Open dagen: Hoe bereid je je hier op voor?

open-dagen-studiekeuzebegeleiding Studies kiezen op een Open Dag

Afgelopen zaterdag stond ik weer op de open dag van een hogeschool om scholieren en hun ouders te helpen bij het maken van hun studiekeuze. Vaak hoor ik van ze dat het ‘verhaaltje’ dat tijdens voorlichtingsmomenten te algemeen is en ze zich overspoelt voelen met informatie. Al deze informatie maakt het alleen maar lastiger om een studiekeuze te maken. Hierdoor gaan sommige niet eens naar een open dag! Als ik ze hierover hoor praten vraag ik altijd hoe ze zich hebben voorbereid. Vaak hoor ik dan dat ze zich niet hebben voorbereid, simpelweg omdat ze verwachtten dat ze de informatie die ze wilden wel te horen zouden krijgen. Helaas komen ze op de open dag zelf erachter dat dat niet altijd zo is….

Voorbereiding

De neiging die veel mensen hebben is om informatie te zoeken en van daaruit te beslissen wat je leuk lijkt. Dit gebeurd ook vaak bij studiekeuzeinformatie. Het resultaat hiervan is dat je veel verschillende opleidingen leuk vindt. Dit maakt het maken van een studiekeuze er niet makkelijker op. Als studiekeuzecoach geef ik altijd aan dat het juist veel beter werkt om andersom te werken: Eerst uitzoeken wat jij wilt en kan en dan op onderzoek uit naar de studies die hierbij aansluiten. Dit geldt ook voor het bezoeken van open dagen. Ga eerst thuis zelf opschrijven wat jouw interesses zijn die je wilt gebruiken voor een studie/beroep, je kwaliteiten en wensen voor een opleiding. Wat vind jij belangrijk om een studie met plezier te blijven volgen? Vraag ook aan vrienden en familie of zij nog iets eraan willen toevoegen. Wat jij gemakkelijk kan is voor jou heel vanzelfsprekend. Daarom kunnen andere goed inzien wat jouw talenten zijn en hoe jij het beste leert.

Op de open dag zelf

Neem zo’n overzicht mee naar de voorlichtingsmomenten op de open dagen en check of de opleiding voldoet aan jouw eisen en of jij de vakken interessant vindt. Wat handig hierbij werkt is om al van tevoren vragen op te schrijven die je aan elke opleiding gaat stellen. Zo kan je thuis alle opleidingen goed naast elkaar leggen. Op deze manier ben je gericht op zoek naar informatie tijdens de open dag en kan je bij de vragen de gegeven antwoorden schrijven. Dit zijn voorbeelden van vragen die je kan stellen.

Daarnaast helpt het vooral om vragen te stellen aan de studenten die de opleidingen al volgen. Ook het inkijken van studieboeken geven al veel weg over de inhoud van de opleiding. Kijk hierbij niet alleen naar de boeken van het eerste jaar, maar vooral van de studiejaren erna. Dit vooral omdat het eerste studiejaar vaak een algemeen jaar is en de jaren erna pas echt op de inhoud van de opleiding ingegaan wordt.

Tegenwoordig zijn er steeds vaker studiekeuzecoaches aanwezig op de open dagen, als je nog extra begeleiding zoekt bij je studiekeuze. Een kort gesprekje van een kwartier kan je al op weg helpen naar de studie waar jij de sprong voor durft te wagen!

 Heb je vragen of wil je meer informatie over de studiekeuzebegeleiding van KeuzeSprong? Laat dan een berichtje hieronder achter.