De studiekeuzetest: Wat heb je eraan?


De studiekeuzetest: Wat heb je eraan?

Bij het maken van keuzes zijn we vaak geneigd om op zoek te gaan naar ‘de snelle oplossing’. Vaak om ons onzekere en onduidelijke gevoel weg te nemen en met plezier te kunnen richten op ons nieuwe doel Vooral jongeren hebben deze neiging bij het maken van een hele ingrijpende keuze: De studiekeuze.

Logisch ook! Want hoe kies je nu de juiste studie en het bijpassende beroep wanneer er zoveel keuze is? Wat past er nu het beste bij jou? De snelle oplossing waar jongeren zich in deze situatie vaak aan vastklampen: De studiekeuzetest!

Studiekeuzetest

Bij een studiekeuzetest worden jouw interesses en kwaliteiten vaak getoetst aan hele algemene stellingen zoals: ‘Ik kan goed anderen overtuigen.’ Na het invullen van deze test komt er een rij met studies of beroepen naar voren die volgens de test bij jou passen. Een voorbeeld van de uitslag van een anonieme jonge twitteraar:

‘Is het een goed of slecht teken als kerkmusicus uit je studiekeuze test komt??? #weird

De jonge twitteraar wil helemaal geen kerkmusicus worden! Ook anderen zien bij een studiekeuzetest soms beroepen voorbij komen waar zij niks mee kunnen: Als ik zelf als studiekeuzecoach een studiekeuzetest invul, komt er bijvoorbeeld Natuurgeneeskundige therapeut uit…..

Kortom: Toch niet zo’n goede oplossing, zo’n studiekeuzetest.

Wat heb je er aan?

Helaas geeft een test jou niet het antwoord op je studiekeuzevraag. Wat heb je er dan wel aan? Een test kan je een beginpunt geven van je zoektocht naar een passende studie. Er kunnen opleidingen en/of beroepen uitkomen waar je nog niets vanaf weet. Door hier meer informatie over te zoeken, kan je onverwachts

iets tegenkomen wat je erg leuk lijkt!

Daarnaast adviseer ik als studiekeuzecoach om te kijken naar de top 10 van de resultaten van je test. Zijn er overeenkomsten in deze 10 studies/beroepen? Dit zoek je uit door over alle 10 de studies informatie op te zoeken en deze met elkaar te vergelijken. Zo kan je kijken wat je wel en niet leuk vindt aan de studie/beroep en waarom. Bespreek dit dan ook met je ouders, vrienden en familie.

Als ik mijn optie van Natuurgeneeskundige therapeut onderzoek, kom ik  erachter waarom dit beroep in mijn top 10 staat. Centraal in de studie staat namelijk het psychologisch begeleiden van mensen bij bijvoorbeeld levensvragen (zoals een studiekeuze). Door anders te kijken naar de resultaten van je studiekeuzetest kom je uiteindelijk tot een betere keuze. Of dat nu is als kerkmusicus of niet.

Heb je vragen of wil je een gratis intakegesprek afspreken? Vul dan het contactformulier in