Verkeerd kiezen komt je duur te staan!
Hoe dichter je bij het moment van je diploma-uitreiking komt, hoe vaker je de vraag krijgt: ‘Wat ga je hierna doen?’ of ‘Wat wil je worden?’ Ook school besteedt steeds meer aandacht aan studiekeuze activiteiten naarmate je dichter bij je eindexamen komt: je vult interessetests in, je moet open dagen bezoeken en soms moet je zelfs een heel plan bespreken met je decaan.
Iedereen lijkt het te interesseren wat jij gaat doen en wil er ook zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Dat laatste heeft twee redenen: naast dat het fijn is voor jou om op de goede plek te zitten en je studie echt leuk te vinden, bespaar je jezelf of je ouders daarmee ook heel wat kosten als je in één keer goed kiest.
Kosten
Studeren is duur en het wordt alleen maar duurder. Het begint met jaarlijks collegegeld. En wat dacht je van je studieboeken!? Als je op kamers gaat wonen kost studeren volgens het Nibud gemiddeld 951 euro per maand, wat je uitgeeft aan levensonderhoud (boodschappen, vervoerskosten, uitgaan) en verzekeringen. Voor thuiswonende studenten zijn die kosten betrekkelijk lager, namelijk ongeveer 600 euro per maand.
Volgens onderzoek van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zal de studieschuld door de invoering van het leenstelsel na het afstuderen naar verwachting tussen de tussen de 23.000 en 26.000 euro zijn.
Conclusie
Mijn conclusie: wil je de kans verkleinen dat je halverwege je studie toch moet stoppen omdat de studie niet bij je blijkt te passen? Dan is het handig zoveel mogelijk voorwerk te doen en je écht goed te verdiepen in de studie die je wilt volgen. Ga voor jezelf na wat je met dat diploma wilt bereiken en welke beroepsrichting je hiermee uit wilt.
100% garantie op de beste keuze heb je nooit, maar door verschillende activiteiten (open dagen, spreken met studenten, meelopen) kun je al veel onzekerheden tackelen. Of als je het echt heel lastig vindt kun je een studiekeuzecoach benaderen. Zij hebben veel ervaring en kunnen je de juiste handvatten geven om een bewuste en passende studiekeuze te maken. Deze optie lijkt misschien duur, maar met dit artikel in je achterhoofd weet je exact dat je door een juiste studiekeuze een heleboel geld kunt besparen!
Deze column is geschreven door Henriette den Boer