Studeren in België als Nederlander

verschil-studeren-nederland-belgie-voordelen-nadelen

Opgelet: Deze blog komt uit 2015 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

In Nederland wordt het steeds lastiger om toegelaten te worden tot een studie van je keuze. Loting en decentrale selectie wordt steeds meer gehanteerd en je mag je maar voor één van deze studies inschrijven. Hierdoor wordt studeren in België steeds aantrekkelijker voor Nederlandse jongeren.

Let wel op, er zijn wel verschillen tussen het studeren in de twee landen.

Toelating

Er is een belangrijk verschil tussen België en Nederland: Bij toelating wordt niet gekeken naar je gevolgde profiel op de middelbare school.  Je bent dus toegelaten als je een vwo diploma hebt of als je je propedeuse behaald hebt bij een hogeschool. Dit geldt uiteraard niet bij de opleidingen waar ze een toelatingsexamen voor hebben.

Studeermethode

Onder de Nederlandse studenten zijn de studies Geneeskunde en Tandheelkunde het populairst. Uiteraard heeft KU Leuven meerdere studies, o.a. ook studies die niet (op die manier) in Nederland worden gegeven, zoals Bewegings- en revalidatiewetenschappen. Wat al deze studies gemeen hebben is, dat ze een andere studeermethode vragen dan we gewend zijn in ons land.

Het is van groot belang dat je als student in België parate kennis hebt. Hiermee wordt bedoeld dat je de kennis die in lessen gegeven wordt en in boeken beschreven staat, goed in je hoofd hebt zitten. Het doel van de Vlamen hiermee is dat je op elk moment al de kennis over een onderwerp kan oplepelen. Dit is anders dan wat in Nederland wordt gevraagd in het hoger onderwijs. Dit betekent dan ook dat je veel hoorcolleges krijgt, veel aan zelfstudie doet en hoogstwaarschijnlijk geen tijd hebt voor een bijbaan.

De sfeer is zeer gericht op presteren in België. Dit zie je terug in de beschreven studeermethode, maar ook in de manier van omgaan met elkaar. Er wordt niet gepraat met professoren en weinig met andere studenten tijdens colleges. Hiërarchie en respect vinden ze heel belangrijk.

Andere verschillen

België is interessant voor Nederlandse jongeren, omdat ze een andere manier hebben om toch toegelaten te worden tot de studie van je dromen. Ook financieel is studeren in België aantrekkelijk. Een collegejaar kost in België € 890,– in vergelijking tot € 1951,– in Nederland. Er is geen tekort aan kamers (‘op kot gaan’ noemen ze dat) en in Leuven is alles op fietsafstand van elkaar.

Conclusie

Belgie heeft een heel andere manier van omgaan met onderwijs. De studie is vaak zwaarder in België dan in Nederland. Maar dat heeft veel voordelen in je toekomstige werk. Wie heb je liever als arts? Iemand die eerst in een boek moet opzoeken wat er met je aan de hand als je erg pijn hebt of iemand die zo kan opnoemen wat de symptomen betekenen en wat dan de oplossing is?