Geneeskunde/tandheelkunde in Belgie: Waarop moet je letten?
Geneeskunde/tandheelkunde in Belgie: Waarop moet je letten?
Opgelet: Deze blog komt uit 2015 en is sindsdien niet bijgewerkt.
Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.
In Nederland zijn er een aantal populaire studies die veelal loting of decentrale selectie hanteren. Geneeskunde en Tandheelkunde zijn hier een goed voorbeeld van. De kansen om toegelaten te worden tot één van deze populaire studies wordt steeds lastiger. Hierdoor zien wij elk jaar de interesse in een studie in België steeds groter worden onder de Nederlandse jongeren. Pasgeleden zijn wij op bezoek geweest bij KU Leuven (universiteit te België) om te leren hoe het voor Nederlandse jongeren is om bij hen te studeren.
Voordat je mag starten met de studie
In België hanteren ze bij geen enkele studie een loting. Zij hanteren een toelatingsexamen om in te kunnen schatten of je voldoet aan de kennis- en vaardigheidseisen die gelden voor de studie. Dit examen mag je zoveel keer maken als je wilt. Vwo-leerlingen mogen uiteraard dit examen maken (maakt niet uit welk profiel je had), maar jongeren die hun HBO propedeuse op zak hebben.
Zo’n toelatingsexamen is een grootse gebeurtenis en wordt begin juli en eind augustus afgenomen door de Vlaamse Regering. Onderschat dit examen zeker niet. Het is een zeer pittig en zwaar examen waar op verschillende manieren je kennis wordt getoetst over de lesstof van vwo5 en vwo6. Daarnaast maak je een proef aan de hand van casussen om je communicatievaardigheden te toetsen en een leestoets om je analytisch vermogen te checken.
Schrik nu ook weer niet te hard door de informatie over het toelatingsexamen. Je kan je er goed op voorbereiden. Op de website van KU Leuven staat veel studiemateriaal en ze houden ook voorbereidende sessies. Jongeren die goed zijn in wiskunde hebben de grootste kans om toegelaten te worden.
Toegelaten?!
Als je bent toegelaten, is dat zeker een prestatie voor een Nederlandse student. De lesstof die je moet kennen voor het toelatingsexamen in België is anders dan de stof die ze vragen in Nederland. Meer hierover lees je meer in deze column.
Wanneer je bent toegelaten, is deze toelating onbeperkt geldig. 21% van alle deelnemers slaagt gemiddeld voor het toelatingsexamen. Voor de Nederlandse jongeren ligt dit percentage lager. Hiervan haalt maar 9,3% van de Nederlandse jongeren het examen.
Geneeskunde/Tandheelkunde
De Bachelor van Geneeskunde duurt drie jaar en de Master ook. Dan ben je Basisarts. Hierbij komt nog een specialisatiemaster. De Bachelor van Tandheelkunde duurt drie jaar en de Master twee jaar. Als je een eigen praktijk wilt oprichten komt hier nog een jaar stage bij. Ook een specialisatie na je master is wenselijk.
Studeren België? Ja of nee?
Er zijn steeds meer Nederlandse studenten die willen gaan studeren in België. Niet iedereen haalt het examen, of haalt de studie, gezien de manier van studeren zeer anders is dan in Nederland. Dit betekent niet dat het een verloren zaak is. Het gezegde ‘Wie niet waagt, wie niet wint’ vinden wij hier wel op zijn plaats!
Mocht je hier meer over willen weten, lees de vragen en antwoorden hieronder en/of ga naar de website www.geneeskundeinbelgie.be Deze website is opgericht door een Nederlandse die in België Geneeskunde heeft gestudeerd.
simone
Oct 03, 2015 @ 18:47:04
Hallo,
Ik vroeg me af of ik met een propedeuse geneeskunde direct toegelaten kan worden voor tandheelkunde in belgie?
Judith
Oct 04, 2015 @ 07:56:03
Dag Simone,
Het antwoord hierop is helaas kort en krachtig: nee.
Iedereen moet een toelatingsexamen doen, ook als je van een gelijkwaardige opleiding je Propedeuse hebt gehaald.
Dit geldt vooral voor Nederlandse studenten, omdat het onderwijs in België echt anders is ingericht en er andere eisen aan je gesteld wordt.
Voor dit examen zijn voorbereidingscursussen en -materiaal te vinden op de website van bijvoorbeeld KU Leuven.
Maar wat ik interessant vind: Wat maakt dat je wilt overstappen?
karin
Nov 10, 2015 @ 10:05:48
Beste simone,
Kun je na het eerste jaar/ na je bachelor/ ergens tijdens de studie tandheelkunde in België overstappen naar Nederland en de studie daar voortzetten?
Judith
Nov 10, 2015 @ 20:50:32
Dag Karin,
Ik beantwoord als studiekeuzecoach graag je vraag. Mocht Simone je vraag nog zien, dan gaat ze hetzelfde zeggen 😉
Helaas moet iedereen mee doen aan de gewogen loting in Nederland, wat voor soort diploma’s je al op zak hebt. Ook als dit al een gedeelte van de studie in België is.
sara
Jan 28, 2016 @ 21:17:39
hey ik vroeg me af of je na 1 jaar tandheelkunde te hebben gestudeerd aan de universiteit in Gent of Leuven , je dan kunt overstappen naar Nederland.
Judith
Feb 02, 2016 @ 07:30:55
Dag Sara,
Ook Karin (zie hierboven) had dezelfde vraag als jou.
Helaas moet iedereen mee doen aan de gewogen loting in Nederland, ongeacht wat voor soort diploma’s je al op zak hebt. Ook als dit al een gedeelte van de studie in België is.
Amy
Feb 05, 2016 @ 18:46:27
Hallo,
Misschien wil ik geneeskunde studeren in België, omdat ik niet het goede vakkenpakket heb (C&M). Zijn er bepaalde syllabi die je dan kan bestellen voor zo’n toelatingsexamen? En hoe kan ik dan het beste als ik slaag mijn Belgische diploma laten erkennen in Nederland zodat ik in Nederland aan de slag kan?
Alvast bedankt
Judith
Feb 23, 2016 @ 06:41:47
Goedemorgen Amy,
Je kan je zeker goed voorbereiden op de toelatingstoets.
Van KU Leuven kan je hierover in deze link meer informatie vinden: http://med.kuleuven.be/nl/algemeen/toelatingsexamen
Wanneer je afgestudeerd bent, krijg je een diploma die internationaal erkend wordt, dus je kan er ook mee in Nederland aan de slag.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jolanda
Feb 29, 2016 @ 17:54:02
Beste judith,
Ik wilde vragen of je ook in Belgie de toelatingsexamen mag maken, als je in Nederland een mbo niveau 4 diploma hebt als Tandartsassistente.
Alvast bedankt
Judith
Mar 12, 2016 @ 12:18:50
Dag Jolanda,
Naar mijn weten niet.
Je mag toelatingsexamen doen als je een propedeuse hebt gehaald op het HBO, een HBO-bachelor hebt afgerond en wanneer je je vwo examens hebt behaald.
MBO verschilt namelijk enorm met het opleidingsniveau van WO en de kans dat het dan gaat slagen wordt stukken kleiner als je niet aan bovenstaande eisen voldoet.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Elke
Apr 14, 2016 @ 11:08:27
Hoi Judith,
Ik wil weten of het mogelijk is om alléén met de HBO Propedeuse (zonder de vwo vakken Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde) deel te mogen nemen aan de toelatingsexamen. Of moet je daarnaast ook deze vakken behaald hebben?
Ik hoor graag van je.
Groetjes,
Elke
Judith
Apr 14, 2016 @ 11:49:31
Dag Elke,
Je kan zeker met een HBO propedeuse deelnemen aan het toelatingsexamen in België.
Het maakt niet uit van welke studie je het eerste jaar hebt volbracht.
Ik raad je wel aan zoveel mogelijk te oefenen met het oefenmateriaal wat de universiteit van je keuze in België op de website heeft staan. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
s.
May 11, 2016 @ 17:48:52
bestaat er iets zoals een 21+ toets voor mensen die geen diploma hebben?
wat zijn de mogelijkheden voor die mensen?
Judith
May 16, 2016 @ 18:48:36
Dag S.
Dat bestaat zeker in het hoger onderwijs!
Dit is een toets voor mensen die niet via de ‘gebruikelijke’ manier naar de universiteit (of hogeschool) gaan.
Met die toets wordt onderzocht of je het niveau en de kennis hebt om aan de opleiding te starten.
Altijd het proberen waard, succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sahar
Jul 09, 2016 @ 05:45:34
Ik heb Iraanse diploma , die is al gewaardeerd in Nederland tot niveau Havo , en ik heb er bij vwo deelcertificaten gehaald voor biologie , scheikunde , natuurkunde , wiskunde door CCVX examens , die zijn allemaal geldig bij alle universiteiten in Nederland , mag ik met zo diploma toegelaat worden bij Belgie universiteiten tot tandheelkunde opleiding ? Ik kan namelijk met deze diploma’s wel toegelaat tot universiteit in Nederland ,
Alvast bedankt ,
Judith
Jul 11, 2016 @ 09:03:41
Goedemorgen Sahar,
In Belgie moet iedereen de toelatingstoets doen, daar kom je helaas niet onderuit.
Of je toelaatbaar bent om de toelatingstoets te doen en indien geslaagd, de studie Tandheelkunde kan starten, is iets anders.
Hiervoor raad ik je aan om bij de Belgische Universiteit van je keuze de studieadviseur te raadplegen.
Net zoals in Nederland heeft ook elke universiteit in België andere regelgeving over wanneer je wel en niet toelaatbaar bent.
Maar gezien je diploma al in Nederland is goedgekeurd, zal dat in België waarschijnlijk ook lukken.
Succes Sahar!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mark
Jul 30, 2016 @ 13:45:34
Beste Judith,
Er zijn enkele vragen die ik graag wil stellen, hoop dat u tijd heeft om ze te beantwoorden.
– Is er een mogelijkheid om zowel geneekunde als tandheelkunde te doen in belgie (hoe zit het dan met de kosten)?
– Bestaat er een versneld traject voor de studie geneeskunde of tandheelkunde?
– Is er een mogelijkheid om de studie geneeskunde of tandheelkunde in deeltijd te volgen?
– Is er in belgie ook zoiets als een bindend studieadvies, dus dat je bijvoorbeeld x aantal punten moet behalen per jaar om door te mogen gaan met de studie (en wat als je dat niet haalt, mag je dan gewoon op een andere universiteit opnieuw beginnen)?
– Mag ik mijn toelatingsexamen dit jaar halen en vervolgend over een paar jaar pas beginnen met de studie?
Alvast bedankt,
Yuni Gim
Jul 30, 2016 @ 21:56:38
Hallo,
Ik vroeg me af of je letterlijk alleen de stof die op de website van KU Leuven staat, moet kennen of is dat maar een deel van de toetsing?
Ik heb een N&G-pakket en dat wil zeggen dat natuurkunde er niet bij zit. Is dat een heel groot nadeel?
Er stond ook dat studenten die goed zijn in wiskunde grote slagingskans hebben, maar bedoelt u wiskunde A of wiskunde B?
Met vriendelijke groet,
Yuni Gim
Judith
Sep 13, 2016 @ 10:09:01
Dag Yuni,
De stof die op de website staat van KU Leuven is ter ondersteuning en oefening.
Het helpt je om de toets zo succesvol mogelijk te maken.
Je hoeft geen Natuurkunde in je pakket te hebben, maar het helpt je wel enorm. Nu mis je wel informatie.
Het is inderdaad zo dat een aanleg in Wiskunde je een grotere kans op succes geeft. Ze zijn niet duidelijk geweest in welke vorm van wiskunde dit moet zijn.
Bij KU Leuven zien ze het zo dat een middelbare vwo-diploma in de profielen NG en NT (waar vaak wiskunde, biologie, natuurkunde en scheikunde in zit) een goede basis is voor de toelatingstoets. De voorbereiding is jouw verantwoordelijkheid en de universiteit probeert je hiermee zo goed mogelijk te helpen door lesstof op de website te zetten en oefenexamens. Zo kan je jouw kansen inschatten.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marijn
Aug 02, 2016 @ 18:39:39
Hi,
Ik heb hbo rechten gedaan voor 1 jaar en hierbij mijn P gehaald. Kan ik dan hiermee ook de toelatingstoets doen voor tandheelkunde in belgie?
Judith
Sep 13, 2016 @ 10:02:35
Hoi Marijn,
Ja dat kan zeker!
Om toegang te krijgen tot het maken van de toelatingstoets en de studie te gaan volgen moet je een Propedeuse of volledige Bachelor op zak hebben van het HBO of WO, en dat heb jij. Ik zeg: ga ervoor!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anouk
Sep 12, 2016 @ 16:55:52
Hallo,
Is de geneeskunde opleiding na HBO-v verkort of moet je het gehele 6 jarige traject doorlopen?
Judith
Sep 12, 2016 @ 20:13:37
Goedenavond Anouk,
Nee, de opleiding Geneeskunde kan je niet verkort doorlopen.
Daarbij raad ik je aan om bij de universiteit van je voorkeur na te vragen of je met een HBO-bachelor mee kan doen aan de decentrale selectie.
Vaak vragen ze nog aanvullende vakken op vwo niveau ter toelating.
Dit kan verschillen per universiteit namelijk.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lawaang
Sep 15, 2016 @ 09:02:34
Hallo,
Ik ben buitenland gediplomeerd arts( basisarts ) , maar ik heb interessie in tandheelkunde.
Als ik tandheelkunde wil studeren in Belgia , wat zou de stappen zijn?
Moet ik alleen maar master doen of bachlor ook?
Met vriendelijke groet,
Judith
Nov 08, 2016 @ 20:07:12
Goedenavond Lawaang,
Bedankt voor je vraag.
De studie Tandheelkunde is heel anders dan de studie Geneeskunde.
Naar mijn onderzoek is het zo dat je dan ook de bachelor en master moet doorlopen om als Tandarts gediplomeerd te zijn in België (Europa).
Groet, Judith van KeuzeSprong
Naomi
Oct 25, 2016 @ 07:56:58
Hallo
Ik zit in mijn laatste jaar middelbare school in België. Ik volg de opleiding Wetenschappen-Wiskunde en ik zou graag tandheelkunde willen volgen in Nederland.
Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Met vriendelijke groet,
Naomi
Judith
Nov 08, 2016 @ 20:03:56
Goedenavond Naomi,
Wat maakt precies dat je graag in Nederland wilt studeren?
In Nederland geldt het zo dat er voor de studie Tandheelkunde een selectie wordt ingezet.
Wat de selectie precies inhoud, mogen de universiteiten zelf bepalen en verschilt dus ook per universiteit.
Ze moeten in ieder geval 2 a 3 selectiepunten inzetten, zoals bijvoorbeeld je overgangscijfers van vwo 5 naar 6 en een motivatiebrief.
Soms zetten ze ook een test in die je moet maken of gaan ze een gesprek met je aan.
Je moet je voor 15 januari 2017 ingeschreven hebben als je in september 2017 wilt starten met de studie.
In april hoor je of je toegelaten bent. Je mag maar drie keer mee doen aan de selectie gemiddeld.
Wat betreft de financiering: die is overdraagbaar naar Nederland. Je betaalt dus dezelfde kosten als de andere studenten in Nederland, maar binnen het systeem van Belgie.
Heb ik zo je vragen beantwoord?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Azi
Nov 15, 2017 @ 10:07:37
Hoi
Ik wil graag weten als ik voor het toelatingsexamen van tandheelkunde in belgie geslaagd ben kan ik zonder loting beginnen aan het opleiding tandheelkunde in nederland?
Gr azi
Judith
Nov 20, 2017 @ 10:26:47
Goedemorgen Azi,
Nee dat is helaas niet zo en dat geldt ook andersom zo.
Het zijn twee verschillende landen met ieder een eigen manier van de geschikte studenten vinden.
Groet, Judith
Bart-Jan
Aug 26, 2022 @ 17:51:30
Dag, ik heb 1 vraagje, is het mogelijk om na het behalen van je bachelor in belgië (van tandheelkunde) de master in Nederland te voltooien zonder eerst de bachelor opnieuw te moeten volgen?
Groeten Bart-Jan
Judith
Aug 27, 2022 @ 13:32:39
Hi Bart-Jan,
Dat is zeker mogelijk!
Dit gebeurt vaker dan je denkt.
Sommige uni’s kunnen aanvullende eisen hebben, maar gezien de bachelor in België zwaarder is dan in NL, zal dit weinig gebeuren.
Elk jaar bepalen de universiteiten per jaar de toelating voor hun bachelors en masters. Die voor volgend collegejaar wordt in oktober bekend gemaakt.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
Daniel
Nov 03, 2016 @ 08:33:11
Beste Judith,
2 vraagjes. Ik ben nu bezig met mijn propedeusejaar. Als het goed gaat haal ik aan het einde van het jaar mijn propedeuse. Kan ik alsnog deelnemen aan het toelatingsexamen?
Ten tweede, hoe kan ik mij inschrijven voor het examen??
Alvast bedankt voor je antwoord!
Judith
Nov 08, 2016 @ 20:00:12
Goedenavond Daniel,
Je kan met je hbo-propedeuse op zak zeker deelnemen aan het examen.
Je kan eigenlijk altijd deelnemen, maar dan telt hij niet voor het ‘echie’ mee.
Je schrijft je in voor het examen bij de desbetreffende universiteit in Belgie waar je de studie wilt volgen.
Hoe dat precies werkt, hangt af van de universiteit, maar is goed terug te vinden op hun websites.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Karin
Nov 08, 2016 @ 08:14:06
Hallo,
kan je met een hbo-v propedeuse meedoen aan de toelatingsexamen geneeskunde in België (voorkeur antwerpen)
En, eenmaal je je geneeskunde diploma hebt gehaald zou je dan in het buitenland kunnen werken (Nederland, Engeland, etc)
Mvg
Judith
Nov 08, 2016 @ 20:09:51
Dag Karin,
Je kan zeker met je hbo-propedeuse meedoen aan het toelatingsexamen in België voor Geneeskunde.
Met je behaalde diploma’s kan je binnen Europa ook als arts aan de slag gaan. Wel kan het zo zijn dat ze in bepaalde landen net wat andere (aanvullende) eisen stellen aan wat een arts in huis moet hebben.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Azi
Nov 15, 2017 @ 10:14:04
Hoi
Als ik mijn propedeuse wil halen voor tandheelkunde welke opleiding zonder nummer fixus is het beste om zeker te weten dat je er aan mee mag doen?
Gr azi
Anonymous
Nov 18, 2016 @ 15:38:20
Hallo,
Als je al een bachelor diploma hebt gehaald in NL, hoe duur zijn de kosten voor de bachelor geneeskunde dan? In NL betaal je namelijk na een behaalde bachelor voor een nieuwe bachelor instellingsgeld ipv collegeld en dit kan oplopen tot 20000€ per jaar voor geneeskunde.
Groeten,
Natasja
Judith
Jan 04, 2017 @ 19:03:40
Goedenavond Anoniem,
Het klopt inderdaad dat als je een tweede bachelor in Nederland gaat volgen (nadat je de 1e helemaal hebt afgerond en uitgeschreven bent) je ervoor instellingsgeld betaald. Dit bedrag verschilt per studie en universiteit en kan tot een aardig hoog bedrag oplopen.
Wanneer je echter een vak open laat staan van je eerste bachelor, wanneer je je tweede bachelor start, geldt gewoon het collegegeld.
Ik heb onderzoek gedaan naar hoe het precies in België zit als je een tweede bachelor gaat volgen.
Ik kan niets vinden over verhoogd collegegeld, dus mijn idee is dat het collegegeld van een 2e studie hetzelfde blijft als bij een 1e studie.
Op dit moment zijn de universiteiten in België gesloten, maar als je dit zeker wilt weten kan je ze volgende week hierover bellen. Dit ga ik zelf ook doen, omdat ik benieuwd ben hoe het precies zit. Dus ik laat het nog definitief weten!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Jan 10, 2017 @ 19:07:52
Vervolgreactie.
Vandaag heb ik gebeld met een van de universiteiten in België.
Een tweede bachelor kost in België net zoveel als een eerste bachelor.
Dat is vaak rond de € 1000,- euro (sowieso al de helft van het collegegeld in NL).
Dus Anoniem, sla je slag in België!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Tessa Rikken
Dec 06, 2016 @ 20:58:23
Hallo Judith
Ik ben Duits/Nederlands, woon in Duitsland en ben de Nederlandse taal machtig wat betreft spreken en lezen, schrijven is minder. Is dit een vereiste om in Belgie te kunnen studeren?
Groetjes
Tessa
Judith
Jan 02, 2017 @ 17:10:21
Dag Tessa,
Bij de Nederlandse/Vlaamse studies is het van belang dat je taalvaardig genoeg bent om de opleiding te kunnen volgen.
Als je vragen hebt over of jouw niveau van taal matcht met het niveau wat ze vragen, dan kan je deze vraag neerleggen bij een belgische universiteit. Hoogstwaarschijnlijk zijn hier taaltoetsen voor om dit te toetsen.
Weet wel dat er ook internationale studies in België zijn, waar de voertaal Engels is.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Melanie
Dec 30, 2016 @ 19:33:17
Hallo,
Moet ik met een Nederlands Bachelor diploma Mondzorgkunde en VWO deelcertificaten voor wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie, ook deelnemen aan het toelatingsexamen?
Groepjes,
Melanie
Judith
Jan 02, 2017 @ 17:08:12
Hoi Melanie,
Ja ook dan moet je deelnemen aan het toelatingsexamen. Iedereen die start met de opleiding moet het examen behaald hebben, er zijn geen uitzonderingen.
Maar met jouw kennis en certificaten moet dat niet zo’n groot probleem zijn!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mariam
Jan 07, 2017 @ 02:43:30
Hallo, kan je met een hbo 5 diploma verpleegkunde (gegradueerde verpleegkunde) toelatingsexamen doen voor de opleiding geneeskunde in België
Alvast bedankt
Judith
Jan 10, 2017 @ 19:09:41
Goedenavond Mariam,
Vandaag heb ik gebeld met een Belgische universiteit om je vraag daar voor te leggen.
Je kan altijd het toelatingsexamen doen en deze blijft ook jaren geldig als je geslaagd bent.
Alleen mag je niet starten, want met een hbo 5 diploma ben je niet toelaatbaar.
Wel als je een vwo diploma hebt of een HBO Propedeuse.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Maria
Jan 11, 2017 @ 20:06:53
Beste Judith,
Ik zit in latijn wiskunde in België en zou graag geneeskunde studeren. Echter wanneer ik niet slaag in België, zou ik willen meedoen met de decentrale selectie in Nederland waar de slaagkansen gemiddeld een pak hoger liggen tussen de 20 tot 50% tenminste als mijn bronnen kloppen terwijl in vergelijking België 14% per examen. Kan ik na een bachelor geneeskunde in Nederland een master geneeskunde doen in België?
Met vriendelijke groeten,
Maria
Judith
Jan 12, 2017 @ 08:01:07
Goedemorgen Maria,
De manier van toelating verschilt tussen Nederland en België en het is maar net welke vorm het beste bij je aansluit.
Als je beter scoort op een toets maken, dan is België een beter land en als het om andere factoren draait (cijfers, motivatie, netwerk) dan is Nederland handiger.
De decentrale selectie van Geneeskunde verschilt per universiteit in Nederland, maar ze selecteren altijd op 2 of 3 criteria, waar cijfers er altijd 1 van is.
Nu wat betreft je vraag. Gezien de studie wel wat verschilt tussen de twee landen, gaan ze waarschijnlijk wel checken of het overeenkomt met elkaar.
Zie: https://www.kuleuven.be/toekomstigestudenten/nederland/toelatingsvoorwaarden.html
Maar hoogstwaarschijnlijk kan je gewoon instromen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sanne
Jan 12, 2017 @ 08:22:03
Beste Judith,
Ik ben geïnteresseerd in het studeren van geneeskunde in Belgie, aangezien ik binnenkort en hbo bachelor diploma op zak heb in de sector gezondheidszorg. In Nederland wordt het geneeskunde studeren dan wel erg prijzig ! Echter wil ik niet in Belgie blijven vandaar mijn volgende vraag: kan ik na een bachelor en master geneeskunde in België me gaan specialiseren in Nederland?
Sanne
Jan 12, 2017 @ 08:26:10
Beste Judith,
Kan ik na mijn bachelor en master geneeskunde in Belgie een specialisatie volgen in Nederland?
Henk
Jan 29, 2017 @ 03:15:46
Hallo,
Zelf ben ik bijna afgestudeerd als medische hulpverlener ambulance in Nederland. Het is een HBO bachelor diploma.
Mijn vraag is of het mogelijk is om na mn studie door te kunnen voor geneeskunde in Antwerpen of eventueel de master, omdat ik al mn bachelor diploma heb. Zo niet moet ik dan ook een toelatingsexamen afleggen.
Judith
Jan 30, 2017 @ 07:11:47
Goedemorgen Henk,
Voor de bachelor Geneeskunde moet iedereen een toelatingsexamen doen in België om toegelaten te worden.
Hier zijn geen uitzonderingen voor.
Gezien jouw achtergrond, heb je al aardig wat kennis en ervaring dat je er goed voor in kan zetten.
Wat betreft het overstappen naar een master in belgie: dat bekijken ze per persoon, per diploma.
Wat je kan doen is contact opnemen met de coördinator van de master en je vraag voorleggen.
Zie hier de contactgegevens: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-geneeskunde/contact/
Zij kunnen dan in jouw specifieke situatie meedenken en bepalen of en wat de procedure is tot aanmelding.
Hoogstwaarschijnlijk is er een schakelprogramma nodig, gezien je een hbo studie hebt afgerond en geen wo studie.
Laat je weten wat ze je vertelt hebben Henk?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Wendy
Feb 01, 2017 @ 18:39:47
Beste,
Ik vraag me af of ik uberhaupt in aanmerking kan komen voor deze opleiding. Ik ben nu bijna 3 jaar werkzaam als tandartsassistente. Ik had gesolliciteerd op deze vacature met mijn havo diploma. Ze hebben mij toen in de praktijk binnen no-time opgeleid. Ik ben erg geïnteresseerd in het werk wat mijn tandarts doet. Mij lijkt het ontzettend leuk en uitdagend om dit ook te doen. Ik weet uit ervaring dat ik ontzettend snel leer. Soms baal ik dat ik niet eerder hiervoor heb gekozen, maar dingen gaan zoals ze gaan en nu weet ik in ieder geval wel zeker dat ik dit wil gaan doen! Wat adviseren jullie mij? Ik ben nu 25 jaar dus de opties liggen nog wel open.
Judith
Feb 02, 2017 @ 06:11:36
Goedemorgen Wendy,
Alles is mogelijk, als je het maar graag genoeg wilt!
Gezien je niet aan de officiële toelatingseisen voor Tandheelkunde voldoet, kan je eerst bij een universiteit in België een verzoek tot toelating doen.
Zie hier voor toelichting daarover: https://www.kuleuven.be/toekomstigestudenten/nederland/toelatingsvoorwaarden.html
Dit geldt o.a. voor mensen met alleen een havo diploma. Als dit verzoek is goedgekeurd, mag je meedoen aan de toelatingsexamen. Als je deze haalt, kan je starten met Tandheelkunde in Belgie.
In Nederland zou je een 21+ toets kunnen maken om toegelaten te worden tot de selectie van Tandheelkunde.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sandra
Feb 04, 2017 @ 22:43:37
Hallo,
Zelf kom ik uit Nederland en zit in mijn 1e jaar van mijn opleiding (HBO, Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek) en ben ermee bezig op mijn propedeuse te halen.
Nou zag ik dat je bij geneeskunde in België als toelatingseis om een HAVO-diploma en HBO-propedeuse te hebben. Betekent dit dat ik me pas kan inschrijven als ik al zeker weet dat ik mijn propedeuse binnen heb? Want voor eerste examen (4 Juli) moet je je inschrijven tussen 1 maart en 15 mei en rond deze periode moet ik nog aan 1 periode beginnen en dat betekent dus dat ik daar al mijn studiepunten nog moet halen.
Of moet ik gewoon wachten dat al mijn periodes zijn afgelopen en zeker weet dat ik mijn propedeuse heb en dan inschrijven voor de 2e examen(inschrijven vanaf 13 juli 2017 tot en met 31 juli).
Alvast bedankt.
Groetjes,
Sandra
Judith
Feb 06, 2017 @ 07:00:46
Goedemorgen Sandra,
De opleiding Geneeskunde in België heeft een toelatingsexamen.
Voordat je hier aan mee mag doen om hem geldig te laten zijn, zijn er eisen. Met een HBO propedeuse op zak en het slagen van het toelatingsexamen, mag je starten met Geneeskunde. Dit alles moet gebeuren voordat de studie daadwerkelijk in september begint.
Dus je kan al voordat je je Propedeuse binnen hebt het toelatingsexamen maken en wanneer je je P echt binnen hebt, ben je pas officieel toelaatbaar.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anneke
Feb 13, 2017 @ 21:58:55
Beste judith,
ik studeer momenteel vroedkunde 1ste jaar in Belgie. En ben zelf een nederlander met havo diploma. Is het mogelijke dat ik meekan doen met de toelatingsexamen van vroedkunde en niet de speciaal toets voor havo leerlingen hoef te maken?
Judith
Feb 16, 2017 @ 07:08:17
Goedemorgen Anneke,
Het antwoord op deze vraagt hangt ervan af of je het havo-diploma in Nederland hebt behaald of in België.
Als een diploma buiten NL is behaald, moeten ze deze eerst gewaardeerd worden.
Ze onderzoeken dan of je voldoet aan hun vakkenpakket-eisen of dat je iets moet inhalen of een toets moet maken.
Als dit in orde is, ga je net als elke ander persoon door de selectie van de hbo-studie Verloskunde heen.
Hier vind je er meer informatie over: http://www.verloskunde-academie.nl/aanmelden/
Groet, Judith van KeuzeSprong
mahmoud
Feb 24, 2017 @ 01:31:17
Beste Judith,
ik heb een vraag, namelijk; stel nou dat ik de toelatingsexamen de eerste keer niet haal -ik heb begrepen dat dit oneindig opnieuw mag worden gedaan- kan ik dan opnieuw het examen maken in het zelfde jaar ? kan dit ook bij dezelfde universiteit, of moet ik hiervoor naar een andere ? hoevaak mag ik het examen bij dezelfde universiteit, in hetzelfde jaar opnieuw doen ?
kan ik uberhaupt naar Belgie als ik nog geen 18 ben ? (ik ben 16, word 17, maar doe dit jaar al eindexamen VWO)
met vriendelijke groeten,
Mahmoud.
Ben
Feb 25, 2017 @ 23:10:23
Hoi Judith,
Ik vroeg me af of men nadat ze een jaartje hebben gestudeerd in belgie (propedeuse gehaald bijvoorbeeld), door kunnen stromen naar nederland om vervolgens daar de studie geneeskunde af te maken?
En is er ook een toelatingstoets voor tandheelkunde in belgie?
Groetjes,
Ben
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:39:17
Dag Ben,
Helaas gaat de overstap niet zo gemakkelijk van België naar Nederland.
Ik raad je aan om contact op te nemen met de universiteit van je keuze voor Geneeskunde.
Stuur hen jouw cijferlijst en motivatie voor de overstap. Dan kunnen zij onderzoeken of je iets mist en of je mee moet doen aan de selectie voor de opleiding.
Zowel de studie Geneeskunde als Tandheelkunde zetten een selectieprocedure in voor de toelating en de deadline voor aanmelding is 15 januari.
Dat was helaas vorige maand, Ben.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Judith
Feb 27, 2017 @ 16:40:06
Goedemiddag mahmoud,
Het toelatingsexamen wordt op vaststaande momenten georganiseerd in België voor mensen die geïnteresseerd zijn in 1 of allebei de studies. Dit wordt niet door een specifieke universiteit zelf gedaan, maar de overheid organiseert dit voor alle universiteiten in België.
Je mag inderdaad het toelatingsexamen oneindig blijven maken, meerdere keren per jaar als je wilt.
Er zit geen limiet op hoevaak je dit mag doen, ook niet per universiteit in België.
Je mag al voor je 18e naar België gaan, dat is geen probleem. Je mag namelijk dan ook bijvoorbeeld in Nederland op kamers, dus dan mag je ook naar het buitenland. Als je maar toestemming van je ouders ervoor krijgt.
Succes Mahmoud!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Fabian
Feb 28, 2017 @ 22:54:57
Ik studeer momenteel in Amerika aan de universiteit. Ik studeer over twee maanden af met een bachelor degree. Kan ik hiermee ook deelnemen aan het toelatingsexamen in Belgie? Of zijn de regels anders met een bachelor uit Amerika?
Judith
Mar 08, 2017 @ 08:11:12
Goedemorgen Fabian,
Als iemand die buiten Nederland en België zijn bachelor heeft gehaald, is het van belang dat je jouw Amerikaanse studiebewijzen voorlegt aan de universiteit van je keuze in België. Dan onderzoeken zij of je toelaatbaar bent om het toelatingsexamen te maken.
Het ligt er vooral aan wat voor soort Bachelor je gehaald hebt.
Lees er hier meer over: http://toelatingsexamenartstandarts.be/buitenlandse-kandidaten
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ben
Mar 01, 2017 @ 11:31:22
Bedankt voor uw antwoord,
Ik wil het dus 4 juli proberen in Antwerpen, hoe kan je je goed voorbereiden voor de toets? Maar kan je je master wel in Nederland afronden, aangezien ik uiteindelijk wel weer naar Nederland wil (mijn familie en iedereen woont er) wonen.
Groetjes,
Ben
Judith
Mar 08, 2017 @ 08:16:21
Goedemorgen Ben,
Graag gedaan!
Je kan je zeker goed voorbereiden op de toets.
Daar kan je hier http://toelatingsexamenartstandarts.be/leerstofoverzicht-examen-modelvragen en hier http://med.kuleuven.be/nl/algemeen/toelatingsexamen meer over vinden.
Het is mogelijk om de bachelor Geneeskunde in Belgie te volgen en de master in Nederland.
Ze gaan dan wel de bachelor evalueren aan hun eisen. Deze eisen verschillen per universiteit.
Dit zegt bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam erover: http://www.uva.nl/onderwijs/master/masteropleidingen/content/geneeskunde/toelating-en-inschrijving-pre-master/toelating-en-inschrijving.html
Succes Ben, laat je het weten hoe de toets gegaan is?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sander
Mar 18, 2017 @ 17:03:07
Ik haak graag even in op de vraag die Ben hierboven heeft gesteld. Is de tegenovergestelde weg ook mogelijk. Met een Bachelor geneeskunde uit Nederland, instromen in de master geneeskunde in België?
Groetjes,
Sander
Judith
Mar 26, 2017 @ 13:29:52
Goedemiddag Sander,
Hier zijn ze bij de universiteiten in België niet rechtlijnig/duidelijk in.
Er vindt eerst altijd toetsing plaats om te zien of je niet bepaalde kennis of vaardigheden mist en of je deze kan inhalen.
Bij ons zitten er namelijk verschillen tussen de universiteiten in hoe ze het curriculum aanbieden en dat toetsen ze met hun curriculum.
Maar de kans is heel groot dat je weinig hoeft in te halen en je gemakkelijk wordt toegelaten.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Ingrid
Apr 05, 2017 @ 17:39:55
Hallo, als ik het goed begrijp maakt het niet uit welk profiel je op het voortgezet onderwijs kiest? Alleen moet je zorgen dat je voldoende scoort voor de toelatingstoets? Zou dit dus ook mogelijk zijn met C&M en welke vakken worden dan aangeraden om erbij te kiezen?
Groetjes, Ingrid.
Judith
Apr 05, 2017 @ 19:48:36
Goedenavond Ingrid,
In theorie heb je gelijk Ingrid.
Met een vwo diploma ben je toelaatbaar tot de studie als je de toets haalt.
Maar de toets draait om kennis over biologie, scheikunde en natuurkunde, dus met een vakkenpakket waar deze vakken niet in zitten wordt het erg lastig om goed voor te bereiden en is de slagingskans voor de toets erg laag.
Uiteraard kan je aan thuisstudie doen, maar de beste weg ter voorbereiding is toch echt een vakkenpakket met de genoemde vakken erin, zodat je de meeste kansen hebt om de toets ook daadwerkelijk te halen. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Julia
Apr 15, 2017 @ 07:50:08
Hallo. Als je in augustus mee wilt doen met de toelatingstoets en je slaagt voor deze, kun je je dan nog inschrijven voor het studiejaar geneeskunde 2017-2018?
Judith
Apr 16, 2017 @ 12:40:54
Goedemiddag Julia,
Ik heb een kort maar krachtig antwoord op je vraag: JA!
Groet, Judith van KeuzeSprong en fijne Pasen!
Julia
Apr 17, 2017 @ 14:10:02
Oké dankjewel! Nog een vraagje, mag je aan beide examens meedoen (juli en augustus)?
Judith
Apr 18, 2017 @ 08:09:29
Goedemorgen Julia,
Je mag aan zoveel toelatingsexamens meedoen als je wilt, hier zit geen begrenzing op!
Groet, Judith van KeuzeSprong
momo
Apr 19, 2017 @ 16:50:48
Ik heb een aantal vragen..
-Indien je bent afgestudeerd als mondhygienist (in nederland), kom je dan ook terecht in een applicatiejaar voor tandheelkunde? of krijg je vrijstelling voor vakken?
-stel je wilt in belgie studeren, moet je dan ook in belgie staan ingeschreven?
-indien je jouw tweede bachelor haalt moet je hiervoor ook extra geld betalen?
In nederland is het zo dat als je een tweede studie volgt(bachelor) dat je per jaar 18500 euro betaald. Dus in totaal 2×18500.
met vriendelijke groet
momo
Judith
Apr 21, 2017 @ 07:23:03
Goedemorgen Momo,
Bedankt voor je vragen. Ik zal ze hieronder beantwoorden:
1: Iedereen moet het toelatingsexamen gehaald hebben om mee te kunnen doen aan de studie Tandheelkunde.
Hier zijn geen uitzonderingen bij, vooral gezien het onderwijs verschilt tussen de twee landen.
Vrijstellingen kunnen gegeven worden, maar ik acht de kans hier niet erg groot voor.
2. Je hoeft niet in Belgie ingeschreven te staan als je in Belgie gaat studeren. Je blijft gewoon een Nederlandse burger, maar je studeert in Belgie.
Je hebt dus recht op het leenstelsel van Nederland, maar betaalt de prijzen van het collegegeld in Belgie en de kosten om op ‘kot’ te gaan bijvoorbeeld.
3. Een tweede bachelor in Belgie kost net zoveel als een eerste bachelor. Zij hebben daar, in tegenstelling tot ons eigen land, geen verschil in.
PS: in Nederland verschilt de hoogte van het instellingsgeld per studie, dus er is geen vaste prijs.
Ik hoop dat ik zo je vragen voldoende hebt beantwoord. Ik hoor het graag als er nog aanvullende zijn!
Groet, Judith van KeuzeSprong
puck
May 08, 2017 @ 18:16:51
Beste Judith,
Ik heb een vraag over HBO met een propedeuse, heeft het soort propedeuse (dus bv. van een niet medisch studie) invloed op mijn aanmelding aan de studie tandheelkunde aan de universiteit in Leuven?
Dus kort gezegd: word je met elk hbo-p en geslaagde toelatingsexamen toegelaten tot de studie tandheelkunde (in leuven)?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Puck
Judith
May 08, 2017 @ 18:29:33
Goedenavond Puck,
Kort gezegd: Ja 😉
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sarah
Jul 19, 2017 @ 12:00:42
Beste Judith,
ik heb zojuist mijn VWO diploma behaald met een N&G profiel, maar ik mis Natuurkunde. Is er een manier om toch geneeskunde in Antwerpen te studeren of is de enige optie om het CCVX examen voor natuurkunde te behalen (in Nederland, want ik woon daar)?
Mvg,
Judith
Aug 01, 2017 @ 10:36:39
Dag Sarah,
Ook zonder het vak Natuurkunde in je vakkenpakket mag je je aanmelden voor de studie Geneeskunde te België.
Het draait erom dat je het toelatingsexamen behaalt. Als dat gebeurd, mag je starten aan de opleiding.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Rosalie
Aug 15, 2017 @ 16:40:56
Hallo,
In het artikel staat dat je zo vaak je wilt het examen mag maken, wat bedoel je hier precies mee?
Groet, Rosalie
Judith
Aug 16, 2017 @ 09:11:20
Dag Rosalie,
Hiermee bedoel ik dat je onbeperkt het examen mag proberen te halen.
Er zijn bepaalde momenten in het jaar dat ze het examen afnemen (in het voorjaar en in de zomervakantie) en je mag deze zo vaak als je wilt maken, totdat je bent toegelaten of een andere route uitgaat.
Hier zit dus geen limiet op, zoals in Nederland wel zo is.
Heb ik zo je vraag beantwoord?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Petra Buijs
Sep 09, 2017 @ 13:23:57
In Nederland is er één universiteit waar je de studie geneeskunde in het Engels kunt doen. Hoe zit dat in België. Zijn er ook universiteiten die dat aanbieden, en zo ja welke zijn dat en hoe zit het daar met een toelatingsexamen.
Judith
Sep 10, 2017 @ 08:39:20
Goedemorgen Petra,
Naar mijn onderzoek klopt het niet helemaal wat je zegt.
In Groningen kan je als Bachelor de richting Global Health volgen dat onderdeel is van Geneeskunde.
Het is dus niet precies dezelfde studie in het Engels, maar een richting erbinnen waar je gefocust bent op internationale verschillen binnen Geneeskunde zoals cultuur en ziektes.
Daarbij moet ik aangeven dat de aansluitende master(s) op deze bachelor niet geheel Engels zijn en er wel gevraagd wordt om Nederlands te leren.
Naar mijn onderzoek is er geen volledige bachelor in Geneeskunde in België.
Soms hebben ze wel een semester in het Engels, maar verder dan dat gaat het niet.
Voor alle studies in België over Tandheelkunde en Geneeskunde moet je altijd een toelatingsexamen afleggen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jette
Sep 15, 2017 @ 14:31:46
beste Judith,
Als ik mijn bachelor en master Geneeskunde haal in België, kan ik dan een specialisatie doen in Nederland?
Judith
Sep 15, 2017 @ 16:36:05
Goedenavond Jette,
Naar mijn onderzoek is dat zeker mogelijk.
De opleiding in België wordt vaak als hogere kwaliteit gezien dan de opleiding in Nederland.
Fijne avond1
Groet, Judith van KeuzeSprong
Rik Muskens
Sep 22, 2017 @ 14:49:37
Beste,
Allereerst mijn waardering voor het werk dat op deze pagina verzet wordt. Goed bezig!
Komende maandag start mijn 1e dag als bachelorstudent geneeskunde aan de KU Leuven. Ik ben even aan het polsen of er een mogelijkheid bestaat om na 3 jaar bachelor mijn master (Master of Medicine) in Nederland te gaan doen. Het gaat dus nog niet om de specialisatie. Ik begrijp dat dit niet het geval is in Maastricht, welke als eis stelt dat je de bachelor ook in Maastricht hebt gedaan, maar kan hierover weinig vinden bij andere universiteiten in Nederland.
Dank! mvg,
Rik Muskens
Rik Muskens
Sep 22, 2017 @ 14:50:09
ps: Misschien relevant, ik ben Nederlands.
Judith
Sep 26, 2017 @ 10:12:02
Goedemorgen Rik,
Dit heb ik voor je uitgezocht.
Naast Maastricht, geldt dit ook voor Rotterdam, Leiden, Utrecht, Amsterdam VU en Nijmegen.
De UvA lijkt hier coulanter in de zijn, zie: http://www.uva.nl/programmas/masters/geneeskunde/toelating-en-inschrijving-master-geneeskunde-regulier/toelating-en-inschrijving-master.html
Groningen doet hier wat wazig over, dus daar liggen misschien ook nog wat kansen.
Ik raad je aan om met beide universiteiten contact op te nemen om je kansen in te schatten.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
shannon
Oct 12, 2017 @ 02:59:11
hallo, .. Is het ook verplicht om de toelatingstoets te maken als ik wil beginnen aan de mastersopleiding geneeskunde in belgie? ik heb al m’n Bsc Geneeskunde behaald in Suriname
Judith
Oct 23, 2017 @ 15:24:39
Dag Shannon,
Het is eerst zaak om je Bachelor uit Suriname te laten waarderen door de toelatingscommissie van de universiteit van je keuze.
Het kan zo zijn dat er een voorbereidingstraject nodig is voor hetgeen dat niet overeenkomt tussen je behaalde bachelor en de bachelor Geneeskunde in België.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Azi
Nov 15, 2017 @ 14:01:38
Beste judith
Ik wil graag weten of het mogelijk is dat als ik geslaagd ben voor het toelatingsexamen van tandheelkunde in belgie dat ik in nederland mag beginnen aan de opleiding zonder deel te nemen aan de loting? En als ik in nederland mijn propedeuse wil halen voor tandheelkunde welke opleiding is het beste optie? graag een zonder nummer fixus . Nog een vraagje
Ik heb een buitenlandse diploma dat gewaardeerd is als havo als ik in belgie voor toelatingsexamen geslaagd zou worden kan ik beginnen met de opkeiding tandheelkunde ? Of moet ik eerst mijn vwo halen ? Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen
Gr azi
Judith
Nov 20, 2017 @ 10:30:44
Goedemorgen Azi,
Op je eerste vraag heb ik al gereageerd in een andere reactie van je.
Het antwoord is dat dit niet mogelijk is.
Om toegelaten te worden bij Tandheelkunde in zowel België als Nederland moet je een vwo diploma hebben of een HBO bachelor.
Gezien dat jouw buitenlands diploma op havo is gewaardeerd, denk ik dat je het hebt over hbo bachelors om je propedeuse mee te halen.
De meest aansluitende is toch echt Mondzorgkunde en dat is een selectiestudie. Verder kan je denken aan biologische studies.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Azi
Nov 21, 2017 @ 13:16:59
Beste Judith
Hartelijk dank voor je hulpzaamheid.ik waardeer het enorm.ik heb gehoord dat tandartsen in belgie niet zo gespecialiseerd zijn als in nederland met andere woorden mogen ze alleen de kleine taakjes verrichten net als gaatjes vullen en zo en voor een goeie tandarts moet je naar het ziekenhuis.wil graag weten of het klopt en bijvoorbeeld als ik mijn master daar in belgie haal kan ik hier gewoon netals alle andere tandartsen mijn praktijk openen?
Alvast bedankt
Gr azi
yassine
Dec 07, 2017 @ 20:03:12
ik zit momenteel in 5VWO NG. stel dat ik dit jaar de toelatingstoets maak en ervoor ben geslaagd, kan ik dan na mijn diploma van 6VWO direct mmedoen met de opleiding tandarts of moet ik hem per se maken als ik in 6 VWO ben?
alvast bedankt!
met vrriendelijke groet,
yassine
Judith
Dec 14, 2017 @ 07:15:14
Goedemorgen Yassine,
Het lijkt mij niet zinnig om de toets al in 5 vwo te gaan maken, gezien je dan nog kennis mist om de toets succesvol te volbrengen.
Uit mijn eigen onderzoek vind ik hier geen duidelijk antwoord in, maar mijn verstand zegt dat de uitslag vast een houdbaarheidsdatum heeft.
Wel moet ik aangeven dat ze ook in België vanaf collegejaar 2018-2019 een selectie gaan houden.
Degene die het beste gescoord hebben op de toets mogen beginnen aan de studie.
Succes Yassine!
Groet, Judith van KeuzeSprong
luna
Feb 07, 2018 @ 20:23:01
Hoi, ik heb een diploma mondzorgkundige en daarnaast ongeveer 10 jaar praktijk ervaring. wat zijn de mogelijkheden om tandheelkunde te studeren in Belgie met al dat kennis en vaardigheden?
Judith
Feb 10, 2018 @ 12:21:26
Dag Luna,
Naar mijn onderzoek moet je of een HBO Propedeuse of Bachelor op zak hebben of vwo afgerond hebben om het toelatingsexamen te kunnen maken en na het slagen daarvan te kunnen starten met de studie.
In Nederland hebben we de 21+ toets die juist hiervoor bestemd is.
Als je het zeker wilt weten, raad ik je aan om een universiteit naar je keuze hierover te bellen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Hans
Feb 16, 2018 @ 20:02:20
Hallo Judith,
Ik ben in 2013 geslaagd voor de arts/tandarts examen. Daarvoor heb ik een jaar farmacie en een jaar biologie gestudeerd. In 2013 ben ik begonnen met tandheelkunde en ben na het eerste jaar gestopt. In de 3 jaren heb ik geen studiepunten behaald wegens gezondheidsproblemen. Als het goed is had destijds geen leerkrediet meer. Nu 4 jaar later is mijn gezondheid een stuk beter en als het nog steeds mogelijk is wil ik geneeskunde studeren. Nu is mijn vraag: In 2013 ben ik geslaagd + vwo diploma(van 2011), is dit nog geldig en heb ik genoeg krediet opgebouwd om geneeskunde te studeren? Naar mijn weten bouw ik voor elk jaar dat ik niet in Belgie heb gestudeerd 10 krediet. Of heb ik mijn kans verspild en kan ik niet meer inschrijven voor geneeskunde? En ik lees nu dat er vanaf 2018 het toelatingsexamen is vernieuwd. Heeft de quota limiet een effect op mensen die het eerder hebben behaald? Bij voorbaat dank
Judith
Feb 19, 2018 @ 07:22:42
Goedemorgen Hans,
Wat fijn dat je nu weer aan de betere hand bent!
Ik denk dat je wel weer mag starten met Tandheelkunde, als je de situatie uitlegt.
Je vragen wat betreft je krediet kan ik zo niet beantwoorden, dat is echt een vraag die je aan de universiteit van je keuze moet stellen.
Zij kunnen dan moet je meedenken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Hans
Feb 20, 2018 @ 18:04:46
Bedankt voor het antwoorden van mijn laatste vraag Judith. Ik heb nog een vraag:
Vanaf dit jaar komt er een beperking bij de toelating in de vorm van een quota. Sinds ik mijn arts&tandarts examen eerder heb behaald en toen der tijd als onbeperkt geldig werd verklaart, ben ik nu gebonden aan de quota of word ik ongeacht de quota toegelaten?
Dus is de vastgestelde quota alleen voor mensen die vanaf dit jaar hun examen behalen en niet voor de invoeren van veranderingen?
Bij voorbaat dank. Ik waardeer het enorm.
Groet.
Judith
Feb 24, 2018 @ 16:31:26
Dag Hans,
Wat ik weet is dat ze kijken naar het behaalde cijfer voor het toelatingsexamen.
Afhankelijk van de hoeveelheid mensen die de test maken, hoeveel er toegelaten kunnen worden en hun cijfers, wordt de best scorende bepaald.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Laurine
Feb 28, 2018 @ 15:49:24
Beste Judith,
Ik heb ik 2012 het toelatingsexamen behaald, maar ben echter na inloten in Nederland toch daar geneeskunde gaan studeren. Omdat ik MKA-chirurg wil worden, wil ik overwegen (een verkort curriculum) tandheelkunde in België te volgen. Zou het noodzakelijk zijn om het toelatingsexamen opnieuw te behalen of is er een ongelimiteerde geldigheidsduur van mijn behaalde examen in 2012?
Bij voorbaat dank.
Judith
Mar 03, 2018 @ 10:39:18
Dag Laurine,
Voorheen zou ik hier antwoord op geven met dat het behalen van het examen een aantal jaar geldt, maar dat is intussen verandert.
Vanaf aankomend collegejaar laten ze alleen de best scorende toe, dus het antwoord is afhankelijk van jouw score op het examen.
Daarom raad ik je aan te kloppen bij de universiteit van je keuze, jouw score aan hen door te geven en te vragen waar je in de ranking daarmee staat. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Iris
Apr 05, 2018 @ 17:29:37
Beste Judith!
Ik ben bezig met een opleiding tandtechniek aan de dhta in Nederland en zit er heel serieus over te denken om na deze opleiding door te gaan voor mijn bachelor en master in de tandheelkunde. Maar omdat ik mijn werk nodig heb om rond te komen ben ik opzoek naar een deeltijd opleiding. Is er een mogelijkheid in België om dat op deze manier te doen. In Nederland kan het niet heb ik al uitgezocht. Of moet ik dan uitwijken naar een ander land of zijn er meerdere opties?
Met vriendelijke groet,
Iris
Judith
Apr 15, 2018 @ 08:37:01
Goedemorgen Iris,
Naar mijn onderzoek is het lastig om een Bachelor en later Master in deeltijd te volgen.
Het is en blijft een intensieve studie. Wel lees ik verhalen op fora over mensen die vanuit huis kunnen werken en zo wel wat hebben kunnen combineren.
Deze website heeft een overzicht van de deeltijd studies rondom tandheelkunde: https://www.healthcarestudies.nl/Bachelor/Tandheelkunde/Deeltijd/
Groet, Judith van KeuzeSprong
Johan
Apr 18, 2018 @ 08:58:43
Hoi,
Ik wil over 2 maanden de toelatingsexamen maken. Wat moet ik ervoor halen, om het gehaald te hebben?
Bedankt voor je hulp Judith, is zeer gewaardeerd!
Judith
Apr 20, 2018 @ 15:44:22
Goedemiddag Johan,
Het antwoord daarop is geen vaststaand antwoord, dat is namelijk afhankelijk van de scores van de anderen.
Het ligt dus aan het aantal mensen dat voor aankomend collegejaar de toets maakt en hun uiteindelijke score, wat dit weer betekent voor jouw kansen.
Zie er hier iets meer over: http://www.toelatingsexamenartstandarts.be/waarom-een-toelatingsexamen
En succes met je examen!
Groet, Judith van KeuzeSprong (graag gedaan!)
Minke
Jun 17, 2018 @ 18:37:54
Hoi Judith,
Ik zit nu op 5 vwo in Nederland en wil het liefst tanheelkunde in Nijmegen studeren. Nu moet ik daar ook selectie voor doen. Stel dat ik het niet haal, dan moet ik mij voor 1 mei inschrijven op een andere studie. Nu is het probleem dat de toetsen in België veel later worden afgenomen, dus ik zou ineens zonder studie komen te zitten als ik het in België ook niet haal. Ik las dat je meerdere kansen hebt om de toets te maken, maar hoe zit het met het slagingskans? En zijn er in België ook een maximaal aantal plekken voor de studie tandheelkunde? Is er een mogelijkheid dat als je de toets hebt gehaald, je alsnog niet wordt aangenomen op een universiteit?
Met vriendelijke groet
Judith
Jun 22, 2018 @ 11:58:52
Dag Minke,
Super voor je dat je al uit je studiekeuze bent, dat lijkt me een erg fijn gevoel of niet?
In België hebben ze inderdaad verschillende momenten waar ze het toelatingsexamen afnemen.
Het is een pittig examen, waar je je wel voor kan voorbereiden. Op de website’s van de universiteiten vind je daar veel bronnen voor.
Het draait er nu niet alleen meer om of je een voldoende haalt (dit was voorheen wel), maar ook of je bij de hoogscorende zit.
Ze bepalen zelf hoeveel studenten ze willen toelaten. Dus het kan zomaar zijn dat je de toets wel gehaald hebt, maar niet tot die categorie behoord…
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nabaa Alnajafi
Jul 02, 2018 @ 20:30:56
Dag Judith,
Ik volg momenteel de opleiding tandartsassistente mbo 4, Als ik klaar ben met mijn opleiding wil ik daarna gelijk naar Antwerpen om de toelatingstoets van 21+ voor bachelor tandheelkunde gaan maken. Is dat mogelijk?
Groet,
Judith
Jul 03, 2018 @ 09:40:18
Goedemorgen Nabaa,
Dat is helaas niet mogelijk.
In Belgie kennen ze soms wel de mogelijkheid van de 21+ toets, maar dit kan niet bij de studies Geneeskunde of Tandheelkunde.
Hier lees je er meer over: https://www.kuleuven.be/onderwijs/doelgroepen/toelating_bachelor
Het is dus raadzaam om eerst je Propedeuse te halen op het HBO.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nabaa Alnajafi
Jul 23, 2018 @ 00:06:55
Ohh oke danku wel!
Sanne tellen
Oct 28, 2018 @ 14:49:50
Hallo!
Ik zou graag willen weten of het mogelijk is om je in één jaar voor zowel tandheelkunde in bijv. Nijmegen in te schrijven, én tandheelkunde in bijv. Gent?
Judith
Oct 29, 2018 @ 09:07:52
Goedemorgen Sanne,
Dat is zeker mogelijk.
De regel dat je voor 1 keer per jaar mag inschrijven voor Tandheelkunde geldt alleen voor Nederland en niet voor de Belgische opleidingen.
Dus als je je verdiept hebt in wat de verschillen zijn tussen de studies, dan kan je zeker voor beide inschrijven.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sanne Tellen
Oct 29, 2018 @ 16:56:25
Hartstikke bedankt!
Sanne tellen
Oct 28, 2018 @ 14:51:33
In nl mag je je namelijk maar 1 keer per jaar voor tandheelkunde schrijven, maar hoe zit dat dus voor Nederland en België
Merel
Nov 22, 2018 @ 12:04:26
Beste Judith,
Via welke weg kun je tot tandheelkunde in België worden toegelaten als je niet beschikt over een juiste vooropleiding?
Kun je dan bijvoorbeeld als Nederlander de 21+ toets doen, om vervolgens de toelatingstest te mogen doen?
Judith
Nov 26, 2018 @ 11:10:23
Goedemiddag Merel,
Begrijp ik uit je vraag dat geen Propedeuse of Bachelor op zak hebt van een HBO of WO studie of VWO diploma?
Ik raad je dan aan contact te zoeken met de universiteit zelf om dit voor te leggen en dan aan te kloppen bij de toelatingscommissie.
De contactgegevens per universiteit staan vermeld op hun website bij de informatie over de toelatingsvoorwaarden.
Bij Leuven is dit bijvoorbeeld hier: https://www.kuleuven.be/english/application/instructiesnederlands
Groet, Judith van KeuzeSprong
Mohammed
Jan 03, 2019 @ 15:27:32
Hallo
Is het mogelijk om je eerst in te schrijven voor geneeskunde in Nederland en dus mee te doen aan de selectie en mocht het zijn dat je er dan niet bij zijn , dat je vervolgens ook mee doet aan het toelatingsexamen in België?
mvg
Judith
Jan 03, 2019 @ 15:40:11
Dag Mohammed,
Je kan je voor beide tegelijk inschrijven en dus voor beide in hetzelfde jaar aan de selectie/examen mee doen.
Ik weet niet of ik je zal aanraden om eerst het ene af te wachten voordat je het andere doet.
Dit gezien je vaak laat bij Geneeskunde weet of je wel of niet bent toegelaten en de laatste poging om mee te doen aan het toelatingsexamen in Belgie in de zomervakantie is.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Precilla
Jan 04, 2019 @ 15:35:14
Hallo
Ik ben niet een topper in Engels. Niet slecht, maar dus ook niet erg goed. Is het dan verstandig om geneeskunde te doen in Nederland, aangezien er veel Engelse literatuur aan bod komt?
groetjes
Judith
Jan 06, 2019 @ 16:31:41
Dag Precilla,
Bedankt voor je vraag!
Ik denk niet dat het uitmaakt in welk land je de studie volgt, je zal daar overal tegenaan lopen.
En dat geldt eigenlijk voor elke universitaire studie…
Dus ik raad je aan echt de studie te kiezen bij past bij jou als persoon (je karakter, concrete interesses, drijfveren en de dingen die je beter kan vermijden). En als het nuttig is om een cursus Engels te volgen; raad ik dat zeker aan!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Rachad
May 24, 2019 @ 07:14:53
Beste Judith,
Is er een regeling om tandheelkunde in België te studeren na het afronden van geneeskunde in Nederlands, zonder de toelatingstoets te moeten maken?
groet,
Rachad
Judith
May 24, 2019 @ 08:58:28
Dag Rachad,
Niet dat ik weet. Naar mijn onderzoek moet iedereen de toelatingstoets maken.
Maar gezien de medische kennis die je dan al hebt moet dat toch niet zo’n groot probleem zijn?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Zagros
Jun 19, 2019 @ 17:34:42
Beste Judith,
Ik doe nu 5 vwo. Volgend jaar doe ik dus eindexamens. Wanneer moet ik mij aanmelden en hoe ?
Nog een vraag:
Wordt er ook naar je cijferlijst gekeken bij de toelating?
Alvast bedankt.
Groet,
Zagros
Judith
Jun 20, 2019 @ 09:16:04
Dag Zagros,
Bedankt voor je vragen!
Wil je je aanmelden in Belgie of Nederland voor Geneeskunde of Tandheelkunde?
In Belgie moet je je in ieder geval aanmelden voor het laatste toelatingsexamen. Het examen is in juli, maar de deadline hiervoor is 15 mei.
Verdere informatie over de toelating vind je op deze website: https://toelatingsexamenartstandarts.be
In Nederland geldt de deadline van 15 januari en schrijf je je in via Studielink.
Heb ik zo je vragen beantwoord?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Zagros
Jun 20, 2019 @ 14:55:34
Ik wil mij in België aanmelden. Maar ik weet niet of ik dan dit jaar moest aanmelden of volgend jaar. Aangezien je in Nederland aanmeldt voordat je je eindexamens doet. In mei 2020 ben ik dus klaar met middelbare school. Moet ik dan in juli 2020 aanmelden voor tandheelkunde in België?
Judith
Jun 20, 2019 @ 18:21:44
Goedenavond Zagros,
Je mag al eerder je aanmelden voor het toelatingsexamen, want als je deze haalt blijft deze geldig.
Het toelatingsexamen mag je ook meerdere keren afnemen.
Zoals aangegeven is in de maand juli het laatste examen wat je kan afnemen en daarvoor moet je je uiterlijk 15 mei aanmelden (in Nederland is dat 15 januari of voor andere studies 1 mei).
Het examen wordt daarvoor ook nog een paar keer georganiseerd. Je kan je het beste dit najaar opgeven ervoor.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marèl
Feb 29, 2020 @ 19:58:21
Beste Judith,
Ik zit in het tweede jaar van de HBO opleiding fysiotherapie en heb vorig jaar mijn propedeuse behaald. Ik heb bij verschillende Nederlandse universiteiten informatie op gevraagd en het blijkt dat je naast een HBO-propeudese ook op 5 VWO vakken examen moet hebben gedaan, of deelcertificaten op zak moet hebben. Ik vraag me af of dit in België ook geldt?
En verschilt de Nederlandse opleiding geneeskunde veel met die in België?
Judith
Mar 01, 2020 @ 07:59:13
Goedemorgen Marel,
Het verschil met de studie Geneeskunde tussen Nederland en België qua toelating is als volgt.
In België vragen ze je een toelatingsexamen te doen. Per universiteit bepalen ze per jaar hoeveel studenten ze kunnen aannemen en de hoogst scorende worden dan toegelaten.
In Nederland hebben we diverse selectiecriteria, die per universiteit verschillen.
De inhoud van de studie verschilt niet enorm veel, maar wel de manier waarop. In België hechten ze oa veel meer waarde aan parate kennis.
Als je serieus aan het overwegen bent om in België te gaan studeren raad ik je aan om naar een open dag te gaan van een universiteit naar keuze. Daar kunnen ze je er alles over vertellen, want er zijn vele Nederlanders voor je en met je die het onderzoeken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Marèl
Mar 01, 2020 @ 08:44:13
Hoi Judith,
Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb me aangemeld voor een open dag.
Dus als ik het goed begrijp zou ik mogen deelnemen aan een toelatingsexamen met alleen een HAVO-diploma en HBO-propedeuse?
Judith
Mar 03, 2020 @ 06:10:12
Goedemorgen Marel,
Dat klopt inderdaad.
Je hebt minimaal een HBO propedeuse ( vwo diploma) nodig om het examen af te kunnen leggen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
dimitri
Jun 09, 2020 @ 16:41:14
Hi Judith,
Ik heb in 2012 het toelatingsexamen tandheelkunde/geneeskunde gehaald, maar door persoonlijke omstandigheden (mantelzorg) de opleiding geneeskunde in Gent moeten staken. Is dit toelatingsexamen nog geldig dat je weet?
Met vriendelijke groet
Dimitri
Judith
Jun 10, 2020 @ 11:23:36
Hoi Dimitri,
Naar mijn onderzoek geven ze aan dat deze nog geldig is. Wel is het al 8 jaar geleden dat je hem gehaald hebt.
Het kan zijn dat ze hem intussen wat verandert hebben, en ze delen of helemaal willen laten afnemen.
Daarbij is wel zo dat intussen de manier van selecteren veranderd is. Ze bekijken niet alleen of je het examen behaald hebt, maar ze laten alleen de best scorende toe. Dit gezien ze niet altijd voor iedereen die het examen haalt, plek hebben.
Als je het zeker wil weten, raad ik je aan om met de universiteit in Gent te mailen/bellen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Juul
Oct 04, 2020 @ 13:33:20
Beste Judith,
Ik kom oorspronkelijk uit Antwerpen maar heb mijn geneeskunde opleiding in Nederland gevolgd. Ik ben wel geïnteresseerd in MKA en daar zou ik nog tandheelkunde voor moeten bijdoen. Kan ik met een Nederlands geneeskunde diploma aan tandheelkunde beginnen of moet ik eerst het toelatingsexamen doen ?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Juul
Judith
Oct 04, 2020 @ 18:56:28
Goedenavond Juul,
Helaas moet je toch echt het toelatingsexamen afnemen en slagen om te starten met de studie Geneeskunde in Vlaanderen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Susanne
Dec 27, 2020 @ 20:51:10
Beste Judith,
Ik heb alle vragen die hierboven zijn gesteld allemaal doorgenomen, maar kon niet zo snel een antwoord vinden op mijn vraag. Ik vroeg mij af of je na het afronden van de bachelor tandheelkunde in Leuven (België) door mag stromen naar de master tandheelkunde aan de ACTA/UvA (Nederland). Ik hoop dat u mijn vraag nog ziet en alvast bedankt voor uw antwoord!
Met vriendelijke groet,
Susanne
Judith
Dec 28, 2020 @ 15:19:28
Hoi Suzanne,
Daar is helaas geen helder antwoord op te geven.
Dat ligt aan de eisen van de universiteiten die je kiest.
De opzet en inhoud van de studie is niet precies hetzelfde in België als in Nederland.
Hoogstwaarschijnlijk zal dan de toelatingscommissie zich hierover buigen en mogelijk dat je bepaalde vakken nog moet halen.
Als je de faculteit mailt in Nederland met deze vraag en een overzicht van je vakken (en cijfers) kunnen ze daar een beoordeling over geven.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Aleyna
Feb 26, 2021 @ 12:42:03
Goedemiddag,
Ik had een vraagje, kan je als je in België je bachelorsdiploma(geneeskunde) hebt, je master (geneeskunde) in Nederland doen?
Judith
Mar 01, 2021 @ 12:11:44
Goedemiddag Aleyna,
Dat zal hoogstwaarschijnlijk goed kunnen.
Ze zullen wel eerst je diploma en bijbehorende vakken en cijfers willen bekijken om te zien of je niet iets gemist hebt van het Nederlandse curriculum.
Dus waarschijnlijk moet je eerst langs de toelatingscommissie, maar je hebt hele grote kans dat dit wel kan.
Per universiteit hebben ze hier een andere kijk op, dus het ligt eraan waar je graag wil sturen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Leonardo
May 18, 2021 @ 11:59:38
Beste Judith,
Ik ben van plan om mijn deelcertificaten (vwo) te halen nadat ik mijn havo diploma op zak heb. Nou vroeg ik me af of het mogelijk is om alleen met mijn havo diploma en vwo deelcertificaten waaronder biologie, wiskunde A, natuurkunde en scheikunde de studie geneeskunde in België kan volgen als ik ben geslaagd voor de toelatingsexamen?
Met vriendelijke groet,
Leonardo
Judith
May 20, 2021 @ 12:29:29
Hoi Leonardo,
Helaas ben je daar niet toelaatbaar voor.
Je hebt of een hele VWO diploma nodig of je HBO Propedeuse op zak en je moet inderdaad het toelatingsexamen halen.
Daarnaast hebben ze nu de extra regel dat je bij de best scorende moet zitten.
Dus: ze hebben het aantal studenten waar ze ruimte voor hebben vastgesteld en die selecteren ze op hoe goed ze het op het examen hebben gedaan.
Laat je absoluut niet tegenhouden in de ambities die je hebt, maar het is zeker nuttig om je goed te laten informeren. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
kelsey
Jun 19, 2021 @ 17:23:33
Beste Judith,
Ik heb een vraag, ik wil heel graag geneeskunde studeren.
Ik heb in Nederland een havo diploma en een bachelor medische beeldvorming en radiotherapeutische technieken HBO afgerond. In Nederland kan ik hiermee geen toelatingsexamen doen omdat ik 4 vakken op vwo niveau moet hebben. Ook moet ik 20.000 euro per collegejaar betalen. Hoe zit dat in België? kan ik in België meedoen aan het toelatingsexamen wanneer ik een havo diploma en HBO bachelor heb afgerond, en hoe zit het met het collegegeld? Ik kan dit nergens vinden. Ik hoor graag van u !
Met vriendelijke groet,
Kelsey
Judith
Jun 21, 2021 @ 12:17:16
Hoi Kelsey,
Dan heb ik heel goed nieuws voor je!
In België ben je toelaatbaar met een HBO Bachelor voor het toelatingsexamen voor de studie Geneeskunde.
Daarnaast geldt bij hen dat je hetzelfde betaalt als je voor het eerst een bachelor volgt of voor een tweede keer.
Dus dat is zeker anders dan in Nederland. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sara
Jul 10, 2021 @ 09:51:55
Hoi Sara,
Ik heb mijn havo diploma op zak maar kan ik een hbo opleiding mondzorg volgen in België ? Of moet ik nog iets doen? En kan ik daarna door stromen naar tandheelkunde.
Judith
Jul 11, 2021 @ 12:00:58
Hi Sara,
Ja dat kan zeker! Je kan met je havo diploma starten met de hbo studie Mondzorg in België.
Je kan niet zomaar doorstromen naar Tandheelkunde. Daarvoor moet je je eerst aanmelden bij de toelatingscommissie van de uni in België.
Zie hier meer info daarover: https://www.kuleuven.be/toekomstigestudenten/nederland/toelatingsvoorwaarden-voor-studenten-uit-nederland
Succes Sara!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sami
Jan 02, 2022 @ 03:48:05
Beste Judith,
Ik doe tweejarige hbo opleiding, dit is mijn laatste jaar. Ik heb in het eerste jaar ook een propedeuse behaald, maar het is niet een bachelor P. Het is een associate degrees P. Kan ik dan het toelating examen doen?
Judith
Jan 03, 2022 @ 11:34:06
Hi Sami,
In België kennen ze de Associate degree nog niet.
Sowieso moet je met een HBO Propedeuse eerst langs de toelatingscommissie bij de universiteit van je keuze.
Dus ik raad aan: wie niet waagt wie niet wint! Gewoon aanvragen.
Ik heb even Gegoogle’d en als voorbeeld zie ik dit bij KU Leuven staan: https://www.kuleuven.be/english/application/instructiesnederlands
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sami
Jan 03, 2022 @ 20:45:44
Bedankt voor de informatie. Ik ga het wel doen.
Maar als je naar de toelatingseisen kijkt.
Hier: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/2021/opleidingen/n/SC_51016761.htm#activetab=voorwaarden
Dan zie jij bij punt vier dat ze (een diploma uitgereikt in het kader van hbo) eisen. En ik denk dat associate degrees onder het kader van hbo valt?
Judith
Jan 04, 2022 @ 10:00:04
Hi Sami,
Ja dat is dus nog onduidelijk, omdat ze in België de Associate degree nog niet kennen.
Het is dan ook in NL een nieuwe, aparte opleiding: hbo niveau op een mbo manier toepassen.
Daarom is het nuttig om hen informatie te verstrekken over de Associate degree, je cijferlijst en dit aan de toelatingscommissie te geven.
Het is ook afhankelijk van welke vakken je gevolgd hebt in je AD, zodat zij kunnen inschatten hoe de overstap voor jou is en of het haalbaar is.
Laat je mij weten wat hun reactie is?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Koen
Mar 10, 2022 @ 18:10:53
Beste Judith,
Als je een bent afgestudeerd met de opleiding tandheelkunde ( bachelor en master).
mag je deze dan ook gelijk gebruiken in Nederland en zo ja, mag je hier dan wel gelijk een praktijk beginnen.
Groet,
Koen
Judith
Mar 13, 2022 @ 12:29:57
Hi Koen,
Het antwoord hangt ervan af waar je deze bachelor en master behaald hebt.
Gezien de blog neem ik aan in België.
Je moet je dan eerst in Nederland registreren en jezelf laten opnemen in het BIG register.
Dan kan je ook in Nederland aan de slag als tandarts!
Zie hier er informatie over: https://www.bigregister.nl/buitenlands-diploma
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
sander
Jan 17, 2023 @ 16:01:48
Beste Judith,
zou je tandheelkunde en geneeskunde samen kunnen studeren?
groet,
sander
Judith
Jan 18, 2023 @ 12:40:19
Dag Sander,
Gezien beide studies enorm uitdagend en veel colleges hebben, lijkt mij dat bijna onmogelijk.
Überhaupt 2 studies tegelijk doen is iets wat weinig mensen doen en dan vraag je dit voor 2 twee zware studies.
Wat is de reden dat je dit overweegt?
Niks is onmogelijk als je het echt enorm graag wil en weet waarvoor je het doet.
Je kan altijd contact leggen met de universiteit, maar ik denk dat ik het antwoord al weet …
Groet, Judith van KeuzeSprong
Xavier
Jan 29, 2023 @ 10:31:50
Hoi Judith,
Ik zit nu in vwo 5 op een nederlandse middelbare school met een NT & NG profiel. Ik zou graag tandheelkunde willen studeren. Hierover heb ik een paar vragen:
1) Als ik dit jaar mee doe aan de selectie en ik haal de selectie, kan ik dan het jaar erna gelijk tandheelkunde studeren? Of is mijn toelating niet meer geldig?
2) Ik las dat je meerdere keren kan meedoen aan de selectie, zijn er door het jaar heen verschillende data voor wanneer je het examen kan afleggen? Of is het elk jaar 1x?
3) Ik vroeg me af of niveau van secundair onderwijs van belgië anders is dan nederland. Want ik hoorde dat het niveau in belgië een stuk hoger is. Als dit waar is hoe kan ik me het beste voorbereiden voor de selectie?
Alvast bedankt voor uw reactie!
Judith
Jan 29, 2023 @ 17:42:46
Hi Xavier,
A man on a mission! I like it.
Hierbij de antwoorden.
1) Je kan dit jaar niet meedoen, want je zit nog niet in je examenjaar.
Mocht dat wel mogelijk zijn (dan is dat nieuws voor mij), is je toelating niet automatisch geldig volgend jaar.
2) Er is maar 1 mogelijkheid per jaar en daarvoor hoor jij je voor 15 januari in te schrijven. Het is dus elk jaar 1x.
3) Dat is inderdaad anders. Zij hebben een andere manier van les geven waar het veel meer draait om theoretische kennis.
Op de website van je Vlaamse universiteit naar keuze hebben ze voorbereidingsmateriaal staan, daar kan je induiken.
Hopelijk heb ik zo je vragen naar tevredenheid beantwoord.
Groetjes, Judith van KeuzeSprong
M
Jun 20, 2023 @ 13:16:33
Beste,
Ik ben een Nederlandse student tandheelkunde aan de Ugent. graag wil ik overstappen naar Leuven, wat in principe kan omdat ik mijn toelatingsexamen tandarts geslaagd ben voor de start van mijn studie. Ik zit nu in het 3e jaar en door vertraging in mijn praktijkvak van de 3e bachelor heb ik ook een groot deel van de theorie in de master afgerond. Graag zou ik willen weten hoeveel vrijstellingen er bij zo’n overstap meestal gegeven worden, en het aantal vakken van het bachelorcirriculum niet overeenstemmen tussen de Ugent en KU Leuven. Zou u hier informatie over ter beschikking hebben of weten hoe ik aan deze informatie zou kunnen komen? Alvast bedankt!
Judith
Jun 21, 2023 @ 20:03:09
Hi M,
Hoe graag ik ook met je mee wil denken, lijkt het mij echt het verstandigst om naar de meest logische plek te gaan voor je antwoorden: de universiteit in Leuven. Bel naar KU Leuven en vraag om het e-mailadres van de toelatingscommissie van Tandheelkunde. Stuur een mail naar de commissie met je behaalde vakken en bijbehorende cijfers, zodat ze alle informatie over je hebben.
Zo kom je tot je antwoorden, tenminste dat is mijn advies. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Arian
Oct 05, 2023 @ 19:33:13
Hi Judith
Ik heb een havo diploma en doe nu vwo. Mijn vraag is of mee kan doen aan de toelatingstoets van tandheelkunde in België als ik mijn vwo niet haal maar wel mijn bachelor mondzorgkunde. Als ik daar mee start aankomend jaar.
Met vriendelijke groet,
Arian
Judith
Oct 06, 2023 @ 19:41:02
Hi Arian,
Begrijp ik je vraag goed dat jij je afvraagt of je met een afgeronde hbo bachelor studie van 4 jaar Mondzorgkunde de toelatingstoets kan doen van Tandheelkunde in België?
Ja dat kan.
Groet, Judith van KeuzeSprong