging van Nederlandse studenten en speciaal voor de Nederlanders zijn er infosessies.
Mijn tips zijn:
– Wij Belgen zijn wat afstandelijker dan Nederlanders, maar eens we iemand goed kennen dan wordt die afstand ineens veel kleiner. Ik zou zeggen respecteer in het begin die afstand, naarmate het schooljaar vordert wordt deze echt wel kleiner hoor.
– Frans is heel erg belangrijk in België, je gaat sowieso Frans krijgen als je op de hogeschool zit, maakt niet uit welke richting je doet behalve natuurlijk wetenschappelijke richtingen. Ik merk zelf dat Frans voor Nederlandse studenten een struggle is. Maar mijn school organiseert een cursus om uw Frans op te krikken, dit komt onder andere door de stijging van Nederlandse studenten. Doe deze zeker mee !
– Informeer u heel goed ! http://www.amaizeg.be/ deze blog gaat over een Nederlandse student in België, zeker de moeite om te lezen
– Belgische hogescholen & universiteiten organiseren doorheen het jaar opencampusdagen, openlesdagen & allerlei infosessies. Doe deze zeker mee zo krijg je een goed beeld van de sfeer op de campussen, de docenten en kan je praten met studenten.
– Bovendien Antwerpen is altijd al een favoriete stad van de Nederlanders geweest, Nederlanders zijn dus zeer geliefd in deze stad.
Judith
Nov 22, 2017 @ 08:17:41
Hoi Natalia,
Ontzettend bedankt voor je tips, zeer waardevol!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jeroen
Nov 22, 2017 @ 14:35:12
Dag Judith,
Op dit moment studeer ik op de kunstacademie in Maastricht. Met enig goed gevolg hoop ik volgend jaar Februari mijn bachelor binnen te harken.
Is het mogelijk om na het behalen van mijn diploma te beginnen met een Master aan de Luca school of arts?
Ik vraag dit omdat ik ‘Academische bachelor en master in de beeldende kunsten’ tussen hun opleidingsaanbod vind maar niet de exacte toelatingseisen voor Nederlandse studenten.
Met vriendelijke groet,
Jeroen
Judith
Nov 26, 2017 @ 17:24:43
Dag Jeroen,
Met deze specifieke vraag raad ik je aan de studieadviseur/studiecoordinator van de master te bellen.
Als op de website van Luca niet directe contactgegevens staan vermeld, kan je naar het algemene nummer bellen en vragen bij wie je het beste jouw vraag kan neerleggen.
Het ligt vaak aan je cijfers, keuzerichting en dergelijke of doorstroming gemakkelijk gaat of dat er nog meer nodig is.
Succes!
Groet, Judith
Anne
Nov 27, 2017 @ 09:49:25
Hallo,
Ik heb bijna mijn bachelor logopedie afgerond. Ik wil vanaf volgend jaar graag beginnen aan de bachelor verpleegkunde in België.
Nu kan ik alleen nergens vinden hoe het zit omtrent een aantal financiële kwesties. Ik neem aan dat ik geen studiefinanciering meer krijg (omdat ik dit al 4,5 jaar heb mogen ontvangen). Maar heb ik nog de mogelijkheid om te lenen? En waar zou ik dan moeten lenen?
Met vriendelijke groet,
Anne
Judith
Nov 28, 2017 @ 09:56:13
Goedemorgen Anne,
Als ik jouw vraag zo lees, ga ik er vanuit dat jij begonnen bent met studeren op basis van het oude leenstelsel, waar je inderdaad per maand nog een bedrag kreeg om te besteden aan je studie.
Dat is sinds een paar jaar niet meer en draait het erom dat als je het collegegeld niet zelf volledig op kan brengen, je gaat lenen.
Gezien het collegegeld in België bij een 2e bachelor gewoon hetzelfde blijft en hun collegegeld ongeveer de helft is van hier, valt dat gelukkig wat mee (in Nederland moet je dan instellingsgeld betalen en dat ligt vele malen hoger).
In een andere column van ons vind je informatie over hoe het lenen precies werkt: https://www.keuzesprong.nl/studiekeuze/studiefinanciering-alle-tips-regels-op-een-rij/
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marja
Dec 04, 2017 @ 14:22:28
Hallo,
ik ben nederlander en studeer in Belgie. Ik heb een mooi kot in Antwerpen, maar ik mag mij niet inschrijven daar. Wel moet ik mij in Nederland uitschrijven. Hoe moet ik nu verder?
Kan ik wel gewoon mijn zorgverzekering in Nederland houden?
Mvg, Marja.
Judith
Dec 14, 2017 @ 10:30:24
Goedemorgen Marja,
Ik ben op onderzoek voor je uitgegaan en ik vond deze bron die antwoord geeft op je vragen: https://www.startpagina.nl/v/maatschappij/wetgeving/vraag/367461/nederland-ga-belgie-studeren-inschrijven#antwoorden
Groet, Judith van KeuzeSprong
BS
Dec 06, 2017 @ 17:52:29
Beste Judith,
Ik heb een vraagje. Ik zit nu in mijn 6de leerjaar van het vwo in Nederland en ik wil graag geneeskunde gaan doen. Nu staat op de Nederlandse site studiekeuze123.nl dat je je maar voor 1 geneeskundeopleiding mag aanmelden. Maar mag ik ook voor 1 geneeskundeopleiding aanmelden in Nederland en dan later in het jaar meedoen aan het examen in Vlaanderen voor de toelating tot geneeskunde.
Met vriendelijke groet,
BS
Judith
Dec 14, 2017 @ 10:32:40
Dag BS,
De regels die vanuit de Nederlandse overheid zijn opgesteld over de studie Geneeskunde, gelden ook alleen voor de studies in Nederland.
De regels voor de studies in Vlaanderen zijn weer door hun opgesteld.
Dus dit betekent dat het mogelijk is.
Weet wel dat ze vanaf collegejaar 2018-2019 ook een numerus fixus gaan hanteren in Vlaanderen, wat betekent dat de best scorende op de toelatingstoetsen alleen mogen starten (en dus niet iedereen die geslaagd is voor de toets).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Dec 22, 2017 @ 09:52:05
Beste Judith,
Ik zou wel graag de schrijfopleiding creative writing willen volgen.
Is er in België ook een soortgelijke schrijfopleiding op hbo niveau?
Heb al gezocht maar ik kon niets vinden. Het zou wel mooi zijn aangezien de kosten in België veel lager zijn dan hier in Nederland.
Judith
Dec 25, 2017 @ 08:22:13
Goedemorgen Anoniem,
Via deze website zie je alle hogescholen in Vlaanderen (zij noemen het University Colleges) en kan je zo per website van elke Vlaamse hogeschool kijken of er een studie is die lijkt op Creative writing: http://www.studyinflanders.be
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sarah Verbist
Jan 06, 2018 @ 11:53:29
Beste,
Als ik als Nederlander in België de studie verpleegkunde volg, is er dan een verplichting om een minimum aantal jaren in België te werken na mijn afstuderen? Of zou dat tegen de Europese wetgeving in gaan?
Ik heb hier nergens informatie over gevonden maar weet dat dit wel gebeurd in sommige (niet Europese) landen als een soort ‘terugbetaling’ van de investering die ze doen in je opleiding.
Sarah
Judith
Jan 06, 2018 @ 18:27:34
Goedenavond Sarah,
Ik heb hier nog nooit van gehoord en volgens mij bestaat dit ook niet.
Je kan gewoon in België je opleiding volgen en in Nederland gaan werken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anouk
Jan 11, 2018 @ 23:28:39
Beste Judith,
Ik heb in Nederland de bachelor en master rechtsgeleerdheid afgerond. Nu zou ik graag nog een tweede master willen doen. In Nederland is dit helaas te duur. In België valt dit echter reuze mee.
Nu vraag ik me af, als ik voor de master rechten in België ga. Wordt mij dan het ‘Belgische recht geleerd? En heb ik hier dan iets aan in Nederland (waar ik een baan heb en wil blijven werken?)
Ik hoor het graag.
Groetjes Anouk
Judith
Jan 19, 2018 @ 18:19:48
Goedenavond Anouk,
Als je rechten gaat studeren krijg je zeker ook Belgisch recht, net als dat je rechten in Nederland zou studeren.
Maar ook net als in Nederland krijg je er ook Europees en Internationaal recht bij.
Ik vraag me vooral af, als je al een master in de rechten hebt afgerond, wat voor soort 2e master zoek je dan?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sarah
Jan 21, 2018 @ 18:28:21
Dag Judith,
Ik wil graag beginnen aan mijn Bachelor opleiding in België. Met mijn mbo-4 diploma op zak vroeg ik mij af of ik deel moet nemen aan het toelatingsexamen van de opleiding Accountancy of Bedrijfseconomie in Antwerpen.
Als de studiekosten lager zijn dan in Nederland, wil dat betekenen dat ik dan minder studiefinanciering krijg, omdat de kosten daar dan lager zijn? Als laatste, krijg je ook een vergoeding voor de huur van je kamer, of zit dat bij je studiefinanciering?
Bedankt!
Judith
Jan 29, 2018 @ 17:11:24
Goedenavond Sarah,
Naar mijn weten is er alleen een toelatingsexamen voor Geneeskunde en Tandheelkunde in België.
Ik neem aan dat je wilt starten met een hbo opleiding. Met een mbo opleiding op zak kan je hiermee beginnen aan een hbo opleiding in Vlaanderen.
Studiefinanciering krijg je niet meer, je leent nu in het hoger onderwijs (anders dus dan in het mbo).
Dus als je kosten om te studeren lager zijn (je kan ook je huur of boodschappen meenemen in je lening), dan is je lening ook lager.
Dat scheelt, want dan hoef je later minder terug te betalen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lisa
Jan 22, 2018 @ 19:09:03
Goededag,
Kunt u ons meer vertellen over hoe je je kunt voorbereiden op de toelatingstoets voor tamdheelkunde. Onze zoon zit nu in 6 gymnasium en wil dit gaan studeren. Hartelijk dank
Judith
Jan 29, 2018 @ 17:17:14
Goedenavond Lisa,
Hebben jullie deze column al gelezen? : https://www.keuzesprong.nl/studiekeuze/studeren-belgie-tandheelkunde-en-geneeskunde/
Op de websites van de universiteiten is de voorbereidingsstof goed te vinden.
Gezien de toelatingstoets hetzelfde is, ongeacht bij welke universiteit uw zoon wilt studeren, maakt het niet uit van welke website u het afhaalt.
Sommige universiteiten hebben voorbereidingspakketten en (online) cursussen om verzekerd te zijn dat de juiste stof geleerd wordt.
Ik raad aan daar zeker gebruik van te maken!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Jan 24, 2018 @ 18:47:07
Goedendag,
Ik zit nog in de middelbare school en ik studeer vmbo-t
Ik zit nu in het 4de jaar en moet een vervolgopleiding kiezen, maar ik weet niet wat ik wil studeren en waar ik dat wil doen.
Ik hoor best wel positieve dingen over de scholen in België.
Dat de diploma meer waard hebben dan die van Nederland en ik weet ook dat daar strenger regels zijn. Maar dat vind ik geen probleem.
Ik wil gewoon ergens studeren en liever ergens waarvan ik geen spijt ervan krijg.
Kunt u mij een beetje advies geven?
Judith
Jan 29, 2018 @ 17:21:36
Dag Anoniem,
Goed van je dat je aan het onderzoeken bent wat het beste bij jou past en dat je jezelf een waardevolle opleiding gunt.
Ik weet niet precies wat voor soort opleiding je zoekt, maar in Vlaanderen kennen ze geen mbo-opleidingen.
Dus als jij in België een opleiding wilt doen, moet je daar eerst instromen in hun secundaire onderwijs, waarin je wel een richting als voorbereiding kan kiezen en volgen.
Wat je keuzes zijn en in welk jaar je dan kan instromen is afhankelijk per middelbare school.
In Vlaanderen is inderdaad het onderwijs anders opgesteld.
Ze zijn daar veel meer gericht op theorie en dit ook allemaal uit je hoofd leren.
Daarnaast is er verschil in sfeer en cultuur, want het is in Vlaanderen veel formeler.
Ik raad je eerst aan voor jezelf te onderzoeken wat voor soort studie en welke richting je graag later wilt studeren en werken.
Dan kan je als vervolg daarvan kijken of in Nederland of Belgie deze opleiding het meest passend is.
Deze column kan je hierbij op weg helpen: https://www.keuzesprong.nl/studiekeuze/studiekeuzetips-de-beste-10-tips-op-een-rij/
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Maria
Feb 21, 2018 @ 19:27:32
Goede avond,
Ik heb geinformeerd bij verschillende instanties over het werken in NL als mondhygienist nadat de opleiding in belgie is afgerond. Zij zijn hier heel onduidelijk over en vertellen mij dat zij dit pas weten als ik mij diploma hiervoor heb behaald en documenten instuur. Wel weet ik dat een cursus praktijkmanagement, boren, en verdoving aan de orde is. Maar wanneer wordt het duidelijk of je nou wel of niet mag werken in NL na het behalen van die diploma?
Ik wil liever niet een opleiding beginnen als ik daarna toch niet mag werken in Nederland.
Groetjes
Judith
Feb 24, 2018 @ 16:33:11
Dag Maria,
Als je in Vlaanderen de hbo opleiding Mondzorgkunde hebt afgerond en in Nederland aan het werk wilt, zal je eerst in Nederland een 1-jarige scholing moeten volgen.
Als je hierover meer wilt weten, raad ik je aan om contact op te nemen met de verlening voor mondhygenisten in Nederland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Niina
Mar 02, 2018 @ 23:29:15
Kan Ik met Verpleegkundige MBO 4 Geneeskunde volgen???
Judith
Mar 03, 2018 @ 10:40:31
Dan Nina,
Nee dat kan zeker niet. Je hebt een vwo diploma of een Propedeuse op het HBO nodig om het toelatingsexamen te kunnen maken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Martijn
Mar 06, 2018 @ 11:53:37
Onze dochter is nu voor 2de keer uitgeloot voor Mondzorgkunde in NL (Utrecht en Geoningen). We bekijken nu mogelijkheden in België.
Hoe weten we welke Mondzorgkunde opleiding goed is. We zien dat er oa Hogescholen in Antwerpen, Leuven en Gent zijn.
Ze heeft Havo (bio) afgerond en doet nu 1ste jaar College biologie in de Verenigde Staten.
Judith
Mar 16, 2018 @ 08:05:11
Dag Martijn,
In Nederland hebben we de Keuzegids, waar de ranking van scholen in staan.
Naar mijn idee is dit er niet voor Vlaanderen.
Daarbij, wat is ‘goed’. Dat draait vooral om de criteria die jullie hanteren voor ‘goed’.
Is dat veel contacturen, is dat weinig uitval, is dat tevreden studenten, is dat goede docenten ….
Dus wat ik aanraad is om eerst samen met uw dochter te bepalen wat jullie belangrijk vinden in een studie en dan vanuit die positie vragen aan de scholen te gaan stellen hierover, zodat jullie zelf erachter kunnen komen welke hogeschool het meeste aansluit bij jullie criteria.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ali
Mar 07, 2018 @ 14:20:14
Heeft u misschien wat tips over de stappen die je gaat maken om te kunnen studeren in Belgie? Bijvoorbeeld eerst inschrijven of eerst een kamer zoeken, de juiste documenten meenemen etc.
Bedankt!
Judith
Mar 16, 2018 @ 08:08:44
Dag Ali,
Ik heb een website gevonden die je aardig verder helpt met wat je wilt weten als je in Vlaanderen wilt gaan studeren.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yassine
Oct 01, 2018 @ 14:37:45
Welke website is dat?
Judith
Oct 02, 2018 @ 08:32:12
Dag Yassine/ Ali,
Excuses, ik zie dat de link niet is toegevoegd.
Dit is de link: https://www.wilweg.nl/landen/belgie/studie-in-belgie
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Mar 13, 2018 @ 13:19:35
Hallo,
Kan je je in hetzelfde jaar aanmelden voor een geneeskunde studie in België en een geneeskunde studie in Nederland?
Judith
Mar 16, 2018 @ 08:14:26
Goedemorgen Anoniem,
Dat kan ook zeker.
Ook gezien er voor Geneeskunde in Nederland een andere inschrijfdatum is dan voor Vlaanderen.
In Nederland moet je je voor 15 januari ingeschreven hebben en in Vlaanderen mag het ook wat later, als je maar wel op tijd bent om mee te doen aan het toelatingsexamen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Mar 19, 2018 @ 13:41:50
Hallo,
Op welke hogescholen in België kun je met een havo-diploma mondzorgkunde gaan studeren? Ik zag dat er in Leuven een hogeschool was met de opleiding mondzorgkunde, echter stond bij de toelatingseisen dat je minimaal een vwo-diploma of hbo-p nodig hebt. Terwijl mondzorgkunde een hbo-opleiding is.
Tot wanneer kun je je voor de opleiding mondzorgkunde in belgië inschrijven (aangezien er geen loting is voor de opleiding)? Ik wil namelijk na de zomervakantie van dit jaar starten met de opleiding mondzorgkunde, maar ben helaas 2 keer uitgeloot (Utrecht & Nijmegen). Vandaar dat ik nu in België deze opleiding wil gaan doen.
Judith
Mar 28, 2018 @ 11:02:00
Dag Anoniem,
Ik heb dit inderdaad ook gelezen, dit vind ik bij meerdere hogescholen helaas.
Als je 21 jaar of ouder bent, kan je nog wel via een toelatingsonderzoek aangenomen worden.
Hier kan je er meer over lezen: https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/toelatingsvoorwaarden/diplomavoorwaarden/aanvraag-toelatingsonderzoek
In Belgie kan je nog later dan in Nederland aanmelden, vooral als er geen selectie vooraf plaatsvindt. Vaak nog in de zomervakantie.
Het is dus daarop wachten of nogmaals in Nederland proberen, succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Mar 29, 2018 @ 15:05:58
Hallo,
Bedankt voor uw antwoord. Helaas ben ik pas 17 jaar. Kunt u mij uitleggen waarom studeren in België voor de opleiding Mondzorgkunde alleen kan met een MBO of VWO diploma? Dat is toch niet eerlijk tegenover de havisten… Die kunnen dus niet in België gaan studeren voor de opleiding Mondzorgkunde (in mijn geval). In Nederland is het een HBO- opleiding. Hoezo moeten er in België dan uitzonderingen worden gemaakt? Dus als ik in NL niet zou worden aangenomen heb ik gewoonweg geen andere opties meer voor me liggen. In België studeren was namelijk optie nummer 2.
Anoniem
Mar 29, 2018 @ 15:12:31
[ Nikki
Dec 12, 2016 @ 22:14:39
Hallo, is er ook een toelatingsexamen nodig bij de opleiding mondzorgkunde in België?
REPLY
JudithJudith
Jan 02, 2017 @ 17:09:17
Hoi Nikki,
Naar mijn onderzoek is er geen toelatingsexamen voor de studie Mondzorgkunde in België. Dus sla je slag!
Als je een havo- of vwo-diploma op zak hebt kan je je inschrijven voor de studie.
Groet, Judith van KeuzeSprong
REPLY
anoniem
Apr 05, 2017 @ 09:30:03
hoi,
Voor mondzorgkunde wordt je dus wel toegelaten met een havo-diploma?
REPLY
JudithJudith
Apr 05, 2017 @ 19:49:25
Dag anoniem,
Mondzorgkunde is een studie op hbo niveau, dus daar word je inderdaad toegelaten met een havo-diploma.
Groet, Judith van KeuzeSprong ]
Hallo,
Hier heeft u op gereageerd dat het wel mogelijk was om met een havo diploma mondzorgkunde te kunnen studeren, aangezien het een HBO opleiding is.
Judith
Apr 04, 2018 @ 14:02:22
Goedemiddag,
Dat klopt inderdaad, maar intussen zijn de eisen verandert.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Apr 04, 2018 @ 14:09:53
Dag Anoniem,
Ik weet niet waarom zij deze eisen hebben.
Hoogstwaarschijnlijk hebben ze uit ervaring en onderzoek gemerkt dat jongeren buiten Vlaanderen met een havo-diploma niet genoeg mee kunnen komen met de lesstof en de juiste kennis er niet voor hebben om het aan te kunnen. In Nederland hebben we er ook toelatingseisen voor. Net als elke studie met selectie heeft dat de reden dat er niet genoeg banen zijn om iedereen erin te kunnen laten werken en daarom proberen ze degene te selecteren waarvan zij denken dat ze de meeste kansen hebben om de studie en het beroep met succes te (vol)doen.
Ook al volg je de studie in België, dan nog moet je een 1-jarige studie doen om in Nederland als Mondhygiëniste te kunnen werken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Julia
Mar 29, 2018 @ 19:14:26
Goedenavond,
Ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn bachelor opleiding (sociaal juridische dienstverlening.)
Ik wil graag verder studeren en de master rechtsgeleerdheid ( zonder civiel effect) gaan doen. Echter, is het zo dat ik daarvoor een schakelprogramma van minimaal 1 jaar moet afronden om toegelaten te worden tot de master opleiding. Ik heb van een aantal studenten begrepen dat je in België geen premaster hoeft te doen en dat de master daar 1 jaar duurt? Zou u mij kunnen vertellen of dit klopt en zo ja kan ik in België terecht voor een master rechtsgeleerdheid zonder civiel effect?
Ik zou het erg waardereb als u mij zou kunnen helpen!
Met vriendelijke groet,
Julia
Judith
Apr 04, 2018 @ 14:01:34
Dag Julia,
Het slimst en de kortste route is om te bellen naar de universiteit van je keuze om dat aan hen te vragen.
Elke universiteit heeft net een andere Master en andere toelatingseisen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sororeh
Apr 10, 2018 @ 22:27:40
Goede dag
Ik ben nu ongeveer 1 jaar verhuisd vanuit Nederland naar België.
Ik heb in Nederland op 2009 diploma mbo Niveau 2 behaald. Ik heb toen de tijd stage gelopen in een kinderopvang en daar moest ik examen afleggen om mijn diploma behalen.
Ik wil in België heeeeeeeeeeeeeeel graag in een kinderopvang gaan werken.
hoe ver kan ik komen met mijn diploma? Is dat voldoende of moet ik opleiding kinderverzorgster gaan volgen?
Judith
Apr 15, 2018 @ 08:26:49
Goedemorgen Sororeh,
Naar mijn eigen onderzoek kom ik op een hele informatieve bron: https://www.kindengezin.be/opleidingen-en-infosessies/sector-en-partners/door-andere-organisaties/kinderopvang/#Vereiste-kwalificaties-en
Hier staan de antwoorden op jouw vragen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dylan
Apr 12, 2018 @ 13:23:35
Hoi Keuzesprong,
Wanneer je in Nederland al een bachelor hebt behaald, en je wil een andere bacheloropleiding gaan doen in belgie, betaal je dan gewoon hetzelfde bedrag als mensen die nog geen bachelor hebben behaald? (In NL is er namelijk een groot verschil tussen collegetarief en insituutstarief)
Judith
Apr 15, 2018 @ 08:24:20
Goedemorgen Dylan,
In Vlaanderen/Belgie betaal je hetzelfde bedrag aan collegegeld. Of het nu je 1e of 2e bachelor is, dat verandert niet.
Inderdaad is dit anders dan in Nederland. Dus sla je slag!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dylan
Apr 19, 2018 @ 12:40:25
Bedankt voor het heldere antwoord 🙂
Yoshji
Apr 17, 2018 @ 09:44:05
Goedemiddag Judith,
Ik ben 24 jaar en heb een Mbo niveau 3 afgerond en een HBO Bachelor propedeuse behaald in de opleiding Voeding en diëtetiek.
Op dit moment ben ik bezig met het behalen van deelcertificaten op Vwo niveau in de vakken scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde A.
Ik las op de site van de Universiteit Antwerpen dat de toelatingseis voor een universitaire studie (ik wil Biologie gaan studeren btw) een HBO bachelor propedeuse is, maar ergens anders op de pagina stond iets over het ook in bezit hebben van een Havo of Mbo diploma.
Mijn Havo heb ik nooit afgemaakt, maar ik heb wel een Mbo niveau 3 + een Hbo propedeuse.
Is dit voldoende om toegelaten te worden?
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groeten,
Yoshji
Yoshji
Apr 17, 2018 @ 10:13:54
Ter verduidelijking: kan ik zonder dat ik dit jaar al mijn Vwo deelcertificaten haal (ik heb geen herkansingen en doe de jaren 3 tot en met 6 in 6 maanden tijd, naast mijn werk) toch toegelaten worden op basis van mijn huidige diploma’s?
Judith
Apr 17, 2018 @ 15:23:35
Dag Yoshji,
Bedankt voor je vraag.
Naar mijn onderzoek voldoe je aan de toelatingseisen. Ze geven aan dat je met een HBO propedeuse kan starten aan een universitaire bachelor.
Wel staat erbij dat het een pre is als je een middelbaar schooldiploma hebt.
Gezien jij je vwo deelcertificaten aan het behalen bent en dit ook aangeeft, zie ik hier geen problemen.
Je kan je gewoon inschrijven. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yoshji
Apr 17, 2018 @ 15:57:21
Goedemiddag Judith,
Allereerst bedankt voor de snelle reactie!
Als ik het goed begrijp ben ik niet toelaatbaar met enkel Mbo niveau 3 + een Hbo propedeuse?
Ik kan zelf namelijk niks vinden over bepaalde vakken die afgerond dienen te zijn, oftewel welke deelcertificaten ik wel of niet moet halen.
Misschien kan ik het beste gewoon contact opnemen met de desbetreffende universiteit denk ik zo.
Met vriendelijke groeten,
Yoshji
Judith
Apr 18, 2018 @ 07:13:32
Goedemorgen Yoshji,
Je bent zeker wel toelaatbaar, dat schreef ik ook in mijn reactie gisteren (met andere woorden).
Het is sowieso raadzaam om contact op te nemen met de universiteit, om er echt 100% zeker van te zijn. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yoshji
Apr 18, 2018 @ 08:43:54
Goedemorgen Judith,
Excuses dan heb ik het verkeerd begrepen.
Nogmaals bedankt voor de hulp!
L
May 03, 2018 @ 14:25:12
Beste Judith,
In september wil ik graag starten met een 3-jaar durende studie in België. Helaas heb ik geen recht op een lening bij Duo omdat het om een studie in België gaat en ik al een HBO-opleiding in Nederland heb afgerond (mijn 10 studiejaren zijn inmiddels verstreken, doordat ik nu al meer dan 5 jaar werk na het afronden van mijn studie). De reden waarom ik voor België kies, is dan ook dat Nederland het je super moeilijk maakt om een tweede studie te doen op hetzelfde niveau (instellingscollegegeld wat je moet betalen). Weet jij misschien nog (goede) opties om de studie te kunnen financiëren? Het is een voltijd studie dus ik heb weinig tijd om veel te werken. Mijn leeftijd is 27 mocht dat nog ergens bij meespelen!
Alvast bedankt!
L
May 03, 2018 @ 14:28:15
Ik blijf trouwens gewoon in Nederland wonen!
Judith
May 13, 2018 @ 08:24:16
Goedemorgen L,
Het klopt inderdaad dat je geen recht meer hebt op lenen bij DUO.
Gelukkig is het collegegeld in België wel een stuk lager dan in Nederland.
Banken hebben wel iets dat een Studentenkrediet heet.
Daarom raad ik je aan informatie op te vragen bij de bank waar je al bij zit hierover.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jan
May 12, 2018 @ 14:56:21
Als je in België rechtsgeleerdheid bachelor en master zou doen en zou specialiseren in fiscaal recht, is dit dan ook toepasbaar op Nederland?
Judith
May 13, 2018 @ 08:05:39
Goedemorgen Jan,
Wat bedoel je met toepasbaar?
Ik denk dat deze webpagina antwoord geeft op je vraag: http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/geldigheid+master+rechten+in+buitenland/p/168678?sid=16b9bcc60ee07162703766e8aea11ba2/printertopic/1/
Groet, Judith van KeuzeSprong
Do
Jun 08, 2018 @ 18:26:46
Hallo Judith van KeuzeSprong,
Kun je met een Bachelor HBO Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) diploma
toegelaten worden voor Geneeskunde of is het alleen mogelijk met een toelatingstoets?
Ik wil graag in Belgie KU UT…. ben ik dan te laat voor die toets…. of is er een andere weg om toch
toegelaten te worden zonder toets:))
Judith
Jun 12, 2018 @ 09:49:14
Goedemorgen Do,
Toelating tot de opleiding Geneeskunde in Vlaanderen gebeurd inderdaad alleen via de toelatingstoets.
Op 3 juli wordt de toets nog afgenomen, dus het is nog haalbaar. Alleen als je lang niet de vakken gehad hebt die ze gaan toetsen, lijkt het mij wel wat te korte voorbereidingstijd….
Groet, Judith van KeuzeSprong
Pim
Jun 22, 2018 @ 14:19:43
Hallo,
Is er een bepaald profiel nodig bij het benodigde vwo diploma voor de opleiding Tandheelkunde of maakt dit niet uit?
bvd!
Judith
Jul 03, 2018 @ 09:45:52
Dag Pim,
In principe maakt dit niet uit, ze vragen om een vwo diploma, zodat je jouw niveau kan aangeven.
Wel is het zo dat de toelatingstoets kennis en inzicht gaat toetsen dat slaat op de vakken uit een Natuur-profiel.
Dus als je niet een N-profiel hebt gevolgd, moet je wel veel kennis gaan inhalen om kans te maken om te kunnen slagen.
Als je goed kan leren en je vindt de stof interessant, dan is dat zeker haalbaar!
Op de websites van de universiteiten die de studie aanbieden vind je volop voorbereidingsmateriaal.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anauria
Jul 06, 2018 @ 11:52:48
Ik kom uit Nederland en ik wil gaan studeren op een middelbare school in België kijken ze naar je profiel die je in Nederland hebt gevolgd of alleen naar de punte
Judith
Jul 06, 2018 @ 14:37:07
Dag Anauria,
Wij hebben elkaar vandaag aan de telefoon gesproken geloof ik, want deze vraag heb ik al aan je beantwoord.
Voor de rest: ze kijken naar wat jij tot nu toe gevolgd hebt en welke punten je behaald hebt en schalen je dan in bij het jaar dat het beste aansluit.
Ze hebben een heel ander systeem in België dan in Nederland (gezien ze daar het MBO niet kennen).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anauria
Jul 06, 2018 @ 16:19:40
Maar als mijn punten zeg maar vijfen en zessen en zevens zijn en een 4 waar zetten ze je dan want ik heb een vmbo rapport
Judith
Jul 09, 2018 @ 14:59:31
Dag Anauria,
Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven, dan hangt helemaal af van het beleid van de school en bij welke vakken deze cijfers horen.
Daarom raad ik je aan contact op te nemen van 1 of meerdere middelbare scholen van je keuze, om te horen wat hun beleid is.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jaidee
Jul 10, 2018 @ 18:10:42
Hallo Judith,
Ik woon momenteel in Nederland, maar ik wil vanaf september gaan wonen en studeren in Antwerpen. Het is de bedoeling om in een appartement te gaan wonen in plaats van op kot te gaan. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat mijn woonadres in Antwerpen gaat zijn, en niet meer in Nederland. Weet u toevallig of ik dan alsnog mijn studiefinanciering kan behouden?
Groetjes
Judith
Jul 12, 2018 @ 09:23:34
Dag Jaidee,
Dan kan je nog steeds je Nederlandse studiefinanciering behouden, want je verhuist alleen naar België voor je studie.
Op deze pagina van DUO vind je er uitgebreide informatie over: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp’ defer
Groet, Judith van KeuzeSprong
D
Jul 10, 2018 @ 22:21:10
Hallo Judith van KeuzeSprong ,
ik woon momenteel op Curacao maar wil graag in Belgie studeren.
kan ik dan met MBO – 4 in aanmerking komen met een opleiding van fysiotherapeut op HBO niveau.?
en wat zijn de toelatings eisen , en kosten daarvoor.?
Judith
Jul 12, 2018 @ 09:37:51
Goedemorgen D,
Ik heb voor je onderzoek verricht en de volgende website geeft antwoord op je vraag: http://www.kinesitherapie-opleidingen-belgie.be/kinesitherapeut_worden/fysiotherapie-mbo-vooropleiding/
Ik raad je daarom ook aan om de gehele website te lezen, zodat je helemaal op de hoogte bent van alle informatie erover.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Monique
Jul 21, 2018 @ 08:36:14
Hoi Judith,
Ik werk als Zzper verzorgende ig in Nederland
Wil graag naar Antwerpen verhuizen.
Blijft mijn diploma gelijk?
Judith
Jul 23, 2018 @ 10:54:25
Dag Monique,
Afgelopen zaterdag hebben we elkaar telefonisch gesproken de verschillen tussen NL en Belgie doorgenomen.
Deze specifieke vraag wilde ik graag voor je onderzoeken.
Wat ik heb geleerd is dat je het diploma moet laten erkennen. Dit is een proces dat maximaal 3 maanden duurt (lees ik op basis van ervaringen van anderen).
Hier kan je lezen hoe het werkt met het erkenningsproces: https://naricvlaanderen.be/nl/erkenning-aanvragen-bij-naric-of-andere-instantie
Voor de volledigheid: Mocht je een opleiding in het hoger onderwijs afgerond hebben, dan hoef je niet het verkenningsproces in.
Daar is binnen de Benelux namelijk al een afspraak over gemaakt.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Monique
Jul 24, 2018 @ 13:19:33
Dankjewel voor de informatie
monique
Aug 16, 2018 @ 12:03:27
Mijn zoon krijgt geen studiefinciering van DUO omdat zij zeggen dat het geen voltijdsopleiding is. Maar dat is het wel.
Wat zijn dan de mogelijkheden om aan geld te komen voor je studie?
Hij gaat naar Brugge om opleiding voor “chocolatier” te doen en heeft er een kamer gehuurd
Judith
Aug 17, 2018 @ 16:33:41
Goedenavond Monique,
Wat vervelend om te horen dat DUO iets anders zegt.
Er zijn documenten overhandigd aan DUO waarop staat beschreven dat het een voltijdopleiding is met de bijbehorende aantal uren dat erin gestoken wordt?
Via DUO kan je het meest voordelig lenen voor een studie. Vooral gezien er de mogelijkheid is tot een aanvullende beurs (dat gratis is bij behalen diploma binnen 10 jaar) en een OV chipkaart.
Daarom raad ik u aan om ter check nog even contact met DUO en de school hierover te hebben (hoe hebben andere scholieren de financiering geregeld).
Andere opties zijn de reguliere opties, zoals lenen bij een bank helaas.
Groet, Judith van KeuzeSprong
anoniem
Aug 20, 2018 @ 14:07:25
goedemiddag,
momenteel zit ik in mijn 3e leerjaar van tandartsassistente, ik zou graag in belgie mondhygienst willen studeren. ik heb een vraag over als ik in belgie studeer en als ik dan weer naar nederland kom om te werken (zou graag als zzp’er willen werken) zou ik dan nog cursussen moeten volgen, zoja? welke?
met vriendelijke groet
Judith
Aug 24, 2018 @ 08:10:34
Dag Anoniem,
Als je in het buitenland een studie afrond en je wilt in Nederland ermee aan het werk, is het altijd zaak om het diploma in Nederland te laten erkennen.
Dit doe je in jouw geval bij het ministerie van volksgezondheid en kan je via het internet verrichten.
Op basis hiervan bepalen ze of je nog aanvullende cursussen moet afronden om volwaardig Mondhygienist te kunnen zijn in Nederland.
Zie via deze link de bevestiging hiervan: https://www.mondhygienisten.nl/opleiding-volgen-in-het-buitenland/
De website van de link, de beroepsvereniging, kan je vast met een belletje of mailtje precies vertellen om welke cursussen het gaat.
Succes! Ik hoor graag van je als je met hen contact hebt gehad.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marjan
Aug 23, 2018 @ 12:17:12
Goedemiddag
Ik heb het buitenlandse diploma,(als havo) en ik heb 2 keer uitgeloot voor opleiding mondzorgkunde in Nederland ( Utrecht) hoe kan ik het in België die opleiding volgen? Wanneer zou ik aanmelden, wat heb ik er nodig ?
Judith
Aug 24, 2018 @ 09:57:38
Dag Marjan,
Als je in september nog wilt starten met de opleiding, zou ik zo snel mogelijk proberen aan te melden als ik jou was.
Je kan de studie volgen bij bijvoorbeeld UCLL of Arteveldehogeschool Gent.
Je kan je via Studielink.nl inschrijven voor een studie in België en ook de studiefinanciering meenemen naar België.
Als jouw buitenlandse diploma is gewaardeerd op havo niveau, heb je verder weinig nodig om toegelaten te worden tot de studie, naar mijn onderzoek.
Ik raad je aan naar de website te gaan van de school naar jouw keuze en je daar digitaal in te schrijven. Vanaf dat punt loopt het proces en hoor je van de school de vervolgstappen.
Heb ik hiermee je vraag zo beantwoord?
Weet wel, dat als je in België een studie volgt tot mondhygieniste, en je ermee in Nederland aan het werk wilt, je dit diploma eerst moet laten erkennen in Nederland. Zie https://www.mondhygienisten.nl/opleiding-volgen-in-het-buitenland/
Dat geldt voor alle diploma’s, maar is vooral belangrijk voor mensen in de gezondheidszorg, zodat ze kunnen deelnemen aan een beroepsvereniging.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marjan
Aug 25, 2018 @ 13:14:32
Beste Judith,
De Nederlandse hogeschool of universiteit heeft mijn diploma’s zelf gewaardeerd. Voor studie in UCLL , zou ik zelf mijn buitenslands diploma moeten waarderen?
Groetjes
Marjan
Judith
Aug 26, 2018 @ 10:06:19
Dag Marjan,
Dat kan je dan aangeven in België en dit aan ze overhandigen.
Het kan wel zijn dat ze dat in België ook willen, gezien ze daar weer andere regels en wetten hebben.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nadien
Aug 27, 2018 @ 08:40:37
Hallo Judith, zou u mij kunnen vertellen of het mogelijk is om je voor geneeskunde aan te melden in België en tegelijkertijd in Nederland? En of dit ook gewoon geld als verbruikte studiepoging ook al wordt je moet toegelaten?
Groetjes Nadien
Judith
Aug 27, 2018 @ 13:03:01
Dag Nadien,
In België hanteren ze geen selectie, alleen toelatingstoetsen. Daarom verbruik je geen selectiepoging.
Daarnaast lees ik steeds vaker dat je niet via Studielink hoeft in te schrijven voor een studie in België, maar direct bij de school.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nadien
Aug 27, 2018 @ 08:42:14
Ook al wordt je niet toegelaten moest er staan, sorry!
Timo
Aug 28, 2018 @ 14:48:24
Kan ik met een mbo niveau 2 diploma ook tandheelkunde in België studeren?
Judith
Aug 29, 2018 @ 12:55:43
Goedemiddag Timo,
Dat is helaas niet mogelijk.
Met een havo diploma of HBO Propedeuse moet je eerst een aanvraag indienen en gaan ze kijken of je het ‘risico waard bent’.
MBO 2 zit onder dat opleidingsniveau en is dus niet mogelijk.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kim
Sep 05, 2018 @ 21:01:25
Hoi
Kan ik misschien ook met VMBO K in België gaan studeren?
Judith
Sep 06, 2018 @ 17:24:08
Dag Kim,
In België hebben ze niet precies dezelfde niveaus als in Nederland, maar wel ongeveer vergelijkende.
Via deze link zie je de vergelijking tussen de onderwijssystemen van Nederland en Belgie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderwijsstructuur_in_Vlaanderen_en_Nederland
Het beste is om een middelbare school in Belgie te bellen en ze jouw cijfers en vakkenpakket te sturen, zodat ze met je mee kunnen kijken naar de mogelijkheden.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
eef
Sep 17, 2018 @ 19:34:32
ik zit nu in het laatste jaar (5 havo) en kk wil misschien aan de hogere hotelschool in antwerpen studeren. moet ik hiervoor een toelatingstest maken of word ik zo aangenomen? ik heb het profiel economie en maatschappij
Judith
Sep 19, 2018 @ 19:12:02
Goedenavond Eef,
Naar mijn onderzoek is er geen toelatingstest voor de studie hotelmanagement in Belgie.
Als je het zeker wilt weten, kan je het beste bellen/mailen naar de school van je keuze?
Mijn onderzoek zegt er in ieder geval niks over.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yassine
Oct 01, 2018 @ 14:28:17
Goedendag,
Dit jaar ben ik begonnen met de opleiding bouwkunde aan de hogeschool Rotterdam. Volgend jaar na het behalen van mijn P wil ik graag mijn opleiding vervolgen aan een universiteit in België.
Zou dat kunnen, om met een P een universitaire bouwkunde opleiding te volgen?
Judith
Oct 02, 2018 @ 08:30:14
Goedemorgen Yassine,
Dat kan zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Yassine
Oct 05, 2018 @ 08:58:51
Goedemorgen,
Dus ik heb genoeg aan mijn propedeuse. Ik hoef niks anders erbij?
Mvg,
Yassine
Judith
Oct 08, 2018 @ 10:46:28
Dag Yassine,
Op de website van een universiteit die ik opgezocht heb, stonden er geen verdere eisen.
Als je het echt zeker wilt weten, raad ik je aan de uni van je keuze hierover te bellen.
Maar ik ga er vanuit dat als ze het niet op de website hebben staan, er ook niet meer voorwaarden zijn.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ad
Oct 02, 2018 @ 01:16:52
Kan je als je eventueel een jaar (of twee) in het buitenland gestudeerd hebt automatisch instromen in het tweede of derde jaar voor de studie tandheelkunde in Belgie?
Judith
Oct 02, 2018 @ 08:34:22
Goedemorgen Ad,
Dat kan helaas niet. Ze vereisen iedereen om het toelatingsexamen te maken.
De selectie is nu zelfs strenger geworden, want ze laten nu alleen de best scorende toe.
Maar wie niet waagt, wie niet wint!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kees
Nov 05, 2018 @ 12:48:54
Is voor een studie geneeskunde alleen een HBO-propedeuse nodig en geen VWO deelcertificaten?
Zo ja, is het ook eventueel nodig in plaats van de vwo deelcertificaten een andere opleiding te volgen om de slagingskans voor het toelatingsexamen te vergroten of is ook voor het toelatingsexamen HBO-propedeuse voldoende?
Judith
Nov 06, 2018 @ 09:18:11
Goedemorgen Kees,
Gisteren hebben we elkaar gesproken over de telefoon hierover, maar voor anderen die het ook interessant vinden, geef ik hier nogmaals antwoord.
Voor de toelating bij Geneeskunde in België vragen ze een HBO propedeuse en het halen van het toelatingsexamen met een goede voldoende.
Ze vragen verder geen deelcertificaten (zoals wel nodig is in Nederland), maar gezien de toets om dezelfde kennis vraagt, is het toch nodig om je goed te verdiepen in de vakken van Scheikunde, Wiskunde, Biologie en Natuurkunde.
Het draait er dus vooral om of je de benodigde kennis in huis hebt om de studie Geneeskunde goed te kunnen doorlopen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kees
Nov 05, 2018 @ 12:54:12
Even voor de duidelijkheid: Ik bedoel een studie universiteit Batchelor geneeskunde
anoniem
Dec 10, 2018 @ 12:49:08
Kan je als Nederlander die al enkele jaren in België woont en een studietoelage ontvangt vanuit België nog aanspraak maken op een lening bij DUO?
Judith
Dec 11, 2018 @ 14:07:58
Dag anoniem,
Je kan niet van beide landen een studietoelage ontvangen, het is of via het ene land of via het andere land.
Als je dit verder wilt uitzoeken, kan je het beste DUO bellen via 050-599 7755.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Dec 24, 2018 @ 16:13:00
Hoi Judith,
Kan je na het slagen van het toelatingsexamen ook nog in Nederland studeren. Of is dat echt uitsluitend voor België?
Alvast bedankt!
Judith
Dec 25, 2018 @ 08:49:34
Goedemorgen Anoniem,
Het toelatingsexamen in België is gericht op de bachelor die ze in België verzorgen. Dat is hun manier van selectie.
Dit geeft geen toelating voor het volgen van een bachelor in Nederland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anonymous
Feb 08, 2019 @ 17:07:15
Hallo Judith,
twee vraagjes; hoe zit het met college-geld als je al een bachelor hebt afgerond? Zijn de kosten dan anders en zoja, hoe dan? En worden de studies wiskunde en natuurkunde in het Engels gegeven of in het Belgisch?
Alvast bedankt en groeten,
Diede
Judith
Feb 10, 2019 @ 18:23:01
Dag Anoniem,
In Vlaanderen hanteren ze geen instellingstarief voor een 2e bachelor (in tegenstelling tot Nederland). Daar vragen ze gewoon hetzelfde collegegeld.
Wat betreft de voertaal: dat verschilt per universiteit, net als in Nederland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Feb 20, 2019 @ 18:01:39
Zijn er open dagen op universiteiten in België?
Judith
Feb 22, 2019 @ 18:07:56
Dag Anoniem,
Die zijn er zeker, dat heten Infomomenten!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jolijn
Mar 12, 2019 @ 13:14:03
Hallo!
Als ik een Nederlandse Havo diploma heb, kan ik dan worden aangenomen voor een studie met een toelaatingsexamen?
Judith
Mar 14, 2019 @ 16:02:24
Hoi Jolijn,
Dat ligt eraan op welk niveau de studie is waar het toelatingsexamen voor is.
Als het op de universiteit is, dan kan dat niet. Je moet eerst een Propedeuse op het HBO gehaald hebben of je VWO behaald hebben.
Groet, Judith van KeuzeSprong
M en M te M
Mar 21, 2019 @ 17:42:50
Hallo Judith,
Mijn zoon zoekt een passende opleiding in België. Zijn passie is Film, Camera, geluid, Licht, Editen en alles wat er bij komt kijken. Het is best lastig om een studie te vinden, evenals de mogelijkheden om op zo’n opleiding te komen. Hij doet nu HAVO, examenjaar.
Hij kan nu kiezen om eerst een MBO opleiding te gaan doen, of direct een HBO in België.
Zijn er uberhaupt MBO geschikte opleidingen in zijn richting?
DANK voor je antwoord!
Judith
Mar 24, 2019 @ 19:26:06
Goedemiddag,
Bedankt voor jullie vraag.
Wat maakt dat hij na zijn havo-examens niet naar het HBO kan in Nederland?
Dan zou hij namelijk naar de filmacademie kunnen gaan.
Ondanks dat ik geen MBO-kenner ben, heb ik mijn best voor jullie gedaan om mee te denken voor MBO’studies.
De opleidingen die interessant voor uw zoon kunnen zijn, zijn:
– Mediaredactiemedewerker of
– allround medewerker AV-productie.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mark
Apr 29, 2019 @ 09:38:59
Goedenmorgen,
Stel dat ik keuze heb uit geneeskunde in Rotterdam of vlaanderen, wat zouden jullie mij aanraden?
Judith
Apr 30, 2019 @ 18:14:36
Dag Mark,
Bedankt voor je vraag!
Mijn antwoord is afhankelijk van zoveel facturen, daar kan ik je niet zo direct mee helpen.
Wat zijn je afwegingen? Wat spreekt je in Rotterdam en wat in de studie Geneeskunde in Vlaanderen?
Ik hoor graag van je.
Groet, Judith van KeuzeSprong
D.P.
May 10, 2019 @ 10:48:11
Is het ook mogelijk om tandheelkunde in België te studeren met een hbo mondzorgkunde bachelor?
Hier in NL moeten de exacte vakken ook behaald zijn om tandheelkunde te kunnen studeren aan bijv de RUG.
Alvast bedankt voor de reactie!
Groet
Judith
May 11, 2019 @ 08:50:04
Dag D.P.,
Met een bachelor Mondzorgkunde kan je zeker Tandheelkunde studeren.
Uiteraard moet je dan wel eerst het toelatingsexamen behalen, net zoals ieder ander.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Zouzou
May 21, 2019 @ 10:46:18
Ik wil inschrijven voor de opleiding mondzorg in Leuven,
Wel is er veel twijfel of deze erkend is in nederland klopt dat?
Judith
May 21, 2019 @ 11:17:48
Dag Zouzou,
Elke opleiding in het buitenland moet altijd gevalideerd worden in Nederland, als je in Nederland ermee wilt werken.
Ik weet van deze opleiding dat er nog een aanvullende cursus nodig is in Nederland om ook echt daadwerkelijk als mondhygienist te kunnen werken.
Hierover kan je de vereniging voor mondhygenisten in Nederland bellen: https://www.mondhygienisten.nl
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke
Jul 16, 2019 @ 11:51:43
Hii,
Als je in België aan de universiteit wil studeren, is dan een mbo-4 diploma voldoende om aangenomen te worden? Op het internet staat namelijk iedere keer wat anders.
Judith
Jul 18, 2019 @ 09:31:29
Dag Lieke,
Nee dat is niet toelaatbaar.
Voor een universitaire studie in Belgie heb je als Nederlander een vwo diploma of HBO propedeuse nodig om toegelaten te worden.
Waar op internet staat dat je wel met een mbo-4 diploma wordt toegelaten? Ben er wel benieuwd naar.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke
Jul 16, 2019 @ 11:55:34
Hii,
Ik heb nog een vraagje:
Staat een professionele bachelor gelijk aan een hbo opleiding? Zo ja, kun je beginnen met een opleiding voor een professionele bachelor met een Mbo-4 diploma of een havo diploma?
Groetjes,
Lieke
Judith
Jul 18, 2019 @ 09:34:46
Hoi hoi,
Leuk dat je je vragen aan ons stelt, ik beantwoord ze graag!
Een professionele bachelor is inderdaad HBO. Hier vind je een overzicht: https://www.kuleuven.be/toekomstigestudenten/nederland/bama.html
Een academische bachelor is dan WO.
Afhankelijk van de professionele bachelor, want bijvoorbeeld bij bijvoorbeeld Mondzorgkunde ben je niet toelaatbaar met een havo diploma, maar wel een mbo 4 diploma.
Welke opleiding heb jij op het oog Lieke?
Groet, Judith van KeuzeSprong
mark
Jul 19, 2019 @ 08:31:05
kun je na het eerste jaar in bijvoorbeeld antwerpen geneeskunde het volgende jaar in gent 1e jaar beginnen?(opnieuw, stel dat je het eerste jaar in antwerpen niet haald)
Judith
Jul 19, 2019 @ 10:33:39
Dag Mark,
Wat ik daar over weet/kan vinden is dat ze in België anders hun onderwijs hebben geregeld dan in Nederland.
In Nederland werken we met collegejaren en in België met semesters (duren een paar weken). De semesters worden afgesloten met toetsen.
Als je een toets een paar keer niet haalt (hoe vaak je hem mag afnemen verschilt), moet je het gehele semester overnieuw doen en daar ook weer wederom voor betalen.
Dus je kan best 1 of meerdere semesters aan een andere universiteit volgen, maar het nut hiervan is weinig.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Petra
Nov 22, 2019 @ 11:40:05
Stel dat je begint met de studie diergeneeskunde in België als Nederlander. Dan besluit je toch de toelating in Nederland nogmaals te proberen en je stopt met het eerste jaar in België. Dan wordt je (weer) niet toegelaten in Nederland. Mag je dan opnieuw starten met het eerste jaar in België? Of mag je niet meer omdat je het al een keer geprobeerd hebt?
Judith
Nov 23, 2019 @ 08:51:32
Goedemorgen Petra,
Volgens mij wil jij heel graag dierenarts worden? 😛
Voordat ik je vraag beantwoord: waarom zou je je in België met de studie stoppen als je in Nederland toegelaten wilt worden?
Het proces van toelating in Nederland vindt zich af tussen de maanden januari tot en met juni.
Als je een vol jaar met vakken gaat volgen in België, dan volg je toch tijdens de selectieprocedure de studie?
Maar goed, dan je vraag.
In België werkt het anders dan in Nederland. In Nederland betaal je per collegejaar voor de opleiding.
In België betaal je per vak. Dit maakt dat je ook niet perse alle vakken tegelijk hoeft te volgen, maar ze ook kan opsplitsen.
Dus mocht je een jaar aan vakken in België volgen, kan je later weer verder met de vakken gaan.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ingrid
Dec 01, 2019 @ 14:11:56
Hallo,
Kent België een propedeuse?
In Nederland kun je na het halen van je propedeuse doorstromen naar de Universiteit.
Kun je als je het eerste jaar in België aan een HBo opleiding haalt ook doorstromen naar een Universiteit in Nederland?
Judith
Dec 02, 2019 @ 09:57:13
Goedemorgen Ingrid,
Naar mijn onderzoek bestaat er niet zoiets vergelijkends in België. Hier kan je meer over hun onderwijssysteem lezen: https://www.nuffic.nl/documents/288/onderwijssysteem-belgie.pdf
Als je een jaar in België gestudeerd hebt en dan erna in Nederland wil studeren, dan zal jouw aanmelding beoordeeld worden door de toelatingscomissie. Die keurt alle aanmeldingen buiten de reguliere paden. Dus als je een studie en universiteit op het oog hebt, raad ik je aan om ze te mailen met deze vraag.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Mar 29, 2020 @ 12:42:52
Hoi Judith,
Graag wil ik gaan studeren in België. Ik heb al een HBO opleiding in Nederland afgerond en wil nu naar de universiteit. Ik heb zowel een Nederlands als Belgisch paspoort, maar woon in Nederland. Ik heb in Nederland al een HBO studie afgerond en wil nu een nieuwe studie beginnen op de universiteit in België. In Nederland heb ik namelijk geen recht meer op studiefinanciering (bachelor na bachelor). Hoe werkt het Belgische studiefinancieringssysteem of waar kan ik daar informatie over vinden? Ik heb al 3 jaar een inkomen en ben dus van niemand afhankelijk.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Judith
Mar 30, 2020 @ 16:09:30
Dag Anoniem,
Leuk om over je ambities te lezen!
Als je in Nederland blijft wonen en een Belgische studie volgt, dan betaal je het normale collegegeld van België (zij kennen geen instellingstarieven), maar behoud je wel het Nederlandse stelsel van studiefinanciering.
Voor de volledigheid wil ik je wijzen op het levenlanglerenkrediet die geldt voor mensen vanaf 27 jaar die willen studeren: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-is-het-levenlanglerenkrediet
Als je in België woont en daar studeert, dan kan je via deze link meer erover lezen: https://www.studietoelagen.be/voorwaarden-en-bedragen.
Hopelijk kan je met deze informatie verder en een keuze maken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kiki
May 02, 2020 @ 14:15:28
Beste Judith,
Na het behalen van mijn Propedeuse op het HBO in Maastricht ben ik van plan om een overstap te maken naar de Universiteit in Hasselt. Ik vroeg me af welke verschillen er zijn tussen de tentamens op het HBO in NL en de examens op de universiteit in BEL? Is het waar dat je examens op Belgische universiteiten mondeling aflegd? En welk punt moet je normaal minimaal halen om te slagen? Wordt een punt dat langer is dan een 5,5 ook een Belgie gezien als een onvoldoende?
De studie die ik op UHasselt wil volgen is Interieurarchitectuur.
Ik hoor het graag van u.
Kiki
Judith
May 05, 2020 @ 09:05:31
Hoi Kiki,
Mooi ambitie hoor!
In België hechten ze inderdaad meer waarde aan mondelinge examens, in Nederland doen we dat inderdaad weinig.
Hier kan je meer lezen over hun manier van cijfers berekenen: https://www.uantwerpen.be/nl/studeren/voorbereiding-advies-studiekeuze/studieloopbaan/studiepunten/
Heel veel succes en plezier met de studie Interieurarchitectuur bij UHasselt!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sam
May 05, 2020 @ 18:07:43
Dag Judith,
Momenteel studeer ik journalistiek op het HBO in Nederland. Ik heb mijn propedeuse behaald, maar wil de studie wel afmaken. Psychologie vind ik echter ook heel interessant, en ik ben me daarom al aan het oriënteren op eventuele studies voor psychologie in België. Ik vraag me alleen af of je zonder extra toetsen wordt toegelaten tot deze opleiding. Hier in Nederland moet je na je 21e namelijk een colloquium doctum of deficiëntietoets doen voor het vak wiskunde. Weet u of dit in België ook het geval is voor de opleiding psychologie?
Judith
May 06, 2020 @ 17:39:35
Goedenavond Sam,
Voor alle Vlaamse opleidingen geldt voor Nederlanders dat ze eerst langs de toelatingscommissie moeten gaan.
Ze kijken dan naar je vooropleiding en wat je nog mogelijk mist. Dus ook wat je mogelijk nog moet inhalen om te kunnen starten.
Naar mijn eigen onderzoek ben ik niet iets vergelijkende tegengekomen van een 21+ toets.
Wat ik wel vaak heb gehoord, is dat ze niet kijken naar welke studie je een HBO Propedeuse hebt behaald.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kristine
May 23, 2020 @ 10:22:46
Beste,
Onze dochter wil volgend schooljaar Sterrenkunde gaan studeren in Leiden. Ze zit nu in haar laatste jaar latijn wiskunde. Kan zij daar nog voor inschrijven? Moet ze als Belg een matchingsactiviteit doen? Wat is er belangrijk om te weten omtrent het studeren in Leiden als buitenlander?
Mvg,
Judith
May 23, 2020 @ 12:46:09
Hoi Kristine,
Ik weet niet genoeg van het Belgische onderwijssysteem om hier een goed antwoord op te geven.
Als ze volgens jullie systeem zou mogen doorstuderen op de universiteit, ga ik er vanuit dat je dan ook in aanmerking komt voor een universitaire studie in Nederland.
In Nederland schrijven wij ons in via Studielink, jullie hebben een ander systeem?
Zo ja, dan zou ik de universiteit in Leiden bellen/mailen met de vraag hoe je als Vlaming kan inschrijven.
Wij werken hier met een studiekeuzecheck, wat vaak inhoudt het invullen van vragen.
Door Corona kan uw dochter zich voor 1 juni nog inschrijven bij de universiteit (normaliter is dat voor 1 mei).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Kiki
May 27, 2020 @ 11:12:53
Beste Judith,
Ik heb nog een vraag aan u.
Is het zo dat als je in Nederland geslaagd bent voor de havo en een HBO propedeuse op een Engelstalige opleiding hebt gehaald, dat je je dan niet op een Belgische universiteit kan inschrijven omdat de P van een Nederlandstalige opleiding afkomstig moet zijn?
Ik hoor het heel graag van u,
Kiki
Judith
May 27, 2020 @ 12:22:57
Hoi Kiki,
Je mag je aanmelden in België op een universiteit met een HBO Propedeuse.
Ze kijken dan niet naar welke studie je de P hebt behaald. Dit afgezien van enkele studies met een selectie zoals Geneeskunde.
Heb jij andere informatie hierover gehoord/gelezen Kiki?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Moene
Jun 03, 2020 @ 11:18:43
Beste Judith,
Een vriendin van mij heeft de kappersopleiding afgerond (MBO niveau 3) en wil graag een HBO studie volgen in België. In Nederland bestaat er een 21-jaars toets, zodat je met een MBO 3 diploma ook naar het HBO kan. Is er in België ook zoiets als een 21-jaars toets? Of bestaat dit niet? Mijn vriendin is namelijk nog net geen 21 voor de 21-jaars toets in Nederland, dus zij zou anders moeten wachten tot volgend jaar om een studie te starten.
Ik hoor het graag en alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Moene
Judith
Jun 03, 2020 @ 16:20:16
Hoi Moene,
Naar mijn weten en onderzoek bestaat er in België niet zoiets als een 21+ toets.
Maar gezien zij nu net nog geen 21 jaar is, zou die vlag ook niet opgaan voor aankomend collegejaar lijkt me?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Moene
Jun 04, 2020 @ 08:46:37
Beste Judith,
Dat klopt, In Nederland moet je voor 1 oktober 21 worden, helaas is mijn vriendin pas 18 oktober jarig. Daarom mag zij er nog niet aan deelnemen. Ik vroeg me daarom af of er in België misschien een andere leeftijdsgrens is of dat je daar wel de 21+ toets mag doen als je op 18 oktober jarig bent. Helaas hebben ze dit zo te horen niet in België, maar bedankt voor de reactie!
Groetjes,
Moene
Lisa
Aug 18, 2020 @ 23:25:33
Kan je met een Nederlandse universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid toegelaten worden tot Master Rechtsgeleerdheid in Belgie?
Judith
Aug 28, 2020 @ 16:16:26
Hoi Lisa,
Sorry voor mijn late reactie, ik ben ziek geweest.
Gezien je in Nederland leert over het Nederlands recht en in België over het Vlaamse recht, mis je echt een stuk.
Wat ik lees is dat je een voortraject kan volgen om te voldoen aan hun inschrijfvoorwaarden.
Welke dit zijn, verschilt per universiteit. Dus ik raad je aan bij een website van de uni van je voorkeur te kijken wat daar over staat.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Luigi
Nov 17, 2020 @ 16:10:49
Hoi, is het toegestaan dat je in Belgie zoals in Nederland opgeeft voor de studie geneeskunde? Ik weet dat je in Nederland maar bij één universiteit van Nederland mag inschrijven voor geneeskunde. Dus ik vroeg me af als ik me dan in beide landen kon inschrijven bij een uni om me kansen te vergroten voor de numerus fixus opleiding ?
Judith
Nov 18, 2020 @ 11:55:57
Hoi Luigi,
Dat kan zeker!
Groet, Judith van KeuzeSprong
sahika
Nov 22, 2020 @ 19:44:24
kan je met afgeronde paro preventie diploma de opleiding binnen 2jaar afronden?
Judith
Nov 24, 2020 @ 12:26:00
Hoi Sahika,
Over welke opleiding heb je het?
Ik denk dat je bedoelt de opleiding tot Tandheelkunde?
Wat ik weet is dat je altijd de volle opleiding moet volgen.
Het kan zijn dat je vrijstellingen hebt, natuurlijk.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Saha
Dec 29, 2020 @ 00:20:30
wanneer wordt de opleiding gestart? (ik ben deze vraag vergeten) 😉
Saha
Dec 29, 2020 @ 00:15:45
Hoi,
Ik wil graag weten hoe lang het duurt de studie mondzorgkunde in België? Welke school is beter voor mondzorgkunde in België? is er mogelijkheid om de studie versnellen?
Groetjes,
Saha
Judith
Dec 30, 2020 @ 12:28:28
Hoi Saha,
De studie duurt net zo lang als elke andere hbo-opleiding: 4 jaar en start eind augustus/begin september.
Welke school het beste is, hangt af wat jij belangrijk vindt in een studie.
In Nederland hebben we de Keuzegids die beoordeling geeft over NL-studies, volgens mij is er niet zoiets in België naar mijn weten.
Of het versnelt kan, is per school verschillend. Kan mogelijk als je al vakken hebt gevolgd in een andere studie die ook hier van belang zijn.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Esmee
Jan 14, 2021 @ 14:47:58
Hoi,
Ik zou graag een opleiding willen volgen om Duits en Geschiedenis docente te worden. Op een school in België is die mogelijkheid er. Kan je daar naartoe gaan met een mbo niveau 4 opleiding?
Groetjes,
Esmee
Judith
Jan 15, 2021 @ 19:22:24
Hoi Esmee,
Bedankt voor je vraag.
Kan je mij meer informatie geven over deze studie?
Op welk niveau is de genoemde studie en op welke school in België?
Dan kan ik concreter met je meedenken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Esmee
Jan 20, 2021 @ 13:03:32
hoi Judith,
Dat is de Odisee in Sint Niklaas. Het is een bachelor opleiding.
Groet, Esmee van Bragt
Judith
Jan 24, 2021 @ 20:13:11
Goedenavond Esmee,
Zoals ik het lees op hun website kan dat zeker.
Je moet wel langs de toelatingscommissie.
Ze geven aan dat als in je eigen land je met je diploma tot een hogeschool wordt toegelaten, dit hoogstwaarschijnlijk ook bij hun zo is.
Mogelijk wel met aanvullende toetsing.
Dit lees ik hier: https://www.odisee.be/sites/default/files/Toelatingsvoorwaarden_1920.pdf
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sipora
May 19, 2021 @ 18:29:01
Hoi, Ik zit nu op de havo in Suriname en wil na de havo social work studeren in Belgie zou ik dan toegelatn kunnen wrdn mt mijn havo diploma?
Judith
May 20, 2021 @ 12:27:15
Hi Sipora,
In België gaan ze jouw diploma waarderen en vergelijken met het vereiste diploma dat nodig is om Social work te gaan doen.
Het is dus afhankelijk van de vakken die jij gevolgd hebt of je toelaatbaar bent.
Ik raad je aan om jouw vakkenpakket en cijfers te mailen naar een school van jouw keuze met deze vraag. Dan weet je het zeker.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Guusje
Jul 07, 2021 @ 10:22:05
Hallo Judith,
Kun je als je MBO geleerd hebt ook op het HBO komen in Belgie?
Judith
Jul 08, 2021 @ 09:02:21
Hi Guusje,
Als je een MBO diploma op zak hebt kun je zeker een HBO opleiding starten in België (uitaard afhankelijk van mogelijke selectie die ze kunnen hanteren).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Richard
Jul 12, 2021 @ 11:41:33
hallo Judith,
Mijn oudste zoon heeft net in Leuven zijn toelatingsexamen gedaan voor Geneeskunde maar wat ik mijzelf al afvraag is hoe loopt het met de verzekeringen? Natuurlijk alvast vooruitlopend op zaken maar ben benieuwd of de verzekeringen die hij afsluit in Nederland ( zorg-, aansprakelijkheid-, inboedelverzekering etc) of die dan wel naatloos ovegaan in Belgie? Wellicht vooruitlopend op zaken maar ben liever vroeg op de hoogte.
Judith
Jul 15, 2021 @ 11:06:31
Goedenavond Richard,
Helaas kan ik hier geen uitsluitsel op geven.
Dat hangt af van de verzekeringen die er nu zijn en of die voor de Benelux gelden of alleen in Nederland of hoe deze afgesloten zijn.
Dus ik raad aan, wanneer uw zoon is toegelaten, om te bellen met de verzekeringsmaatschappijen.
Ik duim dat hij er door is!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jil
Aug 01, 2021 @ 11:56:42
Goedemiddag Judith,
Ik woon in Nederland en ik heb geen volledige middelbare school diploma, wel certificaten. Op dit moment volg ik de opleiding tandartsassistente mbo 4 (in Nederland). Zou ik na deze opleiding toegelaten kunnen worden bij de studie Mondzorgkunde in België?
Judith
Aug 02, 2021 @ 12:44:08
Hi Jil,
Als jij de mbo 4 opleiding hebt afgerond, kan je zeker de studie Mondzorgkunde volgen in België.
Mooie stap om te maken en veel succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
HvD
Apr 18, 2022 @ 15:32:26
Is het mogelijk om nadat je in België een Bachelor Diploma en een Master Diploma hebt behaald, te beginnen aan een Master in Nederland en het wettelijke tarief te betalen?
Judith
Apr 21, 2022 @ 09:00:43
Goedemorgen HvD,
Het antwoord is afhankelijk van welk studiefinancieringsysteem je ingezet hebt voor de scholing in België.
Als dat het Nederlandse systeem is, dan betaal je het instellingstarief.
Weet dat als je de twee masters laat overlappen, je niet het instellingstarief betaald.
Dit kan je regelen bij waar jij je 1e master volgt.
Als er een tussenpozen in zit waar je dus niet geregistreerd staat als student, zien ze het als je 2e master.
Als er overlap in zit, ziet het systeem van DUO dat anders.
Heb ik je zo wat verder geholpen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
K
Jan 13, 2023 @ 20:20:12
Ik heb een niveau 2 diploma wat zijn mijn opties qua scholen?
Judith
Jan 14, 2023 @ 11:35:48
Hi K,
Dan raad je aan contact te leggen met een school in het secundair onderwijs in Vlaanderen.
Afhankelijk van de vakken die je behaald hebt, denken ze met je mee in welke richting je het beste kan gaan (aso, bso, kso, tso)
Zie voor verdere informatie deze link: https://stichtingnob.nl/artikelen/het-vlaams-onderwijssysteem
Mocht je na afronding daarvan verder willen studeren, zou dat kunnen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Igor
Feb 11, 2023 @ 22:41:30
Kan ik met een Nederlands VWO diploma met het profiel CM (Cultuur en Maatschappij) zonder de vakken natuurkunde en scheikunde gevolgd te hebben met dit profiel, kan ik dan toch bijvoorbeeld aan de universiteit een bachelor biologie doen in België zonder toelatingseisen?
Judith
Feb 14, 2023 @ 08:29:28
Goedemorgen Igor,
Omdat je geen Vlaams diploma hebt, gaan ze altijd eerst een screening doen en kijken naar je vakken en cijfers.
Ik ga er vanuit dat de vragen die ik in mijn hoofd heb, ook gesteld gaat worden: ‘Waarom wil je Biologie gaan studeren? Waarom had je geen biologie in je vakkenpakket?’.
Om eerlijk te zijn raad ik het je niet aan, want je hebt al jaren geen biologie gehad en hebt niet de goede voorbereiding erop.
Daarnaast zijn ze in België meer gericht op boekenkennis dan in NL, dus het zal erg veel inhalen voor je zijn.
Als je het zeker wil weten: bel/mail een Vlaamse universiteit met je vraag, vakkenpakket, cijferlijst en motivatie en kijk hoe ze reageren.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Julia
Jul 11, 2023 @ 08:37:58
Goedemorgen
Hb een vraag
Kan je 1 jaar geneeskunde in belgie doen en dan verder in Nl
Of na je bachelor in belgie de master in nederland
Wat zijn de mogelijkheden
Judith
Jul 11, 2023 @ 14:37:23
Hi Julia, bedankt voor je vraag.
Nee zo werkt het helaas niet. Je moet dan toch nog steeds door de toelating. Als je dat 1e jaar in Belgie mooie cijfers haalt, zal dat vast geen probleem zijn. Ook gezien dat ze daar strenger zijn dan in NL.
Succes!
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Adyan
Jul 22, 2023 @ 20:14:03
Is mondzorgkunde in België met toelating?
Hoeveel kost het ?
In Gent
Judith
Jul 25, 2023 @ 20:00:20
Hi Adyan,
Je hebt voor Mondzorgkunde een havo, vwo of mbo 4 (met aanvullende vakken) nodig om toegelaten te worden.
Er wordt verder niet om een toets gevraagd.
Het is wel erg wenselijk dat je vakken als Scheikunde, Biologie en Engels hebt behaald, vooral voor jou zelf.
De opleidingskosten zijn voor alle bachelors gelijk in België. Je betaalt per blok.
Gemiddeld betaal je € 1000,- per collegejaar, ongeveer de helft van wat je in NL betaalt.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Wanabo rivalda
Jan 12, 2025 @ 14:39:35
Is het mogelijk om mijn mbo diploma afteronden in belgie, en wat heb ik allemaal nodig?