10 Essentiële Tips voor het maken van een carrièreswitch
Een carrièreswitch maken kan best ingewikkeld zijn.
Wist je dat?
- 1 op de 4 werkende niet op zijn plek zit.
- 25% van de Nederlanders ontevreden is over hun werk.
- 80% van de werkende wil switchen maar weet niet welk ander werk ze dan willen doen.
Bron van deze feiten
De belangrijkste reden voor een carriereswitch is dat ze geen gevoel van voldoening ervaren (44%), grote(re) ambities intussen hebben (35%) en hun salaris onbevredigd vinden (30%).
Dit komt uit een recent onderzoek uitgevoerd door het NCOI.
De Nationale vacaturebank heeft zelfs uit hun onderzoek naar boven gebracht dat 4 op de 10 ondervraagde van werkgever wil veranderen.
Zoals je aan de cijfers kan zien, ben je absoluut niet de enige die met twijfels rondloopt over je huidige werk. Met jou zo’n 2,4 miljoen andere mensen.
Uit de onderzoeken blijft dat er weinig geluksgevoel ervaren wordt en dat zij graag willen gaan voor wat ze echt willen.
Alleen is het beeld van wat ze echt willen, nog aardig vaag. Vaak weet je beter wat je niet wil, dan wat je wel wil. Hierdoor kom je vaak niet echt in actie. Van de grote groep die wil switchen van aan, is 52% onzeker over hun eigen talenten. Daarbij speelt ook mee dat het opgeven van de huidige baanzekerheid geen grote voorkeur heeft. Vooral als het draait om een vast contract.
Dit maakt het niet in actie komen alleen maar logischer.
Klopt dat ook voor jou?
Het is duidelijk: je wil ander werk, maar: je weet niet wat je wil!
Al een tijdje ervaar je dat je vastzit. Het werk wat je doet gaat wel prima. Je weet van de hoed en de rand, er is weinig op je werk aan te merken. Alleen geeft het werk je geen voldoening en plezier (meer).
Het voelt alsof jij je bevind op een kruispunt. Misschien heb je een carrière gekozen vanuit een gevoel van zekerheid, gebaseerd op wat je kende en waarvan je wist dat je het kon. Maar nu, na jaren van toewijding en je werk goed willen doen, voel je dat je vastzit. Want dat werk goed willen doen kost je steeds meer energie.
Is dit het dan?
Je zit misschien vast in een cyclus van werk wat je door en door kent, waardoor je jezelf afvraagt: “Is dit het dan?” Het gevoel dat je meer te bieden hebt, dat er meer in het leven is dan deze baan, knaagt aan je.
Deze realisatie kan beangstigend zijn, maar het is ook een teken van persoonlijke groei. Je bent niet langer tevreden met alleen ‘goed genoeg’; je verlangt naar werk dat je passie weerspiegelt, dat je energie geeft in plaats van neemt.
Leuk zo’n Carriereswitch, maar: Wat als ik Faal?
De stap zetten naar iets nieuws is ontmoedigend. Vragen zoals “Wat als ik faal?”, “Wat als ik de verkeerde keuze maak?”, of “Hoe kan ik mijn huidige stabiliteit behouden?” kunnen overweldigend zijn. Het is normaal om deze angsten te ervaren, maar ze mogen je niet verlammen. Door je angsten onder ogen te zien en je opties zorgvuldig te overwegen, kun je een pad vooruit vinden dat zowel echt bij jou past als veilig is.
Het leven is een reis van constante ontwikkeling en groei.
Het is menselijk om te willen vasthouden aan wat bekend en comfortabel is, vooral als het gaat om je loopbaan. Velen van ons groeien op met het idee dat als we eenmaal een loopbaanrichting hebben gekozen, we ons daaraan moeten houden. Echter, het leven is een reis van constante ontwikkeling en groei, en dit geldt ook voor onze loopbanen.
Een geheel nieuwe richting?? Is dat wel verstandig?
Je loopbaan is geen statisch pad; het is een dynamisch proces dat zich ontvouwt en evolueert naarmate je groeit als persoon. Het is volkomen normaal – en zelfs gezond – om je carrièredoelen en ambities in de loop van de tijd te herzien. Dit kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden leert, nieuwe rollen binnen dezelfde organisatie op je neemt, of zelfs een geheel nieuwe richting inslaat.
Binnen of Buiten de Organisatie kijken: Wat is handig?
Soms biedt je huidige werkomgeving genoeg kansen voor groei en ontwikkeling. Dit kan betekenen dat je nieuwe projecten op je neemt, een andere afdeling verkent of extra verantwoordelijkheden aanvaardt om je vaardigheden te verbreden of specialiseren. Maar in andere gevallen kan het nodig zijn om buiten je huidige organisatie te kijken om de voldoening en groei te vinden die je zoekt. Dit is geen falen; het is een moedige erkenning van je behoefte aan verandering en persoonlijke ontwikkeling.
CarriereSwitch: Maar dit was juist de perfecte baan?
Onthoud dat verandering een natuurlijk deel van het leven is, inclusief je professionele leven. Het is oké om te veranderen van gedachten over je carrière. Wat ooit een perfecte baan leek, kan na verloop van tijd minder passend worden. Dit betekent niet dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, maar dat je bent gegroeid en veranderd als persoon, en dat je loopbaan met je mee mag groeien.
Waar wil je naartoe?
In plaats van je te laten leiden (of is het lijden?) door angst of onzekerheid, moedig ik je aan om proactief te zijn in je loopbaanontwikkeling. Vraag jezelf af:
- Waar sta ik nu?
- Waar wil ik naartoe?
- En wat heb ik nodig om daar te komen?
Of dit nu binnen je huidige organisatie is of in een compleet nieuwe omgeving, het belangrijkste is dat je een pad kiest dat resoneert met wie je NU bent en je toekomstige ambities.
Succesverhaal: De Transitie van Suzanne
Suzanne’s verhaal is een krachtig voorbeeld van deze reis.
“Ik heb jaren in de zorg gewerkt als laborant. Ik koos voor dit werk, omdat de mens en het lichaam mij fascineerde en veel mensen in mijn omgeving mij dit werk zagen doen. Werken volgens protocol, maar wel met mensen, dat leek mij erg fijn. Nadat ik al jaren dit werk deed, was het saai geworden. Ik wilde nog steeds mijn werk goed doen, maar het koste mij steeds meer energie. Ik werd ook steeds vaker ziek en dat viel mijn leidinggevende op. Ik werkte op de automatische piloot, maar ervaarde zeer weinig plezier of zingeving. Het werk uitvoeren kostte me veel meer energie dan dat het voorheen deed, terwijl het inhoudelijk weinig veranderd was. Dit wilde ik niet meer.
Ergens in mij wist ik dat dit niet de bedoeling is, dat ik meer wilde. Op deze manier werken is niet wat ik wil. Door met loopbaancoach Judith te starten met het loopbaantraject durfde ik het aan om te onderzoeken wat ik echt wil. Ook te leren ontdekken en luisteren naar mijn gevoel en wensen en mijn onzekerheden te tackelen. Intussen ben ik gestart met het zij-instroom programma voor het basisonderwijs en merk ik het enorme verschil. Ja soms is het spannend, maar nu heb ik veel plezier in mijn werk en heb ik energie over voor mijn partner en gezin als ik thuiskom”.
Deskundig Advies van Loopbaancoach Judith:
Judith benadrukt het belang van het confronteren van je eigen twijfels en het eerlijk onderzoeken van wat je werkelijk zoekt in je professionele leven. “Velen in hun dertiger jaren vinden zichzelf op een kruispunt waar de verwachtingen van anderen en de maatschappij botsen met hun persoonlijke ambities en verlangens,” legt ze uit. “Het is cruciaal om deze wrijving in jezelf te herkennen en actief te verkennen. Vraag jezelf af: Welke aspecten van mijn huidige baan geven me voldoening? Wat mis ik? En wat zou ik in een ideale wereld willen doen? Het gaat er niet alleen om je ‘ware roeping’ te vinden – wat een nogal abstract concept kan zijn – maar eerder om een realistische en haalbare visie te ontwikkelen van wat jou gelukkiger en meer vervuld zal maken in je werk.”
Door deze benadering moedigt Judith je aan om een diepgaand zelfonderzoek te doen, gebaseerd op concrete vragen en overwegingen. Dit proces kan helpen om een duidelijker beeld te krijgen van de volgende stappen in je loopbaan, die in lijn is met zowel jouw professionele vaardigheden als persoonlijke waarden en interesses.
10 Essentiële Tips voor het Overwegen van een Carrièreswitch
Er zijn vele tips online te vinden. Dit zijn de 10 belangrijkste tips die ik voor je verzamelt heb die enorm nuttig zijn geweest voor mijn klanten. Hierbij ook voor jou:
Tip 1: Neem je gevoel serieus
Herken en erken je gevoelens van ontevredenheid. Dit zijn belangrijke signalen die je niet mag negeren. Die zijn er voor een reden. Ga ze niet negeren en onderzoek waardoor ze er zijn. Te lang mee doorlopen gaat verdere gezondheidsklachten geven.
Tip 2: Verzet je niet
Dat je ontevreden bent, je werksituatie je stress geeft, het spannend vindt om een nieuwe loopbaanstap te zetten: is oké. Dat zorgt ervoor dat je wat aan de situatie gaat doen. Bagatelliseer je reactie op de situatie waar jij je nu in bevindt niet. Neem ze serieus.
Tip 3: Identificeer waar het knelpunt zit
Wat op je werk zorgt ervoor dat je vooral ontevreden bent? Wat kost het meeste energie? En check ook voor jezelf of dat ook echt de inhoud van het werk is, het bedrijf zelf of dat jij gewoon toe bent aan een nieuwe stap, maar dat nog als een aardige drempel ziet.
Tip 4: Experimenteer met nieuwe mogelijkheden
Vrijwilligerswerk, parttime werk of zelfs hobbyprojecten kunnen je inzicht geven in wat een nieuwe carrière voor jou zou kunnen inhouden. Ook iemand interviewen met werk in de sector dat jou interesseert of zelfs hem/haar schaduwen.
Tip 5: Zoek steun bij anderen
Zoek de mensen op die je niet terugtrekken naar het blijven hangen bij je huidige baan (want dat wil je niet meer), maar mensen waarvan je weet dat ze jou stimuleren en aanmoedigen. Denk ook aan mensen die werk doen dat jou aanspreekt. En als je juist gevoelig bent voor de mening van de ander: kies wijs met wie je dit deelt.
Tip 6: Bereid je financieel voor
Kijk naar je financiële situatie en maak een plan. Hoe kun je een mogelijke overgangsperiode of coaching financieel overbruggen? Een solide financieel plan kan veel stress wegnemen. Ik raad je aan dit eerst zelfstandig te doen, voordat je er een mogelijke partner bij betrekt.
Tip 7: Wees open minded
Als je stappen gaat zetten naar ander werk, weet je niet hoe het precies gaat lopen. Wat je wel weet is dat er verandering komt. Dat kan nieuw en onbekend zijn. Als je open staat voor mogelijkheden waar je zelf niet initieel aan zou denken, kan zomaar die droombaan op je pad komen.
Tip 8: Laat je onrust niet het tempo bepalen
Haast je niet in het maken van een beslissing. Een doordachte beslissing is beter dan een overhaaste stap. Doordat deze fase van alles bij je teweeg brengt, is de verleiding groot om snel van die onzekerheid en onrust af te willen komen. Toch maar de keutel intrekken of snel de knoop doorhakken. Laat je niet verleiden.
Tip 9: Wees realistisch maar optimistisch
Accepteer dat elke verandering uitdagingen met zich meebrengt, maar blijf ook openstaan voor de nieuwe kansen en ervaringen die zich kunnen bieden. Schiet niet gelijk een mogelijkheid af. Check goed bij jezelf wat jij wil en of het daar aan voldoet.
Tip 10: Vier je successen, hoe klein ook
Elke stap die je zet richting een carrière die beter bij je past, is een overwinning. Vier deze momenten; ze houden je gemotiveerd en gefocust. Dat voelt wellicht vreemd, maar vertrouw me: het is de motor in dit spannende proces.
Financiële Overwegingen en Plannen
De financiële implicaties van een carrièreswitch zijn vaak een grote zorg. Echter, met doordachte planning en onderzoek kun je de risico’s minimaliseren. Het begrijpen van je huidige financiële situatie, het overwegen van tijdelijke inkomensverlagingen, of het zoeken naar banen die een gelijkwaardig salaris bieden, zijn allemaal cruciale stappen in dit proces.
Het kan op de korte termijn enorm slim en helpend voor je zijn om te investeren in jezelf. Is dit in kwalitatieve loopbaancoaching, is dit in een opleiding of in tijdelijk een ander salaris ontvangen, omdat je in een nieuwe functie start. Je weet dan exact waar je het voor doet, zodat je op de middel- en lange termijn daar enorm de vruchten van gaat plukken.
Als tegenhanger wil ik ook graag hieraan toevoegen dat we vaak denken dat een carrièreswitch ervoor zorgt dat we (tijdelijk) minder betaalt krijgen. Natuurlijk als je geheel ander werk wil doen, is dat even zo. Juist doordat je diverse functies hebt bekleed, bij verschillende bedrijven hebt gewerkt (of misschien zelfs ondernemerschap) breng je veel mee naar een nieuwe functie. Dat kan er juist voor zorgen (mits je dat natuurlijk ook kan overbrengen) dat je salaris juist hoger is dan je vorige baan. Of dat je al snel een schaal omhoog gaat, gezien je laat zien wat jij allemaal in huis hebt en dat dit meer waard is dan het huidige salaris.
Wel of niet gaan voor die carrièreswitch?
Wanneer wel? | Wanneer juist (nog) niet! |
---|---|
Als je al een tijd piekert over je werk | Als je op je werk moeite hebt met werkzaamheden en je die denkt op te lossen door van baan te wisselen |
Als je merkt dat geen plezier en energie er meer uithaalt | Als je feedback krijgt van je omgeving en daarop reageert door ergens anders te gaan solliciteren |
Als je enorm uitkijkt naar het weekend en op zondag al opziet tegen de maandag | Als je een mismatch voelt met jou en je werk, maar je dit nog niet aangekaart hebt op je werk. |
Als je omgeving benoemt dat je kortaf bent en niet meer de persoon bent die ze al zo lang kennen | Als je door aanpassing van je werk een enorm verschil ervaart |
Als je lichamelijke klachten krijgt tijdens het werk of door te denken aan je werk | Kortom: een carrièreswitch is niet raadzaam als vluchtreactie, want waar je tegenaan loopt gaat je toch wel achtervolgen in nieuw werk…. |
Conclusie:
Het maken van een carrièreswitch is meer dan alleen een verandering van baan; het is een reis van zelfontdekking en groei. Door jezelf te kennen, je angsten onder ogen te zien en een doordacht plan te volgen, kun je een carrière vinden die niet alleen je vaardigheden benut, maar ook je hart vervult.
Heb je behoefte aan meer begeleiding of inspiratie?
Luister naar De Loopbaanpodcast (1 aflevering ervan vind je hieronder) en plan een gratis Loopbaancheck met loopbaancoach Judith om jouw vragen en twijfels te bespreken die in jouw hoofd rondspoken.
Esther
Jan 21, 2024 @ 16:42:20
Hi Judith,
Dank je wel voor je uitgebreide blog.
Het maakt dat ik me besef dat iets anders willen qua loopbaan en de knagende onrust die al langer bestaat, niet iets is om me over te schamen.
Ik ga de blog nog eens doorlopen en de 1e stap voor mezelf te bepalen voor mijn carrière.
Judith
Jan 22, 2024 @ 20:37:38
Hoi Esther,
Wat mooi dat je tot dat inzicht kwam, dank je wel dat je het deelt.
Het is absoluut niet iets om voor te schamen.
Sterker nog: het is iets heel menselijks en natuurlijks, gezien jij je in en leven ontwikkelt en daarmee ook je vaardigheden, wensen en behoeftes in werk.
Voel je vrij om de gratis Loopbaancheck in te plannen om telefonisch contact te hebben.
Dan kan ik vragen aan je stellen en observaties teruggeven, zodat je zelf kan bepalen wat die 1e stap is.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong