De Belangrijkste Verschillen tussen studeren in de VS en NL
20 december
Opgelet: Deze blog komt uit 2016 en is sindsdien niet bijgewerkt.
Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.
Studeren in Amerika is helemaal hot. Steeds meer studenten kiezen voor een studie in Amerika. Niet in de eerste plaats omdat universiteiten in dit land heel hoog staan aangeschreven. Uit de statistieken blijkt dit ook maar weer:
De cijfers
- 46.300 Nederlandse studenten kozen dit jaar voor een studie in het buitenland. Amerika staat in de top 5 van populairste landen, samen met: Engeland, België, Duitsland en Spanje.
- Volgens de Rankings van de top 50 beste Universiteiten zijn er 31 gevestigd in Amerika.
Studeren in het buitenland is niet alleen leuk, maar je hebt er ook echt wat aan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat studenten die in het buitenland hebben gestudeerd veel sneller een baan vinden. De werkloosheid in de groep is maar liefst 23 procent lager.
Hiernaast blijkt dat 1 van de 7 belangrijkste succesfactoren bij het vinden van een baan een actieve, zelfstandige houding is. Dit kan jij natuurlijk perfect aantonen door een buitenlandse studie op jouw CV.
Maar een studie in Amerika is niet alleen leuk voor je baankansen. Het verbreed ook je horizon. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een studie in het buitenland juist vooral veel impact heeft op je privéleven. Wist je bijvoorbeeld dat:
Wist je dat?
- 40% van de buitenlandse studenten uiteindelijk is verhuisd naar het buitenland.
- 33% van de buitenlandse studenten is getrouwd met iemand uit een ander land.
- 27% van de buitenlandse studenten zijn huidige vriend/vriendin in het buitenland vond.
Jouw toekomst kan er dus heel anders uitzien als jij een buitenlandse studie gaat volgen!
Mogelijk is het dus een goed idee om zo’n stap te wagen. De kans is echter groot dat jij met veel vragen zit. Vragen zoals: Waarom zou ik studeren in Amerika? En wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland? En misschien nog wel belangrijker: hoe betaal ik zo’n buitenlands avontuur?
Niet getreurd! In deze column behandelen we al deze vragen.
Studeren in Amerika of Nederland
Er zijn belangrijke verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse universiteiten waar je goed rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen Amerika en Nederland in onderstaand overzicht samengevat. Hierna zullen we deze verschillen verder uitleggen.
Verschil | Amerika | Nederland |
---|---|---|
Lengte | Bachelor: 4 jaar Master: 2 jaar PhD: 5-7 jaar |
Bachelor: 3 jaar Master: 1 jaar PhD: 4 jaar |
Organisatie | Veel centraal geregeld. Weinig autonomie | Elk vak kent z’n eigen campus & school, veel autonomie |
Lesstof | Heel Breed, mogelijk om vakken buiten jouw opleiding te volgen | Meer diepte, voornamelijk vakken gericht op jouw “major” |
Huiswerk | Veel leeswerk en ‘assignments’ | 1 general assignment of helemaal geen |
Sociale Activiteiten | Sport is heel belangrijk. Sport Scholarships | Minder sportactiviteiten, geen sport scholarships |
Uitgaan | Minder uitgaansgelegenheden, meer regels | Minder regels, meer mogelijkheden om te gaan stappen |
Woonsituatie | Eigen ‘Dormintory’ waar je samenwoont met andere studenten | Je woont niet altijd samen met andere studenten, Off-Campus woningen |
Cijfers | Gebaseerd op overall performance op alle ‘assignments’ | Meeste is afhankelijk van examen |
Kosten | Hoog | Laag |
Hieronder zullen we dieper ingaan op al deze verschillen:
Lengte van de Opleiding
Het grootste verschil tussen studeren in Amerika en Nederland is de lengte van de Opleiding. Een bachelor in Amerika duurt altijd 1 jaar langer, namelijk 4 jaar. In Nederland is dit 1 jaar korter (namelijk 3 jaar). In heel veel Europese landen duurt een bachelor altijd 3 jaar (behalve in Schotland waar een bachelor 4 jaar duurt).
Ook een Master duurt 1 jaar langer in Amerika, namelijk 2 jaar. In Nederland is dit 1 jaar.
De belangrijkste reden dat een Bachelor/Master veel langer duurt in Amerika is omdat de opleidingen in Amerika veel breder van opzet zijn. In Amerika komen er veel meer (bredere) onderwerpen en vakken aan bod. Dit terwijl de studies in Nederland veel meer de diepte ingaan.
Jouw vakkenpakket
Zoals hierboven al een kort genoemd is jouw vakkenpakket op een universiteit in Amerika heel anders dan in Nederland.
In Amerika volg je in het eerste jaar heel veel verschillende vakken in veel verschillende richtingen. Pas aan het eind van het eerste jaar geef je aan in welk vak/richting jij je wilt specialiseren. Dit wordt dan jouw “major”.
Echter zelfs nadat je hebt bepaald wat jouw “major” is, volg je nog steeds vakken in heel veel andere richtingen. Dit worden ook wel “electives” genoemd. Dit is ook de reden dat een universiteit in Amerika vooral is aan te raden als je interesse wat breder ligt.
Je hebt ook veel meer mogelijkheden om jouw eigen vakkenpakket samen te stellen. 1 studente zei hierover:
Wanneer je een minor besluit te doen op een Amerikaanse Universiteit kan je niet gewoon één compleet vakkenpakket kiezen, je stelt het zelf samen. Persoonlijk vond ik dit erg leuk omdat ik hierdoor precies de vakken kon kiezen waarvan ik dacht dat ze interessant waren. Ik heb twee social work vakken gekozen, één psychologie vak en één justice vak.
Een ander groot verschil tussen Nederland en Amerika is dat er binnen de bacheloropleidingen in Amerika veel creatieve en artistieke vakken worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan muziek, dans of acteren. Ook is er veel aandacht voor communicatieve vaardigheden binnen de vakken die worden gegeven en is er extra aandacht in het ontwikkelen van een kritisch denkvermogen. Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor “public spreaking” of debatteren.
In Nederland volg je daarentegen veel specialistische vakken (waarbij er veel aandacht is voor onderzoeksvaardigheden). Er zijn bijna geen bredere vakken in jouw opleiding. Je komt daarom ook bijna niet in aanraking met andere faculteiten of vakken in andere richtingen. In Nederland is alles ook veel onafhankelijker (autonomer) opgezet. De faculteit Economie werkt bijvoorbeeld weinig samen met de faculteit Recht.
Als je je meer wilt specialiseren op 1 onderwerp is Nederland boven Amerika sterk aan te raden. Heb je echter een bredere interesse dan is Amerika zeker het overwegen waard.
Het universiteitsleven
Het universiteitsleven is heel anders in Amerika dan in Nederland.
De universiteiten in Amerika zijn veel meer gericht op sport waarbij het sportleven een veel grotere rol speelt dan in Nederland. Denk aan: American Football, Cheerleaders en Baseball. Elke universiteit heeft daarbij zijn eigen team die ook tegen elkaar strijden. In Nederland speelt dit veel minder een rol.
Buiten het sportleven is het universiteitsleven in Amerika echter minder spannend dan in Nederland. Je woont in Amerika samen met andere studenten in een Dormitory woon, waar er veel minder vrijheden zijn dan een Off-Campus apartement. Het leven in een Dormitory wordt door veel studenten niet als spannend ervaren. Zo gaf 1 studente aan:
Nou, het probleem is vooral dat op de universiteit waar ik zit helemaal niks te doen is, vooral als je in een “dormitory” woont.
Ook klopt het spannende beeld dat veel studenten van het universiteitsleven in Amerika (uit films) vaak niet met de realiteit. Veel universiteiten in Amerika zijn daarbij redelijk afgelegen gevestigd waardoor het niet gemakkelijk is om bijvoorbeeld “even de stad in te gaan”. Dit zorgt ervoor dat jij je niet constant kan vermaken. Zo gaf 1 studente aan:
Er is hier gewoon weinig te beleven. Ik heb geen auto of rijbewijs en de afstanden hier zijn enorm. Ik heb wel vrienden met een auto maar er zijn weinig plaatsen om naartoe te gaan.
Ook zijn de regels omtrent drank veel strenger dan in Nederland (minimaal 21 jaar en legitimatie verplicht). Uitgaan in Amerika is ook een stuk moeilijk. Er zijn weinig feestjes en de feestjes die er zijn hebben een “lijst” voor genodigden.
Kosten
De kosten van de universiteiten kunnen per land heel erg verschillen. Het collegegeld in Nederland bedraagt € 2.006,- (voltijdstudenten. Peildatum: 2017). De kosten om te studeren in Amerika zijn fors hoger. Het collegegeld mag in Amerika door Universiteiten zelf worden bepaald waardoor deze vaak veel hoger ligt. Zo bedraagt het collegegeld in Amerika bedraagt tussen de $ 26.000,- en $ 50.000,- per jaar (dit is vaak inclusief kosten voor inwoning, dus er komen niet heel veel extra kosten bij).
Voor een (groot) gedeelte zijn de hogere kosten ook te rechtvaardigen. Zo is de ondersteuning en zijn de faciliteiten in Amerikaanse Universiteiten vaak kwalitatiever dan in Nederland. 1 studente zei hierover:
Je betaalt hier meer collegegeld maar je ziet wel dat ze je er iets voor teruggeven. Zo kan je afspraken maken met mensen van de bibliotheek ter ondersteuning van het schrijven van je verslagen, het toepassen van de juiste referentiestijl en het geven van feedback op wat je hebt geschreven. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit ervaren.
Inhoud van de Lessen
De inhoud van de lessen is in Amerika en Nederland ook heel anders.
In Amerika worden er vaak veel opdrachten en werkstukken gegeven waarbij je bijna wekelijks opdrachten moeten inleveren. Ook is het bedoeling dat je vaak een mondelinge presentatie geeft. In Nederland is dit heel anders. Hier zijn de lessen vaak klassikaler van opzet en worden er bijna geen opdrachten/werkstukken gegeven.
Dit heeft ook invloed op de toetsen die je volgt. In Amerika krijg je voor al je “assignments” een gezamenlijk cijfer. Je overall performance bij alle opdrachten is dus doorslaggevend. In Nederland is dit anders: Daar is er vaak 1 centraal examen die doorslaggevend is voor het cijfer dat je voor een vak krijgt.
De kwaliteit van het onderwijs is op topuniversiteiten in Amerika over het algemeen ook hoger dan in Nederland. Je krijgt daarbij echt les van professoren van hoge kwaliteit. Zo zei 1 studente over het studeren in Amerika:
De kwaliteit van het onderwijs is enorm goed en de docenten die ik heb gehad zijn ‘industry professionals’ en komen altijd met de leukste anekdotes en ervaringen.
Wat ook belangrijk is om te vermelden is dat universiteiten in Amerika vaak meer de ICT-technieken omarmen dan Nederlandse Universiteiten. Zo zijn hoorcolleges altijd online nog een keer na te beluisteren (wat handig is als je bijvoorbeeld een les mist). Dit is in Nederland veel minder het geval.
Toelatingseisen Universiteiten
Mocht je interesse hebben in een Amerikaanse universiteit houd er dan rekening mee dat er vaak een selectieprocedure en toelatingseisen zijn. Dit is voor elke universiteit weer verschillend.. Toelatingseisen kunnen bij sommige universiteiten heel streng zijn. Zo wordt bijvoorbeeld bij Harvard minder dan 5% toegelaten tot de universiteit. De belangrijkste benodigdheden om toegelaten te worden op een universiteit zijn als volgt:
Benodigdheden Toelating Buitenlandse Universiteit
- Cijfers;
- een sollicitatiebrief;
- en een Letter of Recommendation;
- Een hoge dosis zelfvertrouwen.
Bij het schrijven van een Letter of Recommendation is het belangrijk om er rekening bij te houden met culturele verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal dat je in een Letter of Recommendation het er dik oplegt en overdrijft. Laat jouw Letter of Recommendation dus vooral door iemand schrijven met een (Koninklijk/belangrijk) klinkende naam en overdrijf vooral de behaalde prestaties. Zulke dingen worden in Nederland niet gewaardeerd, maar zijn vaak in Amerika de normaalste zaak van de wereld.
Toelatingstoetsen voor Universiteiten in Amerika
Naast het feit dat er een selectieprocedure aanwezig kan zijn bij een universiteit zul je te maken hebben met een aantal toelatingstoetsen op Amerikaanse Universiteiten. Je dient al deze toetsen positief af te ronden om te worden toegelaten. Er zijn 3 toetsen die je moet volbrengen:
TOEFL
- De TOEFL is een vereiste voor toelating indien Engels niet jouw moedertaal is. In deze test zijn er drie onderdelen: ‘listening comprehension’, ‘structure and written expression’ en ‘reading comprehension’. Het niveau van deze test is vergelijkbaar met het HAVO-VWO examen.
SAT I
- Deze test is vaak vereist indien je een studie op undergraduate niveau gaat doen. De SAT I duurt drie uur, bevat voornamelijk multiple choice vragen en meet vooral communicatieve en rekenkundige redeneermethodes. Ook deze toets is vergelijkbaar met het HAVO/VWO examen. De tekst is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.
SAT II
- Deze test is minder vaak vereist dan de SAT I test voor studenten die op undergraduate niveau willen studeren. De test meet de kennis op bepaalde vakgebieden en de toepassing van deze kennis. De test is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.
Ook zonder VWO toegelaten op universiteit in Amerika!
Een groot verschil tussen Amerika en Nederland is dat je ook zonder VWO diploma tot een Amerikaanse universiteit kan worden toegelaten.
Zo kun je met een vmbo-t-, mavo-, havo-, mbo-, hbo- ofwel vwo-diploma starten met een Associate degree in de VS. Dit is een speciale opleiding die gelijkwaardig is aan de eerste twee jaar van een bachelor (ook qua niveau). Associate degree haalt kun je vervolgens doorstromen naar een Amerikaanse universiteit.
Hiermee sla jij dus een paar stappen over! In veel andere landen is een dergelijke constructie niet mogelijk!
Lijkt een Associate Degree jou wel wat en wil je hier meer over weten? Kijk dan hier verder.
Hoe zit het met studiefinanciering?
Het zal waarschijnlijk geen complete verrassing zijn, maar: Studeren in het buitenland is een dure aangelegenheid. Vooral een studie in Amerika kan aardig in de papieren lopen (denk aan hoge kosten voor het collegegeld maar ook kosten voor het verblijf/huisvesting, boeken en eten/drinken).
Veel studenten kijken daarom eerst naar het kostenplaatje voordat zij een studie in Amerika overwegen. Hiervoor kan jij een beroep doen op een aantal faciliteiten. In de eerste plaats natuurlijk de studiefinanciering van DUO. Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering dien je echter wel met een aantal zaken rekening te houden. Deze zijn als volgt:
Voorwaarden Studiefinanciering in het Buitenland
- Jouw buitenlandse opleiding is positief getoetst door het EP-Nuffic.
- Er is sprake van een voltijdstudie.
- Je leeftijd is onder de 30 jaar.
- In de laatste 6 jaar was je minimaal 3 jaar legaal in Nederland.
Indien je aan alle bovenstaande voldoet kan je bij de DUO de volgende studiefinanciering maximaal aanvragen. Let hier wel bij op dat je een aanvullende beurs alleen kan verkrijgen als je ouders te weinig verdienen (dit is dus per situatie verschillend).
Studiefinanciering | Bedrag |
---|---|
Lening | € 479,76 per maand |
Aanvullende beurs | 387,92 per maand |
OV-vergoeding | € 89,07 per maand |
Collegegeldkrediet | € 835,83 per maand |
Totaal | € 1.792,58 per maand |
De lening en het collegeldkrediet ga je 2 jaar na afstuderen pas aflossen. Indien je binnen 10 jaar afstudeert wordt de OV-vergoeding en de Aanvullende beurs door de overheid kwijtgescholden.
Voor de meeste studies kun je maximaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. De laatste jaar hiervan kan je dan maximaal € 931,51 lenen (in plaats van € 479,76).
Ook al maak je gebruik van de maximale studiefinanciering dan nog zullen de kosten niet dekkend zijn om het collegegeld in Amerika te dekken. Hierdoor zul je gebruik moeten maken van aanvullende mogelijkheden. Deze worden hieronder verder beschreven:
Beurs aanvragen voor studeren in het Buitenland
Alleen de studiefinanciering is niet voldoende om jouw studiekosten in Amerika te dekken. Om toch in jouw kosten te kunnen voorzien kun je om een aanvullende beurs aanvragen (buiten DUO om). In Nederland zijn er een hoop mogelijkheden om dit te doen. Zo zijn er een hele hoop initiatieven/comitees waar je een beurs kan aanvragen. Hieronder een aantal bekende beurzen.
Beurs voor Studeren Amerika
- De beurs van Study Globe . Deze dekt 50% van het collegegeld in USA
- De studiebeurs van de VSBbond .
- Andere beurzen voor Amerikaanse Universiteiten (in totaal 83!)
Houdt bij de beurzen wel rekening met het het volgende:
Hoe ziet een beurs eruit?
- Veel beurzen zijn niet kostendekkend
- Je mag de beurzen stapelen. Zo kan je meerdere beurzen aanvragen.
- Het totale bedrag mag echter niet de totale studiekosten overschrijden.
- De beurs is een gift, dus gratis.
- Er is altijd sprake van een selectieprocedure.
- Veel beurzen gelden voor specifieke universiteiten
Hiernaast zijn er ook speciale beurzen voor studenten die op hoog niveau een sport beoefenen en willen studeren in Amerika. De handigste manier om dit te doen is door je in te schrijven bij het National Register of College Prospects, via welke coaches op de hoogte worden gebracht van getalenteerde sportlieden. Inschrijving kost $ 65, waarbij de gegevens worden doorgegeven en de coaches zelf contact opnemen. Via deze coaches kan jij een beurs in Amerika aanvragen.
Andere mogelijkheden: Een NAF Student Loan
In Amerika is het daarnaast ook mogelijk om een international Student Loan aan te vragen. Dit is een lening voor internationale studenten die geen Amerikaans staatsburger zijn.
De beste manier om dit te doen is door dit te regelen via de “The Netherland-America Foundation”. Dit is een speciaal fonds dat alleen voor Nederlandse en Amerikaanse staatsburgers kan worden gebruikt. Dit zijn de zogenaamde NAF Study Loans. Voor bedragen tot een maximum van 10.000 dollar heb je 1 “co-signer” nodig, voor leningen boven de $ 10.000 zijn er meer dan 1 “co-signer” benodigd. Meer informatie vindt je hier .
Meer vragen? Laat het weten
Mogelijk dat jij nog met meer vragen zit na het lezen van deze column over het studeren in Amerika. Laat het hieronder dan weten en wij beantwoorden graag al jouw vragen!
Blixia
Jan 12, 2017 @ 17:53:47
Ik ben al een tijdje aan het nadenken om in Amerika te gaan studeren en ik had een vraagje:
Is daar zoiets als de IB Groep in Nederland? Waardoor je bijv. je studie kan betalen terwijl je aan het studeren bent, eventuele lening om een woonplek te huren(kamer bijvoorbeeld), etc etc.
Judith
Jan 12, 2017 @ 21:37:04
Dag Blixia,
Er zijn wel instanties in Amerika die lijken op DUO (de nieuwe IB Groep). Echter zijn dergelijke instanties alleen voor Amerikaanse staatsburgers.
Je bent daarom voornamelijk aangewezen op de huidige DUO. Voordeel hiervan is wel dat je deze mag meenmen naar het buitenland. De opleiding die je dan wilt doen moet wel eerst goedgekeurd zijn door de IB Groep. Dit levert meestal geen probleem op.
Grootste nadeel van het studeren in Amerika blijft het financieel rondkrijgen van een dergelijk avontuur. Meeste studenten die wij spreken haken ook op dat stuk vaak af. Wat je ook kan doen (en waar veel mensen weinig rekening mee houden) is dat studeren in Europa best een aantrekkelijk alternatief kan zijn. Voor Nederlandse studenten is studeren in Schotland bijvoorbeeld gratis. Dat is ook iets waar je je in kan verdiepen.
Manon
Feb 19, 2017 @ 21:25:11
Ik heb veel op het internet gezocht naar het studeren in Amerika. Ik zou het liefste ergens in Amerika mijn bachelor en master willen halen maar het werd mij afgeraden om mijn bachelor daar te behalen omdat het zo ongelofelijk duur is. Ik zag op het internet een stukje, als je ouders niet de mogelijkheid hebben om aan je studie een financiële bijdragen te leveren dat enkele universiteiten je studiekosten volledig dekken. Universiteiten zoals Yale, Harvard en Amherst! Is dit echt zo? En hoe moet ik een begin maken en eerste stap zetten naar een van de universiteiten? Ik zit nu vwo 6 en ik wil hierna een tussenjaar nemen.
Judith
Feb 23, 2017 @ 09:47:06
Dag Manon,
Het klopt dat universiteiten zoals Yale, Harvard en Amherst jouw studiekosten kunnen dekken in een Grant (Scholarship). Dit kan bij de volgende universiteiten in Amerika: Yale, Skidmore, Harvard, Amherst, Trinity, Williams, Dartmouth, Chicago, Bates & Duke.
De scholarship/grant die je via deze universiteit verkrijgt hoef je niet terug te betalen. De Scholarship ligt gemiddeld op de $ 50.000. Gelet op de hoogte van het collegegeld is dit niet 100% voldoende om alle studiekosten van een bachelor te betalen.
Let er ook op dat de scholarships slechts aan een beperkt aantal studenten worden toegekend waarvan de universiteit vindt dat diegene veel potentie heeft. Bij bijvoorbeeld Yale wordt slechts aan 7% van de aanvragen ook een beurs toegekend. Meer informatie hierover vindt je ook hier.
Tip die ik heb is dat je ook even de universiteiten in Amerika zelf mailt met hoe de procedure werkt en wat de vereisten/criteria zijn om een beurs te kijken (hoe jij jouw kans op een beurs kan vergroten). Eerste stap zou zijn dat jij contact opneemt met de universiteit van bijvoorbeeld Yale. hier staat de contactinformatie.
Joseph
Sep 27, 2018 @ 07:46:43
Dag Manon en Judith,
Judith je schrijft: “Bij bijvoorbeeld Yale wordt slechts aan 7% van de aanvragen ook een beurs toegekend.” Dit is niet waar. Van alle studenten (over de hele wereld) die zich aanmelden bij Yale, wordt maar 7% aangenomen. Een groot percentage krijgt wel een beurs, maar Yale publiceert niet hoeveel die beurs dan is. Ze geven alleen aan dat de kans hoog is dat je een (gedeeltelijke) beurs krijgt. Daarnaast is de beurs afhankelijk van het inkomen van je ouders. (Dit alles staat in de algemene admissions gids van Yale die ik in mijn bezit heb.)
Daarnaast kan ik je melden dat er drie jaar gelden zo’n 75 Nederlanders zich hebben aangemeld en dat niet één van hen is aangenomen. Het is een van de meest competitieve universiteiten van de wereld; je moet een zeer hoog GPA (gemiddeld cijfer) en zeer hoge SAT scores hebben. Daarnaast moet je een test doen voor je Engels (TOEFL).
Succes ermee.
Joseph
Judith
Sep 27, 2018 @ 17:41:52
Goedenavond Joseph,
Hartelijk dank voor je aanvulling een aanscherping!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Valerie
Dec 30, 2017 @ 11:31:09
Ik ben eingelijk al helemaal overtuigd dat ik in Amerika ga studeren. Harvard, Yale, Stanford en UPenn zijn mijn opties. Maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik daar aan moet beginnen 🙁
Zoals bv. hoeveel tijd ervoor moet ik me aan melden ( ik wil meteen na mijn middelbaar beginnen ), wat moet ik allemaal indienen, wanneer moet ik de LSAT test doen, hoe kan ik me inschrijven, moet ik naar Amerika gaan om de school te bezoeken, hoe moet ik een studentenvisum aanvragen en een beurs, enzo……..
Judith
Jan 06, 2018 @ 18:29:19
Goedenavond Valerie,
Fijn dat je zo enthousiast bent!
Ik heb voor je onderzoek gedaan en ik vind dat deze website veel van je vragen beantwoord: https://www.wilweg.nl/landen/verenigde-staten/studeren-in-de-verenigde-staten
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
H
Jan 01, 2018 @ 18:38:19
De oom van een vriendin was ooit leraar op de Haagse hoge school en toen wij hem vertelde dat we graag in Amerika willen studeren na de middelbare school en/of het MBO zei hij dat het ook mogelijk is om via je HBO school een beurs aan te vragen? Dat je zegmaar je alleen inschrijft voor een bepaalde opleiding maar dat dat eigenlijk alleen voor DUO is, en dat je na een paar maanden al naar het buitenland kan gaan.
Judith
Jan 06, 2018 @ 18:32:03
Goedenavond H,
Hier heb ik zelf nog nooit van gehoord, maar ik ben ook geen alles-weter 😉
Als ik jou was zou ik hierover even Duo bellen.
Dit is wat ik er voor je over gevonden heb: https://education.kilroyworld.nl/studeren-in-het-buitenland/kosten-en-financiering/studiefinanciering-buitenland
Beantwoord dit je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marousia Bosch
Feb 02, 2018 @ 14:32:49
Beste,
Ik doe momenteel mijn bachelor aan Roberts Wesleyan College in Rochester, NY. Ik heb hier een tennis scholarship. Ik ben met VWO geslaagd en denk wel dat het niveau hier makkelijker is. Soms ben ik bang dat ik mijn master niet aan een Nederlandse universiteit kan doen, ookal hoor ik van wel. Want dat betekent dat Havo studenten die in Amerika hebben gestuurd ook een master aan NL universiteit kunnen doen?
Judith
Feb 10, 2018 @ 12:15:01
Dag Marousia,
Het antwoord op jouw vraag is afhankelijk van het niveau waarop je studies in Rochester.
Wat ze in ieder geval altijd doen als je geen bachelor in Nederland hebt gevolgd en jij je aanmeld voor een master in Nederland, is dat een toelatingscommissie je behaalde diploma in het buitenland gaan valideren.
Ze gaan toetsen op welk niveau zij het bevinden en bekijken of je nog iets mist om succesvol aan de Master te beginnen en af te ronden.
Dus wanneer jij een passende Master hebt gevonden en je je aanmeld via Studielink is dat de tussenstap die eerst genomen moet worden.
Groet, Judith van KeuzeSprong
M.
Feb 11, 2018 @ 18:40:47
Dankjewel voor je antwoord Judith. Stel je voor ik voldoe niet aan de toelaatingseisen van een master aan een nederlandse universiteit. Wat moet ik dan doen om toch die master te kunnen doen? En uit jullie ervaring, de meeste studenten in dezelfde situatie worden die wel aangenomen in Nederland voor een master?
Judith
Feb 12, 2018 @ 20:36:59
Goedenavond Marousia,
Dan is vaak het geval dat je een premaster eerst succesvol moet afronden om toegelaten te worden tot de Master.
Dat gebeurd vaak ook voor jongeren die een HBO Bachelor hebben afgerond en een WO Master willen starten.
Gezien wij jongeren in Nederland begeleiden, hebben we geen ervaring met jongeren in een vergelijkbare situatie als jij.
Maar ik weet wel dat HBO’ers die een Wo Master willen doen met een premaster vaak gewoon toegelaten worden. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
V
Feb 13, 2018 @ 18:11:03
Hoi, Ik wil graag weten wat het meeste vergelijkbaar is met mbo in nederland.
Judith
Feb 19, 2018 @ 07:18:59
Goedemorgen V,
In Vlaanderen kennen ze geen MBO, zoals we in Nederland hebben.
Daar zit het vastgeplakt aan de middelbare school en zijn het vooral richtingen waarover je les krijgt.
De uitleg op deze webpagina geeft het goed weer: https://www.startpagina.nl/v/werk-onderwijs/vraag/351848/gaat-belgische-onderwijsvorm-bijvoorbeeld-mbo
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lisa
May 02, 2018 @ 14:45:59
Hi,
Ik zou graag mijn master willen volgen in Amerika. Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn opleiding Toegepaste Psychologie (HBO). Ik heb de volgende vragen:
Kan ik met een master die in in Amerika heb gevolgd net zo goed in Nederland aan een baan komen als een Universitaire master in Nederland? En hoe zit het precies met de vooropleiding die je gedaan moet hebben voor een master in Amerika, moet je sowieso uit hetzelfde vakgebied komen? Alvast dank voor uw antwoord.
Groeten Lisa
Judith
May 13, 2018 @ 08:31:52
Dag Lisa,
Naar mijn onderzoek is het inderdaad zo dat je bachelor en de master die je wilt volgen wel in hetzelfde vakgebied moeten zitten.
Daarbij kijken ze ook naar cijfers. Als je door de screening bent, kan je wel vaak gewoon starten en geldt er geen premaster of iets dergelijks.
Het ligt eraan naar wat voor functies je in Nederland wilt solliciteren, of je ook met een Amerikaans diploma aan de slag kan in NL.
Als het maar geen beschermde beroepen zijn waarvoor je in een register moet staan, zoals Psycholoog, dan kan het gewoon.
Het draait er vooral om dat je het kan motiveren waarom je de studie in Amerika hebt gevolgd en wat de meerwaarde is voor je toekomstige werkgever ten over van andere sollicitanten die alleen in Nederland hebben gestudeerd.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Archa Ghafoerkhan
Jan 28, 2023 @ 15:15:52
Hallo Judith,
Mijn dochter studeert in mei af met een Bachelors degree in Amerika. Ze wil graag terug naar Nederland. Wat zijn haar opties?
Wat kan ze doen om te werken of een zijstroom opleiding doen in pedagogisch werk of maatschappelijk werk als in Nederland is. Of kan ze wel verder studeren voor Klinische Psychologie daar?
Hartelijke dank.
Judith
Jan 29, 2023 @ 17:39:08
Hi Archa,
Wat mooi dat ze een bachelor heeft behaald in Amerika.
Het is van belang dat als ze in NL wil gaan studeren of werken, eerst haar diploma gevalideerd wordt.
Lees er hier meer informatie over: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen
Groet, Judith van KeuzeSprong
Geertje
May 15, 2018 @ 13:55:25
Hoi,
Naar een paar keer onderzoeken kwam ik bij veel universiteiten tegen, dat het gemiddeld zo’n 20-25 duizend dollar kost per jaar…. wat nou als je een vriend daar hebt wonen en bij in wilt wonen zodat je de kosten verdeeld is dat mogelijk? Ook had ik een vraagje als je een mbo4 opleiding hebt behaald zijn deze universiteiten mogelijk? Bijv. Florida state University, Arizona state University, University of Berkeley?
Judith
May 18, 2018 @ 16:24:08
Goedenavond Geertje,
Met een mbo 4 opleiding kan je niet starten op een universiteit in Amerika.
Je hebt een HBO Propedeuse hiervoor nodig.
Ik merk dat ik niet goed begrijp wat je bedoelt over de kosten.
Als je bij een vriend gaat inwonen scheelt dat in ieder geval (hoop ik) woonkosten voor je.
Studiekosten blijven even hoog. Als je samen besluit de kosten te delen, lijkt het mij handig dat hij zijn gedeelte naar jou overmaakt en jijzelf het aan de school betaalt.
Er zijn meerdere beurzen waarmee je een gedeelte of alles van je opleiding in het buitenland kan bekostigen.
Daar vind je op deze website o.a. informatie over: https://www.wilweg.nl/landen/verenigde-staten/studeren-in-de-verenigde-staten/financiering
Ik hoop dat ik je zo wat verder heb kunnen helpen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Daan
Jun 04, 2018 @ 15:40:47
Hallo,
Ik wil graag in Amerika studeren (waar weet ik niet). Maar met welke studies wordt je gelijk toegelaten? En stel nou dat een coach jou wil zien spelen moet je eerst naar Amerika daarvoor?
Judith
Jun 12, 2018 @ 09:42:12
Goedemorgen Daan,
Bij geen enkele studie of universiteit word je gelijk toegelaten, er is altijd iets ter selectie, al is het om aan te wijzen dat je de taal bezit.
Hier vind je meer informatie over het Amerikaanse systeem: https://www.nuffic.nl/publicaties/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-verenigde-staten.pdf
Ik kan helaas niet het antwoord vinden op je tweede vraag.
Ik denk dat het er vanaf hangt of en hoeveel contacten een coach heeft met universiteiten in Amerika.
Als ik met mijn boerenverstand denk, zal er heus wel 1 of meerdere sportcoaches in Nederland zijn die contact heeft met Amerika en voor hen sporters scout en beoordeelt.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Fiona
Jun 19, 2018 @ 19:33:39
Hallo,
Ik heb al een tijdje aan nagedacht dat ik graag eerst wil beginnen in een Community College in Californië. Ik heb er al een paar uitgekozen: Santa Barbara- Santa Monica City College. En nog Los Angeles Community College. Erna zou ik graag naar UCLA willen gaan. Maar op dit moment doe ik dus MBO NIV 3 En ik vroeg me af of ze je daar dan moeilijk aannemen, niet?? En ik vroeg me ook af of je de studie kosten zoals in Nederland per maand kunt betalen?? Als u me hierop kunt antwoorden zou ik dat heel erg waarderen!!
Bedankt!
Judith
Jun 22, 2018 @ 15:57:35
Dag Fiona,
Met een mbo opleiding word je zeker aangenomen bij een Community college.
Ik weet niet precies of ze onderscheid maken tussen niveau 3 en 4.
Dit raad ik je aan te vragen bij de college van je grootste voorkeur.
Vaak vragen ze wel een niveau van Engels, wat wel logisch is om te vragen.
Het ligt helemaal aan de hoe je het geregeld hebt.
Als je vanuit een school in Nederland naar Amerika gaat, dan blijf je hetzelfde studiestelsel hanteren.
Als je het vanuit een organisatie of beurs regelt, is het afhankelijk van hun systeem hoe je de studiekosten kan betalen.
Heb ik je zo verder geholpen? Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Patrick
Jun 27, 2018 @ 21:30:33
Ik wil graag een paar tips / ervaring delen met studeren in Amerika voor een bachelor degree. In Amerika, heb ik een bachelor behaald met een dubbele major voor relatief lagere kosten.
Sommige hogescholen en universiteiten hebben internationale partners en samenwerkingsovereenkomsten. Dit kan de toelatingseisen vereenvoudigen, inclusief de transfer van de eerste bachelor credits. Ik heb gestudeerd aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en na het eerste jaar ben ik verhuisd naar Amerika. De universiteit in Amerika heeft onderzoek gedaan naar mijn cijferlijst en credits gegeven via overleg met Fontys.
Een community college is veel goedkoper dan een geprivatiseerde college maar de kwaliteit staat ook lager aangeschreven. Om kosten te besparen, raad ik studenten aan om alleen het eerste en tweede jaar op de community college te volgen en dan overstappen naar een andere college of universiteit. Slagen met hele goede cijfers (passing grades) betekent een hoog GPA (Grade Point Average) en dit maakt de tranfer tussen colleges makkelijker.
De keuze van studierichting is erg belangrijk. Met goed plannen van je vrije keuzevakken kan je al snel een extra minor halen en, in mijn geval, met een paar extra vakken een tweede major onder je bachelor degree. Een extra degree, een hoog GPA en slagen met eer zoals cum laude, magna en summa heeft waarde in je C.V. Tegenwoordig scannen grote bedrijven de C.V. in voor de eerste kandidaatsselectie.
De studierichting is ook belangrijk voor de keuze van je masters want ook daar zijn toelatingseisen. Omdat ik International Management en Computer Information Technology als major heb behaald en voor de masters aan dezelfde universiteit studeer, kan ik aan beide gerelateerde MBA programmas beginnen en afronden in iets meer dan een jaar tijd.
Een bepaald aantal credits, verschillend per college, kan je behalen via Clep and Dantes examens. Inschrijven, slagen voor het examen en je hoeft geen les meer te volgen. De kosten van het examen zijn laag.
In Amerika zijn er veel mogelijkheden om online te studeren. Voor mij was dit een hele prettige ervaring. In het algemeen had ik wel meer huiswerk om in te leveren maar ik kan mijn studietijd makkelijker verdelen want ik kreeg elke dag berichten van studenten en coaching en mentoring van professoren. Het raadplegen van de online bibliotheek bespaarde mij heel veel tijd. Sommige vakken zoals Public Speaking zijn beter te volgen in het lokaal. Maar dat zal logisch zijn.
Judith
Jul 03, 2018 @ 09:42:43
Dag Patrick,
Ontzettend bedankt dat je jouw verhaal deelt met anderen. Heel tof!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Tijn
Jul 10, 2018 @ 00:12:56
Hoii,
Ik zit al een tijdje te denken om in Amerika, college te gaan doen. Ik heb zojuist 4VWO afgemaakt en ga na de zomervakantie naar 5VWO. De universiteiten waar ik heel graag heen wil zijn: Stanford, Princeton, Harvard en UCLA. Dit zijn natuurlijk hele beroemde universiteiten, dus zou ik graag willen weten of een bovengemiddelde VWO-leerling überhaupt wel kans maakt om toegelaten te worden. Ik heb namelijk gelezen dat internationale studenten soms nogal worden benadeeld… Ook is de acceptance rate heel erg laag (rond de 5%). En ik ben bang dat amerikanen het Nederlandse schoolsysteem niet begrijpen en denken dat een 7 op het VWO, heel erg slecht is….
Judith
Jul 12, 2018 @ 09:05:28
Dag Tijn,
Mooi om te lezen over je ambities! Wat maakt het dat je graag in Amerika wilt studeren?
Goed dat je nu al begint met onderzoek ernaar doen, want er gaat wel vaak wat tijd overheen.
Ze zijn inderdaad strenger naar buitenlandse studenten toe, want ze willen zekerheid inbouwen dat je het wel gaat halen bij hun.
Vooral de universiteiten die jij noemt, zijn bekend met buitenlandse studenten en weten heel goed hoe ze dan ook buitenlandse diploma’s moeten vertalen naar hun standaarden. Maak daar maar geen zorgen over.
Het beste wat je kan doen is dit vanuit een organisatie doen die hierin is gespecialiseerd zoals EF of Fulbright.
Zij kunnen je helpen bij de aanmelding en het vinden van beurzen voor de financiering.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Hamza
Aug 08, 2018 @ 07:05:28
Beste,
Graag wil ik volgend jaar een opleiding volgen in de VS (momenteel staat Harvard op #1). Ik heb dan al mijn HBO-propedeuse Chemie behaalt.
Nu heb ik een aantal vragen:
1. Hoe meld ik mij aan met een HBO-propedeuse?
2. Aan wie kan ik het beste vragen om een Letter of Recommendation te schrijven?
3. Wordt een persoonlijk gesprek in Harvard zelf vergoedt?
Met vriendelijke groet,
Hamza
Judith
Aug 08, 2018 @ 20:09:50
Goedenavond Hamza,
Tof dat je het wilt proberen om toegelaten te worden tot Harvard.
Er worden een paar Nederlanders per jaar toegelaten tot de top universiteit, dus het is slim va je dat je je al goed probeert voor te bereiden.
Door mijn eigen onderzoek vind ik dat veel uitgelegd wordt op de website van de universiteit zelf (www.harvard.edu) en er zijn vele links naar aanvullende informatie.
Ze vragen naar diploma’s, het geven van vele achtergrondinformatie over jou en je familie, alle dingen die naast school gedaan hebt en doet en inderdaad referenties.
Het is belangrijk dat je hen een karakterschets kan geven over jou. Dus bijvoorbeeld een mentor of docent die jou meer dan gemiddeld kent of een trainer of begeleider buiten school.
Een antwoord op je 3e vraag kan ik niet vinden, maar ik denk niet dat dit vergoed wordt.
Heel veel succes en ga ervoor!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Joseph
Sep 27, 2018 @ 07:54:59
Beste Hamza,
Met een Hbo-diploma heb je heel weinig tot nihil kans om toegelaten te worden aan Harvard. Je mededingers zijn scholieren mat een VWO en gymnasium diploma met een heel hoog gemiddeld cijfer (GPA) van een 8 en hoger en hoge SAT scores. Van alle topstudenten vanuit de hele wereld wordt maar 6 tot 7% toegelaten.
Een gesprek bij Harvard zelf wordt zeker niet vergoed. Soms kan een gesprek hier in Nederland plaatsvinden.
Er zijn genoeg andere goed Amerikaanse universiteiten waar je een betere kans maakt.
Joseph
Judith
Sep 27, 2018 @ 17:42:34
Goedenavond Joseph,
Bedankt voor je input.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Cobie Hoek
Oct 19, 2018 @ 20:40:32
Mijn zoon heeft in amerika gestudeerd (molecular Biology) omdat wij hier wonen maar hij heeft het niet helemaal afgemaakt.
Hij wil echter terug naar NL. Hij moet eigenlijk nog een aantal laboratorium klassen voor hij hier zijn BS zou halen maar die kunnen alleen achter elkaar genomen worden en dat zou nog anderhalf jaar kosten.
Is het mogelijk dat hij een BS in Nederland kan krijgen/afmaken en waar kunnen we eventueel informatie vinden
Judith
Oct 22, 2018 @ 07:52:49
Goedemorgen Cobie,
Wat maakt dat hij terug wil naar Nederland?
In Nederland hebben we niet een exact zelfde soort studie.
De studies die er op lijken zijn uiteraard Biologie en ook Biomedische wetenschappen.
Uw zoon kan het programma van de opleidingen bekijken om te weten welke studie het meeste aansluit bij zijn bachelor.
Als volgende stap raad ik hem aan dan contact op te nemen met de universiteit naar keuze en daar zijn situatie voor te leggen.
Probeer hierbij in contact te komen met de studieadviseur van de betreffende studie.
Hij kan zijn vakkenoverzicht en cijfers sturen, zodat de universiteit kan uitzoeken waar er overlap zit en wat hij nog moet inhalen.
Zo kan hij mogelijk in Nederland zijn Bachelor halen.
Gezien opleidingen tussen landen verschillen, is er niet te zeggen hoeveel hij zou moeten inhalen.
Kunt u hiermee verder?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Fleur & Vera
Nov 21, 2018 @ 18:45:49
Hallo Judith,
Wij willen heel graag onze minor volgen in Amerika. We weten alleen niet zo goed waar we moeten beginnen met zoeken. Onze school biedt maar 1 amerikaanse universiteit aan, en aangezien de kans klein is dat wij daar voor worden geselecteerd willen we graag zelf wat universiteiten zoeken waar we onze minor kunnen volgen. Hoe kunnen we dat het beste doen?
Groetjes,
Vera & Fleur
Judith
Nov 26, 2018 @ 11:06:32
Dag Fleur en Vera,
Het beste kan je contact zoeken met een organisatie die vaker met dit bijltje hakt.
Denk hierbij aan EF of Fulbright. Zij kunnen met je meedenken in dit proces en faciliteren.
Het fijnst is wel als het via je eigen school kan, is vaak een stuk minder geregel. Heel veel succes en uiteraard ook plezier in Amerika!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mara
Nov 26, 2018 @ 14:26:15
Hoi! ik had een vraagje. Ik ben 14 en zit nu ook al bijna een jaar er over na te denken om te studeren in Amerika. 14? ja misschien een beetje heel vroeg om daar over na te denken. Ik wil graag in Amerika studeren omdat het lijkt mij fantastisch! ook speel ik Softball. ik ben laatst gevraagd om in het U20 team te spelen. dat maakt niet heel veel uit maar ik vroeg het me af hoe het dan zit met als je gevraagd word, hoe je jezelf moet laten zien aan de coaches en al die dingen! ik had het er met mijn ouders al over gehad en die zeiden dat het mocht en alles van hun maar dat ik dan wel “gevraagd moet worden” dat was mijn vraag! alvast bedankt!!
Nancy
Jan 05, 2019 @ 16:44:23
Hallo! Mijn naam is Nancy en ik woon nu in Amerika voor 2,5 jaar, maar ben Nederlander. Ik zit in mijn laatste jaar van highschool. Nu wil ik graag mijn eerste jaar college in Amerika doen en daarna overstappen naar het HBO in Nederland. Ik kan dan bijvoorbeeld het eerste jaar (in Amerika) vakken kiezen die ik later in Nederland dan niet meer hoef te volgen. Hopelijk zijn jullie hier bekend mee en weten jullie wat de eventuele mogelijkheden zijn. Alvast bedankt!!
Judith
Jan 06, 2019 @ 16:36:31
Dag Nancy,
Bedankt voor je uitleg over je situatie. Lijkt me super voor je dat je zo’n ervaring in Amerika opdoet!
Ik begrijp alleen niet zo goed wat je vraag is. Is het of het mogelijk is wat je nu beschrijft?
Gezien je niet aan de ‘standaard’ toelatingseisen voldoet, gaan ze jouw diploma op de highschool bekijken en bepalen of je daarmee de juiste kennis in huis hebt om te kunnen starten met de studie. Dus het is nuttig om contact te leggen met 1 of meerdere hogescholen in Nederland van je voorkeur en aan te geven welke studie je graag wilt volgen en je diploma’s digitaal te sturen. Dan kunnen zij het beoordelen en mogelijk aangeven welke kennis je nog niet helemaal op pijl hebt.
Heb ik zo je vraag beantwoord?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lena
Jan 31, 2019 @ 15:29:40
Beste,
Ik had een vraag over studeren in Amerika Los Angeles. Wat heb je nodig om toe gelaten te worden door een College met MBO Niveau 1,2,
Judith
Feb 07, 2019 @ 17:37:57
Goedenavond Lena,
Naar mijn onderzoek kennen ze in Amerika geen mbo niveau 1 en 2.
Een associate degree lijkt wel op mbo niveau 4.
Hier heb ik wat informatie erover voor je gevonden: https://www.kilroyworld.nl/studeren/blog/met-mbo-in-het-buitenland-studeren
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lennart
Apr 07, 2019 @ 23:06:06
Vraagje over dit stukje:
Een bachelor in Amerika duurt altijd 1 jaar langer, namelijk 4 jaar. In Nederland is dit 1 jaar korter (namelijk 3 jaar).
Waar komt die 3 jaar vandaan?
Een bachelor duurt hier (meestal) ook 4 jaar. 3 jaar is de verkorte opleiding die iemand met een MBO vooropleiding kan volgen. Dit was in ieder geval zo bij de studie die ik heb gevolgd: built environment.
Panchino
May 09, 2019 @ 20:05:48
Beste
Ik ben een Belgische student en ben afgestudeerd in 2016 in Topsport-ASO met enkel talen als afstudeer richting. Ik heb vernomen dat als je in Nederland een wetenschappelijke opleiding hebt gevolgd in het secundaire dat het kan zijn dat je eerste jaar bachelor in Amerika dan ook al geslaagd is, geldt dit dan ook voor alle ASO richtingen in België of is dit enkel wetenschappelijk ASO gericht?
Verder vroeg ik me af wat het slimst zou zijn mocht ik na mijn bachelor een master zou willen studeren in België. Heb na mijn secundaire namelijk een jaartje gap genomen en het jaar erop bedrijfsmanagement gevolgd (helemaal geslaagd, 54/60) of psychologie (12 studiepunten verdiend).
De twijfel zit hem in het feit dat ik een beurs van 4 jaar heb gekregen maar de kans klein is ik in USA een master zal volgen. Welke combinatie is dan het meest logisch, bedrijfsmanagement met minor in psychologie/neuroscience of psychologie en minor in bedrijfsmanagement?
Het antwoord hierop zal ik zelf moeten bepalen maar gezien jullie ervaring en verleden zou ik graag uw mening te weten komen.
Met vriendelijke groeten
Panchino
Judith
May 11, 2019 @ 08:55:33
Dag Panchino,
Ik zal je heel erg graag willen helpen, maar ik ben een expert op het gebied van opleidingen in Nederland, niet van Belgie.
Dus het lijkt me slimmer om het in België te vragen.
Wat bedoel je in de eerste alinea met ‘..dan ook al geslaagd is’?
Wat betreft je andere vraag, je geeft zelf het antwoord al.
Wat het meest logische is, is hetgeen jou het meeste boeit, waar jij verder over wilt leren en wilt terugzien in je latere werk.
Kies dus voor hetgeen waar jij vooral de nadruk op wilt hebben en neem dat als major en het andere als een minor.
Ga voor wat jou het meest aantrekt!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Panchino
May 13, 2019 @ 09:41:51
Hey Judith
Wel ik had gehoord dat een bachelor in USA in de meeste gevallen 4 jaar is, maar indien iemand uit Nederland uit een wetenschappelijke richting in het secundaire afgestudeerd is, deze hoogstwaarschijnlijk heel veel of helemaal geslaagd zou zijn voor zijn eerste bachelorjaar in USA.
Is deze bron juist of is het toch niet helemaal waar?
Verder bedankt voor het antwoord!
Met vriendelijke groeten
Panchino
Judith
May 14, 2019 @ 08:17:41
Dag Panchino,
Ik denk dat er hier een verschil in zit tussen de Nederlandse en Vlaamse taal 😉
Want ik begrijp nog steeds niet wat je bedoelt met ‘helemaal gestaag zijn’.
Bedoel je dat je dat jaar kan overslaan en direct kan instromen in het 2e jaar? Want dat betwijfel ik ten zeerste.
Een undergraduate is hetzelfde als het hoger onderwijs in Nederland of Belgie.
Dit duurt 4 jaar, dus 1 jaar langer.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sasha
Jun 27, 2019 @ 15:04:18
Hoi Judith!
Ik ben een 3e jaars student hbo elektrotechniek en zou graag na mijn afstuderen een master in het buitenland willen doen. Hiervoor heb ik gekeken naar Edinburgh university, Oxford en ook Amerika staat nog op mijn lijstje.
Welke universiteiten raadt u aan in Amerika in de technische richting? Vooral kijkend naar de kans om toegelaten te worden en de kosten?
Alvast bedankt!
Groeten,
Sasha
Judith
Jun 28, 2019 @ 08:50:37
Dag Sasha,
Wat een mooie ambities heb jij, zeker voor gaan!
Helaas is er geen eenzijdig antwoord op jouw vraag te geven.
Dat is van zoveel factoren afhankelijk, vooral gezien je in Amerika vooral afhankelijk bent van beurzen.
Deze website vertelt meer over studeren in Amerika: https://www.wilweg.nl/landen/verenigde-staten/studeren-in-de-verenigde-staten/toelating-in-de-vs
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Remco
Jul 17, 2019 @ 00:11:56
Hi,
Ik ben momenteel bezig aan mijn rechten-bachelor. Eigenlijk weet ik al een redelijke tijd dat ik naar Amerika wil om te studeren maar weet ik, ook na het lezen van alle comments hierboven, nou niet echt wat precies de “tijdlijn” is als ik dat even zo kan noemen. Kan ik op het moment dat ik mijn bachelor-diploma heb behaald hier me gaan inschrijven voor de universiteiten in de USA? En zo ja is het dan aangeraden om bepaalde toetsen te maken zoals een LSAT? Verder vroeg ik me af of ik me in principe gewoon voor 5 of 6 universiteiten kan aanmelden om mijn kansen te spreiden of dat dit niet aangeraden is. Als laatste vraag zou ik graag willen weten hoe ik er achter kom welke universiteit het beste bij mij zou passen.
Groetjes,
Remco
Judith
Jul 18, 2019 @ 09:54:43
Dag Remco,
Een mooie ambitie, zeker voor gaan!
De kwaliteit van de universiteiten verschillen aardig van elkaar in Amerika.
In Nederland is het onderwijs en de kwaliteit ervan via de wet geregeld, in Amerika kunnen de scholen dit zelf regelen.
In het noorden van Amerika zijn de meest kwalitatieve universiteiten.
Het is aan te raden om je via een organisatie te begeleiding naar het studeren in Amerika.
Zij kunnen je namelijk helpen uit te zoeken welke school het beste bij je past en welke beurzen er zijn en je gebruik van kan maken.
Denk hierbij aan Kilroy of Fulbright.
Dit alles is niet in een paar weken/maanden te regelen helaas.
Daarbij, hoe eerder je je aanmeld, hoe groter je kans tot toelating.
Ik hoor van mensen dat je er eigenlijk al 1,5 jaar van te voren mee moet beginnen.
Ook gezien dat je voor de LSAT al ver van te voren moet beginnen met leren.
Als taaltoets vragen ze vaak de TOEFL. Deze zou je nu al kunnen maken inderdaad.
Je kan inderdaad je kansen spreiden door je bij verschillende universiteiten aan te melden.
Heb ik zo je vragen beantwoord Remco?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Sep 26, 2019 @ 07:28:28
Een interessante link: https://www.quotenet.nl/nieuws/a29224054/studeren-aan-princeton-je-bent-opeens-niet-meer-de-beste-van-de-klas/
Een interview met een Nederlandse jongen die aan Princeton studeert in Amerika.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Gert
Oct 02, 2019 @ 12:40:52
Hallo! Ik heb een vraag over een studie die ik wil gaan doen. Ik Heb vorig schooljaar mijn HAVO diploma behaald en mijn droom is om les te geven op een high school in de VS, maar ik vraag me af, is het mogelijk om de studentenopleiding te doen in Nederland en als ik klaar ben met mijn studie, gelijk te kunnen werken in de VS. Wat is beter, studere in Nederland of de VS?
Judith
Oct 03, 2019 @ 10:16:48
Dag Gert,
Mooie droom! Ben dan erg nieuwsgierig wat het maakt dat je graag wilt lesgeven in de VS ipv in bv Nederland?
Welk vak wil je dan op je nemen?
In Amerika hebben ze andere eisen waar een docent aan moet voldoen. Dus als je in Nederland de opleiding volgt, zal je altijd nog een aanvullende opleiding in Amerika horen te volgen.
Het lijkt mij daarom passender om in Amerika te gaan studeren. Hier zitten, zoals je intussen weet door de column, hogere kosten aan vast.
Om je wat meer informatie te geven, heb ik hieronder wat links voor je gevonden.
Ik heb een website gevonden waar Nederlanders Nederlandse les in de VS kunnen geven: https://www.stichtingnob.nl/Het-onderwijs/Nederlands-onderwijs-wereldwijd-in-beeld/wereldwijd-lesgeven/Sacha-geeft-les-in-de-Verenigde-Staten
Hier ook een forum erover: http://forum.verenigdestaten.info/immigratie/lesgeven-in-amerika/
En nog een forum: https://forum.allesamerika.com/viewtopic.php?t=38483
Ik hoor graag van je Gert!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mark
Nov 21, 2019 @ 21:57:19
Hallo,
Ik heb een vraag, word je nu wel of niet met een MBO 4 diploma toegelaten op een universiteit in Amerika?
Of moet je dan eerst naar een junior college om daar een associate degree te halen, waarna je dan door kan naar jaar 3 van een university?
Groet,
Mark
Judith
Nov 22, 2019 @ 07:46:35
Goedemorgen Mark,
Zoals in de column staat, kan je met een mbo opleiding starten met een Associate degree in de VS.
Na afronding hiervan, kan je je aanmelden bij een universiteit in Amerika.
Uit eigen ervaring weet ik dat van mbo 4 naar een universitaire studie echt een enorme stap is.
Laat staat met het onderwijs in Amerika. Daarom is het überhaupt ook slim om een associate degree eerst te volgen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nathalie de Bakker
Mar 07, 2021 @ 19:20:00
Mijn dochter gaat studeren in Amerika UCI. Super leuk, maar wij willen graag weten welke bachelors geldig zin in Nederland?
Groetjes, Nathalie de Bakker
Judith
Mar 09, 2021 @ 19:09:50
Goedenavond Nathalie,
Bedankt voor uw vraag.
Alleen begrijp ik hem niet helaas. Wat bedoelt u precies?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Eliane
Mar 22, 2021 @ 17:22:31
Ik woon sinds een aantal jaar in Texas, omdat mijn ouders daar naartoe verhuisden. Ik ben nu een senior op mijn high school en ben toegelaten op de university of Arkansas en op het College of Charleston. Ik heb de Nederlandse nationaliteit en heb inmiddels een greencard. Is er toch een mogelijkheid voor mij om een beurs aan te vragen?
Judith
Mar 23, 2021 @ 12:31:31
Dag Eliane,
Ik zag je vraag ook al via de mail en beantwoord hem zo.
Het antwoord op jouw vraag is afhankelijk van meerdere factoren.
Daarom raad ik je aan hem persoonlijk te stellen aan DUO: https://www.duo.nl/particulier/international-visitor/index.jsp’ defer
Je kan met hen chatten, bellen of mailen, net wat jouw voorkeur is.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Swen
Mar 30, 2021 @ 20:13:44
Hoi
Ik ben al een tijdje aan het nadenken om in Amerika te gaan studeren en ik had een vraagje:
Welk niveau heb ik nodig om naar deze school toe te gaan in amerika
https://www.bachelorsportal.com/studies/279287/film-and-media-studies.html
https://www.bachelorsportal.com/studies/279287/film-and-media-studies.html
Judith
Mar 31, 2021 @ 11:54:21
Hoi Swen,
Mooie ambitie!
De toegangseisen voor de 1e studie heb ik hier gevonden: https://www.studyatuci.com/admission-financing/
En van de 2e hier: https://www.studyatuci.com/admission-financing/
Je kan middels het contactformulier meer te weten komen over jouw specifieke toelating.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
ziteng
Sep 04, 2021 @ 07:17:18
Hoi,
Zou ik na mijn eerste jaar bachelor in Nederland nog kunnen transferen of naar een Amerikaanse universiteit kunnen gaan? Zoals University of Berkeley of UCLA?
Judith
Sep 04, 2021 @ 20:15:30
Hi Ziteng,
Wat een mooie ambitie, zeker voor proberen te gaan!
Het antwoord hangt af van of je met bachelor de uni bedoelt, jouw cijfers en de toelatingseisen van Berkeley of UCLA van de studie die je op het oog hebt.
Het beste om te doen is de universiteit in Amerika te benaderen van de gewenste studie en ze jouw informatie mailen met de vraag of en hoe je toelaatbaar kan zijn.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marja Wilbers
Oct 10, 2021 @ 12:38:34
Hallo..!
Mijn dochter wil graag zwemmen en studeren un de usa. We zijn bezig met het verkrijgen van een sportbeurs ( via recruiters).. nu wil ze daarnaast opleiding van dierenarts volgen. Nu zien we op de universiteiten dat het pre vet / medical vet opleidingen zijn waarbij je dus nog geen dierenarts bent maar een soort assistent?
Daarna kun je nog een master doen. Mijn vraag is dan als je die bachelor en de master daar volg en je wilt terug is dit dan volwaardig? En krijg he 6 jaar studiefinanciering? Want alleen een dpirtbeurs is niet toereikend. Sat en de toefl zijn al gemaakt
Judith
Oct 13, 2021 @ 19:00:18
Hoi Marja,
Wat een mooie plannen heeft je dochter, super!
Het is mogelijk om de studiefinanciering van Nederland mee te nemen naar het buitenland. Dat is zeker wel iets wat ik jullie aanraad om op te nemen met DUO.
Als uw dochter in Amerika gaat studeren en daarna buiten dat land aan het werk wil gaan ermee, moet er in het land waar ze wil gaan werken, haar diploma’s daar gevalideerd worden. Als dat bijvoorbeeld in Nederland is, dan gaat het ministerie de eisen van een vergelijkend diploma toetsen op het behaalde diploma.
Zie er hier meer informatie over: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jesse Pieters
Jan 03, 2022 @ 17:34:51
Hallo
Ik heb een vraag over cijfers. Als je bij bepaalde universiteiten wilt studeren zijn daar bepaalde cijfers voor benodigd. Ook worden de cijfers daar uitgedrukt in gpa.
Als je bij bepaalde prestigieuze universiteiten wilt studeren is daar vaak een gpa van 4.0 voor nodig. Mijn vraag is: Naar welke cijfers van je middelbare school carrière wordt gekeken? Als je dan 6 jaar studeert aan de middelbare school, zijn dan alleen de cijfers die je voor je examen haalt belangrijk of gaat het gewoon om alle cijfers die je in de loop van je middelbare school carrière hebt gehaald?
Ook heel fijn van u dat u zoveel van ons helpt. Heel erg bedankt daarvoor.
Ik hoor graag van u
Groet Jesse
Noor
Feb 22, 2022 @ 01:54:22
Hey Jesse,
GPA wordt hier in Amerika gebruikt om inderdaad hun cijfers uit te drukken. Toen ik besliste om in Amerika te gaan studeren hebben ze mijn Belgische punten van de laatste 4 jaren middelbaar omgezet naar Amerikaanse cijfers. Deze worden dan via speciale websites zoals Incred omgezet en geofficialiseerd zodat een Amerikaanse universiteit kan zien wat je punten zijn aangezien zij het systeem van Nederland en België niet kennen. Er wordt ook niet enkel gekeken naar je examens maar naar het totale eindresultaat.
Groeten
Noor
Judith
Feb 23, 2022 @ 09:36:07
Bedankt voor je uitleg Noor, erg fijn om te horen van iemand die ervaringsdeskundige is!
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
cootje
Jun 15, 2022 @ 10:52:15
Mijn dochter heeft al 1 jaar gevoetbald en gestudeerd aan een universiteit voor haar bachelor nu wil ze ivm revalidatie een tussenjaar nemen. Maar hoe werkt dat met de universiteit kan je je credits uit het 1e jaar meenemen? en hoe werkt het met je eligibillity voor voetbal?
Judith
Jun 17, 2022 @ 18:17:23
Goedenavond Cootje,
Ik zou je erg graag willen helpen met het beantwoorden van deze vragen, maar die zijn erg verschillend per universiteit qua beleid.
Het beste advies dat ik hierover kan geven is deze vragen stellen aan de decaan van de universiteit waar uw dochter haar bachelor volgt.
Ik wens haar veel gezondheid en succes met revalideren toe!
Groet, Judith van KeuzeSprong
cootje
Jun 15, 2022 @ 10:53:35
ze studeert en voetbalt in de vs ,voor alle duidelijkheid
Jochem Mulder
Aug 15, 2022 @ 22:05:54
ik wil dus sinds vorig jaar erg graag in het buitenland studeren en dan echt met namen in de VS alleen weet niet hoe en wat bij me past en wil hier graag mee geholpen worden met wat bij me past en wat er van me wordt verreist hierbij.
met vriendelijke groet,
Jochem Mulder
Judith
Aug 16, 2022 @ 12:42:26
Hi Jochem,
Wat leuk om van je te horen.
Ik kan je absoluut helpen bij het uitvinden wie je bent en wat voor soort studie bij je past.
Voor een kennismakingsgesprek kan je dit formulier invullen, zodat ik contact met je op kan nemen: https://www.keuzesprong.nl/contact/
Hoor graag van je.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
koosje
Jan 08, 2023 @ 16:46:45
beste judith ,
ik zit in de 2e klas havo vwo, ik zit er aan te denken om uiteindelijk uni te doen in. ik weet alleen niet hoeveel jaar van te voren ik moet beginnen en waar ik mijn essay moet inleveren
Judith
Jan 11, 2023 @ 10:05:43
Dag Koosje,
Bedankt voor je vraag!
Ik merk alleen dat ik niet zo goed begrijp wat je bedoelt.
Als je vanuit je huidige klas naar het vwo gaat, kan je daarna doorstromen naar de universiteit.
Als je naar de havo gaat, kan je daarna nog 2 jaar vwo doen of middels het HBO naar de universiteit gaan.
Gezien je deze vraag stelt in de blog over studeren in de VS, kan het zijn dan je denkt een essay te moeten inleveren om daar te studeren?
Voorbereiding om in Amerika te gaan studeren raad ik je aan om te gaan doen in voorexamenjaar van het vwo.
Heb ik zo je vraag beantwoord?
Groetjes, Judith
David
Oct 10, 2023 @ 12:55:41
Als ik een bachelor tandheelkunde van 4 jaar afrond in de VS, heb ik hier dan wat aan in Nederland? Kan ik dan verder aan een master, of zit dit anders? Ik hoor het graag…
Judith
Oct 11, 2023 @ 08:48:23
Dag David,
Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan.
Het is als eerste balangrijk dat je diploma gevalideerd wordt door de overheid.
Daar lees je meer over via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen#:~:text=Internationale%20diplomawaardering&text=Nuffic%20stelt%20diplomawaarderingen%20op%20voor,het%20Informatiecentrum%20Diplomawaardering%20(IcDW).
Je kan dus niet zomaar overstappen, ze willen eerst weten of de opleiding die jij genoten hebt wel voldoet aan de toelatingseisen die een universiteit heeft om door te stromen naar een Master.
Je kan ook deze vragen neerleggen bij een universiteit naar keuze aan de toelatingscommissie.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong