Deze 9 Studiekeuzetips maken je Studiekeuze echt Simpel
15 augustus 2019
Een studiekeuze maken is geen gemakkelijke opgave. Daarmee kan jij alle hulp goed gebruiken. Vandaar dat we in deze column ook de beste studiekeuzetips behandelen. Dit zijn de studiekeuzetips die wij de afgelopen tijd het meest aan jongeren hebben gegeven.
Tips kunnen echt handig zijn. Niet voor niks blijkt uit de praktijk dat een studiekeuze vaak verkeerd uitpakt. Zo blijkt uit cijfers van de Inspectie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat 40% een verkeerde studie kiest en binnen 1 jaar met zijn/haar studie stopt.
Belangrijkste reden? Het beeld van de studie komt niet overeen met de werkelijkheid. Dit komt omdat er in het keuzeproces op de verkeerde dingen wordt gefocust en omdat studenten niet weten hoe ze het beste een studiekeuze kunnen maken. Ze verdiepen zich niet in de studiekeuzetips die voor hen beschikbaar zijn!
De kans is daarbij groot dat jij dit jaar precies dezelfde fouten gaat maken. Hieronder vind je daarom de meest voorkomende fouten bij het maken van een studiekeuze en wat jij daaraan kan doen. Echte studiekeuzetips waar je wat aan hebt!
Studiekeuzetip 1: Kijk niet meteen naar het aanbod
De meeste jongeren maken hun studiekeuze door eerst het studiekeuze-aanbod te bekijken. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet!
Stel je namelijk voor: Je bekijkt de bachelors van de Universiteit van Utrecht. En daartussen heb jij 1 interessante studie gevonden. Stop jij dan met zoeken? Natuurlijk niet. Je zult denken:
” Deze studie toegepaste psychologie lijkt mij wel tof. Maar niet alles ervan is leuk. Laat ik toch even wat andere studies checken. Er zijn zoveel studies! De perfecte studie zit er vast wel tussen. “
Kortom: Je blijft zoeken. Je gaat op zoek naar meer studies.
Vervolgens vind je nog 2 studies die interessant zijn. Of er is helemaal niks wat eruit springt. En voor je het weet beginnen alle studies op elkaar te lijken. Opeens lijkt die studie toegepaste psychologie helemaal niet zo interessant meer. Hoe maak je dan jouw studiekeuze?
Het probleem hierbij is dat je geen selectiecriteria hebt. Hierdoor blijf je maar studies bekijken zonder dat helder is wat jij wilt en waar je precies naar op zoek bent.
De oplossing? Maak een overzicht en zet op papier precies wat jij wel en niet wilt in een studie. Dit kan je bijvoorbeeld doen door aan jezelf een aantal vragen te stellen. Niet perse de standaardvragen als: In welke vakken was ik goed? Of: welke vakken vond ik leuk? Maar betere vragen zoals:
- Welke complimenten krijg ik vaak uit mijn omgeving?
- Welke hobby’s/activiteiten vind ik leuk?
- Welke kwaliteiten/elementen komen in mijn hobby’s het best tot zijn recht?
- Welke talenten heb ik en hoe kan ik die inzetten?
Vervolgens probeer je deze elementen en kwaliteiten te vertalen en te linken naar elementen die je ook in een studie wilt terugzien en wilt inzetten. Op basis hiervan kan je een veel betere selectie maken voor jouw studiekeuze!
Stel bijvoorbeeld dat je basketbal leuk vindt. Vraag jezelf dan af:
- Wat vind ik er dan zo leuk aan? (bijvoorbeeld: het competitieve element)
- Welke talenten zet ik in (bijvoorbeeld: Ik coördineer/organiseer veel )
Rangschik deze dingen! Dat zijn allemaal dingen die ook als criteria aan je studie/beroep voor later kan stellen. Zo krijg je een steeds beter beeld van jezelf en kan je veel beter studies uitsluiten.
Het klinkt misschien niet wereldschokkend, maar zodra je dit voor jezelf uitprobeert zul je zien dat je er ook echt wat aan hebt. Niet voor niks maken wij bij onze studiekeuzebegeleiding mee dat dit echt werkt. Zo gaf 1 iemand aan:
“Er wordt eerst echt naar jezelf gekeken en niet naar studies. Door het eerst los te zien kan je daarna dingen gaan combineren en zo bekijken wat echt bij je past. Uiteindelijk heb ik een studie gevonden die mij eerder niet was opgevallen.”
Door eerst dus naar jezelf te kijken, kan je zaken los zien. Het maakt het mogelijk om objectief te beoordelen of een studie echt bij jou past.
Studiekeuzetip 2: De Botte-bijl methode werkt niet
Veel jongeren maken al heel snel een voorselectie bij hun studiekeuze, zonder dit heel goed te beargumenteren.
Wat je vaak hoort is het bijvoorbeeld volgende:
” Een Studie met Talen lijkt mij niks. Laat ik me maar focussen op bachelors met Economie. Daar was ik altijd al goed in.”
Het vervolg van deze botte-bijl-methode is dat je mogelijk ook taalstudies uitsluit die perfect bij jou zouden passen.
Stel dat je alle taalstudies over 1 kam scheert. Dan sluit je bijvoorbeeld ook een studie Journalistiek uit. Dit terwijl deze studie misschien wel heel goed bij jou zou passen. Dit omdat je bijvoorbeeld heel veel plezier beleeft aan het onderzoeken van onderwerpen om hierover te schrijven. Door alle talenstudies uit te sluiten loop je zo je roeping als journalist van een economisch dagblad/website misschien mis!
Nu is Journalistiek natuurlijk een voor de hand liggende studie binnen de talenstudies omdat iedereen die studie kent. Maar wie weet zijn er wel studies binnen een richting waar je totaal niet bij had stilgestaan.
Het probleem is dat er te snel studierichtingen worden uitgesloten. Hierbij wordt er geen rekening mee gehouden dat studierichtingen veel breder zijn dan je zou denken. Binnen een richting zijn er vaak veel vertakkingen met uiteenlopende richtingen.
Ga dus niet meteen al een richting op met jouw keuze. Maak geen onbewuste voorselectie bij jouw studiekeuze. Maar probeer alleen studies uit te sluiten die totaal niet de elementen/kwaliteiten bevatten die jij graag wilt terugzien.
Studiekeuzetip 3: Pas op voor vooroordelen
Vooroordelen heeft iedereen. Vaak gaat dit als een lopend vuurtje op school. Zo hoorde ik vroeger altijd het volgende:
” Economie is echt een hele moeilijke studie met veel uitval. Je moet echt heel erg goed zijn in wiskunde om Econometrie te volgen. En met een studie in een Taalrichting heb je heel weinig baanperspectieven.”
Vaak blijken veel voordelen echter niet waar te zijn:
- Zo is economie niet moeilijker en heeft niet meer uitval dan veel andere studies in dezelfde richting,
- Bij Econometrie is motivatie veel belangrijker dan aanleg voor wiskunde.
- En is een studie met een Taalrichting zo breed dat er weinig valt te zeggen valt over de baanperspectieven. (zo hebben Praktisch gerichte taalstudies een veel beter baanperspectief dan letterkunde).
Het is zonde om deze studies al meteen uit te sluiten omdat je iets op school erover hebt gehoord. Toch zie je vaak dat jongeren op basis van geruchten al meteen studierichtingen uitsluiten.
Probeer jouw studiekeuze daarom te maken op basis van zo min mogelijk vooroordelen. Van alle studiekeuzetips is dit wel belangrijk: Sluit niet onnodig studies uit. Je kan daarbij altijd bij de opleiding zelf informeren of jouw beeld van een opleiding wel klopt met de werkelijkheid.
Belangrijk hierbij is wel: Vertel eerst jouw beeld van de studie en vraag of dit klopt! Zo kan je veel beter een studie kiezen (op basis van betere argumenten).
Studiekeuzetip 4: Durf voor jezelf te kiezen
Het klinkt misschien heel voor de hand liggend dat je bij een studie voor jezelf moet kiezen. Echter laten de meeste mensen zich enorm beïnvloeden door hun omgeving.
Sterker nog: Grote kans dat jouw omgeving doorslaggevend is bij jouw studiekeuze. Dit leidt vaak tot grote problemen. Vooral als je je gaat oriënteren op een studie.
Zo dacht 1 van onze klanten laatst:
“ Als ik lucht- en ruimtevaarttechniek ga studeren zijn mijn ouders vast veel trotser op mij dan wanneer ik een opleiding Game-Design ga kiezen”
Of
“ Mijn beste vriend gaat in Utrecht Economie sturen, hoe leuk zou het zijn als we dezelfde studie doen?”
Bewust of onbewust wordt op basis van de omgeving een studiekeuze gemaakt. Grote kans dat de studie dan in de praktijk niet helemaal uit de verf komt en jij met de gebakken peren zit. Dat is niet alleen onverstandig maar ook heel erg zonde.
Het is veel beter om een studiekeuze te maken waarbij je je niet laat leiden door jouw omgeving, maar door jezelf.
Kies dus niet voor een studie alleen maar omdat jouw beste vriendin die studie ook koos! Bij die nieuwe studie maak jij straks weer een hoop nieuwe vrienden. Iedere eerstejaars op het HBO/WO is namelijk helemaal nieuw en kent nog niemand!
Soms valt dit echter niet mee.
Zo was er laatst in onze praktijk een studente die heel graag Econometrie wilde studeren. Dit terwijl haar eigen vriend hier op tegen was omdat ze dan ging studeren in een andere stad. Uiteindelijk heeft ze naar heel veel twijfelen toch voor de Econometrie studie gekozen (en liep haar relatie onder andere hierdoor op de klippen). Ze is nu heel happy met haar studiekeuze, maar het had niet veel gescheeld of ze had wat anders gekozen.
Mensen zijn uiteindelijk veel gelukkiger en gemotiveerder als ze voor zichzelf kiezen. Neem bijvoorbeeld onderstaande studente. Ondanks dat ze supergoed was in Scheikunde en iedereen haar vond dat ze scheikunde moest gaan studeren, koos ze toch voor een totaal andere opleiding.
Zelf zegt ze hierover:
” Je oude scheikundeleraar zal over 10 jaar echt niet zitten rouwen omdat jij geen scheikundige studie hebt gedaan, maar jij waarschijnlijk wel wanneer je tegen je zin in voor die studierichting hebt gekozen.”
Zelf kennen we legio voorbeelden van studentes die nu ongelukkig zijn in hun studie/baan, omdat ze niet voor hunzelf durfde te kiezen. Doe dit dus niet. Van alle studiekeuzetips is dit er een om niet weg te moffelen!
Studiekeuzetip 5: Studiekeuzes zijn niet definitief
Andere jongeren zijn weer bang om een bepaalde richting te kiezen. Zo gaf 1 van onze studentes aan:
” Als ik een studie in de verzorging kies, dan werk ik de rest van mijn leven in een ziekenhuis of de gezondheidszorg. Dan zit ik er dus aan vast!”
Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat studiekeuzes niet definitief zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 75% van de werkende mensen na 25 jaar niet meer werkzaam is in de branche waar ze in eerste instantie een studie voor volgde!
Dit komt, omdat je je blijft doorontwikkelen en steeds nieuwe ervaringen opdoet. Op basis van deze nieuwe ervaringen ga jij straks weer nieuwe keuzes maken.
Ga er dus niet vanuit dat je de rest van je leven vast zit aan een studiekeuze. Maak de keuze niet zwaarder dan dat hij al is.
Niet overtuigd? Zoek bijvoorbeeld op Linkedin eens op mensen die een interessante studie hebben gevolgd en kijk waar zij nu werkzaam zijn. Je zult zien dat veel mensen na hun studie een compleet andere richting zijn ingeslagen.
Let wel! Er zijn natuurlijk studies waar je heel specifiek een richting op gaat en je je laat opleiden voor 1 enkel beroep. Denk aan: Chirurg, Advocaat of Notaris. Voor dat soort studies is het vaak lastiger om ineens een andere richting in te slaan. Echter betreft het hier maar een klein aantal studies. Hiernaast zijn de studenten die deze kant kiezen vaak al helemaal overtuigd van hun keuze.
Heel lang twijfelen over jouw studiekeuze heeft ook geen zin. Sinds de basisbeurs is afgeschaft, vinden studenten studeren een stuk duurder en zijn ze meer bezig met hun studiekeuze.
Laat dat geld echter geen belangrijke rol spelen. Dat geld verdien jij later met jouw baan wel weer terug.
Studiekeuzetip 6: Gebruik niet deze argumenten
Een van de grote fouten die wordt gemaakt is een studie kiezen op basis van de verkeerde argumenten. Zo denken studenten namelijk weleens:
” Met een studie voor arts/politie/leger/advocaat heb je straks een hogere status en meer aanzien. Hierdoor wordt ik straks gelukkiger en kijken anderen meer naar mij op.”
of
” Econometrie is een studie waar je veel geld mee kan verdienen. Ik wil veel geld verdienen dus kies ik voor Econometrie!”
Mocht een studie Econometrie/arts/advocaat helemaal jouw ding zijn dan moet je dit vooral doen. Doe dit echter niet omdat je rijk van wilt worden of omdat deze studie status heeft. Want hoeveel status de studie ook heeft, als je de hele dag alleen maar vervelende dingen doet ga je het echt niet lang volhouden. De motivatie voor de studie ligt dan niet intern (in jou) maar extern. Daarbij is het leven veel te kort om dingen te doen die niet leuk zijn.
De status van een opleiding kan bij de studiekeuze ook een rol spelen bij het kiezen van het niveau van de opleiding (HBO/WO). Sommige studenten hoor je namelijk weleens zeggen:
“Na het gymnasium (cum laude) een studie volgen op het HBO kan echt niet. Hoe leuk de studie ook is. Ik ga geneeskunde op het WO studeren want dat is een studie met status.”
Veel studenten schijnen het nogal een big issue te vinden om een opleiding te kiezen op een niveau lager. Dat schijnt namelijk ” zonde van je capaciteiten” te zijn.
In werkelijkheid is dit helemaal niet het geval. Zoals uit onze eerdere column al bleek: Een HBO studie heeft ook voordelen boven een WO studie. Een HBO studie is bijvoorbeeld veel beroeps/praktijkgerichter dan een WO studie. Door juist een HBO opleiding te volgen ben je in sommige gevallen juist veel dichterbij jouw droombaan. Dit komt omdat jouw HBO-studie bijvoorbeeld veel specifieker op jouw interesse/vakgebied is gericht. Daarbij: Door juist jouw interesses te volgen ben je veel gemotiveerder en haal je straks veel meer voldoening en potentie uit jouw carrière.
Studiekeuzetip 7: Ga op pad, ervaar de studie!
Als je een duidelijke voorselectie hebt gemaakt is het verstandig om op pad te gaan. Het is belangrijk om echt goed te onderzoeken of een studie bij jou past voordat je een studiekeuze maakt.
Wat je echter weleens hoort is het volgende:
“ Ik had tijdens de open lesweek 2 lessen gevolgd en was helemaal overtuigd! Tot ik echt in die richting kwam, het was 10x moeilijker!”
Probleem is dat je door het bezoeken van een Open Dag of het volgen van een les vaak niet een heel erg goed beeld krijgt van de opleiding. De oorzaak is het volgende:
- Veel jongeren doen weinig onderzoek (bijvoorbeeld: 1 les meelopen of 1x naar een Open Dag).
- Universiteiten/Hogescholen stellen hun aanbod rooskleuriger voor om extra veel studenten aan te trekken.
Vooral dat laatste is een enorm doorn in het oog. Zo bleek al uit onderzoek dat er in de voorlichting enorm veel marketing wordt gebruikt. Zo omschreef 1 onderzoeker dat bij sommige scholen “de marketing de overhand kreeg boven het objectief informeren”. Pas hier dus mee op!
Om echt te ervaren of een studie ook echt bij jou past heeft het weinig zin om alleen een open dag te bezoeken. Veel jongeren bereiden zich voor zo’n open dag nauwelijks voor en laten alles op zich afkomen. Gevolg hiervan is dat er in de praktijk eigenlijk helemaal geen onderzoek wordt gedaan.
Doe dus goed onderzoek. Ga echt op pad. Boek bijvoorbeeld een meeloopdag en neem contact op met oud-studenten. Wees daarbij kritisch en stel vragen. Schrijf daarbij de vragen op die jij graag wilt stellen. Steek hier tijd en moeite in. Goede vragen die je kan stellen staan hier.
Meeloopdagen zijn daarbij echt een aanrader. Zo gaf 1 studente aan dat:
” Na een meeloopdag wist ik direct dat ik naar die school wilde! Ik stond eerst ingeschreven bij een andere HBO studie en was niet eens zeker over mijn opleidingskeuze, totdat ik in Deventer mee liep met een studente. Ontzettend leuk en alles paste zó goed bij mij, dat ik nu al fantaseer over hoe het volgend jaar gaat zijn”
Interesse om een meeloopdag van een studie bij te wonen? Zoeken op Google naar: meeloopdag + jouw universiteit en klik op de links om een meeloopdag bij jouw universiteit in te plannen.
Studiekeuzetip 8: Er is geen perfecte studiekeuze
Geen enkele studiekeuze is perfect. Er zullen altijd wel nadelen zijn bij een studie. Daar ontkom je niet aan.
Soms hoor je daarbij echter:
” Ik heb een aantal studies in mijn hoofd en kan hier niet tussen kiezen. Ik kies gewoon 1 alternatief, want ze zijn allemaal even leuk.”
Het beste advies in zo’n situatie is om de studies die je in je hoofd hebt te toetsen aan de wensen die je voor een studie hebt. Geef alle studies op basis van deze criteria een score en check welke studie er dan bovenaan komt staan. Ben je blij met de studie die dan het hoogst staat of had je liever een andere studie die hoger kwam? Doordat je op deze manier je gevoel erbij betrekt geeft dat vaak de doorslag!
Een knoop doorhakken is ook gewoon heel lastig om te doen. Vooral omdat je het nooit perfect kan doen. Je wilt niets uitsluiten. Toch levert het maken van de keuze in de praktijk veel rust op. De twijfels zijn weg en je hebt iets om naar uit te kijken. Het geeft daarbij ook duidelijkheid over wat jij de komende jaren gaat doen en waar je zal zijn.
Wees ook niet bang om te kiezen en vertrouw op jouw keuze.
Studiekeuzetip 9: Kies voor een tussenjaar
Als je alle studiekeuze tips hebt gevolgd en je weet het nog steeds niet dan zijn er een aantal alternatieven:
- Je kan een tussenjaar gaan volgen
- Je kan professionele studiekeuzebegeleiding inschakelen.
Kies je voor een tussenjaar dan kan je stages gaan lopen bij verschillende beroepen om in de praktijk te ervaren wat je beter ligt. Of je kan juist een cursus doen om bijvoorbeeld in het buitenland vrijwilligerswerk te verrichten.
Zo’n tussenjaar kan heel erg handig zijn voor jou. Aan een tussenjaar zitten voordelen:
- Je hebt meer tijd om je te oriënteren op jouw toekomst
- Je leert jezelf beter kennen en doet werkervaring op
- Je doet mooie herinneringen op en stapt buiten jouw comfortzone
Er zitten ook nadelen aan een tussenjaar:
- Je studieritme wordt onderbroken
- Minder motivatie om straks een studie te starten
- Je hebt geen duidelijk doel voor ogen/Je gaat je vervelen
Onderzoek dus goed of de voordelen wel tegen de nadelen opwegen. Ben jij iemand die motivatie en een doel heel belangrijk vindt, dan is een tussenjaar misschien geen goed idee. Wil je echter meer over jezelf te weten komen en vind je jezelf nog te jong om zo’n belangrijke keuze te maken, dan is een tussenjaar misschien wel wat voor jou.
Op internet zijn er daarbij veel instellingen die je kunnen helpen met een tussenjaar. Je zou daarbij kunnen kijken op www.tussenjaar.nl. Hiernaast zijn er ook professionele instellingen zoals de Evangelische Hogeschool (www.eh.nl).
Specifieke studiekeuzetips nodig?
Hopelijk heb je wat aan bovenstaande studiekeuzetips. Echter weten wij natuurlijk ook: Elke situatie is weer anders. Mogelijk zit jij met specifieke vragen die in deze column niet aan bod zijn gekomen.
Wij helpen graag. Laat een berichtje hieronder achter met jouw specifieke vragen en Judith beantwoord graag jouw vragen. Mogelijk dat ze nog wat extra studiekeuzetips kan geven!
Ontvang gratis onze Freebie!
Ontvang nu gratis een studiekeuze-pakket op jouw telefoon
(materiaal bestaat uit 5 lessen en introductievideo)!
Benno
Jan 12, 2017 @ 21:43:29
Hallo,
Ik heb momenteel ik erg veel twijfels over mijn studiekeuze. Ik zit ik in het 2e jaar Commerciële Economie Sportmarketing. De vakken en projecten in de opleiding gaan vrijwel allemaal over sport en de commercie. Echter begin ik mij steeds meer te interesseren in het gedrag van mensen, politiek en communicatie. Daarnaast heb ik een hekel aan groepsprojecten. Ik studeer veel liever zelfstandiger zodat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen werk. Ook heb ik het gevoel dat ik door leraren en project niet meer uitgedaagd wordt. De motivatie om bezig te zijn voor mijn opleiding wordt met de dag minder…
Ik ben naar andere interessante studies gaan kijken en nu kwam ik bij Communicatiewetenschappen (WO) uit. Deze opleiding sluit redelijk aan bij mijn huidige opleiding maar beschikt ook over elementen die ik wel interessant vind. Is het aan te raden om met je P Universiteit te doen? Moet je over een bepaald niveau beschikken voor WO of is het gewoon een kwestie van hard werken en motivatie? Ik heb me al ingeschreven voor open dag en meeloopdagen.
Mvg
Judith
Jan 16, 2017 @ 12:53:12
Goedenavond Benno
Bedankt voor je vraag!
Het is zeker mogelijk om met je HBO propedeuse naar de universiteit te gaan.
De drempel ligt dan wel wat hoger qua toelating en ze zullen waarschijnlijk aanvullende eisen gaan stellen, zoals bepaalde vakken op wo-niveau halen of een toelatingstoets behalen.
Op de universiteit draait het om een andere manier van denken en leren. Het ligt eraan hoe gemakkelijk en snel jij dit oppakt, hoe de overgang voor jou verloopt.
Het blijft altijd een kwestie van hard werken en motivatie, bij elke opleiding 😉
Ik raad je aan om contact op te nemen met de studieadviseur van de studie om te bespreken of er nog aanvullende eisen zijn voor jouw toelating.Dat verschilt namelijk per persoon.
Succes Benno!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Irene
Apr 19, 2017 @ 11:28:08
Hallo,
vorig jaar heb ik eindexamen gymnasium gedaan en daarna ben ik, na heel veel twijfelen en het niet zeker weten, scheikunde gaan studeren. Ik kwam er echter al heel snel achter dat het totaal niet bij mij paste en ik stopte al na 3 weken. Ik had dus eigenlijk ook een soort van tussenjaar.
Dit jaar ben ik naar veel open dagen en meeloopdagen geweest. Ik heb geprobeerd heel veel informatie te zoeken en me breed te oriënteren.
Het is nu bijna 1 mei, en ik weet nog steeds niet wat ik wil. Ik denk dat HBO beter bij mij past dan WO, en de studie small business en retail management leek mij wel wat. Maar na een gesprek met de decaan van die opleiding bleek dat het waarschijnlijk toch niet bij mij past. Ik vind het nu heel lastig om iets te kiezen en bij elke studie die ik opzoek zie ik wel iets wat me tegenvalt en dan schrijf ik de studie al snel af, omdat ik dan bang ben dat ik weer ga stoppen omdat het niet bij me past. Ik wil wel echt graag nog verder leren. Ik zit nu ook te denken aan iets met toerisme, om daar later zelf iets in te beginnen. Maar ik ben bang dat ik nu een overhaaste keuze ga maken om dat ik zo erg twijfel. Heeft u hier advies of tips voor?
Met vriendelijke groet, Irene
Judith
Apr 21, 2017 @ 07:16:00
Goedemorgen Irene,
Bedankt voor je verhaal en je vraag.
Wat ik vooral lees is dat je (en met jou zovelen) je studiekeuze benadert vanuit de opleidingen zelf.
Je bekijkt een opleiding en bedenkt wat je ervan vindt. Geen wonder dat je dan overal wel iets leuks in ziet of alle studies vindt tegenvallen.
De strategie om je studiekeuze te benaderen vanuit jezelf werkt stukken beter.
Dit staat ook beschreven in de column hierbij.
Bedenkt waar jij goed in bent, waar jij de tijd bij vergeet en wat jou boeit. Wat wil jij het liefste leren?
Dit is niet de makkelijkste benadering, maar wel de effectiefste. Dit is dan ook de basis van onze studiekeuzebegeleiding.
Als je mijn hulp hierbij wilt, dan ontvang ik graag een mailtje naar judith @ keuzesprong .nl
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sara
Jan 29, 2018 @ 01:04:15
Hallo ik zit nu in mijn eerste jaar bachelor orthopedagogie. Ik voel dat dit niet mijn ding is en dat ik het niet graag doe. Maar als ik hiermee stop weet ik nog steeds niet wat ik graag wil doen. In mn laatste jaar heb ik deze keuze uitgesteld waarbij ik op het eind snel een keuze heb gemaakt en koos voor een uitgebreide richting namelijk ortho. Ik ging letterlijk met tegenzin naar de verplichte lessen. Dat was zo saaai en ik zag geen doel in mijn richting waarbij ik geen motivatie heb. Ik heb in de zomer heel lang zitten struggellen om een keuze te maken. Kheb alles geprobeerd; richtingen op papier, hobbys, interesses,.. niets helpt. Nu ik wil veranderen weet ik ten eerste ni wa ik wil en ben ik bang dat ik studiepunten zal verliezen. Ik schrok zelfs van mezelf dat ik ineens alles wou gaan studeren, alles leek idd heel intressant. Ik hou van artistieke dingens, knutselen, schilderen, zingen en dansen. Ik kan goed presenteren en ordenenen. Ik vind het nu raar hoe ik obv dit een selectie voor een richting kan doen. Ook ben ik bang dat mn tweedde keuze verkeerd zal zijn….
Judith
Jan 29, 2018 @ 17:23:27
Dag Sara,
Moedig van je om dit aan te geven en hulp hierbij te zoeken.
Graag bel ik met je hierover, zodat ik je mogelijk kan helpen bij je studiekeuze.
Wil je appen/bellen naar 06-23 959 411, zodat we er een moment voor kunnen prikken en je je minder radeloos gaat voelen?
Graag hoor ik van je.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sara
Feb 03, 2018 @ 18:23:23
Hallo graag wil ik het op deze manier anoniem houden op me meer op mijn gemakt te voelen. Ik wil aan de ene kant dus van richting veranderen maar aan de andere kant niet. Ik weet nog steeds niet wat ik wil. Als ik in mijn rooster mijn vakken bekijk wordt ik niet blij maar meer gefrusteerd. Ik denk dat ik deze richting niet 3j lang kan volhouden. Kwou ook geen universiteit omdat ik geloof da ik het niet ga aankunnen. Richtingen zoals handel, economie & wiskunde intresseren mij totaal niet. Vakken zoals psychologie enzo wel maar ik krijg die gevoel niet in mn richting ortho. Soms wil ik gewoon stoppen met school omdat ik hier geen zin meer in heb. Ik heb geen motivatie om te studeren
Judith
Feb 10, 2018 @ 12:10:20
Dag Sara,
Ik wil je erg graag helpen, maar dat kan ik niet op deze basis.
Ik snap dat je je zo meer op je gemak voelt, maar als je hulp wilt bij jouw situatie is het toch verstandig om contact te zoeken.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Eva
May 12, 2018 @ 11:00:17
Dag Judith,
volgende week beginnen mijn examens en ik heb me ingeschreven voor 2 studies. deze studies heb ik gekozen vanuit dingen die ik zelf leuk en belangrijk vind en onderwerpen waarbij ik denk dat ik de wereld een beetje kan veranderen. (dus best wel uit mezelf, eerst kijken wat ik belangrijk vind, dan een studie er bij zoeken)
bij beide opleidingen heb ik opendagen en meeloopdagen bezocht. hier bleek dat ik de studies niets vond, het programma niet maar het kwam voornamelijk door de studenten. ik kan niet voor me zien dat ik tussen de types die op de opleiding zitten mijn vrienden kan vinden, of leuk les kan volgen.
zou ik toch aan een van deze studies beginnen, om te proberen of eerst een studiezoeken waarbij alles klopt?
Judith
May 13, 2018 @ 08:09:10
Goedemorgen Eva,
Bijzonder dat op basis van informatie op internet de studies je wel aanspraken, maar in de praktijk niet.
Waar zit dat hem in? Welke onderwerpen boeien jou?
Ik raad je af om maar een studie te starten, om maar een studie te starten.
Studeren kost geld, energie en veel tijd. Het lijkt me beter dat als je voor een studie gaat, deze ook echt de studie is waar je in ieder geval aan het begin overtuigd van ben.
Dus een tussenjaar is wellicht nuttiger. Dat jaar kan je besteden zoals je wilt, zoals werken, reizen, vrijwilligerswerk, maar zeker ook voor je studiekeuze.
Enerzijds goed uitzoeken wat je nu echt zoekt in een studie en anderzijds ook dagjes meelopen bij opleidingen en professionals die in het werkveld zitten.
Geeft dit antwoord op je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Seb
Jun 19, 2018 @ 07:17:09
Hallo,
Ik heb vorig jaar mijn havo-diploma gehaald en daarna ben ik begonnen aan de studie mbo-verpleegkunde. De studie viel me echter zwaar tegen; de vakken Engels en Nederlands waren op een enorm laag niveau, ik kreeg vakken waarvan ik het nut totaal niet inzag en ik moest heel erg wennen aan de klas omdat ik de enige jongen was en omdat de rest van mijn klasgenoten bijna allemaal 3-4 jaar jonger waren ( Ik was toen zelf 19). Na 4 lesdagen vroeg mijn studieloopbaanbegeleider me na de les even te blijven en zij begon te pushen of ik psychische problemen had en ze zei dat ik de opleiding niet zonder extra begeleiding kon afronden en ze wou naar mijn ouders bellen. Ik schrok hier erg van en daarom ben ik gestopt met de opleiding. Ik heb geen psychische problemen, ik ben alleen best wel onzeker en verlegen en ik moest wennen in een klas met alleen maar meisjes.
Nu twijfel ik over een vervolgstudie. Ik ga volgend jaar naar het sprintvwo Nederlands, Engels en Geschiedenis doen zodat ik wat meer opties heb, maar wat daarna? Ik twijfel over meer dingen, maar ik ben bij veel studies bang dat ik niet geschikt ben:
– Pabo –> Ik ben bang dat ik door mijn onzekerheid en verlegenheid op persoonlijk vlak niet geschikt ben
– Hbo- Verpleegkunde –> Ik ben bang voor een herhaling van hetgeen wat mij op het mbo gebeurde
– Europese talen en culturen –> Lijkt me een leuke studie aan de universiteit, maar ik ben bang dat het niveau te hoog gegrepen is.
Afgelopen jaar met mijn profielwerkstuk was ik enorm gestresst en ik vond het erg moeilijk, en daarom weet ik niet of ik wel een niveau hoger moet gaan.
– bbl verzorgend IG 2 jaar –> Dit zou een optie kunnen zijn, omdat de zorg mij nog aanspreekt, maar ik ben bang dat ik dan qua niveau erg omlaag ga.
Wat moet ik nou doen? Ik voel me zo opgebrand omdat ik de keuze gewoon niet kan maken.
Maar de opleidingen die hierboven staan zitten wel het meest in de richtingen die bij mij passen; Ik vind het leuk om met mensen te werken of om mensen te helpen en iets voor ze te betekenen en ik heb aanleg voor talen en ik vind het leuk om nieuwe talen te leren.
Judith
Jun 22, 2018 @ 12:02:08
Dag Seb,
Bedankt voor je openheid.
Ik merk dat ik het lastig vind om zo digitaal te reageren op je mail.
Mijn voorstel is om te bellen en het zo te bespreken. Wat vind je van dit idee?
Je kan mij bellen/appen op 06-23959411 en dan plannen we een kosteloze belafspraak in.
Ik hoor graag van je!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Maartje
Jul 12, 2018 @ 13:17:46
Hallo,
Ik doe op het moment 2 jaar de studie “Biotechnologie”. In het eerste jaar was mijn twijfel voor deze studie al erg groot, ondanks de twijfels en gebrek aan motivatie ben ik toch doorgegaan met de studie en zit ik nu inmiddels aan het einde van het tweede jaar. De reden waarom ik niet gestopt ben is omdat ik geen idee had wat ik dan wilde gaan doen. Ik heb gemerkt dat ik makkelijk kan leren, maar dat praktijkgericht werk zoals in het laboratorium niet geschikt is voor mij. Ik zou graag mensen willen helpen of adviseren, maar geen ernstig zieke mensen. De verpleging lijkt mij daarom ook niet zo leuk. Daarnaast vind ik het schrijven van verhalen erg leuk om te doen. De reden waarom ik denk dat het werken met mensen goed bij mij past is omdat ik het leuk vind om naar anderen hun verhaal te luisteren en ze daarbij advies te geven. Ik heb daarom ook kort nagedacht over psychologie, deze studie lijkt mij erg leuk. Maar ik weet van mijzelf dat ik het verhaal van iemand niet los kan laten, en er dus mee blijf zitten, wanneer dit vrij heftig is. Daarom heb ik hier ook niet meer naar gekeken. Mijn favoriete schoolvak is biologie, en daar zou ik ook graag wat mee willen doen. Ik zit er aan te denken om misschien via de vavo VWO te gaan doen, zodat ik met mijn propedeuse van biotechnologie en een VWO certificaat naar de universiteit kan gaan. Ik weet alleen echt niet wat ik het beste kan doen en welke studies het beste bij mij zouden passen.
Judith
Jul 12, 2018 @ 16:49:13
Dag Maartje,
Bedankt voor je verhaal.
Als ik het zo lees haal ik eruit dat je later met mensen wilt werken (maar niet met zware vraagstukken) en biologie leuk vindt.
Ook zeg je dat je schrijven leuk vindt.
Zelf zie ik niet zo snel de connectie met naar het WO overstappen om eerlijk te zijn, kan je die gedachtengang uitleggen?
Probeer eens op te schrijven hoe jouw ideale studie en latere werk eruit ziet.
Alles mag hierin, want alles is mogelijk. Probeer zo concreet mogelijk te zijn: wat lijkt jou nou helemaal super om mee bezig te zijn?
Waar doe je dit, waar ben je mee bezig, doe je dit met anderen, wat is jouw rol, waarvoor kunnen anderen naar jou toekomen?
Probeer dan is te kijken welke studies hierbij aansluiten en houd zowel hbo als wo open in deze zoektocht.
Dit is enkel een tip. Wil je het hier verder over hebben, kunnen we kosteloos bellen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke
Feb 08, 2019 @ 16:43:55
Hoi,
Ik hoop dat ik hier nog op kan reageren. Ik ben al vanaf de 4e klas bezig met mijn studiekeuze. Nu zit ik in mijn eindexamenjaar VWO. Ik heb me ingeschreven voor twee studies, psychobiologie en Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Twee totaal verschillende studies dus, maar beide hebben dingen die me leuk in interessant lijken. Ik zou bijvoorbeeld graag leren over hoe hersenen werken, maar ik vind het ook leuk als ik mijn tekentalent en interesse in natuur kwijt kan in een studie. De studie psychobiologie is een selectiestudie en als ik daarvoor wil gaan moet ik nu een keuze maken zodat ik kan beginnen met leren voor de selectie.
Hetgeen waar ik het meest aan twijfel is dat ik niet erg van samenwerken houd en heel goed kan leren, daarom lijkt psychobiologie me beter bij mij passen, hier bestaat namelijk niet veel van de opleiding uit samenwerken en de studie heeft een hoog niveau (en past qua onderwerp bij het profiel dat ik heb gekozen). De studie Landschapsarchitectuur past dan weer beter bij mijn ‘hobby’s’ voor zover ik dat kan zeggen, tekenen is natuurlijk iets anders dan een landschap ontwerpen. Ik heb hierdoor dus veel keuzestress omdat ik niet kan kiezen tussen twee studies die zo verschillend zijn. Ik hoop dat u me hier een beetje mee zou kunnen helpen.
Groetjes Lieke
Judith
Feb 10, 2019 @ 18:21:18
Goedenavond Lieke,
Natuurlijk kan je hierop reageren. Alle vragen staan vrij en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.
Ik merk dat ik het lastig vindt om mee te denken, omdat ik niet weet wat je al ervaren hebt van de studies.
Heb je al bij beide studies meegelopen?
Probeer op te schrijven wat jij het liefst in een studie (en dus ook latere werk) graag terug wilt zien.
Laat je hierbij niet tegenhouden door je vakkenpakket, wat anderen ervan zouden vinden etc. Denk aan je droomstudie!
Probeer dit zo concreet mogelijk op te schrijven.
Hierdoor creëer je een ideale wensenlijst en met die wensenlijst kan je de studies checken in hoeverre ze aan jouw ideale wensen voldoen.
Ook al heb je 1x met beide studies meegelopen, dan raad ik het je aan nogmaals te gaan.
Een 2e keer let je op hele andere dingen.
Heb ik je zo wat verder kunnen helpen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Lieke
Feb 11, 2019 @ 15:46:10
Erg bedankt voor het antwoord, ik heb inderdaad meegelopen bij beide studies en ik ga de tips zeker gebruiken!
groetjes, Lieke
Ellen
Mar 04, 2019 @ 10:32:58
Hoi,
Ik ben 22 en heb al een HBO studie achter de rug namelijk Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Echter kwam ik in mijn 4e jaar, tijdens mijn stage en afstuderen, er achter dat ik hier eigenlijk helemaal niet in verder wil. Ik vond de studie leuk maar dat was het eigenlijk ook. Op dit moment ben ik bezig met een traineeship van Fast Forward, wat zicht richt op persoonlijke ontwikkeling en waarbij ik werk ervaring op doe bij drie bedrijven. In dit traject probeer/ga ik meer over mezelf te ontdekken, wat vind ik nou leuk, waar krijg ik energie van etc door middel van werkervaring en masterclasses die ik volg. In dit traject heb ik al wel een aantal dingen ontdekt over mezelf namelijk:
Ik ben iemand die van aanpakken houd (doorzettingsvermogen), Ik wil graag anderen een helpende hand toesteken, mijn wil om te groeien en te leren is groot. Ik vind verbinding met mensen belangrijk wil graag iets doen waar het contact met mensen centraal staat en ik praktisch te werk kan gaan. Verder vindt ik de medische wereld erg interessant en ben daar ook nieuwsgierig na.
Toch twijfel ik wel, het traineeship bied je namelijk de kans om aan het eind een vaste baan te krijgen in wat je leuk vindt, maar ik zie me over 1 jaar niet al fulltime werken en wil graag nog verder leren. Plus als ik geen vaste baan krijg wil ik graag een plan b achter de hand hebben en een studie zoeken die wel bij mij past.
Ik weet alleen niet goed waar ik moet kijken nu omdat ik al een 4 jarige studie achter de rug heb en niet weer verkeerd wil kiezen. Ik wil ook niet te snel gaan want mijn traineeship duurt nog minstens echt een jaar.
Ik hoop dat u me hier een beetje mee zou kunnen helpen.
Groetjes Ellen
Judith
Mar 07, 2019 @ 08:19:18
Dag Ellen,
Bedankt voor je openheid. Mooi om te lezen dat je van jezelf weet dat je wilt, en hier graag voor wilt gaan (ook al weet je nog niet wat het is).
Ik zou graag met je mee willen denken, zullen we daarvoor even bellen? Dat kan op 06 – 23 959 411.
Graag hoor ik van je Ellen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Hanna
Aug 02, 2019 @ 22:59:23
Hallo!
Ik heb dit jaar meegedaan aan de selectie van Geneeskunde. Ik ben erin gekomen, maar ik ben heel erg aan het twijfelen tussen geneeskunde of sterrenkunde en wiskunde (dubbele bachelor). Ik sta voor alledrie de studies ingeschreven. Geneeskunde lijkt me interessant, maar sterrenkunde en wiskunde ook echt heel erg. Een van de leuke dingen aan S&W is dat het ingewikkeld is en dat je veel onderzoek kan doen na je studie. Geneeskunde is veel minder ingewikkeld en is veel meer stampen en het beroep daarna ook (heel praktisch, veel herhaling)… Maar ik ben wel in Geneeskunde gekomen en als ik het niet doe, kan ik het nooit meer doen (omdat je maar 1x mee mag doen aan de selectie) en ben ik bang dat ik spijt ga krijgen als ik het niet doe… Ik vind het sowieso echt heel erg moeilijk om te kiezen, omdat het zulke grote gevolgen gaat hebben voor mijn leven. Ik ben geneigd om Geneeskunde te gaan studeren, omdat ik S&W altijd nog zou kunnen doen en geneeskunde niet, maar ik ga denk ik niet midden in mijn studie geneeskunde stoppen en ik denk niet dat dit een goede reden is om een studie te kiezen. Ik heb best wel keuzestress! Ik hoop dat je me kan helpen 🙂
Groetjes,
Hanna
Judith
Aug 04, 2019 @ 10:58:01
Hoi Hanna,
Als ik je verhaal zo lees, merk ik een neiging naar 1 van de 2 studies op.
Als jij jouw verhaal nogmaals leest, merk je die dan ook op?
Een studie kiezen, omdat je bent toegelaten door de selectie en anders hem nooit meer kan volgen is geen gefundeerde reden om daarvoor te kiezen.
Wat wel gefundeerd is, is wat je het meest boeit en waarin het vakgebied vooral jouw interesse ligt en hoe je het liefst ermee aan de slag wilt gaan.
Je kan dan de 2 richtingen onderzoeken op deze factoren en welke het meeste eraan voldoet, voldoet dus het meeste aan jouw wensen voor een studie.
Daarbij is je gevoel ook een grote factor. Welke studie geeft je qua inhoud, stad etc. het beste gevoel?
Als je wilt bellen om bovenstaande door te geven, dan hoor ik dat graag Hanna!Dat is gewoon kosteloos.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anouk
Apr 01, 2020 @ 13:36:01
Hallo!
Ik zit met een dilemma… Ik kom uit België en studeer in juni af van de richting Grieks-wiskunde.
Over mijn studiekeuze twijfel ik al enorm lang.
Enerzijds lijkt rechten me wel wat. Vakken als geschiedenis en filosofie boeien me, het inzicht in de werking van de wereld om me heen ook. Ook de taalvaardigheid die nodig is, de intellectuele sfeer en het argumenteren zijn dingen die me aantrekken. Het profiel van de rechtenstudent past goed bij mij.
Anderzijds ben ik al altijd gefascineerd door wetenschap. Sterrenkunde, chemie en wiskunde zijn een paar van mijn favoriete onderdelen. Wiskunde gaat me niet zo gemakkelijk af als talen, en juist daarom zou ik ervoor kiezen. Het daagt me echt uit. Wederom is de wereld rondom me ontdekken een must. Vooral het theoretische spreekt me aan, de technische en praktische kant minder. Ik ben een echte boekenworm.
Ik weet echt niet meer wat te kiezen, want kiezen is verliezen en ik wil geen enkele ‘kant’ van mezelf niet ten volle uiten.
Hopelijk klinkt dit niet te wanhopig 😉
Groetjes,
Anouk
Judith
Apr 02, 2020 @ 12:43:54
Hoi Anouk,
Mooi om te lezen dat je diverse interesses hebt.
Als ik het goed lees twijfel je nog welk interessegebied jij wil kiezen voor je studie(loopbaan).
Net als iedereen heb je meerdere interesses, maar het is wel zaak om uit te zoeken waar jij je meer op wil richten.
Dat ligt vaak in de overlap tussen interesse/ wat je boeiend vindt/ energie geeft + waar je aanleg in hebt/ wat je goed afgaat (en uiteindelijk ook waar de behoefte ligt van buiten, dus waar banen in zijn).
Dus als je iets kiest wat je kan, maar je je vindt het saai en boeit je dus niet, dan is het niet slim om dat als hoofdrichting te kiezen.
Zoek dus de overlap.
Probeer uit te vogelen wat het is dat je in beide richtingen precies aanspreekt.
Hopelijk heb ik je hiermee wat verder kunnen helpen.
Uiteraard sta ik voor je klaar om online hier dieper op in te gaan, zodat ik je ook meer kan ondersteunen.
Laat maar weten Anouk!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dino
Apr 15, 2020 @ 22:06:51
Hi
Ik ben vandaag aangenomen voor de studie Toegepaste Psychologie in Leiden, aan de ene kant ben ik hier blij mee maar ik heb ook twijfels.
Ik heb dit gevoel al een tijdje maar het begint steeds sterker te worden.
De voornaamste redenen waarom ik twijfel zijn:
– Ik lees en hoor veel negatieve verhalen over deze studie; het zou lastig zijn om een baan mee te vinden met deze studie, het is een lastige studie,
veel mensen stoppen tijdens de studie.
– Ik zou niet in de zorg willen werken en heb het gevoel dat ik met deze studie voornamelijk in de zorg( hulpverlening) zou kunnen werken. Of je moet werken met mensen die veel problemen meemaken maar ik weet niet of ik dit wil. Ik hoor soms ook dat je met deze studie het bedrijfsleven in zou kunnen gaan maar dit lijkt mij lastig i.v.m met de concurrentie van andere met andere studies.
– Ik ben al sinds klein af aan heel sportief en wilde altijd al iets met sport gaan doen. Dit is laatste jaren iets afgezwakt omdat er niet heel veel studies zijn in de sport, de meeste mensen denken meteen aan gymleraar of fitnessinstructeur maar dit lijkt mij niks omdat ik vaak hoor dat dit niet goed verdiend. Ik hoef niet heeeel veel te verdienen maar ik zou wel gewoon genoeg willen hebben om rond te kunnen komen en af en toe op vakantie kunnen gaan. Ik heb trouwens ook ingeschreven voor Sport Studies in Amsterdam maar ben hier voor afgewezen. Ik weet dus niet of ik nou wel of niet iets in de sport wil gaan doen.
– De studie is in Leiden. Ik wil liever niet in Leiden gaan studeren, omdat ik liever in een grote stad als Amsterdam, Utrecht of Groningen zou gaan studeren. Ik wil eigenlijk niet meer bij mijn ouders gaan wonen, maar die vinden het zonde om een huisje te gaan huren omdat dit veel geld kost. En omdat ik in Den Haag woon wat heel dicht bij Leiden is en makkelijk te bereiken is met de trein. ( Ik had misschien beter de studie in andere stad kunnen inschrijven maar kan hier nu niks meer aan doen)
Waarom ik de studie wel zou doen:
– Ik hoor vaak dat de studie wel bij mij past.
– Het is een brede studie waar ik veel kanten mee op kan( hoor ik van veel mensen)
– Ik vind de stof van de studie interessant.
– Ik ben al aangenomen voor deze numerus fixus studie. Ik heb al een test moeten maken. Het zou zonde zijn als ik dit voor niks heb gedaan.
– Ik hoor dat er een hele leuke sfeer bij deze studie is.
Ik zit nu dus in een dilemma. Ik heb nog 13 dagen om deze plek te accepteren en de studie te gaan volgen maar ik twijfel.
En als ik mijn plaats afwijs, welke studie moet ik dan gaan doen? ik heb wel al wat ideeën maar weet het niet zeker.
Ik heb nu een tussenjaar en wil volgend jaar echt gaan studeren!!
Ik zou graag dit met iemand willen bespreken want het lukt mij niet om met mijn directe omgeving te bespreken.
Sorry voor de spelfouten, had een beetje haast hahah
Groetjes,
Dino
Judith
Apr 16, 2020 @ 08:47:22
Hoi Dino,
Bedankt voor je verhaal, ik lees dat je veel twijfels hebt over je studiekeuze.
Als ik zo je verhaal lees, vraag ik me eerlijk gezegd af wat jij nou inhoudelijk echt van de studie vindt….
Je noemt vele voor- en nadelen op die bijna allemaal extern liggen.
Zoals anderen zeggen dat de studie wel bij je past en de baankansen.
Vindt jij de inhoud van de opleiding echt boeiend? En wat dan vooral? Als jij een studie in deze richting zou mogen samenstellen, wat zou je dan krijgen?
Ook noem je dat een studie rondom sport je ook leuk lijkt, maar je noemt niet wat je dan daarmee graag zou willen doen, alleen wat je niet wilt.
In deze Corona tijd heb ik een actie: Een gesprek van maximaal een uur waarin we je twijfels via Skype bespreken, zodat je verder kan met je studiekeuze.
Dit kost € 75,- euro exclusief BTW (goedkoper dan normaal). Als je dit zou willen inplannen, kan dat al volgende week. Mail mij dan via judith @ keuzesprong .nl.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anna
Apr 18, 2020 @ 19:58:43
Beste Judith,
Afgelopen woensdag heb ik op studielink gezien dat ik niet ben toegelaten bij de numerus fixus studie die ik het allerliefst had willen doen, namelijk klinische technologie, omdat het de perfecte combinatie biedt van natuurkunde en biologie. Ik had me ook ingeschreven voor numerus fixus studie Psychobiologie en daar ben ik wel voor toegelaten, maar eigenlijk spreekt die studie mij wat minder aan en denk ik niet dat ik daar de motivatie voor ga vinden, mede omdat de studie net zo moeilijk is, best verweg is van mijn woonplaats en de plek mij niet aanspreekt.
Ik had me zo erg verdiept in klinische technologie, dat ik nu niet zo goed meer weet wat ik moet doen en waar ik mijn passie in kwijt kan. De biologie icm het menselijk lichaam spreekt mij heel erg aan en het exacte van natuurkunde erbij ook. De motivatie om hard te werken voor KT zou ik wel hebben gehad, maar voor zoiets als psychobiologie ligt dat al stukken lager. Ik wil sowieso volgend jaar nog een keer de KT selectie proberen, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog wel een studie is waar ik mij goed bij voel, omdat ik mij goed kan aanpassen als ik eenmaal iets heb gekozen.
Nu ben ik alleen ten einde raad, op dit moment overweeg ik zelfs rechtenstudies, omdat ik daar voor mijn gevoel minder hard voor hoef te werken en er een beeld bij heb hoe de banen zijn, maar ik ben bang dat dit mij niet genoeg uitdaagt, omdat het niet op mijn eerste keus lijkt. Ik weet niet of het beter is om me in te schrijven bij studies die enigszins dezelfde raakvlakken hebben als KT, of dat ik dit jaar naar andere opties moet kijken die mij ook niet verkeerd lijken.
Ik heb naar mijn gevoel nu niet meer een idee dat er 1 perfecte studie is die bij mij past, dus ik vraag me af of u hier raadt mee weet.
Groetjes,
Anna
Judith
Apr 20, 2020 @ 13:51:11
Hoi Anna,
Ik kan me voorstellen dat je baalt nu zeg, dat is zeker jammer.
Precies zo’n zelfde soort studie bestaat niet, gezien elke studie op zichzelf anders is.
Wat ik bijzonder vindt is dat je nu Rechten overweegt, iets wat totaal anders is…
Ik heb een voorstel voor je.
In deze Corona tijd heb ik een actie: Een gesprek van maximaal een uur waarin we je twijfels via Skype bespreken, zodat je verder kan met je studiekeuze.
Dit kost € 75,- euro exclusief BTW (goedkoper dan normaal). Als je dit zou willen inplannen, kan dat al volgende week. Mail mij dan via judith @ keuzesprong .nl.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Anne
Apr 20, 2020 @ 07:17:41
Beste Judith,
Van de week ben ik erachter gekomen, dat ik tot mijn verbazing, toegelaten ben bij de numerus fixus van geneeskunde.
Ik had dit totaal niet aan zien komen, omdat de toetsen op de dag zelf voor mijn gevoel niet goed gingen.
Hierdoor heb ik direct na deze toetsing gezocht naar andere studies die mij leuk lijken.
Toen ben ik bij de studie Soil, water, atmosphere gekomen en dat lijkt mij ook een leuke studie.
Het nadeel van die studie is wel dat het veel natuurkunde en scheikunde bevat.
Het probleem voel je waarschijnlijk al aankomen: ik kan echt niet kiezen.
Ik heb met mijn vrienden gepraat met mijn ouders en allemaal zeggen ze dat ik moet kiezen wat ik het leukst vind.
Maar hoe kan ik dat kiezen als ik zelf niet weet wat mij het meest interesseert?
Om hier iets meer kijk op te krijgen, heb ik een lijst gemaakt met de voordelen en nadelen van de studie, maar ik weet het nu nog niet.
Bij de studie geneeskunde zie ik op tegen de snijzaal en bij de studie soil, water, atmosphere vind ik het lastig dat niet duidelijk is wat je er later mee gaat worden.
Ik ben nu dagenlang al aan het bedenken wat ik moet gaan kiezen, maar ik weet het echt even allemaal niet meer.
Zou u mij tips kunnen geven?
Groetjes, Anne
Judith
Apr 20, 2020 @ 13:53:47
Hoi Anne,
Er is een reden geweest waarom je aan de start graag bij Geneeskunde wilde binnenkomen.
Doordat je verder bent gaan kijken, twijfel je nu. Klopt dat?
Voor- en nadelen lijstjes opstellen werkt vaak niet echt.
Het gaat naast rationele punten namelijk ook om je gevoel. Dus wat jou interesseert.
Dat weet je door je er helemaal in te verdiepen en te kijken wat dat met je doet. Word je er dan blij van? Kijk je er naar uit?
Ik kan je zeker tips geven.In deze Corona tijd heb ik namelijk een actie: Een gesprek van maximaal een uur waarin we je twijfels via Skype bespreken, zodat je verder kan met je studiekeuze.
Dit kost € 75,- euro exclusief BTW (goedkoper dan normaal). Als je dit zou willen inplannen, kan dat al volgende week. Mail mij dan via judith @ keuzesprong .nl.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Chelsey
Oct 21, 2020 @ 12:26:06
Hoi Judith,
Er zijn vier mogelijke studies die mij leuk lijken en steeds tussen twijfel. Een tijdje lang heb ik niks kunnen doen door mijn ziekte en de daarmee gelegen depressie die er bij kwam kijken. Nu dat ik mij eindelijk weer goed in mijn fel voel, denk ik heel veel na over hoe ik mijn leven wil inrichten. De opleidingen Voeding en Dietetiek, Internationale Pabo en Vaktherapie liggen mij enorm. Ik heb altijd al passie gehad voor gezond leven en bezig zijn met creativiteit en gevoeligheid ligt mij ook enorm. De laatste twee zijn echt mijn karaktereigenschappen en ik ben ook theoretisch goed. Dus of ik al deze opleidingen wel of niet aankan, is denk ik niet de vraag. Wat vooral de vraag is, is “wat wil ik nou echt in mijn leven”. Ik merk dat dit echt een enorm lastige vraag is, waar ik elke keer wel weer over twijfel. Ik heb mij verdiept in alle vakken, video’s gekeken en ervaringen van studenten bekeken, maar ik kom er echt niet uit. Wel heb ik al een yoga certificaat behaald wat ik erg leuk werk vind en ook een leuke studie, maar ik zoek nog naar wat meer.
Ik heb een lijstje gemaakt over de pro’s en con’s van alle 4 de opleidingen, die ik hier ook even wil delen om wellicht wat meer inzicht te krijgen over mijn twijfels.
Voeding en Dietetiek
Pro’s:
– het onderwerp is interessant
– ik weet er al veel over en heb er ook passie voor
– het is een vrij flexibele baan met meer toekomstige keuzes
– ik kan er eventueel een eigen bedrijf mee starten, maar hoeft niet perse
– ik kan anderen helpen en begeleiden
– het werk is wat rustiger
– ik kan mijn eigen taakdeling, dagen inrichten
Con’s:
– het is volgens mij best veel competitie, waardoor je ook stevig in je schoenen moet staan
Internationale Pabo
Pro’s:
– je werkt met kinderen en kan creatief zijn
– veel empathie wordt gevraagd in dit vak
– je kan een beetje origineel zijn
– er is veel cultuur en verschil in de groep waar je mee werkt
– de school waar je gaat werken en de school van de opleiding zelf is kleinschalig, wat zorgt voor meer individuele begeleiding
– de studenten zijn leuker, meer kans op vriendschap (wat ik een beetje mis)
Con’s:
– het werk kan overweldigend zijn, misschien zelfs te overweldigend
– het is druk werk
Vaktherapie
Pro’s:
– je werkt veel met de gedachtegangen van de mens, wat wel interessant is
– je kan mensen helpen en begeleiden
– het is een makkelijke studie
– ik kan veel kanten op met deze studie en het past bij mijn toekomstige visie (veel bezig zijn met creativiteit, mensen, yoga etc.).
– het werk is wat rustiger
Con’s:
– de passie ligt mij iets minder
– ik weet niet zo goed uit welke creatieve vak ik moet kiezen (muziek, beeldende vorming, lichamelijke of drama therapie)
– ik denk aan hoe mijn familie dit zou vinden, of ze mij dan niet raar gaan vinden
Dit was het een beetje. Ik hoop dat je mij kan helpen hiermee.
Liefs,
Chelsey
Judith
Oct 22, 2020 @ 15:28:39
Hoi Chelsey,
Bedankt voor het stellen van je vraag en jouw verhaal.
Zo via een reactie is het lastig om bij zo’n grote keuze mee te denken.
Wat ik wel uit ervaring weet is dat je er niet gaat komen met voor- en nadelen opstellen.
Wat wel kan helpen is dat je waardes gaat toevoegen. Hoe belangrijk weegt elk punt van 0 tot 10.
Alleen raad ik het je dan om te draaien. Wat zoek jij in je meest ideale studie en latere werk?
Wat moet daar inzitten, zodat jij er energie uit haalt en het ook bij jou past?
Geef aan die punten waarden en scoor zo de opleidingen daarom die je interesse hebben.
Dit kan al aardig wat inzicht geven, vooral het gevoel wat jij hierdoor krijgt als er 1 hoog scoort. Was dat wat je wilde of toch liever een ander?
Daarnaast is het ervaren ook erg belangrijk, ondanks dat dit nu wel lastig is door Corona.
Probeer mensen op te zoeken die de studie volgen of in het werkveld zitten om hen vragen te stellen en wellicht mee te lopen.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Chelsey
Oct 21, 2020 @ 12:28:29
Ps: ik heb liever geen Skype gesprek van 75 euro, want dat geldt heb ik momenteel niet. Ik hoop alsnog dat je desondanks mij hiermee verder wil helpen.
Liefs,
Chelsey
Quirien van Loon
Nov 24, 2020 @ 15:37:09
Hi Judith,
Ook ik loop tegen problemen met het vinden van een juiste studiekeuze aan.
Na het behalen van mijn havo diploma in 2018, werd ik uitgenodigd om als Au pair te komen werken in Amerika. Ik schreef me uit bij de studie Business, It & Management (wat me destijds een hele leuke opleiding leek) en verhuisde naar Amerika.
Daar woonde ik 13 maanden in bij een gezin en zorgde ik voor hun drie kinderen (tweeling 8 maanden en een tweejarige), terwijl ik ook nog vrijwilligerswerk deed op een manege in de buurt. Beide banen (au pair en barnmanager op de manege) namen zo’n 40/50 uur per week in beslag. Naast die “werkweek” van ca 90 uur, schreef ik mijn debuutroman.
Mijn eerste boek kwam afgelopen maart, enkele maanden na mijn terugkomst in Nederland, op de markt en om eerlijk te zijn hoopte ik dat het zoveel aandacht zou krijgen dat ik schrijver zou worden als beroep.
Dat is echter niet zo en hoewel ik veel lof krijg, heb ik (nog) nauwelijks publiek en vind ik het eng om mijn leven, mijn toekomst, te bouwen op zoiets onzekers als het schrijverschap. Het is immers niet zo simpel om je geld te verdienen als schrijver.
Daarom koos ik voor de hbo-opleiding Pedagogiek, met al vanaf het begin het idee om door te stromen naar de WO-opleiding pedagogische wetenschappen. Naar WO doorstromen is altijd voordehandliggend geweest: HBO is vaak iets te praktisch naar mijn mening en gaat helemaal niet diep genoeg op onderwerpen in voor mij. Dat ervaar ik nu, als hbo-studente, inderdaad op die manier. De hele manier van leren, het handje vasthouden en de literatuur die door niemand gelezen wordt, staat me namelijk best wel tegen.
Ik vind het onderwijs ongelofelijk interessant. Ik ben zelf heel erg dyslectisch en heb op school te weinig ondersteuning gekregen hierin. Niet alleen leidde dat tot slechte motivatie (ik zakte van gymnasium naar havo), maar ook werd ik heel erg in het jijbentdyslectischenkuntditniet-hokje geschoven. Anderen hierin helpen, het onderwijs verbeteren of zoiets dergelijks vind ik heel erg interessant! Daarnaast werk ik ontzettend graag met kinderen en vind ik hun manier van leren interessant. Toch valt de studie Pedagogiek me nu tegen en heb ik moeite mezelf op de stof te richten. Het gaat niet diep genoeg en dan kan ik me minder goed focussen.
Ik begin echter te twijfelen aan mijn oplossing: doorstromen naar pedagogische wetenschappen. Is het namelijk wel zo dat het aan de diepgang van de studie ligt, en niet gewoon aan het feit dat dit de foute keuze is?
Het liefst zou ik schrijven, maar ik weet dat dit zeer waarschijnlijk geen toekomst heeft en ik wil er om die reden niet op bouwen. Maar wat moet ik dan wel? Toch doorzetten en pedagogische wetenschappen studeren is zeker een optie, maar ik ben nu toch nog even aan het kijken naar andere mogelijkheden…
Graag hoor ik van je.
Hartelijke groet,
Quirien van Loon
Judith
Nov 26, 2020 @ 17:00:40
Hoi Quirien,
Bedankt voor het delen van je verhaal, erg fijn.
Mooie avonturen heb jij al beleeft, zo te leren.
Het klinkt alsof je wel iets gevonden hebt waar je graag aan wil bijdragen, dat is heel mooi.
Ik merk dat je twijfels hebt of de universitaire studie het wel voor je is.
Het is dan wel belangrijk of jouw beeld van de diepte van de studie wel kloppend is. Heb je al met studenten en docenten daarover gepraat?
Ik raad je in ieder geval aan dat te doen en dan vooral feitelijke vragen te stellen.
Dus niet naar meningen vragen, maar naar bijvoorbeeld op welke manier met de stof wordt ingegaan en welke boeken er bestudeerd moeten worden.
Probeer je de duiken in de studie en zoveel mogelijk (digitale) ervaring mee op te doen.
Het schrijven is iets wat jij in ervaring ergens naast kan doen, dus waarom gooi je het nu overboord?
Als iets een eerste keer niet lukt, kan het toch wel een 2e keer lukken? Wellicht leer je van wat het maakt dat het de 1e keer niet ‘gelukt’ is en kan je dat meenemen in je verdere proces.
Heb ik je zo verder geholpen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Maryam
Nov 29, 2020 @ 14:00:45
Hallo, ik zit nu in het eerste jaar van een dubbele WO bachelor natuur- en sterrenkunde en wiskunde. ik heb deze keuze gemaakt na een heleboel twijfelen (ik vond psychobiologie ook erg leuk). Nu valt de studie een beetje tegen. het lesmateriaal is saaier dan verwacht en ik er zit niet genoeg (praktische) toepassing in voor mij. Verder vind ik sommige onderwerpen wel leuk, maar zie ik mezelf later echt niet werken in een van deze vakgebieden. ik ben het hele studiekeuzetraject weer opnieuw ingesprongen, en nu ben ik enorm aan het twijfelen. aan de ene kant wil ik door blijven gaan met deze opleiding omdat het me veel kansen bied in de toekomst, maar aan de andere kant lijkt de medische kant mij óók erg leuk. qua medische studies is er dan weer de keuze tussen het praktische geneeskunde en het meer onderzoekgerichte psychobiologie. bij de psychobiologie heb ik wat meer keuzeruimte om andere random vakken te volgen die me leuk lijken en nog alle kanten op te gaan, maar het is niet echt praktisch genoeg. Bij geneeskunde is het wel lekker praktisch, maar is er weer totaal geen keuzeruimte. ik heb het idee dat geneeskunde alleen is weggelegd voor mensen die al vanaf hun tweede dokter willen worden ofzo waardoor ik me onzeker voel over of ik er wel geschikt voor ben omdat ik het nogsteeds niet zeker weet. Ik weet wel zeker dat ik een universitaire opleiding wil doen, want ik houd van de diepgang die je daarbij meekrijgt. Ik weet niet zo goed wat ik het beste kan doen. hebben jullie misschien wat tips?
Judith
Nov 29, 2020 @ 20:32:46
Goedenavond Maryam,
Bedankt voor je verhaal en uitleg waar je mee zit.
1 opmerking: Geneeskunde is zeker niet alleen voor mensen die vanaf hun 2e arts willen worden.
Waar het om gaat is dat je voor jezelf bepaalt wat je graag zou willen leren. Welke onderwerpen boeien je het meest en welke rol wil je daarin spelen?
Probeer dat eerst vanuit jezelf te bepalen (zie ook de 9 tips in de column). Vanuit die invalshoek kan je onderzoeken welke studie daar het beste bij aansluit.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Manon
Nov 29, 2021 @ 22:00:10
Hallo,
Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding Chemisch-Fysiche analist MBO 4, en ik wil graag verder studeren. Nu zit ik er mee dat ik in mijn derde studie jaar stage heb gelopen op een lab en dit mij heel erg tegen viel en meteen wist dat ik dit werk later niet wilde gaan doen. Dit kwam vooral omdat het een routine lab was en je de hele dag binnen tussen de zoemende apparaten moest zitten. Ik had mijn MBO studie gekozen omdat ik goed ben in scheikunde en wiskunde, en ik op mijn 16e al moest kiezen, ik vind deze vakken nog wel oké maar spreken mij echter niet meer aan.
Ik ben nu al een tijd bezig om een HBO studie te vinden die bij mij past, maar ben ik door de vele testen en informatie die ik hoor en lees helemaal de weg kwijt.
Wat ik vooral nu lees is dat ik naar mijn interesses moet kijken om een studie te kiezen, ik ben erg graag buiten en doe veel met sporten zoals hardlopen en fitness. Ik zou dus het liefst buiten willen werken, maar ik weet nu niet zo goed welke opleiding hierbij het beste past of dat het überhaupt mogelijk is. Ik heb ook gekeken naar de opleiding voeding en diëtiek, dit leek mij interessant omdat je bezig bent met hoe je lichaam reageert op stoffen. Nu is in dit veld heel veel concurrentie en weinig baan kans hierdoor, ik zou dan ook niet als diëtist aan het werk willen.
Dus in het kort: Ik wil graag verder studeren maar weet niet in welke richting, het liefst ben ik buiten sportief bezig. En zou graag hulp willen hoe ik nu het beste mijn keuze zou kunnen maken. ( het liefst eem ik geen tussenjaar).
Groetjes,
Manon
Judith
Nov 30, 2021 @ 10:39:22
Hoi Manon,
Bedankt voor het delen van je verhaal met al je vragen en twijfels. Voor vele heel herkenbaar, stel ik mij zo voor.
Bij het maken van je studiekeuze is het belangrijk om naar meerdere onderdelen te kijken, waar je interesses er 1 van is.
Het gaat ook om jouw karakter, hoe jij het liefste met iets of mensen om wil gaan, wat je belangrijk vindt in je latere werk en wat je goed kan en juist niet.
Als je op basis van deze onderdelen een lijstje met studies hebt, dan gaat het om de studies ervaren. Zit in de studie wat jij er het liefste mee zou willen doen en over wil leren of niet? Op welke manier?
Als ik jouw verhaal zo lees, kap je opties best snel af (dit geef ik aan om je te helpen) en zo geef je iets niet snel een kans.
Door 1 ervaring in je studierichting wil je er niet meer in verder, door te kijken naar de baankansen wil je de optie van Voeding & dietiek niet meer overwegen. Ook zo kijk je naar de richting die je nu overweegt: je bent graag aan het sporten buiten, dus dan richt ik mij daar nu op.
Als je dit grondiger wilt onderzoeken en jezelf echt een goede kans wilt geven om een studie te vinden die daadwerkelijk bij jou past, nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek voor studiekeuzebegeleiding. Hiervoor kan je mailen naar judith(apenstaartje)keuzesprong .nl.
Ik hoor graag van je Manon, het komt helemaal goed!
Groet, Judith van KeuzeSprong.