Met deze tips wordt je wel toegelaten bij selectie-studies

3 tips als je interesse hebt in selectie studie(s)

In mijn vorige column heb ik je verteld over de verschillende selectiemethodes in het HBO & WO. Intussen is 2016 begonnen en begint de tijd al aardig te dringen om je in te schrijven voor 1 of meerdere selectie studies. Helaas hoor ik vaak dat de aanmeldingsdatum vergeten wordt of dat er niet voorbereid kan worden op de selectie, omdat de methode ervoor onbekend was. Daarom raad ik jullie aan om de volgende tips ter harte te nemen!

Tip 1: Verschillende selectiemethodes

Steeds meer studies hebben een bepaalde vorm van selectie waar je eerst doorheen moet voordat je toegelaten wordt. Bij de ene school zetten ze wel selectie in en bij de andere niet en de manier van selecteren verschilt ook.
Het is niet gek als je het overzicht hierdoor kwijt raakt. Gelukkig heb ik een handig overzicht voor je waar dit in staat (gemaakt door de Keuzegids).

Document informatie loting- en selectiestudies HBO
Document informatie loting- en selectiestudies WO

Tip 2: Verschillende inschrijfdata

De inschrijfdatum was voorheen gesteld op 1 september. Voor die datum moest je bij de studie ingeschreven staan en het collegegeld hebben betaald. Minister Bussemaker heeft de landelijke inschrijfdatum 2 jaar geleden teruggeschroefd naar 1 mei . Zo kunnen de scholen zich beter voorbereiden op de nieuwe studenten. Doordat er intussen zoveel verschillende scholen hun toelatings- en selectiecriteria hebben veranderd, , zijn ook de inschrijfdata voor studies verschillend. Gelukkig heb ik hiervoor ook mooie overzichten voor je (opgesteld door DUO en de overzichten worden om de zoveel weken geupdate).

HBO: https://duo.nl/particulier/images/voorlopige-opgave-lotingsstudies-hbo-2016-2017.pdf
WO: https://duo.nl/particulier/images/voorlopige-opgave-lotingsstudies-wo-2016-2017.pdf

Tip 3: Vergelijk de studies

Vind je meerdere studies interessant waarvoor een selectieprocedure geldt? Zorg er dan voor dat je bij deze studies zoveel mogelijk informatie hebt verzamelt waar je zelf je mening over kan vormen. Vraag niet naar een mening (Wat vind jij van studie A?), maar vraag naar hoe een bepaald onderwerp aan bod komt in studie A en of je de boeken in kan kijken. Alleen op die manier kan je de studies goed met elkaar vergelijken. Probeer verschillende bronnen in te zetten voor je studiekeuze. Dus maak bijvoorbeeld een afspraak met zowel een student, als een docent, als iemand die al werkt in het beroepenveld. Het is uiteraard zonde als je niet wordt toegelaten tot de selectie-studie van je dromen, maar het is ook zonde als je wel wordt toegelaten en je komt er achter dat het beeld dat je van de studie had niet klopt met de werkelijkheid.