Het verschil tussen het VWO en de universiteit

19 juni 2017

Opgelet: Deze blog komt uit 2017 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

September staat alweer bijna voor de deur! Straks begin jij aan een nieuwe studie op de universiteit. Maar wat kan jij daar eigenlijk van verwachten?

Als je sommige verhalen op school moet geloven, dan is de universiteit namelijk heel anders dan het VWO. Er gaan een hoop dingen voor jou veranderen. Maar wat is daar van waar? En als het waar is, hoe kan jij je dan het best op de universiteit voorbereiden?

Om deze en dit soort vragen te beantwoorden zetten we hieronder de belangrijkste verschillen tussen het VWO en de universiteit op een rijtje! Met de ervaringen van oud-studenten erbij!

Hoe groot is het verschil?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is inderdaad een groot verschil tussen het VWO en de universiteit. De verhalen dat de universiteit moeilijker wordt gevonden zijn waar. Uit een poll die werd gedaan onder studenten op de universiteit gaf slechts 10% aan dat de universiteit niet zwaarder is dan het VWO. Zo horen wij studenten vaak zeggen (onderstaande is  quote van student):

Toen ik op de universiteit kwam, moest ik in een keer heel hard werken. Het vervelendste was dat ik opeens zo veel zelf moest doen: lezen, opdrachten maken en zorgen dat je niet in de tentamenweek veel moet doen.

Veel oud-studenten zijn het erover eens dat de manier van lesgeven, de stof en het tempo op de universiteit heel anders is dan dat je gewend bent op het VWO. Hieronder gaan we op deze verschillen dieper in.

Hoeveel kilo Literatuur?!

Een van de grootste en belangrijkste verschillen tussen het VWO en de universiteit is de grote hoeveelheid (tentamen)stof. Voor een tentamen dien je op de universiteit veel meer hoofdstukken en stof te leren dan je gewend bent op het VWO.

Om je een beeld te geven: Voor 1 tentamen op de universiteit dien je ongeveer net zoveel stof te leren als bij een eindexamen op het VWO! Hierbij heb je ook veel minder tijd (slechts 8 a 9 weken) om alle stof meester te zijn.

Er wordt daarnaast ook veel zelfstudie van jou verwacht. Een student zei hierover:

Ik ben echt veel meer tijd kwijt dan op het VWO. Daar staat wel tegenover dat het (als het goed is) een studie is die je leuk vindt, dus heb je er meer plezier in. Op het VWO had je ook vakken waarvan je toch al wist dat je er later niks mee zou gaan doen.

Dit betekent niet dat alle stof ook super interessant is opgeschreven. Zo is het veel lastiger om academische literatuur door te ploegen dan een gemiddeld schoolboek op het VWO. Daarnaast is veel literatuur ook in het Engels.

Wel merkte ik heel erg verschil tussen de school- en studieboeken. In schoolboeken probeerden de auteurs het zo simpel en duidelijk mogelijk uit te leggen, zonder moeilijke woorden enzo. In mijn studieboeken van dit jaar waren de zinnen echt drie keer zo lang en moest ik heel veel dingen meerdere malen lezen voordat ik het begreep. Hierdoor ging er veel meer tijd in zitten.

Kortom: qua literatuur en schoolboeken veranderd er een hoop.

Niet meer van 9 tot 4 naar school

Op de universiteit zijn het aantal contacturen per week (hoorcolleges en werkcolleges) een stuk minder dan op het VWO. Ben je op het VWO nog gewend om 5 dagen per week van ‘s ochtends tot ‘s middags op school te zitten, op de universiteit is het aantal contacturen gemiddeld slechts 8 tot 15 uur per week (sommige studies is dit wel hoger, zoals geneeskunde. Dit kan per studie verschillen).

Vaak bestaat de helft van de colleges uit hoorcolleges (klassikale les met alle studenten) en de helft werkcolleges (colleges in kleine groepen). Dit is erg wennen. Zo gaf 1 student aan dat:

Mijn minimum aantal contacturen was 6 en mijn maximum 15 uur per week. Zeker in het begin was dat erg wennen. Ik had ontzettend veel leeswerk, maar na een paar weken liep ik zo erg achter dat ik het op gaf.

Je zit dus veel vaker thuis en bent veel meer vrij. Daar staat wel tegenover dat er dus veel van jou wordt verwacht. Als je 1 of 2 weken de stof niet bijhoudt heb je een enorm pakket leeswerk wat je moet doornemen. Dat kan dus heel demotiverend werken. Wees daar dus op voorbereid en begin op tijd.

60 uur voorbereiden per tentamen!?

Op de universiteit zijn de tentamens ook heel anders dan op het VWO. Op de universiteit heb je over het algemeen 4 blokken (semesters genoemd) waarbij je elk blok/semester 2 vakken volgt. Elk vak heeft gemiddeld 2 tentamen. Gemiddeld heb je elke maand ongeveer 2 tentamens. In totaal heb je per jaar dus gemiddeld 16 tentamens.

Het grote verschil zit hem in de voorbereiding op een tentamen. De voorbereiding op een tentamen kost vooral veel meer tijd. Zo gaf 1 student aan dat:

Het is echt onmogelijk om voor mijn tentamenvoorbereiding de boeken alleen door te lezen. Ik maak dus samenvattingen en dat gaat erg langzaam. Ik besteed 10 per week aan studie (colleges volgen en dus niet erg veel voorbereiding). Tentamens leren kost mij meestal ongeveer 60 uur in totaal, dat komt erbij.

De tentamens zijn in het begin vaak een struikelblok waar nieuwe studenten zich heel erg in vergissen. Op het VWO ben je misschien gewend om een week (of 2) voor het tentamen te beginnen met het leren van de stof. Op de universiteit werkt deze strategie niet tot nauwelijks. Je dient veel verder van tevoren te beginnen met het leren van je tentamens.

Voordeel is wel dat je vaak samenvattingen van tentamens kan kopen op de universiteit zelf. Hiernaast worden er vaak oefententamens verstrekt. Deze oefententamens lijken vaak heel sterk op de werkelijke tentamens. Kortom: door de oefententamens te leren kom je dan ook al vaak een heel eind!

Een heel boek afwerken in 3 colleges

Het tempo op de universiteit ligt veel hoger dan dat je gewend bent op het VWO.

Op het VWO ben je misschien gewend dat 1 hoofdstuk per les wordt behandeld met een hoop extra huiswerk. Op de universiteit is dit veel en veel meer. Het kan soms voorkomen dat een heel boek in 3 a 4 colleges wordt behandeld. Kortom: Het tempo ligt een stuk hoger. Of zoals een studente zei:

Wij hebben hier in amper 18 uur de hele stof chemie van het middelbaar behandeld.

Hiernaast zijn de werkcolleges qua hoeveelheideen stuk intensiever dan de gemiddelde les op het VWO. Dit moet ook wel gelet op het lage aantal contacturen. Een goede voorbereiding bij de werkcolleges is dus wel een pre, want de stof wordt in een rap tempo afgewerkt.

Jouw aanwezigheid bij hoorcolleges is vaak niet verplicht (werkcolleges wel). Indien je een aantal werkcolleges mist mag je vaak geen (her)tentamen meer doen.

Niemand trekt aan de bel

Op de universiteit wordt veel meer zelfstandigheid van jou verwacht. Veel zaken zijn jouw eigen verantwoordelijkheid (inschrijven semesters, bijhouden stof, aanwezigheid bij werk/hoorcolleges). Er is daarbij niemand die aan de bel trekt en je ter verantwoordelijk roept als je achterloopt. Je moet vaak de motivatie totaal uit je zelf halen. Of zoals een student zei:

Je moet jezelf constant blijven inzetten. Er is namelijk niemand meer die zegt dat dat moet en je moet je inzet dus volledig uit je eigen motivatie halen.

Veel (belangrijke mededelingen) worden niet klassikaal verstrekt maar zijn op het blackboard (online board) te lezen. Je dient ook zelf je mail goed bij te houden en zelf actief te checken of lessen niet uitvallen of tentamenstof is veranderd. Als je ergens vastloopt dien je zelf contact op te zoeken met de leraar.

Dit kan behoorlijk demotiverend werken als je achterloopt of als je bepaalde zaken vergeet.

Ander studentenleven

Veel aankomende studenten denken dat het studentenleven er over het algemeen heel bruisend uitziet (elke avond uitgaan, veel feesten). In de praktijk is dit niet voor iedereen het geval. Er zijn weinig contacturen op de universiteit en als je niet op kamers woont (maar nog steeds thuis) dan is het lastig om heel snel veel (hechte) vrienden te maken op de universiteit. Het contact is dan in dergelijke gevallen veel minder intensief dan je denkt.

Hoe het echte studentenleven er dan uitziet? Dat wordt mooi samengevat door de volgende student:

Het echte studentenleven? Dat hangt van je karakter af. Dat bepaalt je het gewoon zelf.

Als jij een echt feestbeest bent en op kamers woont met gelijksoortige mensen, dan zul je vaak uitgaan en veel feesten. Woon je echter thuis en heb je (buiten schooltijd) niet veel contact met medestudenten, dan zal dit veel minder zijn. Dat heb je echter helemaal zelf in de hand. Of zoals 1 student heel toepasselijk zei:

 Het echte studentenleven? Veel rust, nooit vroeg op, met een biertje in de hand teksten lezen, relaxen, geen stress.

Kortom: Het ligt er maar net aan wat jij zelf belangrijk vindt en waar jij zelf veel tijd en aandacht aan besteed!

Je rooster ziet er anders uit

Je rooster ziet er op de universiteit heel anders uit. Je hebt daarbij een aantal verplichte vakken die iedereen volgt (vaak in jaar 1). Vanaf jaar 2 en 3 heb je veel meer keuzevrijheden. Zo kan je majors en minors kiezen. Zowel minors als majors zijn vakkenpakketten (van ongeveer 6 vakken) die je bij jouw studie kiest. Wat isdan  precies het verschil tussen Minor’s en Major’s? Het verschil is als volgt:

  • Minor: Verbreding van je kennis.
  • Major: Verdieping van je kennis

Minor’s kan je vaak volgen bij andere faculteiten. Zo kan het voorkomen dat je een studie Economie volgt en een Minor rechten. Dit gebeurd vaak vanaf jaar 2. Een major gaat echt over een specialisatie/verdieping van je kennis. Als je bijvoorbeeld een studie Economie volgt dan kan je kiezen uit een aantal verdiepingspakketten met specifiekere vakken.

20% valt uit na 1 jaar

Aan het einde van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies, oftewel een BSA. Meer informatie over de BSA vind je hier.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de studenten na 1 jaar uitvalt en hun BSA niet halen. Dit is best wel een fors percentage als je er rekening mee houdt dat alle studenten minimaal een VWO diploma op zak hebben!

Om ervoor te zorgen dat jij niet bij die 20% hoort vind je hieronder een aantal goede tips die jou kunnen helpen in het eerste jaar op de universiteit:

 

verschil mbo hboHoe overleef ik het 1e jaar?

Als je bovenstaande leest dan kan de overstap van VWO naar universiteit straks behoorlijk tegenvallen. Hieronder daarom een aantal goede/belangrijke tips die jouw overstap vergemakkelijken.

Tip 1: Begin op tijd

Begin op tijd met de voorbereiden van de tentamens. Houd de stof daarom goed bij (vooral de eerste vakken). Wees er vooral bewust van dat de universiteit echter anders is dan het VWO en dat je dus niet tentamens op dezelfde manier kan voorbereiden.

Tip 2: Wees voorbereid

Wees goed voorbereid. Leer altijd goed de oefententamens en houd je mail en blackboard goed in de gaten. Koop via de universiteit samenvattingen van de stof.

Tip 3: Het went snel

De eerste vakken kunnen misschien overweldigend overkomen. Maar de universiteit went snel. Als je een aantal tentamens hebt afgerond weet je wat wel en niet werkt en kan je dus efficiƫnt en effectiever de tentamens voorbereiden. Hierdoor behaal jij sneller succes.

Tip 4: Echt een leuke studie

Het belangrijkste is misschien wel dat je een studie doet die je echt leuk vindt! Dan is het lezen van de stof veel interessant en ben je veel gemotiveerder als de moeilijkheidsgraad wat tegenvalt. Mocht je nog niet helemaal zeker zijn van je studie dan is het een goed idee om een studiekeuzecoach te raadplegen. Zo’n coach kijkt bijvoorbeeld of jouw kwaliteiten/capaciteiten wel tot zijn recht komen op de univeriteit. Hiernaast wordt ook gekeken of de universiteit wel zinnig is om jouw doelen te bereiken. Misschien zijn er namelijk wel andere/betere alternatieven waar je nog niet aan had gedacht.

Conclusie

Hierboven staan alle belangrijkste verschillen. Zoals je merkt komt er op de universiteit een hoop op je af. Het is sowieso een goed idee om bovenstaande verschillen goed in je op te nemen en hiervan te leren voordat je begint op een studie op de universiteit!

Heb je zelf ook ervaringen die je wilt delen? Laat dan hieronder een comment achter!