Het Verschil tussen MBO en HBO
15 december 2016
Opgelet: Deze blog komt uit 2016 en is sindsdien niet bijgewerkt.
Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.
Het goed onderzoeken van het verschil tussen MBO en HBO kan heel verstandig zijn. Dit is vooral interessant voor de MBO-studenten die na het behalen van hun diploma willen overstappen naar het HBO. Met een HBO diploma op zak heb jij namelijk veel meer kans op een betere/meer uitdagende baan.
Hiernaast vind je mogelijk een baan die beter bij jouw interesses past. Uit onderzoek blijkt dat het behalen van een HBO-diploma loont. Vooral als het gaat om het salaris (bron):
- Het gemiddelde jaarsalaris van een MBO-student bedraagt € 25.000,-.
- Het gemiddelde jaarsalaris van een HBO-student bedraagt € 36.000,-.
Toch twijfelen veel MBO’ers over de overstap naar het HBO. Niet heel gek want veel MBO’ers redden het simpelweg niet op het HBO. De cijfers liegen er niet om. Wist je dat: (bron)
- 1 op de 5 MBO’ers binnen 1 jaar stopt op het HBO.
- Meer dan 50% van de MBO’ers zijn HBO studie niet afmaakt.
Reden dat MBO’ers zo vaak afhaken?
Veel MBO’ers denken dat ze het HBO niet gaan redden omdat het niveau op het HBO te moeilijk is. In de praktijk blijkt echter dat MBO´ers op het HBO ook om veel andere redenen afhaken.
1 van de belangrijkste redenen dat MBO’ers bijvoorbeeld afhaken is omdat het heel lastig is om de motivatie vast te houden terwijl je al een diploma op zak hebt. Dit speelt vooral een rol bij studenten die een (kleine) studieachterstand hebben.
Hiernaast zijn MBO’ers niet goed voorbereid op de verschillen met het HBO waardoor ze vaak volledig in het duister tasten.
Het is daarom juist een heel verstandig om je goed te verdiepen in de belangrijkste verschillen tussen het MBO en HBO! Hiermee ben jij straks veel beter voorbereid op het HBO en is jouw slagingskans een stuk hoger.
Eisen overstappen van het MBO naar HBO
Uit onderzoek blijkt dat er veel uitval is onder mbo-4 studenten die naar het HBO doorstromen. Sinds een aantal jaren stellen hogescholen daarom extra eisen aan MBO´ers die op het HBO willen studeren. Het volgende is hierbij belangrijk:
- Om vanuit het MBO naar het HBO door te stromen dien je in ieder geval een diploma op mbo-4 niveau te hebben.
- Hiernaast komen niet alle mbo-4 opleidingen voor alle HBO opleidingen in aanmerking. Voor sommige opleidingen dien je 1 of meerdere toelatingstoetsen te maken.
Een voorbeeld: Stel je hebt een opleiding als Administrateur gevolgd. Je wilt graag een opleiding voor: Biotechnologie volgen (een hele andere richting!). Om toegelaten te worden tot deze HBO-opleiding dien je 2 toelatingstoetsen te volgen. Namelijk voor: Scheikunde en voor Wiskunde A of B.
Had je echter een MBO-opleiding voor bijvoorbeeld Allround lasser gevolgd dan voldeed je al aan alle eisen om een opleiding Biotechnologie te volgen. Je hoefte dan dus geen toelatingstoetsen te doen!
Zoals je ziet kan het dus per MBO-opleiding verschillen of je zonder toelatingstoetsen tot een HBO opleiding wordt toegelaten. Je kan bij deze website checken of jij met jouw opleiding toelatingstoetsen moet volgen: http://toelatingstoetsen.nl/toelating .
Wat zijn de verschillen tussen MBO en HBO?
Nadat je bent toegelaten is het belangrijk om te weten wat het verschil mbo hbo is. Hieronder staan de belangrijkste verschillen samengevat. Hierna zullen we dieper ingaan op de verschillen en deze verder uitleggen. Verschil MBO HBO:
MBO | HBO |
---|---|
Minder Literatuur | Meer literatuur en boeken |
Toetsen: Alle stof uit boek | Toetsen: Meer inzicht-vragen |
Beroepsgericht | Gericht op beroepsgroep |
Hoe-vraagstelling | Waarom-vraagstelling |
Meer verplichte lesuren | Minder lesuren |
Minder voorbereiding voor lessen | Meer voorbereiding voor lessen |
Meer uitleg en begeleiding | Meer zelfstandigheid |
Stof wordt meer herhaald | Tempo Stof ligt hoger |
Stages met veel begeleiding | Stages met veel eigen verantwoordelijkheid |
Leeftijdsgenoten | Verschillende leeftijden |
Praktijkgericht | Theorie en Praktijk |
Hieronder hebben we deze verschillen nader uitgelegd.
Groot verschil in Lesstof
Verschil mbo hbo is vooral groot bij de lesstof. De lesstof op het HBO is veel uitgebreider dan op het MBO. Voor 1 vak dienen er vaak meerdere boeken gelezen te worden en er wordt extra literatuur uitgedeeld bij de verschillende vakken. Zo zei 1 student hierover:
Ik denk niet dat HBO zoveel moeilijker is, maar gewoon veel en veel meer.
Hiernaast is de inhoud van de stof anders. Op het MBO leer je precies datgene wat je nodig hebt voor het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. Dit is bij het HBO niet het geval. Hierover zei 1 studente:
Bij het vak Engels leerde ik bij mijn MBO-studie Directiesecretaresse om een reservering te maken in het Engels. Op het HBO was de Engelse les veel breder en algemener. Bij de stof werd niet meteen een link gelegd naar een beroep.
Dit komt omdat je op het HBO wordt opgeleid voor een beroepsgroep. Op het MBO word je vaak opgeleid voor 1 enkel beroep. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van de lessen en de stof gerichter is.
Toetsen: Veel meer op inzicht
Het verschil tussen MBO en HBO is ook groot als het gaat om toetsen. Op het MBO is het voor examens belangrijk dat je de stof uit het boek uit je hoofd leert. Als je deze teksten bij de examens goed kan opschrijven is de kans groot dat je goed scoort op het examen. Op het HBO is dit minder het geval. Er worden meer vragen gesteld op basis van inzicht. Hierbij is het niet van belang dat je de stof letterlijk kan opschrijven, maar dat je stof kan toepassen bij casussen.
De stof die je moet leren voor een examen is ook veel meer. Zo zei 1 student:
Ik moet nu 1 heel boek leren voor 1 tentamen (exclusief aantekeningen etc). Dat is bijna 450 bladzijden. Bij het MBO is dat gewoonweg minder.
Het lezen van grote lappen stof voor een tentamen kan voor MBO studenten lastiger zijn. Een onderwijsadviseur van de Hogeschool van Amsterdam zegt hierover :
MBO’ers hebben moeite met de lappen tekst die ze moeten doornemen. Het is niet alleen de grotere hoeveelheid lesstof die voor problemen zorgt, maar ook de hogere moeilijkheidsgraad ervan. Daarbij komt dat op het hbo weinig informatie wordt herhaald. De moeilijkheden met het verwerken van grote hoeveelheden lesstof zie je vaak terug in concentratieproblemen; mbo’ers kunnen hun aandacht niet lang genoeg vasthouden.
Je moet dus op een andere manier gaan leren. Wat vaak in dit soort gevallen bij veel studenten helpt is dat ze samenvattingen maken van de stof die ze gelezen hebben. Ook is het heel verstandig om oude toetsen goed door te nemen zodat je weet wat voor vragen je kan verwachten.
Op het HBO is er daarnaast ook meer structuur bij de examens. Bij het HBO heb je vaste blokken die allemaal met 1 tentamen worden afgesloten. Op het MBO heb je nog weleens dat sommige vakken/periodes niet altijd met een toets worden afgesloten.
Voor elk vak wordt er ook een vast aantal studiepunten gegeven. Hiernaast krijg je ook studiepunten voor werkstukken die je vaak in groepjes met andere studenten maakt. Bij het behalen van alle studiepunten studeer je pas af.
Hoger Tempo op HBO
Doordat er veel stof bestudeerd moet worden ligt het tempo in de lessen op het HBO ook hoger dan het MBO. Hier is dus ook een verschil tussen het MBO en HBO. Tijdens de les neemt de leraar ook minder tijd en ruimte om de stof (nogmaals) uitgebreid toe te lichten. Er wordt ook veel minder stof herhaald dan dat je gewend bent op het MBO.
Er wordt van je verwacht dat je de stof ook buiten de les om bestudeert. Dit betekent dat je de stof dus thuis van tevoren goed moet voorbereiden. In de les wordt er namelijk verder gegaan met de stof in plaats van dat de stof nog een keer wordt uitgelegd.
Verschil mbo hbo in aantal lessen
Op het HBO heb je veel minder les dan op het MBO. Dit betekent dat je buiten colleges zelf meer aan de slag moet met de stof. Doordat je minder les hebt wordt er op het HBO ook een grotere zelfstandigheid van je verwacht.
Let wel: Dit is niet bij alle scholen het geval. Er zijn ook een aantal MBO scholen waarbij er weinig/geen begeleiding is bij de opleiding waardoor er al veel zelfstandigheid van je wordt verwacht. Mogelijk dat jij in de praktijk dus niet meer zelfstandigheid ervaart op het HBO.
Bovenstaande heeft ook gevolgen hoe jij straks op het HBO studeert. Het contact met je leraar verloopt anders. Zo zei 1 student hierover:
Op het ROC was ik erg gebonden aan vaste tijden en leraren. Op de hogeschool daarentegen verloopt het contact met docenten meestal via individuele afspraken.
Indien je wat gedaan wilt krijgen zul je zelf contact moeten opnemen met de docent.
Meer verantwoordelijkheid op HBO
Op het MBO wordt er over het algemeen meer gecontroleerd (huiswerkcontroles). Leraren op het MBO zitten er meer bovenop. Op het HBO ben je zelf verantwoordelijk voor jouw voortgang. Op het HBO hoef je niet te verwachten dat de docent precies gaat vertellen wat je moet doen. Jouw docent trekt ook niet aan de bel als hij merkt dat je het niet meer kan bijbenen of als hij ziet dat jij een studieachterstand oploopt.
Die grote mate van verantwoordelijkheid heeft ook consequenties op de manier waarop met studieopdrachten wordt omgegaan. Zo zei 1 student hierover:
Op het MBO werd het weleens door de vingers gezien als je een opdracht te laat inleverde, op het HBO kan dit betekenen dat je studiepunten misloopt.
De ervaring leert ook dat MBO’ers op het HBO meer op zoek zijn naar houvast en ook meer steun zoeken bij de begeleider (meer uitleg bij de stof) dan havisten. Ga er wel vanuit dat dit echt vanuit jezelf moet komen omdat jij op het HBO zelf verantwoordelijk bent over jouw studieresultaten.
Minder begeleiding/kortere Stages dan MBO
Bij het MBO wordt bij de stages veel begeleiding gegeven. Dit is ook een belangrijk verschil MBO HBO. Een stage en stageplek wordt vaak samen met school geregeld. Op het HBO werkt dit heel anders: hier dien je zelf jouw stage te regelen. Hiernaast wordt er bij de stage minder begeleiding gegeven en wordt er meer zelfstandigheid verwacht. Je wordt dus meer losgelaten en bent zelf verantwoordelijk voor een goed resultaat.
De stages zijn het HBO en MBO zijn ongeveer even lang. 1 student zei hierover:
Op het MBO was de stage 2x een half jaar (totaal dus 1 jaar). Op het HBO kreeg ik 1 stage van 10 weken en 1 stage van een half jaar. De stage was dus iets korter op het HBO.
Meer theorie, minder praktijk op HBO
Bij het MBO ligt de nadruk op het “ doen”. Het MBO is praktijkgerichter. Bij het HBO wordt er meer geanalyseerd en wordt er meer verwacht dat je ook analytisch nadenkt. Het HBO is dus meer een combinatie tussen praktijk en theorie terwijl MBO vooral op de praktijk focust.
Dit zie je ook heel erg terug in de manier van vraagstelling op het MBO (in vergelijking met het HBO). Op het MBO wordt bij opdrachten altijd gevraagd hoe iets gedaan moet worden. Bijvoorbeeld: Je docent vraag je om een marketingplan op te stellen voor een bedrijf. Vervolgens is aan jou de vraag: Hoe ga je dit doen? Op het HBO is de vraagstelling anders. Op het HBO wordt er namelijk gevraagd: Waarom? Waarom wordt er een marketingplan opgesteld?
Dit betekent dat je op het HBO dus meer bezig bent om situaties te snappen en te analyseren in plaats van de situaties uit te voeren.
Leeftijdscategorie studenten MBO/HBO
De leeftijd van je medestudenten op het HBO is over het algemeen wat ouder en diverser dan op het MBO. De leeftijdscategorie op het HBO verschilt van 16 (havisten) oplopend tot 26 (mbo’ers en enkele ouders). Dit zorgt voor een andere dynamiek in de lessen. Tijdens de les is vaak de houding van de studenten ook anders op het MBO. Zo zei 1 student hierover:
Op het MBO vond iedereen het nogal belangrijk dat hij/zij stoer werd gevonden, dit terwijl op de hogeschool de meeste studenten rondlopen met een houding van ‘ik ben hier om iets te leren.
Op het MBO speelt bij veel studenten het privéleven een veel grotere rol en wordt hier meer aandacht aan besteed dan de prestaties op school. Er wordt veel ge-whats-apped en sociale ontwikkelingen worden door iedereen op de voet gevolgd. Op het HBO is dit veel minder het geval.
Overstappen van het MBO naar het HBO?
Het HBO kan misschien overweldigend op je overkomen. Het is dan ook goed voor te stellen dat je gaat twijfelen of de overstap naar het HBO wel zo’n goed idee is. Het is echter wel belangrijk dat je met het volgende rekening houdt:
Je bent er snel aan gewend.
Uit ervaring blijkt dat de meeste MBO studenten al naar een aantal maanden gewend zijn aan het niveau op het HBO. Vooral als je weet wat je te wachten staat. Ga dus vooral meelopen op het HBO. Hiernaast: Als je het MBO-4 met goede cijfers hebt afgerond, moet je in principe een goede basis hebben voor een HBO opleiding. Raadpleeg jouw huidige studiebegeleiding ook om te bepalen of het HBO voor jou haalbaar is.
De indruk van MBO studenten is positief.
De ervaring van veel HBO’ers over MBO-studenten is over het algemeen vaak positief. Ze spijbelen minder en zijn ijveriger dan veel andere HBO’ers. Ze zijn veel gewend om in groepen te werken en kunnen daardoor goed samenwerken. Hier staat wel tegenover dat de ervaring is dat MBO-studenten meer begeleiding nodig hebben dan havisten.
Je hoeft het niet alleen te doen.
Mocht het HBO uiteindelijk toch tegenvallen, vergeet niet dat je het niet op eigen houtje hoeft te doen. Op het HBO zijn er gewoon mogelijkheden voor extra ondersteuning van een decaan of studieloopbaanbegeleider. Deze kunnen je helpen als je het even niet meer kan bijbenen.
Raadpleeg een expert.
Het kan een goed idee zijn om een studiekeuzecoach te raadplegen. Zo’n coach kijkt bijvoorbeeld of jouw kwaliteiten/capaciteiten wel tot zijn recht komen op het HBO. Hiernaast wordt ook gekeken of de overstap naar het HBO wel zinvol is om jouw doelen te bereiken. Misschien zijn er namelijk wel andere/betere alternatieven waar je nog niet aan had gedacht.
Verschil MBO HBO nog niet helemaal duidelijk?
Hopelijk heb je wat aan bovenstaande uitleg en tips. Echter weten wij natuurlijk ook: Elke situatie is weer anders. Mogelijk zit jij met specifieke vragen die in deze column niet aan bod zijn gekomen.
Wij helpen graag. Laat een berichtje hieronder achter met jouw specifieke vragen en Judith (onze senior Studiekeuzecoach) beantwoord graag jouw vragen!
Kim
Jan 12, 2017 @ 21:39:52
Ik ben Inmiddels bijna klaar met mijn opleiding apothekersassistent niveau 4 maar ik wil niet meer verder met dit opleiding. Ik wil graag de opleiding verpleegkundig specialist (nurse practitioner) doen. Maar ik moet eerst HBO V van 2 jaar doen en minimaal twee jaar werkervaring hebben.
Is dit mogelijk? van niveau 4 apothekersassistent naar HBO Verpleegkunde?
Hopelijk kunt u antwoord op mijn vragen geven,
Alvast bedankt!
groepjes
Kim
Judith
Jan 16, 2017 @ 12:48:04
Dag Kim,
Wat een plannen heb jij voor je loopbaan, goed bezig!
Als ik het goed begrijp wil je graag de HBO bachelor Verpleegkunde volgen en erna de HBO master Advanced Nursing Practice.
Het is inderdaad zo dat je voor een HBO master eerst de bachelor gevolgd moet hebben en ook enkele jaren werkervaring in het beroepenveld op zak moet hebben.
Wat betreft je vraag over de overstap van mbo naar hbo: Gezien je mbo-opleiding ongeveer in dezelfde richting is als de hbo-studie (gezondheidszorg), heb je een grote kans op toelating.
Elke opleiding tot Verpleegkundige hanteert een decentrale selectie en zij bepalen wie wel of niet toelaatbaar is.
Het kan zijn dat je voor je toelating, gezien je van het mbo komt, een extra toets moet maken of iets dergelijks.
Maar de kans is er zeker dat jij toelaatbaar bent en je doel achterna kan gaan, succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Elsa de Waerd
Feb 23, 2017 @ 23:38:56
Ik wil mijn complimenten geven aan deze site, er staan goede tips op en nu weet ik wat mij te wachten staat. Ik heb eerst de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 3 gedaan, nu doe ik de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Nu moet ik zeggen dat het me niet mee valt. Ik dacht ik doe de niveau 4 opleiding met 2 vingers in mijn neus omdat dit wel het geval op niveau 3 was. Nu gaan de theoretische vakken top! Maar Engels, Nederlands en rekenen zijn matig. Maar ik sta wel op slagen. Nu is er me een deeltijd studie aangeboden voor de opleiding SPH door mijn baas (daarnaast ga ik 24 uur werken). Een enorme leuke uitdaging maar ik twijfel zo of ik het wel aankan, zonde om het niet te proberen.
Als ik het niet doe stel ik mijn baas telleur, doe ik het wel en ik haal het niet stel ik mijn baas ook telleur. Ik zit een beetje in dubio, het is iets wat ik graag wil maar mijn verstand zegt dat het te hoog bergepen is en ik naast het leren niet meer met vrienden kan afspreken omdat daar geen tijd meer voor is. Wat zou u doen als u mijn verhaal zo hoort?
Met vriendelijke groeten,
Elsa
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:40:31
Dag Elsa,
Bedankt voor je complimenten! Fijn dat je wat aan de informatie hebt.
Wat ik lees is dat de vakken die bij het beroep horen je goed afgaan, maar de algemene vakken minder.
Je hebt de optie om de studie SPH in deeltijd te gaan volgen, maar je hebt twijfels of je dit wel aankan.
Wat is de toegevoegde waarde van het volgen van de hbo studie voor jou? Kan je hiermee het werk doen wat je graag wilt doen? Wat is de precieze reden dat je baas je deze kans biedt?
Het is naar mijn mening van belang om eerst antwoorden op deze vragen te weten. Een opleiding doen, om een opleiding te doen werkt niet. Alleen als jij wat je gaat leren interessant vindt en je daarmee het beroep kan bereiken dat je graag wilt uitvoeren.
Wat betreft je twijfels over de haalbaarheid: waar zit het hem in dat je deze vakken lastig vindt?
Onderzoek of dit ook terugkomt in de theorie van de hbo studie en op welke manier. Uit je twijfels hierover dan bij de school zelf en onderzoek of ze wel terecht zijn.
Succes Elsa!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anna
Aug 21, 2017 @ 21:36:34
Goedeavond Judith,
Complimenten voor dit artikel!
Ik ben blij dat je een realistische input heb kunnen geven, over het doorstromen van het mbo naar hbo.
Dit is zeker een toegevoegde waarde voor veel mbo’ers.
Waar ik ook onderval!
Groetjes, Anna
Judith
Aug 24, 2017 @ 15:07:08
Dag Anna,
Dank je wel Anna, fijn om te horen dat het artikel ook voor jou klopt en je het herkent!
We doen ons best.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Arian
Sep 25, 2017 @ 13:43:38
Ik heb nogal een onorthodoxe achtergrond, van mijn 13de tot mijn 18de heb ik als matroos gewerkt zonder opleiding te volgen, ik ben inmiddels 24 en doe nu alsnog MBO 2 HZW daarnaast werk ik als woonassistent.
Ik ben van mijzelf nogal een brainiac (klassieke boekenwurm) en het MBO stuurt mij elke dag naar huis met meer vragen dan antwoorden. Ik zoek dan ook een alternatief, is HBO iets om naar te kijken voor mij of is dat echt te zwaar zonder mbo 4?
Judith
Sep 26, 2017 @ 09:41:44
Dag Arian,
Gezien je leeftijd heb je niet perse een mbo 4 diploma nodig om naar het HBO te kunnen gaan.
Je kan een 21+ toets maken ter toelating van de opleiding van je keuze.
Hierin toetsen ze je intelligentie en kennis op de vlakken die nodig zijn voor de betreffende opleiding.
Het draait er naar mijn mening vooral om hoe je het beste leert. MBO2 is echt niet te vergelijken met het HBO.
HBO is veel meer theorie, discipline, eigen verantwoordelijkheid en daarnaast stages en opdrachten.
Ik raad je vooral om een dagje mee te lopen bij een opleiding van je keuze of een proefstudeerdag te doen.
Op die manier kan je ervaren of het bij jou past.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Arian
Sep 27, 2017 @ 15:07:50
Ik denk meer dan dat ik doe van mijzelf en ik ben een onderzoekende doordenker, ik heb ook al wel Boeken van familieleden bekeken en de stof vind ik best meevallen. Mijn twijfel ligt alleen bij organisatie en overzicht, is er binnen het HBO voldoende ondersteuning beschikbaar als ik hier om vraag om mijn met mijn chaos te helpen? Even dingen op een rijtje zetten af en toe.
Judith
Sep 30, 2017 @ 06:48:13
Goedemorgen Arian,
Dan is HBO zeker het onderzoeken waard voor je.
Op het HBO is daar geen ‘standaard’ ondersteuning voor.
Er wordt veel gevraagd van jouw discipline en zelfstandigheid.
Je krijgt wel een studieloopbaanbegeleider toegewezen waar je tijdens je studie af en toe contact mee hebt.
De ene hogeschool doet meer aan studentbegeleiding dan de ander en dit verschilt vaak ook nog per studie.
Ik raad je aan om bij de studie(s) van je keuze te vragen of hier mogelijkheden in zijn.
Ik raad je in ieder geval aan om een cursus studeervaardigheden te volgen op het HBO, die biedt bijna elke hogeschool wel aan.
Zo begin je met alle tools in handen aan de studie!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anna
Feb 03, 2019 @ 14:36:19
Hallo Judith,
Mij naam is Anna en ik kom uit Slowakije.
Ik woon hier in Nederland bijna tien jaar lang. In Slowakije heb ik horeca opleiding gedaan, na een tijdtje studeren heb ik gemerkt dat dit niet de juiste studie is maar heb ik het toch afgerond. Studie duurde 5 jaar waar van 3 jaar kok en ober was(1 week school een 1week stage) En de laatste 2 jaar was het meer leeren over hoe je je hotel/restaurant moet runnen (vier dagen school en een dag stage) We kregen meer management, economie en accounting
Ik heb geen idee wat deze opleiding hier waard is. Ik heb hier in Nederland niet/nooit op school geweest dus ik weet ook niet hoe veel stof kinderen hier krijgen. Ik wil graag Pedagogie studeren maar ik weet niet op welke niveau zal ik voor gaan. Ik weet het niet of ik HBO aan kan. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 3 en 1 jaar oud.
Ik was benieuwd of u kunt wel goede advies aan mij geven.
Judith
Feb 10, 2019 @ 18:16:16
Dag Anna,
Als je wilt weten of je de hbo studie Pedagogiek aan zou kunnen, kan je een 21+ toets maken voor deze studie.
Precies deze toets is gemaakt voor mensen boven de 21 jaar die hun toelaatbaarheid willen toetsen.
Deze toets kan je aanvragen bij de hogeschool van je keuze. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Giel Jansen
Mar 05, 2019 @ 18:17:41
Hoi
Mijn naam is Giel ik ben nu bezig met havo 4 en vind het rederijk zwaar maar cijfers zijn opzich prima alleen ik vind het soms lastig om motivatie te zoeken omdat ik al mijn vmbo TL al heb gehaald maar ik wil havo wel afmaken maar ik zit te twijfelen wat ik hierna moet gaan doen omdat het nu redelijk zwaar is maar wel te doen en zoals nederlands vind ik echt heel klote dus ik zit nu te twijfelen of ik hbo of mbo4 moet gaan doen alvast bedankt
Judith
Mar 07, 2019 @ 08:23:20
Dag Giel,
Klopt het dat je vraag is of je naar het hbo gaat of naar mbo4?
Als je een vervolgopleiding gaat doen in iets wat je interesseert, is het makkelijk om de motivatie te vinden om te leren.
Het gaat er dus vooral om wat voor soort opleiding je wilt volgen en hoe jij het beste leert.
Kijk je al naar studies in een bepaalde richting?
En leer jij liever door te doen en in groepen/projecten te werken?
Ik raad je aan om in de studierichting die je interesseert mee te lopen bij het mbo.
Let dan bij jezelf op wat het met je doet. Lijkt het je leuk om ook de studie te volgen? Merk je toch dat je de theoretische uitdaging mist? etc.
Je zou dan ook naar een open dag kunnen gaan van de hbo studie(s) van je voorkeur en daar voorleggen met welke vakken je moeite hebt en hoeveel deze terugkomen in de studie.
Heb ik je zo wat verder geholpen Giel?
Groet, Judith van KeuzeSprong
jana
Mar 17, 2019 @ 23:54:51
Hallo,
Mijn naam is Jana en ik zou graag wat advies willen over de juiste vooropleiding voor iemand die Farmacie wilt studeren en de mogelijkheden voor iemand die van het mbo af komt.
Ik heb in september mijn diploma niveau 4 filiaalmanager behaald. Nu ben ik er (na heel lang nadenken) achtergekomen wat ik echt graag zou willen doen in de toekomst. Mijn levensdoel is om apotheker te worden.
De planning is om biologie medisch laboratoriumonderzoek te studeren op het hbo. Ik wil dan proberen mijn propedeuse in 1 jaar te halen en daarmee door te stromen naar de uni om vervolgens farmacie te doen. Hier heb ik het een en ander over gelezen en het blijkt wel mogelijk te zijn met een hbo-propedeuse mits er voldoende natuurkunde, wiskunde en scheikunde in de hbo-propedeuse zit.
Omdat je tijdens de opleiding BML geen natuurkunde, wiskunde A en scheikunde krijgt wil ik hier VWO cursussen voor volgen die erkend staan als VWO certificaat. Wel is BML de enige HBO opleiding die goed aansluit voor de opleiding farmacie (ondanks dat ik de 3 belangrijkste vakken niet krijg). ik ben wel zeker bereid er hard voor te studeren, maar ik ben bang dat ik een hele omweg maak of dat ik al deze moeite doe en vervolgens toch niet aangenomen wordt op de uni. Ik wil graag weten wat de makkelijkste weg is voor mij om dit doel te bereiken.
Hoor het graag van je. Alvast bedankt!
Groet,
Jana
Judith
Mar 19, 2019 @ 11:48:41
Dag Jana,
Bedankt voor je uitleg en je vraag.
Wat maakt dat je denkt/weet dat BML de enige hbo studie is die goed aansluit bij de wo Farmacie studie?
Ik zou denken dat het veel slimmer is om een scheikunde-studie te volgen, zoals Chemie.
Ik raad je aan contact op te nemen met de universiteit van je voorkeur en je plan voor te leggen.
Elke universiteit bepaalt zelf wat hun toelatingseisen zijn, dus het verschilt per universiteit.
Mail ze met jouw vraag en plan en vraag of dit de meest aansluitende weg is om toegelaten te worden.
Heel veel succes Jana!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Emre
Nov 06, 2019 @ 02:09:24
Hoi Allemaal.
Ik ben geboren in het midden-oosten. Op mijn 10e jaar naar Nederland gekomen. (inmiddels 30 jaar, man).
Ik heb eerst de mbo-v opleiding gedaan in bbl vorm. Na 8 jaar gewerkt te hebben als mbo-v ben ik de hbo-v gaan doen. En over een maandje ben ik afgestudeerd als hbo-v’er. En nogmaals ik ben echt niet de slimste in de klas. Maar motivatie is het halve werk 🙂
De rest moet je slim aanpakken.
Judith
Nov 06, 2019 @ 08:17:55
Top dat je dit met ons wilt delen Emre!
Motivatie is echt het halve werk, als niet meer.
Daarmee ben/word je een geweldige Verpleegkundige 🙂
Groet, Judith van KeuzeSprong
Cristhian
Sep 19, 2020 @ 09:52:16
Wat leuk om dit te horen. Ik voel me in eens met jou geïdentificeerd. Ik kom ook uit het buitenland en ben bezig met het ontwikkelen van mijn onderwijsniveau. Ik ben bijna klaar met mbo-v opleiding en wil graag doorstromen naar het Hbo. Ik heb natuurlijk veel twijfels en ben bang voor het onbekende maar als ik een zo’n motiverend reactie lees, krijg ik weer zin om het door te zetten.
Super bedankt!
Floppy Toda
Nov 14, 2019 @ 00:26:42
Ik heb interesses in een HBO Asociate Degree van 2 jaar in ICT het liefst in (Deeltijd) alleen ik heb een baan niet in de ICT. En ik beschik ook niet op een MBO-NIV-4 diploma maar ik kan wel die Colloquium Doctum test van 20+ afleggen op voorwaarde dat ik op me 21ste begin.
Mijn huidige opleiding is MBO-Niv-2 BOL in de ICT alleen ik vindt de opleiding en de klas niet passen dus hebben ze me uitgeschreven en zeiden ze dat ik een andere school moest gaan zoeken. En ik kwam op het idee van HBO- Asociate Degree van 2 jaar het niveau ligt tussen niv-4 en HBO Bachelor als ik goed begreep. Is het handig op zo’n HBO Asociate Degree ICT dat ik een iPad neemt ipv laptop? Want ik vindt een laptop niet fijn kwa reizen en een iPad wel! Mijn iPad uitrusting heeft een toetsenbord case goed voor hoorcolleges om te typen en daarnaast heb ik ook een Apple Pencil stylus om aantekeningen te doen op mij iPad want niet op een laptop kan. Bespaart mij die hoop notities op een kladblok en is ook nog eens goed is voor de milieus. Ik hoor het graag van u!
Met vriendelijke groet van Floppy Toda
Judith
Nov 17, 2019 @ 16:22:11
Goedenavond,
Om eerlijk te zijn begrijp ik je vraag niet goed. Wil je dat concreet aangeven?
Als je wilt weten of een iPad of laptop gevraagd wordt door de opleiding, raad ik je aan dat te vragen bij je school van je keuze.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mel
Dec 10, 2019 @ 21:58:42
Hallo kim,
Allereerst wil ik mijn complimenten geven voor deze site! Ik heb hier heel veel aan gehad.
Verder ben ik bijna klaar met mijn mbo niveau 4 opleiding en heb deze doorlopen zonder blikken of blozen. Echter mijn enige struikelblok is het maken van verslagen, hier blijf ik toch een beetje moeite mee houden. Ik wil heel graag hbo toegepaste psychologie gaan volgen aangezien hier echt mijn passie ligt, maar ik twijfel dus wel of ik het aankan. Mijn docenten zeggen van wel, maar mijn stage begeleidster zegt van niet. Hierdoor ga ik ontzettend twijfelen of ik deze uitdaging wel aan moet gaan. Heeft U misschien nog tips voor mij wat ik zou kunnen doen?
Met vriendelijke groet,
Melanie
Judith
Dec 11, 2019 @ 14:24:12
Dag Melanie,
Vanochtend hebben we elkaar telefonisch gesproken. Ik zie nu pas ook dit berichtje!
We hebben gesproken over dat motivatie erg bepalend is voor of iets lukt of niet.
Wel is het goed om verder onderzoek te doen naar hoe passende studie en het hbo-onderwijs voor je is.
Stel dus vragen aan studenten en docenten over de verslaglegging en de drempels die mbo’ers ervaren die naar het hbo gaan.
Wat ik je ook heb aangeraden is om de 21+ toets te maken. Deze toets is precies voor deze reden ontwikkeld (als je boven de 21 bent).
Hiermee toets je namelijk of je de potentie hebt om de studie af te kunnen maken.
Succes Melanie!
Groet, Judith van KeuzeSprong
koko
Mar 02, 2020 @ 10:34:25
hoi,
ik wil graag advocaat worden en ik twijfel zal ik eerst mbo dan hbo doen of eerst havo dan hbo
Judith
Mar 03, 2020 @ 06:14:23
Goedemorgen Koko,
Je weet dat je alleen advocaat kan worden met een universitaire opleiding?
Met HBO Rechten word je juridisch adviseur, geen advocaat.
Je kan de middelbare school route volgen (vmbo-havo-vwo) of met je HBO propedeuse en vwo-deelcertificaten.
De meest aangeraden route is via de middelbare school route.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniempjenr1.
Jun 15, 2020 @ 13:26:45
Hoi Judith,
Ik ben nu 20 jaar oud en ik studeer momenteel biomedische wetenschappen. Ik had vorig jaar meegedaan aan de Geneeskunde selectie, maar ben niet toegelaten. Ik was datzelfde jaar begonnen met biomedische wetenschappen in België omdat ik van mezelf toch aan een studie moest beginnen. Helaas waren daar erg veel uitgelote studenten (die ook Geneeskunde wilde doen) terecht gekomen. Ik vond de studie opzich interessant, maar nadat ik dus niet was toegelaten voor Geneeskunde was en omdat ik het erg moeilijk vond om vrienden te maken met de Belgische studenten heb ik alle motivatie verloren en was ik gestopt. I.p.v. goed na te denken over mijn studiekeuze vond ik dat ik weer aan biomedische wetenschappen moest beginnen zodat ik meer kans zou hebben voor de Geneeskunde selectie, nu ben ik weer niet toegelaten en moet ik dus volgend jaar voor de laatste keer meedoen. Ik merk enorm dat mijn motivatie weer gezakt is voor mijn huidige studie, omdat ik dit eigenlijk alleen maar doe voor Geneeskunde. Ik haal mijn vakken wel, ga ook gewoon door naar het tweede jaar, maar echt motiverend is het zeer zeker niet.
Wat ik dus leuk vind en waar ik het meest naar op zoek zijn is dit:
-ik wil graag een leidinggevende functie later
-ik ben goed in scheikunde en natuurkunde op VWO-niveau, wiskunde B iets minder rond de 6.
-ik vind het leuk om te presenteren
-ik heb altijd een passie gehad voor techniek, helemaal niet dat ik aan een fiets sleutel, maar meer een technisch probleem oplossen door middel van kennis en ontwerpen. Ik heb Technasium met een 8 afgerond, vond het harstikke leuk!
-ik zie dat veel mensen altijd zeggen dat je niet je moet focussen op de arbeidsmarkt, maar ik hecht veel waarde aan beloond worden voor je harde werk (harde werk=studeren), dus een kans op een baan met gemiddeld salaris of hoger vind ik wel een pre.
-mij maakt een HBO of WO niet veel uit, je kan altijd nog vanuit HBO doorstromen naar WO (al moet je wel rekening houden met geldzaken etc. maar daar valt altijd wel wat voor te regelen door te werken bijvoorbeeld of iets anders, althans denk ik).
Een probleem waar ik mee zit is dat ik het erg jammer vind dat ik zoveel jaren dan zou hebben weggegooid. Ik ga volgend jaar sowieso nog biomedische wetenschappen doen, maar daarna als ik dus niet Geneeskunde binnenkom ben ik het een beetje zat om mezelf erdoorheen te slepen zogezegd. Dat betekent dat ik 21 jaar ben als ik aan een nieuwe opleiding begin en ik 22 word in datzelfde schooljaar. Dat heb ik zeker aan mezelf te danken, alleen zal ik dan niet een soort ‘oma’ zijn haha als ik in een nieuw jaar begin (vooral op HBO)?
Ik weet dat ik er uiteindelijk wel kom, maar niet met biomedische wetenschappen. Het is enorm competitief, je moet haast een PhD hebben om een baan te krijgen en met mijn huidige instelling gaat dat denk ik niet gebeuren.
Bedankt voor het lezen,
Anoniempjenr1.
Judith
Jun 16, 2020 @ 09:44:44
Hoi Anoniempjenr1,
Bedankt dat je jouw verhaal wil delen met mij en andere studiekiezers.
Ik lees een enorme drive en passie voor het vakgebied van Geneeskunde.
Wat ik me afvraag is of je bij de universiteit gevraagd hebt wat het maakt dat je beide keren bent afgewezen.
Dat kan namelijk waardevolle informatie zijn. Wellicht missen ze iets wat je nog de komende maanden kan ondernemen.
Wat ik wel opmerk is de punten die jij noemt die je zoekt in een studie, niet perse te herleiden zijn naar de studie Geneeskunde.
Ik ga er wel vanuit dat je weet wat de studie precies inhoud en welke kanten/functies je ermee op kan?
Wellicht wel eens gepraat of meegelopen met een arts? Dit zijn namelijk ook acties die je kunnen helpen om door de selectie te komen.
Houd in ieder geval moed en ga voor wat je wil. Leeftijd is daar onderschikt aan.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniem
Jun 16, 2020 @ 16:38:35
Hoi, Ik ga nu een MBO Niveau 4 opleiding volgen voor Agogisch medewerker, maar stel ik wil hierna een HBO opleiding doen voor Journalistiek of Bio-technologie en ik zou zo’n toets moeten maken is het dan realistisch om dat te halen.
Judith
Jun 19, 2020 @ 07:33:13
Hoi Anoniem,
Je hebt het over de 21+ toets?
Het is dan sowieso aan te raden om je eerst wat te verdiepen in de onderwerpen van de studie.
Daarnaast toetsen ze vooral of je HBO-niveau in je hebt.
Of dat iets is wat je kan halen, dat kan ik zo niet bepalen.
Ik denk zelf wel dat als je klaar bent met je MBO opleiding en je wil daarna nog steeds naar het HBO, dat het zonde is om het niet te proberen.
Anders krijg je mogelijk later spijt ervan. Wie niet waagt, wie niet wint!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lindsey
Nov 26, 2020 @ 19:14:34
Hallo Judith,
Ik heb onlangs op latere leeftijd dmv thuisstudie het MBO-4 diploma onderwijsassistent gehaald. Ik twijfel nu erg of ik door zal gaan met de Pabo. Ik vind het super om met kinderen te werken en dan juist met diegene die extra ondersteuning nodig hebben. Ik werk 5 dagen per week op een basisschool en ik twijfel nu erg of ik door zal gaan met de Pabo. Wat me dwars zit is het onderscheid tussen leerkrachten en OA. In mijn beleving word ik als ‘minder/dommer/lager opgeleid’ gezien😳. Dit is voor mij een belangrijke reden om met een HBO opleiding te starten. Invallen in klassen vind ik leuk, maar ook de individuele contacten die ik juist nu vaak met leerlingen heb vind ik erg boeiend. Ik ben nu 49, heb een gezin en vraag me af of het al de inspanning waard is. Daarbij: kan ik het niveau aan en zou het te doen zijn naast mij gezin….
Hopelijk kunt u me goede raad geven!
Mvg, Lindsey
Judith
Nov 27, 2020 @ 07:22:48
Goedemorgen Lindsey,
Bedankt voor je verhaal en uitleg.
Ik lees over hoe jij je huidige functie ervaart. Enerzijds hoe jij denkt/voelt dat ze jou behandelen en anderzijds ook dat je de inhoud van je werk erg leuk vindt.
Ik raad je aan om niet de pabo te gaan doen omdat je dan anders door de leraren wordt behandeld. Kies op basis van de inhoud van het werk, alleen dan kan je de motivatie opbrengen om een studie te volgen naast je gezin.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anoniempjenr1.
Jun 17, 2020 @ 07:38:18
Hoi Judith,
Bedankt voor uw reactie. Ik heb meerdere keren meegelopen met artsen, vanaf mijn 12e ben ik al gaan kijken hoe het er allemaal aan toe gaat. Ik ben me redelijk goed van bewust wat voor opties er zijn nadat je geneeskunde hebt gestudeerd. Ik weet van mezelf dat ik het niet leuk vind om een psychologische richting op te gaan, ik wil liever meer de ‘exacte’ kant op. Wat precies weet ik niet, daar kom je denk ik vanzelf achter tijdens de studie. Artsen hebben een behoorlijke leidinggevende functie, aangezien ze eindverantwoordelijk zijn voor de patiënt en ze de meeste invloed hebben op een polikliniek of operatiekamer. Hoe technisch de functie later is, is afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Presenteren doet de arts niet, maar uitleggen maar al te vaak.
Daarnaast heb ik veel pech gehad op de selectietoetsen waarvoor je in principe niet kan voorbereiden, dus een IQ-test, algemene kennis toets etc.
Ondanks mijn passie voor Geneeskunde wil ik graag een plan B die goed werkt. Je hart volgen is belangrijk, maar ik heb ook graag een beetje houvast. Daarom heb ik research gedaan naar een plan B.
Zoals hiervoor genoemd houd ik van techniek en heb ik een technische studie ook altijd aantrekkelijk gevonden. Voor mijn plan B wil ik echter liever geen functie later in een ziekenhuis als ‘niet-arts’, omdat ik dan bang ben dat ik jaloers word op de artsen daar.
Vroeger vaak langs geweest bij TU delft en ik werd daar ook heel erg enthousiast van, mega gaaf vond ik de proefcolleges van technische bedrijfskunde en natuurkunde.
Maar zoals eerder beschreven is mijn wiskunde B cijfer niet best. Omdat ik liever geen risico’s neem na al mijn vechten voor Geneeskunde, wil ik dus een HBO opleiding in de technische richting, zodat er baanzekerheid is (want technische HBO’ers zijn erg gewild) en er na goede voorbereiding ook nog kans is op doorstroom mogelijkheden naar de TU.
Mijn vraag voor nu is, stel ik begin een HBO opleiding tijdens mijn 3e jaar Biomedische Wetenschappen (nadat ik dus voor de laatste keer ben uitgeloot voor geneeskunde), wanneer moet ik dan instellingscollege geld gaan betalen?
Ik zou het mooi vinden voor mijn CV om een bachelor in Biomedische Wetenschappen en een technische HBO bachelor te hebben, als ik dan toch een oudere student ben, voordat ik eventueel aan een master op de TU zou kunnen beginnen.
Wederom bedankt voor het lezen van mijn verhaal,
Anomiepjenr1.
Judith
Jun 19, 2020 @ 07:37:51
Goedemorgen Anoniempjenr1,
Wederom bedankt voor je verhaal.
Als het voor jou goed en logisch voelt, ga er dan voor.
Wat betreft je concrete vraag.
Je gaat pas instellingsgeld betalen als je al een diploma in het hoger onderwijs op zak hebt en erna een opleiding start op hetzelfde niveau.
Als je een opleiding start, terwijl je 1e studie nog niet afgerond is, hoef je geen instellingsgeld te betalen.
Dit is iets wat hogescholen en universiteiten vanaf weten en dit kan je met ze regelen.
Dat er een vak bijvoorbeeld open blijft staan van je 1e studie en die pas wordt afgesloten nadat je al gestart bent op het HBO.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marcela
Aug 04, 2020 @ 13:11:48
Goedemiddag Judith,
Ik ben nu 28 jaar en ik woon vanaf 3 jaar geleden in Nederland. Nu zit ik te twijfelen of MBO 4 of HBO een goede optie voor mij is. In mijn geboorte land (Colombia) heb ik een opleiding gevolgd voor Assistent Accountant gewaardeerd MBO3 in Nederland, met ongeveer 3 jaar ervaring in deze richting.
Nu wil ik verder gaan met mijn carrière, maar mijn Nederlands is ongeveer B2 (ik zit nog op school van Nederlandse taal) en ik kan geen Engels spreken of schrijven, alleen een beetje lezen. Daarom maak ik me zorgen of HBO niet te zwaar is voor mij? Ik heb me al inmiddels voor MBO4 ingeschreven maar ik blijf twijfelen of het niet toch beter is om HBO te gaan volgen.
Ik wil HBO volgen maar mijn zorg is voor de talen aangezien de leerlingen van HBO heel goed Nederlands kunnen spreken en het Engels is redelijk goed of goed.
Ik heb op deze website gelezen dat er in HBO veel wordt gelezen, en lezen in Nederlands gaat niet heel snel om veel boeken te kunnen lezen.
Heb je misschien een advies voor mij?
Groetjes,
Marcela
Judith
Aug 05, 2020 @ 10:18:34
Hoi Marcela,
Ik begrijp je zorgen hierover.
Lezen is zeker belangrijk op het HBO en er wordt steeds meer Engels gebruikt in de opleidingen.
Wel afhankelijk van de studie van je keuze.
Je kan bij een opleiding een 21+ toets/toelatingstoets aanvragen.
Zo kan je voor jezelf checken of deze goed te maken voor je is. Zowel op de inhoud, als op de taal.
Je kan dan ook bij de opleiding van je keuze je twijfels neerleggen en wellicht kunnen ze met je meedenken.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Cristhian
Sep 19, 2020 @ 09:58:26
Hallo Judith,
Ik ben momenteel bezig met het afronden van MBO-V . Ik ben bezig met een opdracht keuzedeel doorstromen naat het HBO. Hierin wordt gevraagd om een overzicht van de verschillen tussen MBO-opleidingen en HBO-opleidingen op het gebied van loopbaanperspectief, Kunt u mij misschien helpen.
Dank u wel!
Judith
Sep 21, 2020 @ 20:19:01
Hoi Christhian,
Je gaat mijn antwoord niet leuk vinden, maar je leert er het meeste van als je het zelf uitzoekt.
Ze vragen je dit waarschijnlijk te doen, zodat je weet wat voor soort werk je kan doen op zowel MBO als HBO in het vakgebied.
Dit zodat je zelf een keuze kan maken of je nog naar het HBO wil.
Sites als carrieretijger, werk.nl etc kunnen je zeker goed helpen met de opdracht. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Manon
Dec 17, 2020 @ 16:56:11
Hoi Judith,
Mag ik vragen met hoeveel mensen dit onderzoek is uitgevoerd? En hoe deze informatie verzameld is? Ik hoor het graag.
Bedankt!
Judith
Dec 20, 2020 @ 18:00:19
Hoi Manon,
Vanwaar wil je dit graag weten?
De informatie is op verschillende manier verzamelt.
Eigen ervaringen, ervaringen van klanten, informatie dat op internet erover te vinden is etc.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nik
Feb 09, 2021 @ 10:18:21
Hoi Judith,
De informatie was duidelijk en overzichtelijk vormgegeven, alleen heb ik wel nog 1 punt wat niet behandeld is.
Wat is precies het verschil in vakterminologie tussen mbo en hbo. Dit vraag ik vanwege een opdracht voor het keuzedeel voorbereiden hbo.
Ik hoor het graag
Judith
Feb 10, 2021 @ 11:00:18
Hoi Nik,
Bedankt voor je vraag.
Om heel eerlijk te zijn begrijp ik hem niet.
Het antwoord hierop is denk ik afhankelijk in welk vakgebied het over gaat.
Vakterminologie gaat over welke termen er in een vakgebied gebruikt worden, de vaktaal.
Is dat zo anders tussen het mbo en hbo als het allebei in hetzelfde vakgebied is?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nikita
Aug 28, 2022 @ 17:15:51
Hoi Judith,
Bedankt voor je artikel! Ik heb een tijdje terug een 21+ plus toets gedaan en ben nu aangenomen voor het HBO, waar ik volgende week begin. Ik merkte dat de twijfels weer naar boven kwamen, maar met dit artikel zijn die weer bedwongen.
Ik zat nog door alle comments te lezen. Super aardig dat je ook nog de tijd neemt om alle vragen te beantwoorden!
Fijne avond!
Nikita
Judith
Aug 29, 2022 @ 09:11:34
Graag gedaan Nikita!
Erg leu dat je dit laat weten, doet mij goed.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Liselot
Oct 23, 2022 @ 21:09:22
Hallo Judith!
Wat een fijne en duidelijk artikel! Ik wou dat ik deze eerder had gevonden! Ik ben namelijk gestopt met mijn studie… het is te hoog gegrepen voor, hoe gemotiveerd en hoe hard ik ook mijn best deed. Het was te hoog gegrepen. Wat ik heel erg jammer vind want dit was wel mijn droom..
Ik deed namelijk de studie Social Work HBO. Ik heb hiervoor de studie MBO Niveau Ondernemer Bakkerij gedaan en afgerond✔️.
Dus ik heb al een niveau 4 diploma op zak.
Ik wou de studie Social Work doen omdat ik de combinatie van het bakken en mensen begeleiden heel erg leuk vind!
Nu is mijn specifieke vraag moet ik toch opnieuw proberen om hbo te gaan doen? Of kan ik nu nog een mbo studie gaan doen?
Groetjes Liselot
Judith
Oct 25, 2022 @ 08:14:42
Hi Liselot,
Wat leuk dat je zoveel aan het artikel hebt, daar doe ik het natuurlijk voor!
Wat het vooral is, is dat het een andere manier van leren is.
Dat betekent niet dat je minder slim dan gedacht bent, het heeft echt te maken met je leerstijl.
Daarom raad ik je aan om daar een passende studie bij te vinden.
Dus hoe leer jij het liefst? Hoe gaat het voor jou het gemakkelijkst?
Is dat vooral door toe te passen? Door theorie te lezen? Door een docent met een presentatie? etc.
Weet eerst dat concreet en zoek dan een studie erbij (op MBO, Associate Degree of HBO niveau) die dat ook zo grotendeels biedt.
Kan je hier iets mee?
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
sara
Oct 23, 2023 @ 17:34:05
hallo Judith
wat een leuke artikel , bedankt voor het moeite! ik had alleen maar een vraag , ik wou vraag weten wat is de volledige naam van de schrijver die dit artikel heeft geschreven? Ik heb het nodig voor een school opdracht.
alvast bedankt!
Judith
Oct 23, 2023 @ 20:01:53
Hi Sara,
Dat ben ik zelf, eigenaar van KeuzeSprong: Judith Knobbout.
Succes met je opdracht voor school!
Groetjes, Judith
sara
Oct 24, 2023 @ 11:43:23
hallo Judith,
Hartelijk dank voor uw antwoord, ik had nog een vraag als dit mogelijk is. Kunt u ook dieper ingaan op het verschil tussen mbo en hbo als u het hebt over kennis, vaardigheden en gedrag?
bedankt!
Judith
Oct 25, 2023 @ 07:27:17
Hi Sara,
Intussen bied ik geen studiekeuzebegeleiding meer aan, maar laat ik de blogs nog wel op de website staan, omdat veel mensen er nog erg veel nut uit halen.
Daarom update ik ze niet meer en voeg ik ook niks meer toe.
Daarnaast is het ook leuk om dat zelf te onderzoeken voor school 😉
Succes!
Groetjes, Judith van KeuzeSprong