Ervaringen van onze Studiekeuzebegeleiding
Weet jij nog van die ene keer dat je op vakantie ging? En dat het achteraf heel anders bleek te zijn dan je je van tevoren had voorgesteld.
Zo is het net met studiekeuzebegeleiding.
Jongeren boeken bij ons (KeuzeSprong) vaak studiekeuzebegeleiding en komen bepakt en bezakt met allerlei verwachtingen binnen. Ouders, familie en vrienden hebben dan al hard meegedacht. Driftig is er al gebrainstormd. Vaak lijkt het wel alsof de bestemming al is geboekt.
” Een sociale studie” staat dan bijvoorbeeld al hoog op de nominatielijst. Waarom? Ze komt altijd zo sociaal over en kan zich altijd zo goed uitdrukken. Echt een mensen-mens. Oja, en voor hem een technische studie. Want hij was altijd zo goed in natuurkunde. Kortom: De koffers zijn al ingepakt.
Maar net zoals met vakanties: Het kan weleens heel anders lopen.
Studiekeuze is kleur bekennen
Neem bijvoorbeeld Tim (naam gefingeerd wegens privacy). Al bij het intakegesprek is Tim amicaal. Hij komt sociaal over, kan zich goed uitdrukken. Tim weet wat hij wil.
Tim is een jongen waarop je kan bouwen. Hij staat klaar voor anderen. Een studie waar hij mensen kan helpen klinkt als een logische vervolgstap. Daar ligt zijn talent. Ook Tim ziet zo’n studie wel als een serieuze kandidaat. Hij heeft zich er al op georiënteerd. Iedereen verwacht eigenlijk al dat het wel die kant op zal gaan.
Toch blijkt het anders te lopen.
Want waarom gedraagt Tim zich zo? Tijdens het traject blijkt namelijk al snel dat Tim dit verdrag vertoond omdat hij gezien wilt worden. Voor Tim is het niet genoeg om bij een standpunt gelijk te hebben, hij moet ook de anderen overtuigen van zijn gelijk. Tim overschreeuwd zichzelf.
Eigenlijk is Tim vrij onzeker. Door zijn sociale gedrag wil hij juist gezien worden. Hij doet het eigenlijk alleen voor de complimenten. Omdat het gedrag wordt gestimuleerd.
We zien dit vaak. Dat jongeren heel erg bezig zijn met hun omgeving. Als kameleons passen ze zich aan, precies de kleur van de omgeving. Ze doen wat anderen van hen verwachten en daar zijn ze goed in. Of ze kiezen juist een kleur om extra op te vallen. Om zo hun onzekerheid te maskeren, zoals bij Tim.
De vraag die blijft is natuurlijk: Wat wil Tim nou zelf? Wat is de kleur die het best bij Tim past?
Tim moet als het ware kleur bekennen! Zijn eigen kleur.
Eigen gedrag vs gewenst gedrag
Tijdens onze studiekeuzebegeleiding kijken we heel erg naar het eigen gedrag (wat van binnen komt) versus het gewenste gedrag (wat de omgeving van je verwacht).
Je komt bijvoorbeeld misschien wel sociaal over. Maar haal jij hier ook energie uit? Haal jij hier diep van binnen echt voldoening uit? Vind je het echt leuk om mensen te helpen? Of is dit iets wat je doet omdat de omgeving dit van jou verwacht? Omdat je merkt dat je hier complimenten over krijgt?
Tijdens de studiekeuzebegeleiding mag je even heel egoïstisch alleen met jezelf bezig zijn.
Als iemand bijvoorbeeld nieuwsartikelen leest op nu.nl, wat voor artikelen zijn dit? Welk aspect vinden ze hier zo interessant aan? Daar kunnen we wat mee.
Voor sommige jongeren is het een openbaring. Anderen verzetten zich. ” Ik weet ook wel dat ik techniek superleuk vind. Maar iedereen zegt altijd dat een sociale studie zo goed bij me past”.
Studiekeuze is Lef hebben
Hier zit dan ook de uitdaging. Natuurlijk past die ene studie helemaal niet bij jou.
Het probleem is echter: Door juist die studie niet te kiezen val je op. Dat verwachten anderen niet. Dan gaan andere mensen er wat van zeggen. Dan scheid je je af van de groep. Ben jij daar klaar voor? Ook als anderen dan minder enthousiast zijn over jouw studiekeuze?
Daar zit vaak de grootste uitdaging.
Bijna iedereen krabbelt namelijk toch op een (onbewaakt) moment terug. Op de stortlist van Tim staan bijvoorbeeld nog steeds een paar sociale studies. Ook al weten we natuurlijk allemaal dat die studies helemaal niet voor Tim zijn weggelegd.
Dat hangt dan altijd zo mooi in de lucht. De vraag is dan: Wie prikt die balloon door? Uiteindelijk moet Tim dit zelf doen. Want: een studiekeuze maken doe je uiteindelijk helemaal zelf.
Dat is ook de reden dat het verstandig is om iemand van buiten bij jouw studiekeuze te betrekken. Het is namelijk niet alleen lastig om een spiegel tegen jezelf aan te houden. Het is ook nog eens lastig om 100% eerlijk tegen jezelf te zijn. Vooral als je jouw omgeving niet wilt teleurstellen.
Je wilt namelijk niet die nare studie kiezen omdat je omgeving dit zo goed bij jou vindt passen. Want voor je het weet zit je dan namelijk ineens niet in het programma ” Red mijn Vakantie”, maar ” Red mijn studiekeuze”.